Omówienie wyników spółki i3D za 2011 rok
Ponieważ analiza wyników za 4 kwartał już się odbyła, to poniższe omówienie będzie krótkie. Ale wygląda na to, że powinnam wyjaśnić kilka spraw teoretycznych. W razie wszelkich pytań zapraszam.
Informacja najważniejsza: wyniki w zakresie rachunku wyników nie zmieniły się w porównaniu do danych zaprezentowanych w raporcie za 4 kwartał 2011 roku.
W poprzedniej analizie nie zamieściłam takiego zestawienia, więc teraz zapraszam. Poniżej wykres przychodów i rentowności brutto sprzedaży i3D za ostatnie 8 kwartałów:

kliknij, aby powiększyćWyjaśnienie zmian kwartalnych znajduje się w poprzedniej analizie, więc nie będę się powtarzać. Sprawozdanie potwierdziło nasze wcześniejsze przypuszczenia (głównie Anty-Teresy), że w pozostałych przychodach operacyjnych spółka prezentuje otrzymane dotacje. W mojej ocenie stanowi to zamydlenie obrazu spółki.
Pozycja zmiana stanu produktów znajdująca się w przychodach w rachunku wyników (wydaje mi się, że to o nią pytacie) stanowi kalkulacyjną pozycję. Nie są to faktyczne przychody, że jakiś produkt został sprzedany i przekazany klientowi. Poza tym więcej szczegółów o przychodach nie ma. Brak podziału na produkty i usługi, więc w tym zakresie nie jestem w stanie pomóc.
Wydatki inwestycyjne nie obciążają wprost wyniku finansowego! Ujemne przepływy pieniężne z działalności inwestycyjnej oznaczają najczęściej, że kupiliśmy coś, co następnie jest wykazywane w aktywach. W związku z tym może raczej podlegać amortyzacji lub okresowej wycenie ale sam zakup nie jest księgowany w koszty i nie obciąża wyniku finansowego. Z teorii przechodząc do spółki: wydatki inwestycyjne i3D dotyczyły zakupów sprzętu.
W zasadach rachunkowości znalazłam zdanie, że spółka nie wytwarzała środków trwałych na własne potrzeby. Nie wiem, czy dotyczy ono także wartości niematerialnych i prawnych. Może jednak oznaczać, że i3D nie kapitalizuje żadnych własnych wydatków. Ale tak jak napisałam nie jest to pewne. Ponadto zestawienie wnip nie wykazuje żadnych kosztów zakończonych prac rozwojowych. Wygląda więc na to, że kapitalizacja wydatków nie następuje.
W tabeli zmian wartości wnip znalazłam coś innego ciekawego. Chodzi mi o pozycję „korekty z tytułu niezrealizowanych zysków – aporty do spółek zależnych”. Wykazują one wartość ujemną, a więc zmniejszenie. Nie wiem co to oznacza ale wygląda tak, jakby we wnipach i3D wykazywało wniesione aporty do spółek zależnych i tutaj je wyceniało. Dość dziwna prezentacja ale takie coś trzeba potwierdzić ze spółką.
Co do wypłaty dywidendy jeszcze się odniosę. Dywidenda oznacza wypływ gotówki ze spółki i potem nie można jej wykorzystać w działalności. Ale pamiętać trzeba też, że podział zysku za lata ubiegłe oznacza zmniejszenie wartości kapitału własnego, czyli wartości księgowej, a więc także wartości akcjonariuszy. Z drugiej strony trzeba jednak pamiętać, że inwestorzy lubią spółki systematycznie wypłacające dywidendę.
Wartość całkowitej dywidendy, którą przewidujecie na forum, ma wynieść trochę ponad 1,5 mln PLN. W odniesieniu do wartości księgowej, która na koniec roku w i3D wyniosła 6,4 mln PLN, wartość dywidendy stanowi 23%. O tyle spadnie wartość księgowa a także wartość dla akcjonariuszy w przypadku dokonania wypłaty. Należy jeszcze przypomnieć, że wartość kapitału własnego obciążona jest niepokrytymi stratami z lat ubiegłych w wysokości 2,2 mln PLN.
Wykazane w StockWatch.pl wskaźniki ustalane na podstawie danych finansowych nie uległy zmianie:
www.stockwatch.pl/gpw/i3d,wykr... Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.