PREMIUM
927 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 258
Wysłane:
22 września 2022 13:57:53
przy kursie: 38,72 zł
Dixx 2, zacytuj mój wpis z którego wynika dla Ciebie, że wpłata na FIZ to koszt. Zastanów się też, czy dobrze zrozumiałeś to co napisałem. Cytat:Spółka przelewa miliardy do funduszu FIZ jak wiesz, koszty bieżące również rosną. Takie są realia. O bankructwie nie pisałem nic. Tworzysz więc fakty prasowe. Oczywistym poza tym jest, że jeżeli koszty wytworzenia MWh spadnie, bo np. gaz będzie taniał, to huty które korzystają z koksu będą go musiały kupować taniej, aby być konkurencyjne wobec hut jakie mają piece z łukiem elektrycznym, bo ich koszty produkcji spadną. To wymusi niższą cenę koksu niezależnie od popytu.
Edytowany: 22 września 2022 14:08
|
|
143 Dołączył: 2020-03-19 Wpisów: 743
Wysłane:
22 września 2022 14:10:49
2016: Jednostkowy Mining Cash Cost w 2017 roku wyniósł 312,5 zł/tonę (USD 3,67) 85 USD
2022: Jednostkowy Mining Cash Cost w 2022 roku wyniósł 534,05 zł/tonę (USD 4,82) 110 USD
Wzrost kosztów na tonę biorąc powyższe wartości to ok. 30%. Skumulowana inflacja w PL 2017-2022 jest o wiele wyższa niż 30%.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
22 września 2022 14:28:12
To, że policzyłeś wzrost kosztów o 30% i inflację na 30% nie będzie powodować pozytywnego efektu jak cena koksu spadnie. Wzrost kosztów operacyjnych jest faktem. Wyniki spółki zależą natomiast od ceny koksu, na którą spółka nie ma wpływu.
|
|
|
|
Wysłane:
22 września 2022 14:35:36
 kliknij, aby powiększyćNo dobra... Ale spójrzmy na ceny kontraktów do przyszłego roku. Mówmy o faktach. Fakty są takie, że ceny się stabilizują na poziomie 290 - 300 USD. Nawet wyceną zdyskontowanego cash flow tzw DCF, JSW jest tak ekstremalnie tanie, że to głowa boli. Rynki nie pozwalają na długie okresy przewartościowania / niedowartościowania, także wycena powinna mocno wzrosnąć. I to właśnie w sytuacji o której piszesz, że A-M wygasza niektóre piece. Ale to jest zabieg bardziej marketingowy, aby zwiększyć ceny stali, które już zaczynają mocno reagować na te informacje. Przypomnij sobie firmy nawozowe, które wyłączały instalacje, tylko po to, aby cena nawozów (podstawowego: saletry amonowej) wystrzeiła w kosmos, żeby można włączyć produkcję. Tutaj jest ten sam zabieg.
Edytowany: 22 września 2022 14:54
|
|
80 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 531
Wysłane:
22 września 2022 14:41:07
Cytat:jak cena koksu spadnie www.barchart.com/futures/quote...*0/futures-prices A nie uważasz, że powinniśmy w naszych spekulacjach co do przyszłości cen na przykład koksu opierać się na jakichkolwiek danych? Powiedz dlaczego ceny koksu mają być niskie (mają spadać) , skoro węgiel koksujący nisko nie jest (nie spada). Wiesz coś czego rynek kontraktów na CC nie wie?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
22 września 2022 14:45:51
Tego nie wiem, czy to zabieg marketingowy. Każda huta ma zapewne preordery od klientów, jak mniemam więc wiedzą jaki jest popyt na stal.
Natomiast jeżeli chodzi o Azoty skłaniam się, do tego, że zostały wyłączone, bo odpowiadają za zużycie 16-18% gazu rocznie w Polsce. Rewersu z Niemiec nie ma, Baltic Pipe nie działa, więc aby nie zmniejszać zapasów w magazynach, Azoty nie produkują nawozów. Od października 2022 r. sytuacja się zapewne zmieni, bo ruszy Baltic Pipe.
Natomiast nie wiem, ile koksu sprzedaje JSW na spota, a ile przez kontrakty terminowe. To byłaby ciekawa informacja.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
22 września 2022 14:51:05
ryhol2,
Czy Ty czytasz co napisałem?
