PARTNER SERWISU
xnmpveit
16 17 18 19 20

Giełdowy "Blog of the Frog"

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 3 sierpnia 2010 14:37:24
Nie posiadam już ES-System. Oddane "po kosztach". Niewypał.

Przymierzam się do niektórych pereł z NC. Prawie 30% kapitału w gotówce, która parzy w ręce blackeye
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Frog
13
Wysłane: 3 sierpnia 2010 19:13:53
Helio i Delko zachowują się ładnie, choć to drugie mogłoby bardziej rosnąć Pray
Digital Avenue kisi się na jednym poziomie, ale to NC. Widziały gały co brały...

Zrobiłem review obserwowanych spółek (chyba po raz dwieście trzydziesty ósmy w tym roku Eh? ), bo już się zacząłem gubić.

Oprócz posiadanych spółek, będę obserwował także:
Centrum Klima - tu liczę na spadek zgodnie z rysunkiem który wklejałem kilka dni wcześniej,
Odlewnie Polskie - spółka ledwo uratowana przed bankructwem, tu także liczę na spadek, bo obecna kapitalizacja ma się nijak do sytuacji tego, póki co - zombie.
Kopex - tutaj, jeżeli nadal będzie trend spadkowy, spróbuję wejść pod kolejne odbicie.

Resztę spółek rynku podstawowego odpuszczam (póki co), bo czuję przeciążenie zwojów mózgowych salute

Dodatkowo obserwuję około 8 spółek z New Connect.

Follow me on Twitter
Edytowany: 3 sierpnia 2010 19:27

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 3 sierpnia 2010 20:36:15
Frog napisał(a):
Kopex - tutaj, jeżeli nadal będzie trend spadkowy, spróbuję wejść pod kolejne odbicie.

Nie wywołuj wilka z lasu. Miał być trend wzrostowy, ale dzisiaj Kopex się bardzo słabo zachowywał. Już przez głowę przeszła mi myśl, że jak zwykle im większe zainteresowanie na forum, tym większa kiszka (przez moment sporo się postów pojawiało na Kopexie). Think
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 3 sierpnia 2010 20:39

Frog
13
Wysłane: 3 sierpnia 2010 20:44:30
v3nom napisał(a):
Frog napisał(a):

Nie wywołuj wilka z lasu. Miał być trend wzrostowy, ale dzisiaj Kopex się bardzo słabo zachowywał. Już przez głowę przeszła mi myśl, że jak zwykle im większe zainteresowanie na forum, tym większa kiszka (przez moment sporo się postów pojawiało na Kopexie). Think

KPX jest w moim przypadku dokładną odwrotnością CKL.
Na Klimie prawie zawsze sprzedawałem w dołkach i odkupowałem na górkach. Z kursem KPX jest na odwrót. Chyba jestem z nim zdecydowanie lepiej skalibrowany Anxious
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 4 sierpnia 2010 19:08:48
Wbrew pozorom dzisiaj był kiepski dzień... Ze względu na spółki, których nie posiadam...

Odjechał mi kolejny obserwowany walor z NC - Emlab...
Energopol i Oponeo nadal rosną (sprzedałem obie tuż przed "odpałem"). Wprawdzie zamieniłem je na Delko które również wzrosło, ale o wiele mniej d'oh!
Helio - zamknięcie na historycznym maksimum. Ale tutaj już przywykłem do takich scen love4
Digital - dzisiaj bez obrotów blackeye
Kopex - zachęcał sporym spadkiem, ale jakoś nie miałem przekonania do wejścia pod kolejne odbicie.
Odlewnie Polskie - wyszedł jakiś artykuł o planach poprawy wyników, co podbiło kurs. Obecna kapitalizacja spółki moim zdaniem uwzględnia już tą poprawę nawet z dyskontem, dlatego po obecnej cenie nie planuję kupować.
Follow me on Twitter
Edytowany: 4 sierpnia 2010 19:10

Frog
13
Wysłane: 4 sierpnia 2010 20:59:15
Zastanawiam się, czy Wy też macie taką... jakby to powiedzieć, przypadłość, że liczycie sobie "ile bym zarobił gdybym tych akcji nie sprzedał", albo "ile bym zarobił, gdybym wtedy jednak kupił"...
Wiem, że takie ćwiczenia nie mają większego sensu i nic nie dają poza nasilaniem się frustracji. Są jednak silniejsze ode mnie. Być może ma to jakąś nazwę w psychologii Think
Może wynika to też z faktu, że liczenie wszystkiego dookoła i przekładanie tego na finanse, to pewnego rodzaju zboczenie zawodowe...
Follow me on Twitter
Edytowany: 4 sierpnia 2010 20:59

v3nom
0
Wysłane: 4 sierpnia 2010 21:12:50
Ja tak mam. Ostatni przykład - Boryszew thumbright
Sprzedałem po 2.99 i jakbym później, co mi przeszło przez myśl, odkupił po 2.90, to by to był bardzo udany zakup. Ale tak się nie stało Angel

Kolejne doświadczenie. A co można z tym zrobić? Zapamiętać i unikać w przyszłości.

paranoida
0
Wpisów: 7
Wysłane: 4 sierpnia 2010 21:16:08
Też tak mam. Przykład BEF na którego nie zdąrzyłem wejść po korekcie. Żałuje ale staram się nie patrzeć za siebie i napierdać do przodu :) co było minęło.

Zresztą jeżeli ominałem taką okazje to w najblizszej przyszłości może pojawić się kolejna taka sama :)

Frog
13
Wysłane: 5 sierpnia 2010 10:51:07
Odjechały mi Marketeo oraz Emlab, które miałem kupić (nie to że dopiero planowałem, ale już stałem ze zleceniem zakupu). blackeye

Tym razem nie podarowałem.

W dniu dzisiejszym stałem się skromnym akcjonariuszem E-Muzyki z NC oraz Sanwilu.
W obu przypadkach niewielkie kwoty - podobne do tych które planowałem przeznaczyć na Marketeo i Emlab.

Sprzedaży OPN i EPL nadal nie mogę sobie darować...
Follow me on Twitter
Edytowany: 5 sierpnia 2010 10:55

Frog
13
Wysłane: 5 sierpnia 2010 20:22:59
No wiecie, bo te spółki co ja je sprzedałem, co nie... co one teraz rosną, co nie... to ja myślę, że... Not talking

O nie! Dość biadolenia. Żyjmy przyszłością, przeszłość zostawmy historykom i politykom (ale wcześniej wyciągnijmy z niej wnioski) Angel

Dzisiaj rano, kierowany instynktem łowcy, zakupiłem na otwarciu Sanwil.
Wypatrzyłem ją dzięki dużemu wzrostowi wczoraj. Okazało się, że przyczyną była informacja o rozliczeniu "toksycznych" opcji. Obecnie spółka ma małe zadłużenie, sporo gotówki i atrakcyjny C/WK.
Dodatkowo Watchdog przypomniał o jej potencjale zmiany wyliczonym przez StockWatch. Po pierwszym dniu jestem sporo do przodu (sporo w %, kwotowo niewiele).

Zakupiłem też E-Muzyka - czwarty z walorów obserwowanych od dawna na NC.
Dwa odjechały nie zakupione - Emlab i Marketeo. Trzeci - Digital Avenue - udało mi się kupić już jakiś czas temu, a dzisiaj wzrósł przy zwiększonych obrotach.
Innymi słowy udany dzień na walorach spekulacyjnych. thumbright

Podstawowe inwestycje w portfelu, czyli spółki których nazwy składają 5 liter, z czego druga to "E", trzecia to "L" a piątą to "O", zachowywały się w sposób charakterystyczny dla "nieruchawców" o niskim FF... Małe obroty i zamknięcie w okolicach otwarcia.

Follow me on Twitter
Edytowany: 5 sierpnia 2010 20:23

Frog
13
Wysłane: 5 sierpnia 2010 22:03:46
Naszło mnie dzisiaj, aby napisać coś o piractwie (w kontekście jednego wątku na forum, w którym wywiązała się dyskusja na ten temat):
www.stockwatch.pl/forum/defaul...

Wydaje mi się, że z szeroko pojętym naruszaniem praw autorskich, zwanym potocznie piractwem, jest jak z szarą strefą w gospodarce. Wszyscy wiedzą że istnieje, że jest niezgodne z obowiązującym prawem, ale jednocześnie zdają sobie sprawę że nie da się tego całkowicie wyeliminować.
Co więcej, wiele osób dostrzega, że są jakieś pozytywne strony istnienia obu tych zjawisk, a co mądrzejsi powinni zastanowić się w jaki sposób wykorzystać te zjawiska, zamiast z nimi walczyć (co jest z góry skazane na porażkę).
W szarej strefie, wytwarzane są dobra i usługi, które służą podniesieniu standardu życia ludności – pan Heniu wyremontuje łazienkę, pan Zdzisiu naprawi samochód. Żaden nie płaci podatków, ale gdyby musiał płacić, często nie świadczyłby tych usług.
„Dzięki” piractwu, osoby mniej zamożne (np. studenci), są w stanie uczyć się obsługi komputera i programów komputerowych, która to znajomość później przyda im się w pracy zawodowej (już na licencjonowanym oprogramowaniu w jakiejś firmie). Ich praca przyniesie korzyści firmie, im samym oraz klientom tej firmy.
Uczeń, który chce posłuchać pojedynczej piosenki jakiegoś wykonawcy, nie musi płacić 100 zł za cały album. Ściąga ją z Internetu nie płacąc. Gdyby nie było takiej możliwości, nie słuchałby jej w ogóle, ani nie zostałby fanem danego artysty. Z kolei jako fan na pewno kupi oryginalny album czy pójdzie na koncert (oczywiście są wyjątki, ale to już niereformowalne jednostki).
Myślę, że warto sobie powiedzieć, że piractwa, podobnie jak szarej strefy, zwalczyć się po prostu nie da. W dobie Internetu jest to niemożliwe. Można je tylko ograniczyć – poprzez restrykcje i kontrole, oraz obniżkę podatków (szara strefa) lub obniżkę cen wyrobów oryginalnych (piractwo).
„Zmieńmy więc to, co zmienić możemy, pogódźmy się z tym, czego zmienić się nie da”.
Zamiast walczyć, „ucywilizujmy” piractwo. Wykorzystajmy do maksimum fakt, że dany program czy gra będzie się pojawiała w milionach domów na całym świecie bez licencji. Pomysłów jak to zrobić mam sporo.
Przykład gier komputerowych (vide debiut spółki „11 bit studios” na rynku New Connect). Oczywistym jest, że zabezpieczenia gier zostaną złamane. Skoro nie da się zarobić na samej sprzedaży, a przynajmniej wpływy z tego tytułu będą ograniczone przez piractwo – wykorzystajmy popularność danej gry (skoro jest „łamana”, pewnie jest dobra) do zarobienia w inny sposób.
W przerwach między „turami” czy „poziomami” często widzimy napis „loading”. A gdyby pod tym napisem pokazać logo Hoop Coli, Plus GSM albo innego produktu który targetuje się na tych samych odbiorców co dana gra? Sądzę, że koncerny byłyby zainteresowane pokazywaniem swoich sloganów reklamowych i logo na ekranach komputerów setek tysięcy młodych ludzi, w ich domach, w chwilach odprężenia.
Może jest to pomysł ekscentryczny i niewykonalny - nie wiem, nie sprawdzałem - ale przynajmniej pozwolił mi na poparcie przydługiego wywodu jakimś konkretnym przykładem… binky

PS. Nie zamierzam kontynuować dyskusji nt. piractwa na tym wątku. Przedstawiłem swój pogląd, gdyż czułem potrzebę podzielenia się przemyśleniami. Przepraszam za offtop, już więcej nie będę…
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 6 sierpnia 2010 18:36:45
Nieee, to nie dla mnie...
Pospekulowałem sobie trochę i stwierdzam, że to bardziej męczące i wyniszczające psychikę niż etat w Urzędzie Skarbowym.

Wszystkie walorki spekulacyjne poszły dziś do dobrych ludzi...
Sanwil - sprzedałem, bo pomyślałem że nie można być zbyt pazernym (oczywiście sprzedane prawie na dziennym minimum d'oh! )
E-Muzyka - wzrosła, ale to zapewne wynik nagonki pewnego spamera z forum Parkietu, który najpierw zbiera jakąś spółkę z NC, potem spamuje o niej na wszystkich wątkach, a następnie niewielką kwotą robi "odpał" i ubiera naiwnych ze zlecenia ukrytego. Charakterystyczne jest to, że dzień po takiej nagonce walor notuje zjazd - wolałem więc wyjść z zyskiem póki był.
Digital - skoro wyszedłem z dwóch pozostałych, postanowiłem skrócić się i z tego walorka.

Helio i Delko na minimalnych minusach.

Szczegółowe podsumowanie tygodnia wkleję nieco później...
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 6 sierpnia 2010 19:22:49
Tygodniowe podsumowanie portfela (TyPoPo):

Pojedynek Frog vs WIG (za okres 17 tygodni - od założenia wątku):

Frog: 23,92%
WIG: 0,37%

kliknij, aby powiększyć

Struktura portfela:

Helio - 37%
Delko - 30%
Gotówka - 33%
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 6 sierpnia 2010 20:50:18
Dawno już gotówka nie stanowiła takiej części mojego portfela...

Dawno też nie miałem takich dylematów na co powinienem ją przeznaczyć:
1. Dokupić Delko? Przy obecnych cenach moich dwóch pereł właśnie ta spółka wydaje się mieć większy potencjał... Think
2. Kupić znów coś z NC? Duże obciążenie dla psychiki (trzeba pilnować, bo w każdej chwili może być +/- 20%).
3. Polować na przynoszące straty dinozaury GPW, licząc na jakieś przejęcie, wejście znanego inwestora lub udaną restrukturyzację (Odlewnie Polskie, Sanwil, Pepees).
4. Wziąć udział w emisji pierwotnej 11 bit studios...
5. Czekać na spadek dobrych spółek, jak np. Centrum Klima?
6. Pobawić się na spółkach z rynku głównego, które przynoszą zyski ale wskaźnikowo są nadal z niewiadomych przyczyn atrakcyjne (Kopex, BBI Capital)

Mam zagwozdkę na weekend. d'oh!

Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 8 sierpnia 2010 13:24:17
Frog napisał(a):
Dawno już gotówka nie stanowiła takiej części mojego portfela...

Dawno też nie miałem takich dylematów na co powinienem ją przeznaczyć:
1. Dokupić Delko? Przy obecnych cenach moich dwóch pereł właśnie ta spółka wydaje się mieć większy potencjał... Think
2. Kupić znów coś z NC? Duże obciążenie dla psychiki (trzeba pilnować, bo w każdej chwili może być +/- 20%).
3. Polować na przynoszące straty dinozaury GPW, licząc na jakieś przejęcie, wejście znanego inwestora lub udaną restrukturyzację (Odlewnie Polskie, Sanwil, Pepees).
4. Wziąć udział w emisji pierwotnej 11 bit studios...
5. Czekać na spadek dobrych spółek, jak np. Centrum Klima?
6. Pobawić się na spółkach z rynku głównego, które przynoszą zyski ale wskaźnikowo są nadal z niewiadomych przyczyn atrakcyjne (Kopex, BBI Capital)

Mam zagwozdkę na weekend. d'oh!

Pojawiła się dodatkowa opcja - poczekać z gotówką na korektę na szerokim...

PS. Naprawdę nie obrażę się za jakieś mądre uwagi mogące mi pomóc w rozwiązaniu dylematu Anxious
Follow me on Twitter

v3nom
0
Wysłane: 8 sierpnia 2010 13:39:05
Frog napisał(a):
Pojawiła się dodatkowa opcja - poczekać z gotówką na korektę na szerokim...

Nic na siłę Panie Frog Angel

Jak to ktoś mądry kiedyś napisał: "Nie chodzi o to by grać często, tylko o to by grać dobrze."

PS. Ja chciałbym teraz korekty, ale tak jest zawsze, że jak jest się przygotowanym to nie przychodzi. A jak człowiek odpuści, to się budzi z ręką w nocniku Anxious

Frog
13
Wysłane: 8 sierpnia 2010 19:17:57
v3nom napisał(a):
"Nie chodzi o to by grać często, tylko o to by grać dobrze."

Czas to pieniądz. Dobre spółki nie chcą spadać nawet podczas korekt na szerokim. Co ciekawsze już odjechały.
Mam dwie, zdrowe, fundamentalne inwestycje, których nie sprzedam przed końcem hossy.
Szukam innych możliwości inwestycyjnych, a liczba tych, w miarę rozwoju hossy się kurczy.
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 9 sierpnia 2010 11:23:07
Nic mi nie doradziliście i pewnie znów jakąś głupotę strzelę... salute

Widzę, że całkiem nieźle radzi sobie ES-System, który niedawno sprzedałem... Dobrze, że chociaż mam go kupionego w konkursie, to mi to delikatnie zrekompesuje kolejną złą decyzję o sprzedaży akcji...
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 9 sierpnia 2010 19:44:28
Jak zapewne zauważyliście, już wielokrotnie zmieniałem listę spółek obserwowanych... Pora na kolejny review:

Kopex - nie rozumiem tego waloru. Nie ogarniam jako przedsiębiorstwa. Może kiedyś zagram, ale póki co, odpuszczam. wave
Centrum Klima - odjechała. Za bardzo. wave Zapewne jeszcze wzrośnie, ale dynamika przyszłych zysków będzie moim zdaniem większa na Helio i Delko, więc tych się trzymam.
Spółki z NC - za dużo drobnych spekulantów robiących cuda z kursem za parę tysięcy złotych. Będę zerkał, ale nie codziennie. Raz po sesji wystarczy. wave

Odlewnie - jako niedoszły bankrut budzi zainteresowanie. Potencjał zysku większy niż na dobrych i zdrowych fundamentalnie spółkach, ale i ryzyko nieporównywalnie większe. Think
Sanwil - nie chce spadać, widać jak spekuła się czai. Myślę, że warto wejść pod tzw. "efekt Amiki" zwany też "efektem Beefsana", tudzień gdzie nie gdzie "efektem Boryszewa". Czyli wzrosty spowodowane zmianą branży/pozyskaniem inwestora/odzyskaniem rentowności itp. Think
Pepees - analogicznie jak w przypadku Sanwilu. Think

Reszta gotówki - będzie czekała na lepsze czasy/niższe ceny; może wejdę w jakieś nowe emisje, być może na NC (11 bit studios to tylko jedna z opcji).
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 10 sierpnia 2010 09:52:02
Jak tak patrzę na DAX, to chyba dojrzał już on do kolejnek korekty. Szczyty na tym wykresie wypadają średnio co 3 miesiące.
Chyba więc nie będę się "na siłę" pakował w nowe spółki...
Jak tak patrzę na Delko, to chyba będę miał okazję dokupić w niższej cenie...

W obserwowanych na tą chwilę Odlewnie Polskie (mam nadzieję że korekta sprowadzi je niżej) oraz Pepees...
Follow me on Twitter

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

16 17 18 19 20

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,668 sek.

zbvfgkmx
ibzjjpqm
lntdqluk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ratfbzng
erjbqzum
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat