PARTNER SERWISU
qzouayun

Moje najważniejsze zasady – psychologia w inwestowaniu

tomasz321
54
Wpisów: 210
Wysłane: 1 grudnia 2020 12:41:50
Wiem, że temat nie jest zbyt mocno omawiany przez inwestorów, a przecież wszyscy wiemy, że jest niezwykle ważny i wg. różnych badań odpowiada za co najmniej 50% (lub więcej) naszych wyników. Dlatego w tym miejscu pokuszę o opublikowanie kilku swoich artykułów (podsumowań) z tego zakresu , które stanowią moje przemyślenia z wielu lat przebywania na rynku. Te teksty, już gdzieś się ukazały, wiec jeśli ktoś je czytał, to z góry przepraszam, ale tych , którzy nie mieli okazji, zapraszam do zapoznania się z nimi. Zdaję sobie sprawę z tego, że to zasady/przekonania, do których dążę i nigdy ich prawdopodobnie doskonale nie osiągnę, ale lubię czasami do nich wracać, ponieważ pokazują one drogę, którą jako inwestor powinienem podążać.

Moje najważniejsze zasady – psychologia w inwestowaniu cz. I

Zasady psychologiczne czyli najważniejsze na rynku. Sprowadzają się do tego, iż rób to co możesz najlepiej jak potrafisz z pełnym profesjonalizmem i miej gdzieś pieniądze. Rób to wyłącznie dla dobrze wykonanej pracy, wtedy w konsekwencji ta zapłata przyjdzie do Ciebie. Zawsze tak jest w każdym biznesie i w każdej pracy a w inwestowaniu ma to szczególną wagę.

– Jestem zdyscyplinowany, wierzę w siebie i dążę do perfekcjonizmu. Jestem uparty a błędy traktuje jako element do poprawy i bycia coraz lepszym w inwestowaniu.

– Postępuję jak profesjonalista pewien własnych transakcji. Absolutnie nie skupiam się na informacjach potęgujących obawy, zamiast tego koncentruję się na informacjach pozwalających dostrzec okazję do osiągnięcia zysku

– Potrafię, bez wahania, jak najlepsi inwestorzy otworzyć po pozytywnej analizie pozycję a jeśli przynosi ona straty, przyznać się do tego a czynność ta nie jest dla mnie powodem najlżejszego emocjonalnego dyskomfortu a to oznacza, ze w pełni akceptuję ryzyko. Wiem, że to najważniejsza umiejętność inwestora

– Nie boję się na rynku niczego ponieważ jestem świadomy, że lęk generuje 95% błędów. Nie mam w sobie odrobiny lęku bo w pełni akceptuję ryzyko

– Działam jak profesjonalny inwestor , który oddziela każdą transakcje od siebie jakby istniały w innych układach planet. Jestem świadomy, że oddziaływanie psychiczne poprzedniej lub poprzednich transakcji na obecną jest znakiem firmowym amatora

– Otwieram pozycję i wiem, ze w każdym przypadku wynik jest niepewny ale przewaga w ciągu zagrań leży po mojej stronie. Po prostu nie wiem co się wydarzy, ale mi to absolutnie nie jest potrzebne do skutecznego wykonywania tego zawodu. Wszystko co potrzebuję to przewaga w dobrej technice i fundamentach oraz konsekwencja

– Pamiętam jak kiedyś czułem się wspaniale, ze rynek zrobił to co się pod nim spodziewałem i czułem się fatalnie jeśli tego nie zrobił i wiem, że to synonim amatorskiego inwestowania i będę się starał do nigdy do tego nie wracać

– Moje działanie to otwarcie pozycji, przy określonej przewadze na rynku. Jeśli rynek idzie w druga stronę i pozycja wypada na SL, to trudno, kiedy idzie w moją stronę to idzie. Nie staram się mieć rację, nie staram się uniknąć pomyłki. Kiedy rynek mów mi, że moja przewaga jest nieskuteczna, albo nadszedł czas na realizację zysku to to robię. Całkowicie akceptuję to co rynek mi oferuje i czekam na kolejna okazję.

– Błędy popełniane przeze mnie w inwestowaniu wskazują po prostu na to czego powinienem unikać lub co jeszcze przyswoić aby być jeszcze lepszy w tym co robię, są niczym więcej

– Profesjonalne traktuję zawód jako dobre wykonywanie swojej pracy. Wyłącznie dogłębna analiza fundamentalna i techniczna- ale tylko to i nic więcej. Są oczywiście w dłużej perspektywie z tym związane pieniądze za dobra pracę, ale zbyt częste myślenie o tym pozbawia sens profesjonalnego inwestowania i lepiej dać sobie wtedy spokój

Link do artykułu z częścią II growthinvestment.pl/moje-najwa...
Link do artykułu z częścią III growthinvestment.pl/moje-najwa...

lant
0
Wpisów: 1
Wysłane: 15 lutego 2021 12:27:39
Wartościowe wnioski. Ponieważ nadal jestem na poczatku drogi to wezmę to dla siebie
L

Serwi22
0
Wpisów: 2
Wysłane: 5 grudnia 2022 03:39:19
Temat jest ciekawy. Przejrzałam Twoje linki - poczytam wieczorem.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,113 sek.

thmtswzo
bjumzune
tucfnvar
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
acofheok
yvhzkvfk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat