sxhrxxug
Advertisement
PARTNER SERWISU
dkcdhxmf
35 36 37 38 39
rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 14 marca 2012 21:42:34 przy kursie: 4,08 zł
Dochodzi jeszcze taki myk, że sprzedając akcje pozywam się wszystkich przyszłych korzyści: następnych dywidend, możliwości sprzedaży po wyższej cenie, możliwości zastawienia swoich akcji itp.
Po prostu - wysiadam z pociągu, który jedzie dalej. A co jeśli chciałbym też pojechać dalej? Ale akurat brakuje mi na kawę w Warsie ;)

Podatki płacić trzeba i jest to cena za luksus dysponowania gotówką (chociaż w różnych krajach to różnie bywa). Ja wolę zapłacić to 19zł i mieć możliwość dysponownia pozostałymi 81zł, niż patrzeć, jak moją kasę zżerają korporacyjne ambicje. To nie dotyczy oczywiście wszystkich spółek, ale częto niestety tak się zdarza.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 14 marca 2012 23:39:24 przy kursie: 4,08 zł
żeby nie było, że jestem takim całkowitym przeciwnikiem dywidend. Z punktu widzenia inwestora długoterminowego mogą być atrakcyjne mimo podatku, ale jeśli wypłacają je spółki typu pko bo czy żywiec, które niekoniecznie mają opcje efektywnego wykorzystania tych pieniędzy. Nie uznaję natomiast wypłat dywidendy przez spółkę, która ma ROE grubo powyżej 20% i potencjał na inwestowanie zysków po takiej właśnie stopie, a wypłacając dywidendę oddaje 19% wypłacanej kasy SP. Dlatego tę wypłatę przez i3d z pokorą przyjmuję, bo taka jest konieczność, mam jednak nadzieję, że przyszłe zyski inwestować będą w całości w rozwój.

cad_man
co do tego co piszesz w drugim akapicie to przypomniało mi się jak ktoś kiedyś na forum pisał że zna jegomościa, który nakupił akcji żywca po kilka zł w pierwszej połowie lat 90tych inwestując kilkadziesiąt k, a teraz może sobie spokojnie żyć z dywidend, których otrzymuje kilkaset tysięcy. Kto wie może kiedyś akcje i3d będą chodzić po 40 zł a z dywidendy akcjonariusze będą inkasować kilka złotych od akcjiAngel
Edytowany: 14 marca 2012 23:40

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 15 marca 2012 00:37:49 przy kursie: 4,08 zł
Z tym się zgadzam. Jeśli ROE jest wysokie, wypłata dywidendy jest bez sensu.

Co do "starych" spółek z początków naszej giełdy - Żywiec to nawet wypłacał kapitał w "trybie turbo" (ale raczej tylko głównemu udziałowcowi), o czym pisałem dawno, dawno temu na tamtym wątku. Teraz podobną spółką jest Wawel. Tzn. kupiony w okolicach millenium kosztował ze 20zł. Teraz płaci po dychu dywidendy.

Życzę cierpliwości :)

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 15 marca 2012 19:38:43 przy kursie: 4,22 zł
Cześć misiaki. Przepraszam za opóźnienie, dziś późno wieczorem się odniosę do wyników ale widzę, że niektórzy podnoszą mi poprzeczkę i oczekiwania blackeye

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 15 marca 2012 19:46:41 przy kursie: 4,22 zł
Kasia Stefanska napisał(a):
Cześć misiaki
Think to tak ogólnie czy persjonalnie?

Kasia Stefanska napisał(a):
wieczorem się odniosę do wyników
- wiesz jak nie masz czasu to niekoniecznie... blackeye
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 15 marca 2012 19:49:46 przy kursie: 4,22 zł
I ogólnie i szczególnie :) A czas mam i spółkę przewidzianą ale niestety dopiero na dziś.

cad_man
0
Wysłane: 15 marca 2012 19:56:46 przy kursie: 4,22 zł
hmm Think

Odniesiesz się do wyników za cały rok w porównaniu do poprzedniego nie patrząc na raporty kwartalne?
Ciekawi mnie co wyłuskasz z raportu czego "gołym" okiem nie widać... Jakieś usługi nie związane z bezpośrednią działalnością operacyjną (PR, czy ten no IR - wave pop wave ). Fajnie gdybyś jeszcze odniosła się do zmiany stanu produktów i zapasów - ach co tam będę pisał, przecież wiesz o co wszystkim chodzi: o rzetelne spojrzenie na roczną działalność spółki, rzeczy dobre i złe binky
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 16 marca 2012 00:24:45 przy kursie: 4,22 zł
Omówienie wyników spółki i3D za 2011 rok

Ponieważ analiza wyników za 4 kwartał już się odbyła, to poniższe omówienie będzie krótkie. Ale wygląda na to, że powinnam wyjaśnić kilka spraw teoretycznych. W razie wszelkich pytań zapraszam.

Informacja najważniejsza: wyniki w zakresie rachunku wyników nie zmieniły się w porównaniu do danych zaprezentowanych w raporcie za 4 kwartał 2011 roku.

W poprzedniej analizie nie zamieściłam takiego zestawienia, więc teraz zapraszam. Poniżej wykres przychodów i rentowności brutto sprzedaży i3D za ostatnie 8 kwartałów:

kliknij, aby powiększyć

Wyjaśnienie zmian kwartalnych znajduje się w poprzedniej analizie, więc nie będę się powtarzać. Sprawozdanie potwierdziło nasze wcześniejsze przypuszczenia (głównie Anty-Teresy), że w pozostałych przychodach operacyjnych spółka prezentuje otrzymane dotacje. W mojej ocenie stanowi to zamydlenie obrazu spółki.

Pozycja zmiana stanu produktów znajdująca się w przychodach w rachunku wyników (wydaje mi się, że to o nią pytacie) stanowi kalkulacyjną pozycję. Nie są to faktyczne przychody, że jakiś produkt został sprzedany i przekazany klientowi. Poza tym więcej szczegółów o przychodach nie ma. Brak podziału na produkty i usługi, więc w tym zakresie nie jestem w stanie pomóc.

Wydatki inwestycyjne nie obciążają wprost wyniku finansowego! Ujemne przepływy pieniężne z działalności inwestycyjnej oznaczają najczęściej, że kupiliśmy coś, co następnie jest wykazywane w aktywach. W związku z tym może raczej podlegać amortyzacji lub okresowej wycenie ale sam zakup nie jest księgowany w koszty i nie obciąża wyniku finansowego. Z teorii przechodząc do spółki: wydatki inwestycyjne i3D dotyczyły zakupów sprzętu.

W zasadach rachunkowości znalazłam zdanie, że spółka nie wytwarzała środków trwałych na własne potrzeby. Nie wiem, czy dotyczy ono także wartości niematerialnych i prawnych. Może jednak oznaczać, że i3D nie kapitalizuje żadnych własnych wydatków. Ale tak jak napisałam nie jest to pewne. Ponadto zestawienie wnip nie wykazuje żadnych kosztów zakończonych prac rozwojowych. Wygląda więc na to, że kapitalizacja wydatków nie następuje.

W tabeli zmian wartości wnip znalazłam coś innego ciekawego. Chodzi mi o pozycję „korekty z tytułu niezrealizowanych zysków – aporty do spółek zależnych”. Wykazują one wartość ujemną, a więc zmniejszenie. Nie wiem co to oznacza ale wygląda tak, jakby we wnipach i3D wykazywało wniesione aporty do spółek zależnych i tutaj je wyceniało. Dość dziwna prezentacja ale takie coś trzeba potwierdzić ze spółką.

Co do wypłaty dywidendy jeszcze się odniosę. Dywidenda oznacza wypływ gotówki ze spółki i potem nie można jej wykorzystać w działalności. Ale pamiętać trzeba też, że podział zysku za lata ubiegłe oznacza zmniejszenie wartości kapitału własnego, czyli wartości księgowej, a więc także wartości akcjonariuszy. Z drugiej strony trzeba jednak pamiętać, że inwestorzy lubią spółki systematycznie wypłacające dywidendę.

Wartość całkowitej dywidendy, którą przewidujecie na forum, ma wynieść trochę ponad 1,5 mln PLN. W odniesieniu do wartości księgowej, która na koniec roku w i3D wyniosła 6,4 mln PLN, wartość dywidendy stanowi 23%. O tyle spadnie wartość księgowa a także wartość dla akcjonariuszy w przypadku dokonania wypłaty. Należy jeszcze przypomnieć, że wartość kapitału własnego obciążona jest niepokrytymi stratami z lat ubiegłych w wysokości 2,2 mln PLN.

Wykazane w StockWatch.pl wskaźniki ustalane na podstawie danych finansowych nie uległy zmianie: www.stockwatch.pl/gpw/i3d,wykr...

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

cad_man
0
Wysłane: 16 marca 2012 08:05:56 przy kursie: 4,22 zł
Zgodzę się, że poniesione inwestycje zwiększają amortyzację i nie mają praktycznie decydującego wpływu na wyniki - w tym przede wszystkim kwartalne. Więc pop - jeśli robili "jakieś" machinacje w celu wykazania jak najmniejszego zysku to nie poprzez jakieś zakupy inwestycyjne. Mogli by poprzez zakupy np. sprzętu do realizacji kontraktu, tyle że takiego nie mieli - albo my o tym nie wiedzieliśmy (tak czy siak niska kwota).

Natomiast jak bumerang powraca sprawa dywidendy i spojrzenie z różnych stron na tą sprawę. Obniżenie wartości księgowej, wypływ kasy ze spółki - same "straty".... wszystko rozumiem ale to nie jest tak, że te pieniądze "wyparują" i spółka w darowiźnie przekazuje dywidendę osobom trzecim. Dywidenda trafi do akcjonariuszy. Zapłacony zostanie z tego tytułu podatek. Nie dajmy się zwariować - dywidenda ma swoje logiczne wytłumaczenie - niekoniecznie ekonomiczne, księgowe, inwestycyjne - ale właśnie logiczne i jest pokłosiem starej umowy.
Pragnę zauważyć, że 10% dywidendy trafi z powrotem do spółki (ma 750 tyś akcji)...

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 16 marca 2012 08:34:24 przy kursie: 4,22 zł
Cytat:
Pragnę zauważyć, że 10% dywidendy trafi z powrotem do spółki (ma 750 tyś akcji)...

Jesteś tego pewien..? No własnie nie pamiętam, czy te 750tys.akcji ma być odsprzedane głównym udziałowcom przed wypłatą dywidendy, czy po wypłacie...Think

cad_man
0
Wysłane: 16 marca 2012 09:11:29 przy kursie: 4,23 zł
na chwilę obecną dywidenda należy się i3D, zanmy dzień ustalenia praw do dywidendy - zobaczymy czy się stanie tak jak piszesz...

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 16 marca 2012 12:10:43 przy kursie: 4,23 zł
Muszę sprawdzić, czy jak spółka posiada akcje własne, to może pobrać z nich pożytki. Zasadniczo akcje własne skupuje się celem umorzenia lub innego działania. Nie powinny one służyć zarabianiu pieniędzy.
wave

pop
pop
0
Wysłane: 16 marca 2012 21:04:45 przy kursie: 4,23 zł
Wywiad z Prezesem Patryasem w TVNCNBC...salute
W skrócie:
- prognoza do końca marca, ma być "grubo powyżej 10mln przychodów"
-wypłata dywidendy jest rekomendowana przez Zarząd
-rozwój w HOUSTON
-oczekują stałego wzrostu przychodów m.in.dzięki Quazarowi 3D
-co do notowań akcji-to głównym celem na przyszłość jest NASDAQ

www.tvncnbc.pl/11615639,0,0,1,...

Edytowany: 16 marca 2012 21:06

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 17 marca 2012 02:43:22 przy kursie: 4,23 zł
Cytat:
KSH Art. 364. § 2. Spółka nie wykonuje praw udziałowych z własnych akcji, z wyjątkiem uprawnień do ich zbycia lub wykonywania czynności, które zmierzają do zachowania tych praw.

Dywidenda jest prawem udziałowym niestety.

cad_man
0
Wysłane: 17 marca 2012 11:36:01 przy kursie: 4,23 zł
rozumiem, że tak czy siak pieniądze przeznaczone na dywidendę przypadające na akcje, które posiada sama spółka zostaną nie wypłacone - czyli zostana w spółce? Tak?

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 17 marca 2012 13:58:11 przy kursie: 4,23 zł
Przeciwnie. Praktyka jest taka, że Walne dzieli zysk na poszczególne cele i ustala kwoty, jakie idą na te cele. Tak więc decyduje, że np. 1,5m zł przeznacza się na dywidendę. I taka kwota ma być wypłacona jako dywidenda. Ilość akcji jest tu wtórna. Skoro akcje własne nie biorą udziału w podziale zysku, to na akcje, które biorą, przypada odpowiednio więcej.

Ale oczywiście wszystko jest kwestią dogadania, czyli można najpierw ustalić kwotę zysku na akcję i odpowiednio zmniejszyć kwotę do podziału w uchwale. Ale WZA zawsze ustala kwotę globalną, bo zysk jest pulą, którą trzeba obdzielić. Reszta jest wtórna.

No i jak zawsze zdania prawników są podzielone :) Zdaje się, że jest jakaś pojedyńcza interpretacja, że Spółka może pobierać dywidendę sama od siebie, ale to jest pogląd raczej odosobniony, bo art. 364 jest dość konkretny.

Jeśli macie kontakt ze Spółką, to sugeruję omówić to wcześniej z Zarządem.

pop
pop
0
Wysłane: 17 marca 2012 14:56:58 przy kursie: 4,23 zł
rafsty napisał(a):
Cytat:
KSH Art. 364. § 2. Spółka nie wykonuje praw udziałowych z własnych akcji, z wyjątkiem uprawnień do ich zbycia lub wykonywania czynności, które zmierzają do zachowania tych praw.

Najpierw dzięki, że podałeś art. mówiący jak to wygląda, ale może jest z tego wyjście takie:
Spółka sprzedaje pakiet swoich akcji swojej spółce zależnej (po takiej samej cenie po jakiej nabyła, by nie płacić zbędnego podatku), więc spółka zalezna w ten sposób nabywa dywidendę i wszystko zostaje w "rodzinie", a wówczas i "wilk syty i owca cała", prawnie wszystko wygląda prawidłowo, dobrze interpretuję...?
p.s. Byłoby fajnie, gdyby część dywidendy trafiła z powrotem do spółki...d'oh!
Edytowany: 17 marca 2012 15:03

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 17 marca 2012 15:23:33 przy kursie: 4,23 zł
Niby nie, bo:
Cytat:
KSH Art. 362 § 4. Przepisy art. 362-365 stosuje się odpowiednio do nabycia akcji własnych spółki dominującej przez spółkę lub spółdzielnię zależną. Dotyczy to także osób działających na ich rachunek.

Ale wyjątków od zakazu nabywania akcji własnych jest tyle i są tak ogólnikowe, że pewnie coś dałoby się wymyśleć. Zajęcie dla prawnika. Ja mówię "pass". salute :)

cad_man
0
Wysłane: 17 marca 2012 18:35:53 przy kursie: 4,23 zł
rafsty napisał(a):
Cytat:

Myślę, że za daleko zaszłeś w KSH - ten artykuł wg mnie najmniej ma wspólnego z dywidendą, raczej odnosi sie bardziej o prawo głosów z akcji posiadanych przez spółkę.
Natomiast co do dywidendy i akcji własnych spółki to mamy art. 348 § 1 :

KSH napisał(a):
Kwotę tę ( czytaj dywidendę) należy pomniejszyć o niepokryte straty, akcje własne oraz o kwoty, które zgodnie z ustawą lub statutem powinny być przeznaczone z zysku za ostatni rok obrotowy na kapitały zapasowy lub rezerwowe.

Jedyną zagwozdką może byc interpretacja: czy chodzi o kwotę dywidendy przypadającą na posiadane akcje własne czy też kwotę posiadanych akcji. Ciekawa sprawa. Bo jeśli chodzi o art. 364 § 2 to nie może spółka wykonać praw udziałowych - ale prawo do dywidendy jest raczej prawem "biernym" - nic nie musi robić (wykonywać prawa) tylko dostaje dywidendę. Co innego np. prawo głosu na walnym - z tego nie może skorzystać. Z jeszcze innej strony:
KSH napisał(a):
Art. 347.
§ 1. Akcjonariusze mają prawo do udziału w zysku wykazanym w sprawozdaniu
finansowym, zbadanym przez biegłego rewidenta, który został przeznaczony
przez walne zgromadzenie do wypłaty akcjonariuszom.

Prawo do dywidendy ma każdy akcjonariusz - bez względu na to "kim jest"...
Czyli wychodzi na to, że jeśli kwotę na dywidendę będą musieli obniżyć o wartość akcji własnych to ciekawie jak liczoną? Wg obecnego kursu? Czy też po cenie nabycia? A może w ogóle nie będą tej kwoty obniżać tylko przed ustaleniem prawa do dywidendy je sprzedadzą...
Edytowany: 17 marca 2012 18:45

cad_man
0
Wysłane: 17 marca 2012 18:55:41 przy kursie: 4,23 zł
Jeszcze do mojego poprzedniego postu chcę dodać, że jak chcą sprzedać akcje własne wypadałoby to zrobić przed 28 marca (walne) bo podjęcie uchwały o przeznaczeniu takiej wielkości zysku za 2011 może budzić podejrzenia o uchwale niezgodnej z prawem...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

35 36 37 38 39

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,172 sek.

hglpnizx
qjccbgnk
pcsgaupr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fomepjro
bgqeuvna
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat