PARTNER SERWISU
omnudahy
1 2

początek oszczędzania, inwestowania w wieku 22 lat

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 9 lipca 2010 10:35:44
Sam jestem ciekawy tego funduszu mathu

Ja inwestuje w fundusze Idea TFI. Cześć w akcyjny a część w obligacji. Tak sobie jak mi sie oczywiście uda wyczuć moment przerzucam. Od roku jestem z tym TFI dlatego nie mogę się wypowiadać jak to wygląda w długim terminie.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 11 lipca 2010 15:24:16
No właśnie jest to IDEA Stabilnego Wzrostu.

www.mbank.pl/indywidualny/inwe...

Też się kiedyś bawiłem w przerzucanie między IDEA Akcji i IDEA Obligacji, ale ostatecznie uznałem że w SW zarządzający sami się tym zajmują więc nie ma sensu tracić na to czasu.

Najważniejsze że fundusz obecnie radzi sobie dużo lepiej od Wigu!
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Kamil Gemra
0
Wysłane: 11 lipca 2010 16:45:57
mathu napisał(a):
No właśnie jest to IDEA Stabilnego Wzrostu.

www.mbank.pl/indywidualny/inwe...

Też się kiedyś bawiłem w przerzucanie między IDEA Akcji i IDEA Obligacji, ale ostatecznie uznałem że w SW zarządzający sami się tym zajmują więc nie ma sensu tracić na to czasu.

Najważniejsze że fundusz obecnie radzi sobie dużo lepiej od Wigu!

Rzeczywiście trafne spostrzeżenie salute Też inwestuje w ten fundusz ale dopiero od dwóch miesięcy, dlatego nie ma bogatego doświadczenia jak sie zachowuje w różnych sytuacjach rynkowych.

Ogólnie fundusze Idei dają dobre stopy zwrotu. Interesowałem się też Quercusem ale tam minimum trzeba wpłacić 20 tys. do jednego funduszu i na razie to jest dla mnie barierą Speak to the hand Wracając do idei to zmartwiło mnie odejście Piotra Zagały, zarządzającego papierami dłużnymi. Widać, że od lutego Idea po jego odejściu nie generuje już takich świetnych wyników.

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 11 lipca 2010 20:17:47
Nie nooo ... powalacie mnie Panowie! Tacy znawcy rynków kapitałowych bawią się w FI blackeye
Polecam ciekawy artykuł Dominika Jadwisieńczaka:
www.stopazwrotu.pl/tekst.php?t...

Kamil Gemra
0
Wysłane: 11 lipca 2010 21:28:18
addi napisał(a):
Nie nooo ... powalacie mnie Panowie! Tacy znawcy rynków kapitałowych bawią się w FI blackeye

Każdy robi ze swoim kapitałem to co uważa binky Ja wierzę w dywersyfikację i próbuję wielu różnych sposobów na lokowanie oszczędności. Nigdzie nie ma nakazu rzucania wszystkiego na GPW blackeye

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 11 lipca 2010 22:16:25
Cytat:
Nie nooo ... powalacie mnie Panowie! Tacy znawcy rynków kapitałowych bawią się w FI

nie każdy musi grać na GPW bezpośrednio. wyobraź sobie sytuację
gdy trzymasz wszystko w FI, bo w czasie który poświęciłbyś na giełdę możesz
zarobić znaczące pieniądze (bo masz niewielki kapitał). wszystko trzeba skalkulować.

mathu
0
Wysłane: 12 lipca 2010 00:22:33
addi napisał(a):

Niech autor powtórzy swoje obliczenia w ostatnim roku, czyli VII 2009 - VI 2010 i wtedy pogadamy. Nie sztuką jest pobić fundusze kupując śmieciowe spółki dokładnie na początku ostatniej fali hossy kiedy ulica rzuca się na akcje i kończąc inwestycję na moment przed krachem.

Poza tym niech autor pokaże co się stało z tymi portfelami w 2008 r. (nawet w pierwszej połowie).

Bo IDEA SW wprawdzie zarobiła w 2006-2008 tylko 25%, ale pod koniec 2008 r. było to ciągle 11% zysku, a portfele autora dołowały wtedy na kilkadziesiąt procent.

Jeżeli chcemy gdzieś trzymać oszczędności nie przeznaczone do aktywnej gry na giełdzie, to niczego lepszego niż fundusz oparty o obligacje i akcje nie ma.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 12 lipca 2010 23:48:34
mathu napisał(a):

Jeżeli chcemy gdzieś trzymać oszczędności nie przeznaczone do aktywnej gry na giełdzie, to niczego lepszego niż fundusz oparty o obligacje i akcje nie ma.

No dobra dobra... zakładamy, że ja i żona przeznaczamy miesięcznie 5% dochodów każde-na emeryturę ( jako zupełnie osobny "kanał oszczędności" ).

1. Obydwoje kupować jednostki jednego funduszu czy lepiej podzielić na dwa osobne?
2. Zakładając, że nie mam zamiaru ruszać wpłacanych pieniędzy przez najbliższe 30 lat - dla czego nie OFE lub IKE? Z moich chytrych wyliczeń wynika, że (przy co rocznej stopie zwrotu ok.11%) wystarczy mi odkładać co miesiąc +/- 5% wspólnych dochodów, aby na 60 urodziny zakupić śliczny domek na wyspie Hvar:) i mieć wszystko "w trąbce". OFE i IKE również potrafią wypracować podobne zyski co TFI - w perspektywie 30 lat - pomijam problemy związane z wycofaniem kapitału przez pierwsze lata uczestnictwa. W zasadzie jedyny problem dostrzegam w elastyczności zmian i przesiadaniu się z jednego "instrumentu: na inny.

Gdzie popełniam błąd w rozumowaniu? Dla czego TFI a nie IKE czy inne OFE?

mathu
0
Wysłane: 13 lipca 2010 00:28:57
Bo nie interesuje mnie czekanie aż do osiągnięcia 60 lat :)
Edytowany: 13 lipca 2010 00:29

cyzo
3
Wysłane: 13 lipca 2010 09:45:11
Noo...jest to solidny argument. Nie da się ukryć :)

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 13 lipca 2010 13:07:19
cyzo napisał(a):
Z moich chytrych wyliczeń wynika, że (przy co rocznej stopie zwrotu ok.11%) wystarczy mi odkładać co miesiąc +/- 5% wspólnych dochodów, aby na 60 urodziny zakupić śliczny domek na wyspie Hvar:) i mieć wszystko "w trąbce".

Spróbuj znaleźć w sobie żyłkę finansisty i kupić domek już teraz na kredyt, spłacać odsetki z wynajmu turystom, kapitał z tego co chciałeś odkładać, a jeździć możesz poza sezonem, kiedy u nas jest zimno, a tam relatywnie ciepło.

cyzo
3
Wysłane: 14 lipca 2010 10:23:46
WatchDog napisał(a):

Spróbuj znaleźć w sobie żyłkę finansisty i kupić domek już teraz na kredyt, spłacać odsetki z wynajmu turystom, kapitał z tego co chciałeś odkładać, a jeździć możesz poza sezonem, kiedy u nas jest zimno, a tam relatywnie ciepło.

Rozważałem już takie rozwiązanie przy zakupie łódzi motorowej, która mozna oddać w czarter. Jest jednak jedna - najważniejsza kwestia. Kto tego będzie pilnował. O ile w przypadku łodzi odpowiedzialna jest firma, której czarterujesz o tyle z domem może być problem.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,189 sek.

bmdefqfh
oakrlnuc
yiknshei
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 430,89 zł +382,15% 96 430,89 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qngjtcha
jipzjfrn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat