0 Dołączył: 2009-02-17 Wpisów: 135
Wysłane:
23 lipca 2010 13:21:21
Frog napisał(a): Po spojrzeniu na Boryszew naszła mnie taka myśl, że w czasie kolejnej bessy warto będzie zastanowić się nad starymi, zapomnianymi, zadłużonymi spółkami które wg plotek będą na skraju bankructwa... Podczas tej bessy patrzyłem (i traciłem) na Krosno, ale obserwowałem też Groclin, Ambra, Amicę, Boryszew... Ugrałem tylko trochę na GCN i AMC, ale było to po kilkanaście %. A na wszystkich w/w można było ugrać grube setki %...
Jak się kupuje spółki z problemami to może by różnie. Bomba w górę albo... Jeśli spółce uda się wyjść z kłopotów można sporo zarobić. Robiłeś może jakąś statystykę w tym temacie ? np. ile sp. wychodzi z tego cało a ile idzie na dno i ile można było na tym ugrać ?
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
23 lipca 2010 13:31:05
Zindo napisał(a):Frog napisał(a): Po spojrzeniu na Boryszew naszła mnie taka myśl, że w czasie kolejnej bessy warto będzie zastanowić się nad starymi, zapomnianymi, zadłużonymi spółkami które wg plotek będą na skraju bankructwa... Podczas tej bessy patrzyłem (i traciłem) na Krosno, ale obserwowałem też Groclin, Ambra, Amicę, Boryszew... Ugrałem tylko trochę na GCN i AMC, ale było to po kilkanaście %. A na wszystkich w/w można było ugrać grube setki %...
Jak się kupuje spółki z problemami to może by różnie. Bomba w górę albo... Jeśli spółce uda się wyjść z kłopotów można sporo zarobić. Robiłeś może jakąś statystykę w tym temacie ? np. ile sp. wychodzi z tego cało a ile idzie na dno i ile można było na tym ugrać ? Panowie nikt nie kaze kupowac spolek z problemami :) na przykladzie boryszewa mozna powiedziec ze inwestuje sie w momencie wyjscia z klopotow. Polecam przejzec od dechy do dechy caly watek boryszewa a sie czegos nauczycie. Jedno jest pewne aby zarabiac trzeba miec ustalone wlasne reguly i strategie inwestycyjna bo bez tego mozna tylko stracic a jezeli nawet w hossie uda nam sie zarobic to i tak stracimy wiekszosc kasy przy poczatku bessy.
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
23 lipca 2010 18:55:24
Myślałem że w końcu trochę popada, ale tylko grzmi, straszy i lekko kropi... Centrum Mazur jak do tej pory omijały większe opady. Mam nadzieję że z tych chmur w końcu coś pokropi, bo tych upałów już się wytrzymać nie da. Tymczasem na giełdzie mieliśmy bardzo ciekawy tydzień. Portfel wzrósł głównie dzięki Helio i coraz bardziej przeganiam WIG. Delko rośnie powoli. Nie ma wprawdzie chętnych do brania z prawej, ale ukryte zlecenia zakupu dzień po dniu stawiane są na coraz wyższych poziomach. Może być i tak, byle w dobrym kierunku. Dzisiaj pożegnałem Kopex. Miało być "pod odbicie", więc tak też zakończyłem. Dokupiłem za to co nieco ES-System. Tu odbicia jeszcze nie było, a na takowe wg mojego 6-go zmysłu się zanosi. Dodatkowo kupiłem pakiet Digital Avenue z NC. Liczę, że kiedyś zrobi kilkadziesiąt procent w kilka dni. Oczywiście jak to na NC jest opcja iż będzie się kisił 2 lata albo jutro ogłosi bankructwo, ale kto nie ryzykuje ten nie siwieje (czy jakoś tak). Dodatkowo informacja, że podjąłem decyzję iż zyski wycofane wcześniej z giełdy wcześniej w tym roku, wrócą w celach spekulacyjnych. Stąd większa gotówka w portfelu. ************************************************* Tygodniowe podsumowanie portfela (TyPoPo):Pojedynek Frog vs WIG (za okres 15 tygodni - od założenia wątku): Frog: 18,08% WIG: -2,24% kliknij, aby powiększyćSkład portfela:Delko - 45% Helio - 36% ES-System - 9% Digital Avenue - 3% Gotówka - 7%
Edytowany: 23 lipca 2010 18:58
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
23 lipca 2010 19:50:36
Frog napisał(a):Po spojrzeniu na Boryszew naszła mnie taka myśl, że w czasie kolejnej bessy warto będzie zastanowić się nad starymi, zapomnianymi, zadłużonymi spółkami które wg plotek będą na skraju bankructwa... Frogu, Ty masz Helio, zostaw Boryszew innym, na przykład mnie Człowiek z biegiem czasu się uczy. Ja zeszłej wiosny nie potrafiłem, ze tak powiem, oddzielić ziaren od plew, musiałem w większości opierać się na opiniach użytkowników tego forum. Teraz rekomendacja typu: "Lotos idzie na ZERO", wywołałaby zapewne ironiczny uśmieszek. W następny cykl giełdowy wejdę lepiej przygotowany. Pozdrawiam  Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
26 lipca 2010 08:16:15
Dzisiaj poproszę o "odpał" na ES-System.  Digital mogę trochę jeszcze dokupić, więc z "odpałem" się proszę nie spieszyć... PS. Rozpoczął się ostatni tydzień mojego urlopu
|
|
0 Dołączył: 2009-03-31 Wpisów: 165
Wysłane:
26 lipca 2010 08:57:48
Na ten ostatni tydzień urlopu życzę ślicznej pogody, bo u nas na południu (Śląsk) od kilku dni nieciekawie, a i dziś zapowiada się deszczowo.
|
|
Wysłane:
26 lipca 2010 17:46:24
Dziękuję barbus46 Dzisiaj miałem syndrom "łapania wzrostów" oraz "parzącej gotówki". W trakcje sesji patrzyłem jak niektóre spółki szykują się do wybicia i każdą z nich chciałem kupować  Sprawdzałem ich wskaźniki, ostatnie raporty i fora internetowe. Istne szaleństwo. W końcu jednak postanowiłem pozostać przy obserwacji tych, które obserwuję aktualnie. Można bowiem kupić 5 spółek za 1000 zł każda i na każdej zarobić 30% (wtedy mam satysfakcję że zarobiłem na 5 spółkach). Można też kupić akcje jednej spółki za 5000 zł i zarobić 30%. Zysk ten sam, satysfakcja mniejsza, ale ilość pracy włożonej w analizę mniejsza. Postanowiłem oszczędzać czas kosztem satysfakcji. W portfelu prawie bez zmian. Delikatnie dokupiłem jedynie Digital Avenue (ale bez przesady). Helio - kurs bez zmian. Po takich wzrostach nie ma korekty - szok. Ma to uzasadnienie fundamentalne, ale dziwi mnie brak pokusy inwestorów aby realizować zyski... Na Delko w końcu popyt zaatakował. Bez fajerwerków, ale konsekwentnie walor idzie we właściwym kierunku. Zleceniom zakupu zrobiło się za ciasno po lewej. Tutaj chyba nie będzie schodków jak na Helio (30% wzrost i kilka miesięcy w bok). Być może będą tu powolne, stabilne i długotrwałe wzrosty (czego życzę sobie i współposiadaczom). ES-System - wykres wygląda coraz bardziej pro-wybiciowo Digital też zakończył na plusie, ale to NC więc...
Edytowany: 26 lipca 2010 17:48
|
|
Wysłane:
27 lipca 2010 17:25:43
Dzisiaj dwa walory na D które mam przyjemność posiadać w portfelu zakończyły dzień na ponad 5% wzroście. Niestety na obu spółkach, zarówno na Delko jak i na Digital Avenue zawdzięczam ustalenie kursu na zamknięciu "snajperom". Przyznać jednak muszę, że w ciągu dnia obroty na obu spółkach były zadowalające ES-System lekki plus, ale to też snajper... Helio - dzisiaj spadek (zasłużona korekta). Ktoś opychał akcje animatorowi, który w dniu dzisiejszym był jedynym który trzymał zlecenia zakupu powyżej 20 zł... Pod koniec sesji, gdy animator zdjął zlecenie, najwyższe pozostałe zlecenie zakupu było na poziomie 14,3 zł. Kolejne zlecenia wiszą na 0,01 zł  Taki urok niskiego FF. Poza tym chyba każdy już wie że wielu chętnych do oddawania nie ma i jak chce się kupić - trzeba brać z prawej
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
27 lipca 2010 19:34:58
Frog, a Ty nie boisz się, że kiedy będziesz chciał wyjść z inwestycji to nie będziesz miał komu sprzedać akcji? pytam, gdyż zawsze bałem się niskiej płynności oraz luk w arkuszu. obawiałem się, że np inwestując 15 tys w walor i chcąc nagle wyjść z inwestycji, będę potrzebował albo dwutygodniowego opylania albo dwukrotnie w ciągu dnia na dolne widły posadzę spółkę.
|
|
Wysłane:
27 lipca 2010 19:48:02
krewa napisał(a):Frog, a Ty nie boisz się, że kiedy będziesz chciał wyjść z inwestycji to nie będziesz miał komu sprzedać akcji? pytam, gdyż zawsze bałem się niskiej płynności oraz luk w arkuszu. obawiałem się, że np inwestując 15 tys w walor i chcąc nagle wyjść z inwestycji, będę potrzebował albo dwutygodniowego opylania albo dwukrotnie w ciągu dnia na dolne widły posadzę spółkę. Z Helio i Delko nie będę wychodził "nagle". To są inwestycje długoterminowe. Wyjście z inwestycji będzie raczej rozłożone w czasie - w górkę i tak nie trafię. Póki co się nie boję. "Będę lękliwy, gdy wszyscy będą chciwi". Ich chciwość zapewni mi płynność do wyjścia.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-06-29 Wpisów: 716
Wysłane:
27 lipca 2010 22:07:08
tak, dziś była spora luka w arkuszu Helio - jakby ktoś się uparł to niewielkim kosztem zrobiłby porządną korektę:)
Edytowany: 27 lipca 2010 22:22
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
27 lipca 2010 22:15:24
Frog dlaczego zdecydowałeś się na Digitala? Z tego co widzę cenisz sobie solidne fundamenty a digi nie jest w tej dziedzinie gigantem. Przecież na nc jest kilka ciekawych spółek generujących zyski dlaczego akurat digital?
|
|
Wysłane:
27 lipca 2010 22:26:37
mrk napisał(a):Frog dlaczego zdecydowałeś się na Digitala? Z tego co widzę cenisz sobie solidne fundamenty a digi nie jest w tej dziedzinie gigantem. Przecież na nc jest kilka ciekawych spółek generujących zyski dlaczego akurat digital? 1. Spółka znajduje się blisko minimów, poniżej których wielokrotnie nie chciała spadać (silne wsparcie). 2. Nazwisko prezesa, odpowiedzialnego za tworzenie takich portali jak Bankier.pl, Nokaut.pl 3. Niskie jak na New Connect C/WK. Cenię fundamenty i dlatego ponad 80% kapitału mam w Helio i Delko. DGL kupiłem nie dla fundamentów, ale dla emocji, zabawy. Nie można powiedzieć, że spółka to wydmuszka. Kapitalizacja obecnie to nieco ponad 8 mln. Jest to jedna z tych nielicznych spółek na NC, w przypadku której ryzyko spadku o 50% jest minimalne. Przynajmniej ja tak to oceniam. Obserwowałem też Marketeo (nawet wystawiłem zlecenie zakupu), ale odjechało... Profil spółek podobny...
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
27 lipca 2010 23:51:24
Frog napisał(a):W portfelu prawie bez zmian. Delikatnie dokupiłem jedynie Digital Avenue (ale bez przesady). Dopiero teraz zwróciłem uwagę. Frog, jesteśmy współakcjonariuszami  Ja jestem zaangażowany w spółkę poprzez MCI. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
28 lipca 2010 20:22:22
Dzisiaj miałem dzień neutralny pod względem kursów zamknięcia. Zdarzyło się za to coś innego... Zdecydowałem się skrócić z części akcji Delko. Sprzedałem niecałą 1/3 część tego, co posiadałem. Dlaczego? Pisałem już wcześniej, że moje zaangażowanie w Delko tak sporą częścią kapitału nie jest na lata. Wynosiło ono 60% początkowego kapitału, a docelowo chcę aby każda ze spółek miała maksymalnie 20% kapitału początkowego. Czyli gdzieś po drodze na szczyty hossy planuję sprzedaż kolejnej porcji akcji tej spółki. Benchmarkiem jest Helio - zaangażowałem tam 20% kapitału początkowego (ale obecnie dzięki wzrostom akcje te stanowią 33% wartości portfela). Digital powoli i z coraz większymi obrotami idzie we właściwym kierunku ES-System się kisi (czyżby niewypał  ) Szczegóły portfela jak zwykle w piątek.
|
|
Wysłane:
29 lipca 2010 19:42:40
Dziś nie było mnie cały dzień, ale widzę że przypilnowaliście kursów moich pereł Szkoda tylko, że pompki nigdzie koledzy nie zrobiliście, ale rozumiem - wakacje
|
|
Wysłane:
30 lipca 2010 18:29:12
No i zakończył się kolejny tydzień. Tydzień, w którym zauważyłem jak dobrze radzą sobie nadal spółki, które sprzedałem (Energopol, Oponeo). Cóż, sprzedane zapomniane. Nie ma co porównywać ile to bym zarobił, gdybym ich nie sprzedał. Czasu nie cofnę... ************************************************* Tygodniowe podsumowanie portfela (TyPoPo):Pojedynek Frog vs WIG (za okres 16 tygodni - od założenia wątku): Frog: 19,83% WIG: -1,84% kliknij, aby powiększyćStruktura portfela: kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 30 lipca 2010 18:30
|
|
2 Dołączył: 2009-03-16 Wpisów: 226
Wysłane:
30 lipca 2010 20:17:22
Świetny wynik! Te wykresy zainspirowały mnie do stworzenia własnego blogu. Kiedyś prowadziłem taki z wieloma obliczeniami i wykresami tyle że pokerowy. W ten weekend przeniosę mój aktualny portfel i stworzę temat. Jeszcze chciałem powiedzieć, że przy pokerze taki blog bardzo pomógł mi w zbieraniu doświadczeń i nauce na własnych błędach oraz poszerzanie wiedzy, tyle że ta wiedza wiązała się z przechodzeniem na wyższy limit gry, a to z kolei wiązało się z mocniejszymi przeciwnikami. Na giełdzie jest inaczej. Jedynym przeciwnikiem, którego trzeba tu pokonać jest wiedza. Pozdrawiam i gratuluję! :) Ulubione cytaty :::
- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett - „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump - „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”
|
|
Wysłane:
31 lipca 2010 13:45:32
Żaden ze mnie technik, ale jeżeli poniższy rysunek się sprawdzi, to przy dolnym ograniczeniu wracam na Centrum Klima...  kliknij, aby powiększyćSzukałem sobie innych spółek na dłuższy termin, ale nic nie wpadło mi w oko. Mam 7 obserwowanych z NC, ale to raczej spekulacja... Obserwuję też około 8 spółek z rynku głównego, ale raczej żadnej z nich nie chciałbym mieć "na lata". Oprócz CKL.
|
|
Wysłane:
2 sierpnia 2010 20:40:19
W portfelu nie dzieje się źle. Zarówno na Helio jak i na Delko popyt "łyka" zlecenia sprzedaży, które ośmielą się ustawić po prawej stronie. Na ES-System odbicia nie ma, trzeba więc będzie sprzedać i gotówkę pchnąć gdzieś indziej... Digital Avenue - tutaj gotówka może sobie poczekać. W końcu odpali jak Marketeo
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.