Stal produkuje się również w hutach, które korzystają z łuku elektrycznego. Jeżeli cena energii elektrycznej spadnie (cena gazu obecnie spada), to koszty produkcji tych hut też spadną. Wtedy huty korzystające z koksu do produkcji stali, aby zmniejszyć swoje koszty produkcji będą musiały kupować koks taniej. Cena koksu spadnie.
|
|
Wysłane:
22 września 2022 14:59:56
Cytat:Natomiast nie wiem, ile koksu sprzedaje JSW na spota, a ile przez kontrakty terminowe. To byłaby ciekawa informacja Węgiel koksujący i koks jest odbierany w prawie całości wolumenu za pomocą wieloletnich umów. O tym na ostatniej konferencji mówił Sebastian Bartos - Zastępca Prezesa Zarządu ds. Handlu JSW. Nie ma tutaj miejsca na spot. Wszystko co jest wyprodukowane, idzie do kontrahentów. Formuła ceny jest ustalana na podstawie indeksów rynkowych, uśrednionych. Dlatego też nie będzie sytuacji, że JSW będzie produkowało węgiel koksujący albo koks "na hałdy". Także to nie jest żadna ciekawa informacja, bo o tym wszyscy "wtajemniczeni" wiedzą.
|
|
Wysłane:
22 września 2022 15:02:40
Cytat:Jeżeli cena energii elektrycznej spadnie Ale dlaczego ma spaść? Nie spotkałem się z żadną analizą o tym, że cena energi w przyszłym roku drastycznie spadnie. A ty?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
22 września 2022 15:11:05
Dix22 napisał(a):Cytat:Natomiast nie wiem, ile koksu sprzedaje JSW na spota, a ile przez kontrakty terminowe. To byłaby ciekawa informacja Węgiel koksujący i koks jest odbierany w prawie całości wolumenu za pomocą wieloletnich umów. O tym na ostatniej konferencji mówił Sebastian Bartos - Zastępca Prezesa Zarządu ds. Handlu JSW. Nie ma tutaj miejsca na spot. Wszystko co jest wyprodukowane, idzie do kontrahentów. Formuła ceny jest ustalana na podstawie indeksów rynkowych, uśrednionych. Dlatego też nie będzie sytuacji, że JSW będzie produkowało węgiel koksujący albo koks "na hałdy". Także to nie jest żadna ciekawa informacja, bo o tym wszyscy "wtajemniczeni" wiedzą. Właśnie. Skoro tak to dlaczego do prognozy wyników spółki używasz cen z kontraktów terminowych. To że dziś cena w tych kontraktach jest x nie znaczy że cena rzeczywista w przyszłym roku taka będzie. To nie jest właściwe narzędzie do prognozowania z tego powodu.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
22 września 2022 15:13:51
ryhol2 napisał(a):Cytat:Jeżeli cena energii elektrycznej spadnie Ale dlaczego ma spaść? Nie spotkałem się z żadną analizą o tym, że cena energi w przyszłym roku drastycznie spadnie. A ty? Spada dlatego bo cena gazu spada. Im więcej gazu Europa zakontraktuje tym jego cena będzie niższa. Obecnie już trwają rozmowy z Norwegia aby obniżyła ceny gazu. Poza tym popyt na energię przy obecnych cenach spada. To spowoduje spadek ceny energii prędzej czy później.
|
|
Wysłane:
22 września 2022 15:15:17
W Chinach czerwony oznacza wzrosty. Zielony spadki... Dla niewtajemniczonych.  kliknij, aby powiększyćOd 14 minut notowania na chińskiej giełdzie towarowej w Dalian (DCE). Węgiel koksujący rośnie +2%. Przebił opory na ok. ~2000.
Edytowany: 22 września 2022 15:18
|
|
PREMIUM
Wysłane:
22 września 2022 15:44:12
Jak cena w Chinach wybije ostatni szczyt 3.200 to uwierzę w zmianę trendu. Na teraz masz dwa szczyty (z czego drugi niżej) i obecnie korektę. Zobaczymy jak daleko zajdzie. Natomiast wybicie oporu na ca. 1.850 będzie zwiastować zjazd.
|
|
43 Dołączył: 2009-04-14 Wpisów: 603
|
|
Wysłane:
22 września 2022 16:51:55
To jest cena ryzyka. Na całe szczęście to nie kopalnia, także brak wpływu na produkcję węgla.
Najwyżej zamiast robić droższy wysokomarżowy koks, przekierują węgiel koksujący na kontrakty wieloletnie.
|
|
Wysłane:
22 września 2022 22:47:36
Cytat:Właśnie. Skoro tak to dlaczego do prognozy wyników spółki używasz cen z kontraktów terminowych. To że dziś cena w tych kontraktach jest x nie znaczy że cena rzeczywista w przyszłym roku taka będzie. To nie jest właściwe narzędzie do prognozowania z tego powodu. Mój doktor z Globalnych Rynków Finansowych jak nas pytał: w jaki sposób najlepiej znaleźć cenę w przyszłości zwykł mawiać: kontrakty terminowe. To jedyne źródło do prognozowania cen obecnie. Nie ma lepszej prognozy przyszłości cen instrumentów (akcji/surowców) jak kontrakty terminowe. Także jeśli masz lepszy pomysł, to słucham Cię... Bo od Ciebie się dowiadujemy tutaj, że ceny prądu spadną, bo coś tam... Huty wygaszają się i to ma spowodować krach i spadki... Przecież w 2020 roku A-M też wygaszał huty stali a cena zaczęła szybować w górę. Teraz w Chinach znowu zaczynają wznawiać od tego tygodnia budowy. Goldman Sachs w zeszłym roku prognozował, że 2022 będzie należał do mocnej złotówki. PLN miał się tak umocnić, że para USD/PLN miała kosztować 3,60 zł. Niestety jak wyszło wszyscy wiemy.
Edytowany: 22 września 2022 22:49
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 września 2022 00:40:14
Cytat: Mój doktor z Globalnych Rynków Finansowych jak nas pytał: w jaki sposób najlepiej znaleźć cenę w przyszłości zwykł mawiać: kontrakty terminowe.
To jedyne źródło do prognozowania cen obecnie.
Nie ma lepszej prognozy przyszłości cen instrumentów (akcji/surowców) jak kontrakty terminowe. Także jeśli masz lepszy pomysł, to słucham Cię... Bo od Ciebie się dowiadujemy tutaj, że ceny prądu spadną, bo coś tam... Huty wygaszają się i to ma spowodować krach i spadki... Przecież w 2020 roku A-M też wygaszał huty stali a cena zaczęła szybować w górę. Teraz w Chinach znowu zaczynają wznawiać od tego tygodnia budowy.
Goldman Sachs w zeszłym roku prognozował, że 2022 będzie należał do mocnej złotówki. PLN miał się tak umocnić, że para USD/PLN miała kosztować 3,60 zł. Niestety jak wyszło wszyscy wiemy.
Gdybym znał narzędzie do skutecznego prognozowania cen to raczej nie pisałbym na SW. Nie można natomiast przyjmować kontraktów terminowych bezkrytycznie. Popatrz na prognozy cen koksu z 2021 r. dotyczące 2022 r. Porównaj z cenami rzeczywistymi w 2022 r. Jaki wniosek? Prognozy pokryły się z rzeczywistością. Nie napisałem że ceny prądu spadną bo coś tam. Podałem konkretną przesłankę. Jeżeli się mylę napisz pls dlaczego? Nie użyłem ani razu słowa krach czy panika. To można łatwo zweryfikować czytając co napisałem. Fantazja Cię ponosi, bo mam inną ocenę rzeczywistości, która nie pasuje do Twojej. Może się mylę a może nie. To kwestia ocena. Natomiast warto wymieniać opinie. Ty uważasz że JSW to świetna spółka. Ja jak czytam o wskaźniku uzwiązkowienia (o ile dobrze pamiętam ca 150%) to mam co najmniej wątpliwości, czy z tych świetnych wyników jako ewentualny akcjonariusz cokolwiek zobaczę. Dwa razy nie można wejść do tej samej rzeki. To co było w 2020 r. było w 2020 r. Dziś sytuacja ekonomiczna jest inna np. poziom inflacji, stóp procentowych, cen surowców, wojna, prognozy gospodarcze itd. Patrzysz na zamknięcie huty i wnioskujesz ceny stali pójdą w górę. Dziwnym trafem akcje tanieją nie tylko w Polsce ale i na świecie. S&P 500 stracił przez ostatnie 3 dni ponad 3%. Dla mnie to nie jest zapowiedź przyszłego boomu ekonomicznego na dziś, skoro rynek akcji wycenia przyszłość. Inflacja nie jest opanowana i np. kolejne podwyżki FED u to potwierdzają. Nie wspominając o jastrzębim nastawieniu FED u na przyszłość. Sam jestem ciekaw czy walka z inflacja za pomocą realnie ujemnych stóp procentowych się uda. Wiele zależy od sytuacji na froncie. Zobaczymy czy technologia zachodu jest wstanie pokonać sowiecka armię. Myślisz, że rynek kontraktów terminowych jest doskonalszy niż prognozy GS. Gdyby tak było to GS brałby kursy terminowe do swoich prognoz i sprawa załatwiona. Nie ma niezawodnego narzędzia. Dlatego pozostaje sceptyczny, bo przyszłość mimo wszystko jest nieznana. Kontrakty terminowe to zabezpieczenie ale można na nich równie dobrze stracić jak i zarobić. Dlatego im bliżej do wygaśnięcia kontraktu terminowego tym jego cena zbliża się do ceny jaką faktycznie obowiązuje na rynku, a nie odwrotnie.
|
|
Wysłane:
23 września 2022 09:40:13
przy kursie: 37,60 zł
Być może źle odczytuję nastawienie kolegi 1ketjoW. Ale nawet jeśli uważasz, że JSW jest spółką źle zarządzaną, nieefektywną, z tym całym bagażem PRLowskich zaszłości, których nie da się w obecnych warunkach polityczno-społecznych łatwo wyeliminować, czy to oznacza, że w JSW nie należy inwestować? Czy żadna cena za akcje nie jest dobra? I czy nawet tak obciążona spółka jak JSW która poprawia wyniki w niespotykanej wcześniej skali, dalej jest nic nie warta? Bo jeśli tak, to wszelkie dyskusje z tobą jako adwersarzem są pozbawione sensu.
|
|
PREMIUM
1 364 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
23 września 2022 10:06:31
Cytat:Mój doktor z Globalnych Rynków Finansowych jak nas pytał: w jaki sposób najlepiej znaleźć cenę w przyszłości zwykł mawiać: kontrakty terminowe. A nikt nie zastanawia się jak wyglądałyby kontrakty terminowe, gdyby istniał obowiązek dostarczenia zakontraktowanego towaru? Kontrakty są zakładem i służą do spekulacji i zabezpieczania pozycji (kolejność nieprzypadkowa). Właśnie, JSW, do zabezpieczania ;) ale wnioskując z omówienia anty_teresy, dla JSW to w dalszym ciągu czarna magia
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 września 2022 10:35:03
ryhol2 napisał(a):Być może źle odczytuję nastawienie kolegi 1ketjoW. Ale nawet jeśli uważasz, że JSW jest spółką źle zarządzaną, nieefektywną, z tym całym bagażem PRLowskich zaszłości, których nie da się w obecnych warunkach polityczno-społecznych łatwo wyeliminować, czy to oznacza, że w JSW nie należy inwestować? Czy żadna cena za akcje nie jest dobra? I czy nawet tak obciążona spółka jak JSW która poprawia wyniki w niespotykanej wcześniej skali, dalej jest nic nie warta? Bo jeśli tak, to wszelkie dyskusje z tobą jako adwersarzem są pozbawione sensu. Ile warta jest spółka, która ma świetne wyniki finansowe, ale akcjonariusze na nich prawdopodobnie nie skorzystają? To pytanie, na jakie każdy, sam musi sobie odpowiedzieć. Załóżmy (w uproszczeniu), że byłbyś właścicielem kopalni diamentów, ale nie miałbyś z tego tytułu żadnych dochodów. Ile dla Ciebie warta byłaby ta kopalnia? Tyle ile ktoś za nią zapłaci - zapewne. Ile za nią ktoś zapłaci, jeżeli nie będzie mógł z niej czerpać dochodów lub te dochody będą bardzo niskie. Zapewne niewiele. O zarządzaniu JSW nic nie pisałem. Pisałem tylko o ryzykach jakie ja widzę i jakie mnie zniechęciły do inwestycji w spółkę. Uważam, że szansa, że będę beneficjentem świetnych wyników spółki jest niska. Porównywanie jej wskaźników do innych spółek z sektora ma z tego powodu ograniczoną wartość. Ponadto, aby być pewnym, że zarobię, musiałbym przyjąć metodę likwidacyjną do wyceny i określić poprawnie termin likwidacji spółki. Ta rodzi spore ryzyko błędu, bo mówimy o dalekiej przyszłości. To oczywiście moje zdanie, można się z nim zgadzać lub nie. Decyzje inwestycyjne każdy podejmuje sam, a giełda uczy pokory, przynajmniej mnie.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.