rrmgcned
Advertisement
PARTNER SERWISU
uoyxfrnm
cad_man

cad_man

Ostatnie 10 wpisów
może jednak dojdzie do emisji:

www.igpw.pl/komunikaty/raport/...

Cytat:
Zarząd spółki i3D S.A. ("Spółka") informuje, iż otrzymał zawiadomienie w trybie art. 19 ust. 1 Rozporządzenia MAR o zbyciu 500.305 sztuk akcji należących do Arkadiusza Patryasa, o łącznej wartości nominalnej 100.061 zł stanowiących 5,39% jej kapitału zakładowego, upoważniających do 500.305 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, co stanowi 5,39% ogólnej liczby głosów w Spółce, po uśrednionej cenie 0,80 zł za jedną akcję. Zbycie nastąpiło w związku z realizacją umowy o pozyskaniu finansowania dla Spółki

cieszy mnie ten komunikat podwójnie: jest chętny na akcje i objęcie nowej emisji oraz że Pan prezes pozbywa się akcji - oby nowy właściciel był większościowy :)
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

w oczekiwaniu na emisję i inwestora znalazłem coś takiego:
Cytat:
W dniach 24-25 kwietnia 2017 r. zainaugurowano realizację projektu „VirtualMine – as a modeling tool for Wider Society Learning”, finansowanego przez EIT Raw Materials. Liderem projektu jest KGHM Cuprum Sp. z o.o. Centrum Badawczo-Rozwojowe, a Centrum Nauki HUMANITARIUM jednym z konsorcjantów, razem z Narodowym Uniwersytetem Górniczym w Atenach, Uniwersytetem Technicznym w Koszycach, Uniwersytetem Technicznym w Madrycie, Słoweńskim Narodowym Instytutem Budownictwa i Inżynierii Cywilnej, Uniwersytetem Górnictwa w Dnipropietrowsku na Ukrainie oraz przedsiębiorstwem i3D z Gliwic

humanitarium.eitplus.pl/humani...
no to ciekawie się robi...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

spekulacje się spełniają - mamy zwołanie NWZA i w projekcie uchwał podwyższenie kapitału o 800 tyś zł (4 mln akcji) po cenie minimalnej 1,60 zł
Ciekawe czy można to wiązać z powołaniem Głuchowskiego do RN...

pojawił się artykuł o oceanarium w Świnoujściu - temat związany z i3D, może to jeden z tych, o których spółka pisała w raportach okresowych:
scie24.pl/miasto/5185,mieszkas...

jak kurs wystrzelił tak teraz opada Think
kijem Wisły nie zawrócisz, ale

www.vrhunters.pl/sprzedaz-opro...

ciekawe liczby się tam pojawiają w kontekście przyszłości – także może i i3D...
ale co innego mnie zaciekawiło:
Cytat:
„SuperData oszacowała także rozwój oprogramowania VR dla firm, z którego przychody rosnąć będą w najbliższym czasie najwolniej. Rok 2016 pozwolił na wygenerowanie jedynie 0,02 miliardów dolarów”

to mnie właśnie zaciekawiło, bo oznacza to, że takie i3D z przychodami w 2016 r. na poziomie 4 mln zł ma udział w rynku globalnym na poziomie ..???...: 5%? (0,02 mld x 4 zł = 80 mln zł), a wiadomo, że rok 2016 r. dla i3D był fatalny...
Myślę, że do tej pory rynek VR był rynkiem konsumenta (niezbyt zainteresowanego VR), a teraz sytuacja zaczyna się odwracać i będziemy mieli rynek producenta (również kontentu na gogle VR), a to powinno poprawić sytuację i3D (w końcu mają się czym chwalić na polu VR)

Cytat:
Sytuacja nieco zmieni się dopiero w roku 2019, gdy zyski wzrosną do 0,8 mld dol. Rok 2020 to już jednak 2,0 mld dol.

Szkoda, że nie piszą co z rokiem 2017 i 2018 w dziedzinie VR dla firm, ale skoro w 2019 rynek ma wynieść 0,8 mld to względem 2016 r. (0,02 mld) urośnie 40 razy 3some Zakładam, że raczej nie będzie to skok jednorazowy i zarówno w 2017 jak i 2018 też wzrośnie, zakładając skromie 3x w 2017 to można liczyć, że i3D też gdzieś o tyle powinna zwiększyć przychody: 4x3=12 mln zł, co powinno dać spore zyski..., być może jeszcze nie wycenione przez rynek - bo na razie wszystko wskazuje, że mają szansę na takie przychody, a z drugiej strony brak komunikatów, że idzie to w tym kierunku king
gdyby utrzymali 5% rynku VR dla firm to w 2020 mieliby przychody ... 100 mln $ - czy nie jest to łakomy kąsek dla inwestora - wizjonera? Bez dodatkowej kasy się nie obejdzie jak i większego rozmachu czy też skali jakby powiedzieli inni... Czekamy na to czy ktoś taki się pojawi...

Cieszy mie, że chcą wejść w masowe rozwiązania (B2C) - choć, gdzieś czytałem, że równie dobrze mogą się na gogle VR sprzedawać obok gier "doświadczenia" - np. spotkanie z ich dinozaurem (Paleosafari Moab Giants) mogłoby być takim "doświadczeniem" (o ile dobrze zrozumiałem idee "doświadczeń" VR dla mas)

Playstation sprzedało ponad 900 tys gogli VR (pewnie byłoby więcej sprzedanych, gdyby więcej wyprodukowali Eh? )
gry.onet.pl/playstation-vr-son...
a teraz LG też chce wejście w ten rynek razem z Valve (jak na to odpowie HTC?)
http://antyweb.pl/lg-valve-vr/

coś mi się wydaje, że przejście i3D do B2C to całkowita zmiana strategii firmy, mam nadzieje, że pojawi się poważny inwestor, a bardziej "ciążący" spółce akcjonariusze sprzedadzą mu akcje dzięki czemu spółka się od nich uwolni i wyniki wówczas też nie będą skażone "złymi" pożyczkami i obligacjami. Pierwsze oznaki są - na razie w radzie nadzorczej...

Michał Kita, Grupa Nowy Styl z Krosna:
Cytat:
W tej chwili mamy 29 showroomów na całym świecie. To miejsca, w których klient może obejrzeć kilka produktów z każdej linii, dotknąć ich, czy porozmawiać o trendach w aranżacji wnętrz. Jednak, mimo że showroomy zajmują znaczącą powierzchnię, nie jesteśmy tam w stanie pokazać klientom pełnego portfolio naszych produktów oraz usług. Takie możliwości stwarza natomiast aplikacja #OfficeVR.

Cytat:
Oba warianty projektu - aplikacja #OfficeVR - (przygotowywana we współpracy z gliwicką firmą i3D) oraz panoramy 360° - będą dostępne w wybranych showroomach Grupy w drugim kwartale tego roku.

Cytat:
- Zarówno nasi klienci, jak i handlowcy byli zachwyceni - podkreśla Kita. Ale jednocześnie przyznaje, że to dopiero początek drogi, jeśli chodzi o wykorzystanie wirtualnej rzeczywistości w biznesie:
- Przeciętny Kowalski nie ma jeszcze pojęcia, co to jest VR. Ta technologia kojarzy mu się z telewizorami 3D albo w najlepszym przypadku, dziwnym urządzeniem, które wkłada się na głowę. Oznacza to, że jeszcze mamy trochę czasu, żeby pracować nad naszymi rozwiązaniami. Z drugiej ta technologia tak szybko się zmienia, że trzeba stale trzymać rękę na pulsie i reagować na rzeczywistość.

wyborcza.pl/7,75248,21426478,u...

bardzo ciekawy artykuł, HTC Vive widzi takie rozwiązania jako nieocenione narzędzia do prezentacji i sprzedaży produktów. Może i3D dostanie zlecenie na wykonanie we wszystkich 29 showroomach systemu OfficeVR? Co na to inni producenci? Wiem, że to może być spekulacja, ale czy taki ktoś jak M. Sołowow może chcieć coś podobnego dla Rovese?

nie zachwalam tego Pana tylko informuje czym się zajmuje. Ocenę tego czy się przyda i3D pozostawiam każdemu - przyjąłem twoje uwagi, że w ogóle nie jest potrzebny, i zapewne jego wynagrodzenie będzie przysłowiowym gwoździem do trumny i3D.
Nie siedzę w drukarkach 3D więc nie wiem czy 3dgence odniosło już sukces czy dopiero odniesie (z modelem przemysłowym drukarki), ale uważam że 3dgence ma większą szanse z Sołowowem (duże doświadczenie w biznesie) niż bez niego.
Uważam, że spółka widzi jakieś przyszłe korzyści z wciągnięcia Gluchowskiego - ja o nich nie wiem, bo nie mam pojęcia o co może chodzić i jakie były rozmowy.
Czy umowa handlowa z ABC Data i otwarcie biura handlowego w San Francisco to marna sieć dystrybucji? Tego nie wiem, ale skoro mówisz, że marna to chyba nie pozostaje mi nic innego jak po raz kolejny przyjąć to do wiadomości.
Ogólnie z tonu twojej wypowiedzi kształtuje obraz, który można skwitować powiedzeniem: "prowadził ślepy kulawego" king

Niejaki Andrzej Gluchowski dołącza do zarządu spółki

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

wg linkedin jest on
Cytat:
Chief Operating Officer VP
w spółce 3DGence (zajmuje się produkcją drukarek 3D), a której większościowym właścicielem jest niejaki Michał Sołowow...

pl.linkedin.com/in/andrzejgluc...

robi się ciekawie,
cytat z raportu 4Q:
Cytat:
W dalszym ciągu oczekujemy rozstrzygnięć kilku znaczących projektów, nad którymi pracujemy od dłuższego czasu i o których pisaliśmy wcześniej, a które, ze względu na swoją skalę oraz innowacyjny charakter, mogą stanowić o skokowym rozwoju Spółki. Bardzo liczymy na to, że wydarzą się one w 2017 r.

p.s.
czy ktoś z forumowiczów mający akcje zamierza wybrać się na NWZA?

czy się boję najgorszego scenariusza? Cóż, każdy z nas kiedyś umrze salute
Wracając do tematu - uważam, że i3D może z projektami typu Light Branch łapać się do tego funduszu, tym bardziej, że mBank zna ten projekt i z niego korzysta. A skoro w artykule mówi się o korzysciach dla funduszu to może w przypadku i3D chodzić o wspomniane obligacje zamienne na akcje (to też nie mój pomysł ani wymysł - sama spółka wskazała na tego typu rozwiązanie w 2015 r.). Więc jak widzisz mozna gdybać i gdybać, nic pewnego, ale na ileś tam sobie szacuje możliwość ziszczenia się mojego gdybania, także pod katem tego, że kurs szoruje po dnie...

to o czym piszesz jest już wycenione wg mnie, a fundusz nie. Może to miał być ten inwestor, o którym mowa była w zeszłym roku? Wejście funduszu mBanku finansowo wspomogłoby i3D (myślę, że działalność obligacyjna skończyłaby się) to i wyniki by się od razu poprawiły.
edit
w 2015 r. spółka komunikowała o umowie inwestycyjnej z zagranicznym funduszem - więc nie jest prawdą co napisałem, że już wtedy mógł to być mBank. Co nie zmienia faktu, że już wtedy była mowa o emisji obligacji zamiennych na akcje - co gdyby nastąpiło by w obecnym czasie poprawiłoby sytuację spółki, jej wyniki i perspektywy (wg mnie znacząco)

Wyniki spółki coraz gorsze, kurs też nisko, ale może zacznie się karta odwracać i te "pilotażowe" rozwiązania (na których do tej pory jak widać po wynikach nie dało się sensownie zarabiać) zaczną przynosić zyski:
Cytat:
Plan jest taki - fundusz powołany przez mBank ma inwestować w młode firmy, które na początku będą współpracować z bankiem w przygotowaniu technologicznych nowinek dla ponad 5 mln jego klientów w Polsce, Czechach i na Słowacji. Współpraca z mBankiem ma być dla start-upów szansą na zdobycie „masy krytycznej”, zresztą właśnie taki jest zamysł banku – że mAkcelerator nie ma był inkubatorem nowych rozwiązań, ale (zgodnie z nazwą) – dać im kopa, pomóc im się rozpędzić. W kolejnym etapie te firmy, ze wsparciem finansowym i know-how funduszu, mają ruszyć z tymi już sprawdzonymi pomysłami na podbój całego świata.

Cytat:
Celem projektu jest rozwój najnowocześniejszych technologii, które pomogą instytucjom finansowym na całym świecie sprostać wyzwaniom ery fintech – wyjaśnia Cezary Stypułkowski, prezes mBanku. – Liczymy oczywiście na osiągnięcie odpowiedniego zwrotu z takich inwestycji, które mają mieć globalny zasięg – dodaje Stypułkowski.

next.gazeta.pl/next/7,151003,2...

o ile mnie pamięć nie myli i3d rozbiło dla mBanku coś takiego: http://i3d.pl/portfolio/mbank/
Czytając założenia mAkceleratora to i3D pasuje do tego programu - no może oprócz słowa "młoda firma" king

też jestem ciekaw skąd to info o Jędruchu...

spółka ćwierka, że kończy następny light branch dla mBanku w galerii wiślańskiej w Warszawie...
twitter.com/i3DVRhouse/status/...

byłem przekonany, że przedsprzedaż ruszyła 29 lutego i podana w artykule ilość dotyczy tej właśnie daty - ale oczywiście wiesz lepiej thumbright
a czy dużo? skoro czekano na nie dwa lata to liczba sprzedanych urządzeń w pierwszych kilku minutach jednoznacznie wskazuje, że nie będzie sukcesu, a krzywa sprzedaży będzie już tylko spadać - dobrze przeczytałem między wierszami twojej wypowiedzi?

Cytat:
HTC Vive potrzebowało mniej niż dziesięciu minut, żeby sprzedać się w liczbie 15 tysięcy egzemplarzy.

widać, że popyt może być duży na tego typu sprzęt,

cytat pochodzi z tego artykułu:
technologie.gazeta.pl/internet...

jest pierwsza "większa" umowa do realizacji w bieżącym roku :
, wprawdzie kwota może nie jest oszałamiająca (~ 860 tyś zł netto) - ale dotyczy "zaprojektowania i wdrożenia interaktywnych aplikacji w nowopowstającym Parku Naukowym", czyli rozumiem, że "bez sprzętowa", co może się przełożyć na wyższe marże...

Scarry napisał(a):
VR ma ten sam problem co wszelkie zbyt zaawansowane interfejsy komputerowe, dające wysoką immersję ale równocześnie odcinające przesadnie konsumenta od otoczenia. To się w masowym zastosowaniu nie sprawdzi bo konsument przesadnie traci kontakt właśnie z otoczeniem. A do tego dochodza niewygody (brzuch, objawy choroby lokomocyjnej itd) spowodowane symulowaniem przed mózgiem innego otoczenia i innych prędkości niż te w których naprawdę się znajduje.

wydaje mi się, że przesadzasz. Myślę, że gogle VR właśnie po to są, żeby odciąć konsumenta od otoczenia i przenieś w inne, więc pisanie, że ludzie nie będą z tego korzystać bo się wyizolują społecznie jest wg mnie dużą przesadą. Natomiast, jeśli by założyć na chwilę, że ta technologia będzie "powszechna" to rzeczywiście podejście do wielu rzeczy się zmieni, w tym być może część społeczeństwa "odizoluje się" od niego - ale to jest (będzie) problem specjalistów od zachowań i o dziwo, wg mnie w miarę inteligenti ludzie nie dadzą się odizolować przez gogle VR od innych i społecznie. Gdyby spojrzeć pod tym kątem to i dzisiaj można znaleźć "zamiłowania" czy hobby, które ludzi "izoluje" od siebie i nikt z tego powodu nie robi "afer".
Pamiętam jak moi starsi projektanci kreślili na deskach, potem "rysowało" się na komputerach "na płasko", teraz się projektuje na komputerach "przestrzennie" i wydaje mi się, że kolejnym - całkiem naturalnym - krokiem będzie pełna wizualizacja VR odcinająca oglądającego od otoczenia, żeby zobaczyć to co zostanie wykonane zanim to bedzie wykonane. I wierz mi (albo nie) zobaczyć w rzeczywistości (wirtualnej na goglach VR) hotel zanim go wybudują wart będzie na inwestorów nawet lekkiego bólu brzucha i tym podobnych chwilowych niedolegliwości..., wg mnie (poza rozrywką) ma szanse przyjąć się w działach sprzedaży wielu firm w celu prezentacji produktów...

Ciekawy artykuł Forbsa na temat VR (virtual reality) w aspekcie tegorocznych premier gogli VR:
www.forbes.pl/narodziny-wirtua...

pojawiają się w nim wielkie liczby w ciągu 10 lat (wg prognoz Goldman Sachs) : 110 mld dolarów (sprzęt VR) i 182 mld dolarów (sprzęt i oprogramowanie).
Ciekawy jestem jaki kawałeczek z tego przypadnie i3D? Na stronach Quazar3D.com można znaleźć informacje, że jest plugin do Oculus Rift. Jest to o tyle ciekawe, że w raporcie 4Q napisano:
Cytat:
Dla Arcelor Mittala zrobiliśmy wirtualny spacer po wielkim piecu wykorzystując oculusa i sterowanie z xboxa, pokazując jak można wykorzystywać VR w dużych firmach przemysłu ciężkiego.

nic za darmo - będą nowe akcje za przejęcie digitals...

po wynikach za 4Q można powiedzieć, że 2015 był lepszy od 2014 - jednostkowo symboliczny zysk, cała grupa na minusie. Jeżeli ten wynik rzeczywiście spowodowany był zamierzonymi działaniami (jak pisze prezes w raporcie) i podobne działania zostaną wdrożone do pozostałych spółek grupy to może zaczną wychodzić z dołka (albo już wyszli w zeszłym roku). jeżeli dynamika poprawy się utrzyma (jednostkowo w 2014 strata netto 882 tyś zł, w 2015 plus 75 tyś zł) to być może jednostkowo w 2016 ukaże się spory jak na spółkę zysk, a strata w pozostałych spółka będzie bliska zeru - czyli istnieje szansa na zysk całej grupy (tym bardziej, że skonsolidowany zysk netto w IV kwartale jest na symbolicznym, ale plusie...)
Również przepływy spółki głównej wyszły na plus, natomiast przepływy operacyjne blisko na 900 tyś. plusie.
Odnośnie zadłużenia to widać, że się zwiększyło o 500 tyś zł(prezes sprytnie ominął ten temat w opisie do wyników), ale wskazał, że zamieniono droższe kredyty/pożyczki na tańsze - co ma swoje przełożenie w wynikach, bo odsetki w 2015 r. były niższe od tych w 2014 r. o ~14%, natomiast w samym IV kwartale zmalały o prawie połowę - co może mieć duże znaczenie dla wyników w 2016 r. (startujemy z wynikiem netto na poziomie okolic zera) - oczywiście to wszystko dotyczy spółki głównej, czyli wyniku jednostkowego. W wynikach skonsolidowanych zadłużenie wzrosło bardziej, odsetki rok do roku na tym samym poziomie, ale w IV kwartale spadły już o 26%. Przepływy grupy też wyszły na niewielki plus.

Prezes wspomniał, że inwestor wycofał się z objęcia 3 mln akcji po 1,60zł - osobiście nie dziwię się inwestorowi.

W raporcie wspomniano, iż cyt.
Cytat:
Dla Arcelor Mittala zrobiliśmy wirtualny spacer po wielkim piecu wykorzystując oculusa i sterowanie z xboxa, pokazując jak można wykorzystywać VR w dużych firmach przemysłu ciężkiego.
, to mnie bardzo ciekawi, bo wydaje mi się, że w przeddzień "rewolucji" gogli VR (wyświetlanie immersyjne) i3D powinna mieć przewagę - kojarzą mi się właśnie w znacznym stopniu z grafiką i oprogramowaniem zajmującym się "wyświetlaniem immersyjnym" - może to będzie szansą dla tej spółki?

reasumując wyniki za IV kwartał 2015 oceniam pozytywne, a rok 2015 jako rok zmiany na lepsze całej grupy, który może być rokiem przełomowym w dalszej działalności...

p.s.
chyba najlepszy kanałem informacji dokonań i3D jest twitter:
https://twitter.com/i3DVRhouse
16.01 - otwarcie LightBranch w Sopocie, a 22.01 - końcówka instalacji powerwall (cokolwiek to znaczy ;) ) dla ABN AMRO w Amsterdamie (i może ten bank będzie chciał takie coś jak mBank?), wspominał o tym prezes w odpowiedzi na pytanie w akcji inwestor PB określając to jako pilotażowy projekt dla centrali banku

Passenger napisał(a):
Zmniejszyli zadłużenie o około 17%

masz na myśli oczywiście same obligi...

gdzieś czytałem (chyba na blogu Wojciecha Białka), że przy poprzedniej podwyżce stóp w USA, notowania ich indeksów też spadały i o dziwo po ogłoszeniu podwyższenia zaczęły wspinaczkę na północ. Mam też w pamięci, jak ktoś na forum wypowiadał się, że wzrosty zaczynają się od wzrostów na surowcach - patrzę na miedź, i jeśli w poniedziałek inwestorzy uznają za wiarygodne podany w sobotę wzrost produkcji w Chinach, to ten metal może wyrwać się w górę z konsoli. Z drugiej strony sprawę komplikuje tania ropa - stąd zagwozdka, czy ewentualna zwyżka wycen firm zyskujących na taniej ropie zrekompensuje zniżkę kapitalizacji firm ją wydobywających - zmierzam do tego, czy taki SP500 zleci poniżej 2000 przed oficjalna podwyżką stóp w USA, czy też nikt już nie będzie pozbywał się akcji - bo wg mnie nie ma mowy o tym, żeby "kupować" (raczej szorcić) pod plotkę o podwyżce stóp, skoro w przeważającej większości wszyscy wiedzą, że to raczej pewnik... Jak widzicie ogarnęło mnie podejście kontrariańskie

Odkąd inwestuje na naszej giełdzie nie pamiętam takich cen jak teraz, np. KGHM można nabyć dziś za 65zł.
Zamiast tzw. rajdu św. Mikołaja mamy ostatnio do czynienia ze świąteczną wyprzedażą akcji, coś na wzór Black Friday - może zachodni inwestorzy chcą wprowadzić tą zwyczajową wyprzedaż i wybrali sobie giełdę na początek?
Jak myślicie, czy tanio już jest czy dopiero będzie?

spółka podała wyniki za 3Q, które podwajają dotychczasowy zysk wypracowany przez pierwsze dwa kwartały tego roku, osiągając tym samym zysk netto na poziomie 8,6 mln zł w 2015 r.
Przychody od początku roku dochodzą do 1 mld złotych (miliarda - jak na NC to niespotykane, ba nawet jak na GPW to nie jest powszechne...), a po wynikach za 4Q zapewne przekroczą miliard...
Ciekawy jestem czy osiągane wyniki przełożą się na zainteresowanie akcjami, bo jakby to powiedzieć, obrót nimi nie jest zbyt płynny (żeby nie pisać, że praktycznie brak jest płynności) - ale może się to zmieni...
Po tegorocznych wynikach widać uzasadnienie Trigonu do zwiększenia zaangażowania w spółkę, widać nie straszny im brak obrotu akcjami na NC, może dlatego, że Onico wypłaca dywidendę?

nie umiem znaleźć ile we wrześniu 2014 r. (ostatni wpis na forum) Trigon miał akcji, ale wygląda na to, że zwiększa zaangażowanie:
Cytat:
Po dokonaniu transakcji fundusze inwestycyjne zarządzane przez Trigon Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. posiadają 183.582 akcji Spółki, reprezentujących 13,35% kapitału zakładowego Spółki oraz 10,06 % w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki.

, w dodatku dzisiaj komunikat o zawarciu umowy dystrybucji olejów przemysłowych marki Castrol na terenie Polski

wskaźnikowo wg StockWatch spółka niedowartościowana ze sporym (na chwilę obecną) możliwym ruchem cenowym w górę, a już w piątek raport za 3Q więc wyniki mogą jeszcze podnieść wycenę spółki, więc pytanie: czy jest jakiś haczyk i gdzie? oprócz oczywiście płynności obrotu akcjami...

BVT S.A. - podajecie liczbę akcji równą 1 mln, a wg KRS jest 10 mln

a prezes prawie na lokalnej górce puszcza ~8 mln akcji w rynek
www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...

tak naprawdę wygra ten, kto będzie potrafił zmagazynować energię z OZE - Niemcy mają pomysł, upraszczając: by za pomocą energii z OZE wytwarzać wodór i pchać go w swoje przewymiarowane rury gazowe... a my może w wyrobiska zamkniętych kopalń?

duży obrót i wzrost ceny za akcję bez żadnego komunikatu, ale znalazłem coś takiego:
Cytat:
Co się takiego dzieje? Ten nietypowy problem wziął się z tego, że wiosną okazało się, że w ramach unijnego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich dzięki oszczędnościom do wykorzystania było dodatkowe 22,7 mln euro na wsparcie dla minielektrowni budowanych na obszarach wiejskich (ale też kolektorów, które podgrzewają wodę czy pomp ciepła). Te pieniądze mogą zostać wykorzystane przez gminy i żeby się nie zmarnowały, trzeba je wydać i rozliczyć do końca roku.

wyborcza.biz/biznes/1,100896,1...

ZAWARCIE UMOWY NA DYSTRYBUCJĘ PRODUKTÓW W KOREI POŁUDNIOWEJ
spółka zawarła umowę na dystrybucję produktów w Korei Południowej:

, no to zaczyna się "światowa" ekspansja Pharmeny king
w czerwcu informowali o zawarciu umowy na sprzedaż swoich produktów pod inną marką - firma z Monako.
Realizacja miała być we wrześniu (około 360 tys PLN) - ciekawe jaką marże wyrobią...

dziś wysyp komunikatów ze spółki:

akcje PHARMENA S.A. wchodzą (pozostają) w skład NCIndex30 (trzydzieści najbardziej płynnych spółek z NC (wg metodyki giełdy)
, przy okazji akcje Pharmeny zakwalifikowane są do segmentu NC LEAD.

Spółka podała raport za sierpień (bez większych rewelacji):

i poinformowała o tym, że ponad 70% biorących udział w badaniach II fazy leku 1-MNA zakończyło badania:
, a koniec badań przewidziany jest na październik.

Żeby było mało 16 września (za dwa dni) posiedzenie Komitet ACNFP w sprawie suplementu diety...

Nastąpiło podwyższenie kapitału Cortria o 1 mln $ (ze środków własnych Pharmeny) z celem na dalsze finansowanie II fazy badań klinicznych 1-MNA.

Mniemam, że raczej nikt nie podwyższa kapitału dla czegoś co nie rokuje dobrze. Wg poprzednich komunikatów badania trwają i coraz więcej osób im poddanych je skończyło, więc cząstkowe wyniki badań są już znane. Więc wg mnie muszą być dobre skoro daje się Cortrii więcej kasy (może na opracowanie dossier leku po II fazie?)

czy ktoś kupuje takie gry na prezent świąteczny? Chyba nie - pewnie stąd premiera styczniowa.
Co do wypowiedzi scarrego to uważam, że ma racje ale nie do końca. Spółka robi to co robi, a robi gry. Kogoś dziwi, że wyciska z tytułu TWOM ile może? Mnie nie to robiła tak samo przy Anomaly. Biznesowo ok, ale dla akcjonariuszy już nie koniecznie... I pod tym względem się zgadzam ze Scarrym...
Pisano już tutaj wiele o wycenie spółki (dlaczego tak nisko pisało wielu...), a teraz kiedy premiera Industrial przesuwa się to i wycena spółki się zmieni. Wg mnie samo wyciskanie z tytułu TWOM kasy przez dwa lata może nie być adekwatne do bieżącej wyceny spółki.
Jedynie co wg mnie może fundamentalnie zwiększyć wycenę spółki to zmniejszanie czasu między głównymi produkcjami, a teraz mamy zwiększanie się czasu no to i wycena może spadać.
Sprzedaż TWOM na tabelty to porażka - w jednym z serwisów wskazano sprzedaż na bardzo niskim poziomie - niestety TWOm wyleciał z tego serwisu (ingerencja spółki???)
Na razie wydaje mi się, że kurs będzie próbował oszacować (słabe wg mnie) wyniki 3Q...

ucofb napisał(a):
Czy jest możliwe testowanie dołka z 27 lipca? Moim zdaniem tak.
(...) Na tę chwilę to mamy grę od bandy do bandy, a gdybym miał grać od bandy do bandy to biorę longa ze SL poniżej dołka właśnie z 27 lipca i czekam :)

może coś w tym jest, patrząc na notowania multi (10 minut) może być coś takiego:
stooq.pl/q/a/?s=wig20&i=10...

warto wsłuchać się w to co mówił Kazimierz Kleina w radiu Gdańsk - słuchać do końca o tym co mówił o frankowiczach:
radiogdansk.pl/index.php/wydar...

, i mnie wychodzi z tego co usłyszałem, że w senacie będzie rozgrywka nie tyle o to, żeby zachować jej pierwotny kształt (50/50), ale żeby ją w całości odrzucić...

może wtedy, kiedy podane zostaną widełki cenowe przyszłej emisji?

myślałem, że chodziło o 56 mln akcji, a tutaj rzutem na taśmę widzę, że jest 160 mln akcji, po nominale czyli 1zł. Dzień ustalenia to 19 sierpnia - a nie październik...
Za te 160 mln zł z emisji mógłby ktoś kupić całą spółkę, a z tego co mu zostanie spłacić zadłużenie...
Chyba, że jesteśmy świadkami przejęcia pakietu kontrolnego nad spółką...?

anty_teresa napisał(a):
Ktoś kto projektował uchwałę walnego nie pomyślał... Przy takim rozwodnieniu kurs musiał spaść poniżej ceny nominalnej,a więc emisja nie ma prawa się udać...

hmm a może ten ktoś zdawał sobie z tego sprawę?

prezes, w którymś z wywiadów powiedział, że akcja marketingowa może być finansowana z obligacji.
Człowiek odpowiedzialny za IR napisał mi tak:
"działania marketingowe teoretycznie mogą być finansowane poprzez emisje obligacji, ale żadne wstępne decyzje na ten temat jeszcze nie zostały podjęte."

więc widzisz jak to wygląda w tej chwili. Trzeba czekać do 16 września, a potem do oficjalnego dopuszczenia do sprzedaży...

Cytat:
Unikatowe produkty z potwierdzonymi klinicznie efektami wzbudzają zaufanie konsumentów, co przy dobrej strategii marketingowej może przełożyć się na wyższą sprzedaż. Część firm obecnych na polskim rynku suplementów diety (Read-Gene, Adiuvo Investment, Noble Health) wprowadziła już do oferty takie specyfiki.

W przyszłości wiele firm, m.in. Pharmena, Skotan, Biomax czy Stem Cells Spin planuje rozwój oferty produktów OTC i prowadzi obecnie badania w tym zakresie.

www.marketing-news.pl/message....

w artykule wskazuje się, że rynek OTC w Polsce wzrośnie w 2015 o 7%. Perspektywy są dobre dla Pharmeny - wszystko zależy, jak wspomniano w artykule, od strategii marketingowej, przy której dla suplementu diety opartego na 1-MNA spółka posiada wyniki badań, w tym klinicznych...
Jak na razie ten rok pod względem przychodów jednostkowych jest lepszy od poprzedniego, rentowność w 1Q15 była całkiem niezła, ciekawe czy utrzymają ją na podobnym poziomie w 2Q15 - podawane w raportach miesięcznych przychody wskazują na większą sprzedaż w tym okresie niż rok temu...

Cytat:
wydanie ostatecznej opinii planowane jest na 16 września. (...)

– Po otrzymaniu opinii będziemy mogli ją przekazać do pozostałych krajów członkowskich, co z kolei umożliwi rozpoczęcie działań rejestracyjnych w ramach tzw. procedury europejskiej. Po zakończeniu tych czynności spółka będzie mogła rozpocząć sprzedaż produktu na terenie całej Unii Europejskiej – wyjaśnia Konrad Palka, prezes Pharmeny.

Pierwsze przychody z tytułu sprzedaży preparatu OTC (lek dostępny bez recepty – red.) na bazie cząsteczki 1-MNA powinny pojawić się już pod koniec tego roku. – Docelowo chcielibyśmy uzyskać marże ze sprzedaży na poziomie podobnym do części dermokosmetycznej naszego biznesu – czyli około 70 proc. W Polsce mamy bardzo duży rynek związany z profilaktyką miażdżycy, więc zdobycie chociażby kilkuprocentowego udziału w nim daje nam możliwość podwojenia przychodów spółki – zaznacza Palka.

www.parkiet.com/artykul/143507...

w kontekście suplementu 1-MNA warto poczytać o tym jak Pfizer próbował wprowadzić OTC swojego Lipitora.

www.wsj.com/articles/SB1000142...

Rzeczywiście, może być tak, że Big Pharma zainteresuje się na poważnie 1-MNA. Może uzyskanie dopuszczenia suplementu 1-MNA przed III fazą badań nad lekiem było dobrym posunięciem?

coś w tym jest - w różnych opracowaniach dotyczących nowych farmaceutyków wymienia się ciągle 1-MNA...
wracając do suplementu i przyszłych przychodach to będą one uzależnione, jak wspomniałem, od marketingu, a ten wiadomo - kosztuje. Prezes w jednym z wywiadów już o tym wspomniał:

Cytat:
Nie korzystaliśmy do tej pory z finansowania obligacyjnego, ale nie wykluczamy emisji obligacji zamiast emisji akcji, gdybyśmy chcieli mocno wejść na rynek z kampanią promocyjną suplementu diety" - zaznaczył Palka.

wyborcza.biz/Gieldy/1,132329,1...

myślisz, że nie będzie się sprzedawał? Prezes jest zdania, że ten suplement podwoi przychody w przyszłym roku - czyli liczy na sprzedaż ca. 18 mln zł - wszystko zależy od marketingu i partnerów sprzedaży w Europie...

Jest info o pozytywnej opinii dotyczącej suplementu diety 1_MNA
Cytat:
Komitet ACNFP zaakceptował zaproponowaną dzienną dawkę suplementu diety oraz pozytywnie zaopiniował projekt opinii dot. autoryzacji 1-MNA jako nowego składnika żywności. W oparciu o obowiązujące procedury wewnętrzne, planowane jest wydanie, przygotowanej przez Komitet ACNFP, pozytywnej opinii w sprawie wniosku Spółki o autoryzację 1-MNA jako nowego składnika żywności na najbliższym posiedzeniu Komitetu tj. 16 września br. Jednocześnie Spółka została poproszona o przedłożenie planu działań dotyczącego monitoringu rynkowego wprowadzonego suplementu diety do obrotu.

nie ma jeszcze komunikatu spółki o dopuszczeniu suplementu diety do sprzedaży, ale jest za to 90% wzrost sprzedaży w czerwcu:
Cytat:
W czerwcu 2015 r. Pharmena osiągnęła przychody ze sprzedaży dermokosmetyków w wysokości 1.553 tys. zł. Uzyskane przychody były wyższe o ponad 90% od przychodów osiągniętych w analogicznym okresie roku ubiegłego

, cieszy taki wzrost, tym bardziej, że zdaniem prezesa dopiero wprowadzenie suplementu diety opartego na 1-MNA miało podwoić przychody spółki, a tutaj proszę - dotychczasowe dermokosmetyki też nieźle zaczynają się sprzedawać (bodajże prawie każdy tegoroczny miesiąc jest lepszy od zeszłorocznego)

www.bankier.pl/wiadomosc/PHARM...

sumując przychody z trzech miesięcy 2Q to spółka osiągnęła sprzedaż w wysokości 3,80 mln zł - natomiast 2Q14 to 2,77 mln zł - 37% wzrost sprzedaży r/r.

Cytat:
zgodnie z informacją opublikowaną na stronie internetowej Food Standards Agency (FSA) w Londynie przedłożone informacje dodatkowe do wniosku o autoryzację nowego składnika żywności w trybie art. 4 rozporządzenia nr 258/97 zostaną poddane ocenie na najbliższym posiedzeniu Advisory Committee on Novel Foods and Processes (ACNFP), które ustalone jest na 2 lipca b.r.
Po zapoznaniu się z przedłożonymi przez Spółkę informacjami dodatkowymi, Komitet ACNFP przygotował projekt opinii, dopuszczającej stosowanie 1-MNA jako nowego składnika żywności. Projekt ten będzie poddany dyskusji na posiedzeniu Komitetu w dniu 2 lipca b.r.. O wyniku oceny wniosku o autoryzację suplementu diety 1-MNA Emitent poinformuje w osobnym raporcie bieżącym.

www.bankier.pl/wiadomosc/PHARM...

wygląda na to, że dopuszczą do sprzedaży Boo hoo!

Cytat:
W przypadku suplementu - 2 lipca będzie posiedzenie komitetu, który zdecyduje o jego dopuszczeniu. "Do tej pory zwykle po 2-3 tygodniach była informacja zwrotna. Otrzymaliśmy też amerykański patent związany z suplementem diety" - dodał.

Read more: wyborcza.biz/Gieldy/1,132329,1...

dzisiaj wzmożone obroty, a jutro wspominane posiedzenie. Być może po wielu sesjach zjazdowych dziś (wczoraj) było tzw. uklepanie lokalnego dna.
Miło, że prezes wykluczył emisję akcje w celu pokrycia marketingu suplementu - zamiast nowych akcji będą obligacje (jeśli będzie taka potrzeba)

p.s.
spółka ma nową i bardziej nowoczesną stronę www niż dotychczas. Poprzednia ich strona wołała o pomstę do nieba! A suplement diety ma być sprzedawany poza granicami naszego kraju...

Cytat:
W maju 2015 r. Pharmena osiągnęła przychody ze sprzedaży dermokosmetyków w wysokości 999 tys. zł. Uzyskane przychody były wyższe o 58% od przychodów osiągniętych w analogicznym okresie roku ubiegłego.

nieźle, tym bardziej, że prezes (jak można wyczytać w wywiadach) oczekuje podwojenia sprzedaży po wprowadzeniu suplementu diety opartego na 1-MNA...

Cytat:
w dniu 9 czerwca 2015 Spółka podpisała umowę ramową dot. wytwarzania gotowych produktów dla dystrybutora mającego siedzibę w Monaco pod marką dystrybutora (tzw. private label ). Produkty te będą sprzedawane poza granicami kraju. Koszty marketingu i sprzedaży produktów ponosi dystrybutor. Umowę zawarto na warunkach rynkowych.

W związku z zawartą umową Spółka otrzymała pierwsze zamówienie o wartości 86,8 tys. euro z planowanym terminem realizacji wrzesień 2015 r. W ocenie Zarządu powyższa umowa może mieć w ciągu kilku najbliższych lat istotny wpływ na zwiększenie sprzedaży dermokosmetyków.

kwota niby nie jest duża, ale biorąc pod uwagę, że realizacja nastąpi w 3Q to kwota zamówienia stanowi 10% przychodów z 3Q14

ZAKOŃCZENIE REKRUTACJI DO BADAŃ KLINICZNYCH INNOWACYJNEGO LEKU PRZECIWMIAŻDŻYCOWEGO 1-MNA napisał(a):
w dniu 3 czerwca 2015 r. została zakończona rekrutacja do badania klinicznego fazy II leku przeciwmiażdżycowego 1-MNA. 89 pacjentów zostało włączonych do badania klinicznego fazy II leku przeciwmiażdżycowego 1-MNA, w tym 24 pacjentów badanie zakończyło.

licząc 14 tygodni na badanie II fazy, wychodzi, że powinny się one skończyć do połowy września. Potem pozostaje uzupełnienie dossier o ten etap badań.

a tak mówili w 2007 r. prof. Jerzy Gębicki i prof. Stefan Chłopicki o możliwościach 1-MNA:
wyborcza.pl/1,76842,4482720.ht...

Cytat:
ten niedoceniany związek ma wielki potencjał. Jest nietoksyczny, działa przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie, stymuluje gojenie ran, podnosi poziom dobrego cholesterolu i obniża poziom triglicerydów - wylicza prof. Jerzy Gębicki, chemik z Politechniki Łódzkiej.

Cytat:
Przeciwzakrzepowe działanie MNA udowodnił prof. Stefan Chłopicki, farmakolog z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Pod wpływem związku podanego szczurowi do krwi obecne tam zakrzepy rozpuściły się

z "nowszych" artykułów:
biotechnologia.pl/farmacja/czy... - polecam w szczególności podane na końcu źródła

Prezes Pałka robi streszczenie tego, co będzie się działo w 2015 i 2016 r.:

Cytat:
Chcemy zakończyć badania kliniczne po wakacjach, a na przełomie roku mieć ich wyniki. Oznacza to, że w 2016 r. będziemy mogli wyjść do przemysłu farmaceutycznego i rozmawiać o sprzedaży naszego projektu

Cytat:
Dotychczas w badania nad lekiem spółka zainwestowała kilkanaście milionów dolarów
- z tego co pamiętam to 14-15 mln dolarów

Cytat:
Prezes wyjaśnił, że lek 1-MNA pokazuje obecnie działanie w zakresie obniżania trójglicerydów w organizmie, jednak prowadzone obecnie badania, w których zwiększono dawkę farmaceutyku podawaną pacjentom monitorują także jego wpływ na tzw. dobry (HDL) i zły cholesterol (LDL). Leki obniżające LDL mają największy udział w rynku leczenia zaburzeń lipidowych.
- a to chyba odnośnie tego tajemniczego analityka cytowanego przez pap...

odnośnie suplementu diety opartego na 1-MNA:
Cytat:
spodziewa się, że pozytywna decyzja może zapaść w lipcu (...)Do tego czasu trzeba doliczyć jeszcze 2-3 miesiące, zanim decyzja wejdzie w życie(...)sprzedaż krajowa suplementu diety mogłaby się zacząć jeszcze w tym roku, a zagraniczna w przyszłym(...)Wprowadzenie produktu mogłoby w 2016 r. podwoić przychody grupy
- to zboldowane szczególnie cieszy, bo to by znaczyło, że prezes szacuje sprzedaż suplementu na jakieś 14 mln zł w 2016 r.? Biorąc pod uwagę obecnie uzyskiwaną rentowność (sprawozdanie jednostkowe) i podwojenie przychodów w przyszłym roku - nie biorąc pod uwagę sprzedaży licencji do leku 1-MNA - to obecna kapitalizacja jest bardzo ciekawa...

Cytat:
Podtrzymał również zapowiedź, że w przypadku podpisania umowy na sprzedaż licencji do leku, część wpływów zostałaby wypłacona w formie dywidendy, a część zainwestowana w kolejny projekt.
- to oczywiście zależy od tego w jaki sposób strony ułożą płatności (są trzy warianty)...

całość tutaj:
www.stockwatch.pl/przeglad-pra...

analityk, który nie chce ujawniać nazwiska, bo jakby ujawnił to co? Naraziłby się komuś? Coś by mu groziło? Byłby w niebezpieczeństwie?

Po to prowadzone są badania kliniczne żeby potwierdzić skuteczność na ludziach, można poszukać w necie, że badania na zwierzętach wykazały właściwości we wskazywanym zakresie...
Z tego co wiem lek ma leczyć miażdżycę, obniżać trójglicerydy, podwyższać dobry cholesterol, zawały to bardziej skomplikowana sprawa...
o tym, że badania będą kosztowały dużo to wiadomo od samego początku - koszt wprowadzenia wg różnych opracowań to około 1 mld $, i spółka nie ukrywa tego, że po II fazie chce zbyć --> podmiot nabywający przeprowadzi najbardziej kosztowną III fazę...

dziwna część tego artykułu, która dotyczy Pharmeny, zresztą pozostałych spółek wg mnie też - bo co innego można powiedzieć, że przy kapitalizacji Mabionu siegającej 600-700 mln zł piszą o tym, że Mabion dostanie kilka mln $.

Żeby nie było to co zostało w tym artykule napisane o Pharmenie ma swoje odpowiedniki w ryzykach wskazywnych w sprawozdaniach rocznych spółki

spółka ostatnio rozpieszcza w dobrych komunikatach:

Cytat:
w dniu 25 maja 2015 r. Spółka przedłożyła do Food Standard Agency oraz Advisory Committee on Novel Foods and Processes (ACNFP) informacje dodatkowe, uzupełniające wniosek o autoryzację 1-MNA jako nowego składnika żywności w trybie art. 4 rozporządzenia nr 258/97, celem omówienia ich na następnym posiedzeniem Komitetu, które planowane jest na 2 lipca b.r..

Zgodnie z oczekiwaniami ACNFP Spółka wyznaczyła dawkę dla przyszłego suplementu diety dla wartości marginesu narażenia (Margin of Exposure) wynoszącej 300. W opinii Komitetu jest to rekomendowana wartości marginesu narażenia dla nowych składników żywności, dla których dostępna jest ograniczona ilość danych dotycząca historii spożycia.

ciekawy jestem czy i kiedy Dr. Kalliwoda Research zrobi update swojej rekomendacji z 29 stycznia 2014

w dniu dzisiejszej zwały wywołanej wyborem Andrzeja Dudy na Prezydenta Pharmena informuje o postępach nad badaniami klinicznymi leku 1-MNA:

Cytat:
informuje, iż na dzień 22 maja 2015 r. 84 pacjentów zostało włączonych do badania klinicznego fazy II leku przeciwmiażdżycowego 1-MNA, w tym 24 pacjentów badanie zakończyło

, dla przypomnienia w 30 marca do badań zostało zakwalifikowanych 49 osób, z czego na 19 badania zakończono. Procedura dla tego badania w przypadku Pharmeny wymaga badań na 64 osobach...

nie mogę edytować, więc dopiszę, że w sprawozdaniu rocznym za 2014 wskazano, że:
Cytat:
Biorąc pod uwagę obecną liczbę pacjentów w badaniu oraz zmianę w protokole badania dot. cholesterolu HDL, planowane zakończenie badań powinno nastąpić w II kwartale 2015 r.

stąd wg mnie zakończenie badań będzie wcześniej niż w październiku...

Cytat:
"Latem powinniśmy zakończyć II fazę badań klinicznych nad lekiem 1-MNA. Rozpoczniemy wówczas rozmowy z firmami farmaceutycznymi na temat sprzedaży lub licencjonowania produktu. III fazę badań miałby przeprowadzać nabywca" - powiedział Palka na konferencji.

tutaj też mowa o lecie (hmm lato to raczej nie październik - przynajmniej nie w Polsce)

i jeszcze coś co mnie osobiście cieszy:
Cytat:
"Wpływy z tej transakcji w części zostałyby wypłacone w formie dywidendy, a w części zainwestowane w rozwój spółki" - dodał.

powyższe dwa cytaty są stąd:
www.bankier.pl/wiadomosc/Pharm...

na to wygląda - w którymś z wywiadów prezes mówił, że jak tylko skończą badania II fazy to rozpoczną się rozmowy z firmami farmaceutycznymi w celu sprzedaży licencji, i myślę, że będzie to wcześniej niż październik

gdyby ktoś był ciekawy to poniżej podaje link do planu badań i wytycznych:
clinicaltrials.gov

, wynika z tego, że badania trwają 14 tygodni, więc ta grupa o której była mowa w tym komunikacie powinna zakończyć badania najpóźniej na początku lipca, a wg tego co powyżej podlinkowałem zakończenie badań przewidziano na wrzesień.

wracając na chwilę do raportu za 1Q15 (przeszedł bez echa na forum Think ) to warto wspomnieć, że przychody praktycznie są takie same jak w zeszłym roku, ale zysk jest wyższy i to o 35%.
Oczywiście mowa o zysku jednostkowym, bo całość ciągnie w dół Cortina przez badania nad lekiem...
Gdyby nie to, to przy założeniu tegorocznych przychodów do tych z 2014 (bez sprzedaży suplementu diety 1-MNA), jednostkowo powinni pokazać około 3,5 - 4 mln zł zysku netto.

spółka nie podała osobnego komunikatu, że jej wniosek bedzie rozpatrywany przez komisję w dniu 29 kwietnia, za to podała że w dniu 18 maja dostała pismo od ACNFP, iż był rozpatrywany, i komisja poprosiła Spółkę o wyznaczenie dawki dla przyszłego suplementu diety dla wartości marginesu narażenia (Margin of Exposure) wynoszącej 300

, a dziś prezes wypowiada się, że to znaczy, iż suplement zostanie zarejestrowany:
Cytat:
"Otrzymaliśmy jednoznacznie pozytywne wieści z Wielkiej Brytanii. Mamy nadzieję, że jesteśmy już na ostatniej prostej w całym postępowaniu dotyczącej autoryzacji naszego wniosku o rejestrację suplementu na terytorium Wspólnoty Europejskiej. Zamierzamy jak najszybciej dostarczyć brakujące dane w postaci dawki wyznaczonej dla przyszłego suplementu diety – tłumaczy Konrad Palka, prezes Pharmeny."

www.parkiet.com/artykul/26,142...

co do kursu to ładnie dziś rośnie i do ostatniego szczytu brakuje mu około 20%...

edit:
wg prezesa następne posiedzenie komisji to 2 lipca, w wg wcześniejszych informacji zakończenie badań II fazy nad lekiem opartym na 1-MNA to koniec tego kwartału czyli 30 czerwca. Wynika z tego, że przełom czerwca/lipca będzie obfitował w dobre komunikaty ze spółki...

GRAF78 napisał(a):
Mi raport potwierdził jedną kwestię sprzedaż idzie tak sobie (odpowiednio do obecnej wyceny rynkowej)

idzie tak sobie w przyrównaniu do czego? Jest jakiś wykres przedstawiający sprzedaż gier w kolejnych miesiącach?
Przychody spółki (tylko ze sprzedaży - bez zapasów) z Anomaly 2 w kwartale następnym po premierze wyniosły 53%, a dla TWOM 42%. Więc jeśli ktoś to sobie na przykładzie Anomaly2 wyliczył to może być lekko rozczarowany - dzisiejsze zachowanie kursu. Zupełnie inaczej wygląda sytuacja zysku - dla Anomaly 2 takiego nie było (zaraportowano stratę), a dla TWOM mamy 38% zysku kwartału premierowego...
Może to dlatego nie widać (na razie) głębszej przeceny na akcjach?
Analizując to co się działo z Anomaly 2, to jeśli spółka nie zmieniła podejścia wersja na mobile pojawiła się w drugim kwartale po premierze, więc jeśli by przyrównać w ten sposób TWOM to premiera powinna być w obecnym kwartale. Dlaej przyrównując to wielkość przychodów ze sprzedaży (bez zapasów) w kwartale premiery Anomaly 2 na mobile były 78% wyższe niż przychody z kwartału premierowego na komputery, i 15% wyższe od sumy sprzedaży tej gry na komputery przez pierwsze dwa kwartały...
Ale czy przychód z TWOM z mobile może wynieść (przez analogię) ponad 20 mln zł w kwartale premierowym? (pytanie retoryczne, ale jak ktoś ma ochotę wyrazić swoje zdanie to proszę).
Dla ścisłości trzeba dopowiedzieć, że powyższe wyliczenia są na podstawie raportów spółki i przy założeniu, że w prezentowanych okresach sprzedawano tylko i wyłącznie Anomaly 2 i TWOM...

anty_teresa napisał(a):
11B ma już część wyników hitu za sobą, a jaki i czy będzie kolejny to nie ma pewności

czytając wypowiedzi na tym forum miałem mniemanie, że prawdopodobieństwo kolejnego sukcesu jest większa niż średnia. No ale widać wypowiedzi speców od takich spółek to jedno, a widzi mi się "grubych portfeli" zupełnie co innego...

spółka ma w gotówce więcej niż zysku za ostatnie 12 miesięcy!

@anty czy w ramach swojego zainteresowania spółką posiadasz wiedzę jak wyglądały przychody spółki z Anomaly w perspektywie kolejnych kwartałów po premierze w odniesieniu do kwartału premiery?

zapewne można potwierdzić w samej instytucji, bądź poszukać potwierdzenia na jej stronach internetowych, np. tutaj:
acnfp.food.gov.uk/meetings/acn...
salute

Phamena uzupełniła dokumenty żądane przez Komisję po posiedzeniu 12 lutego w celu autoryzacji 1-MNA jako suplementu diety:
biznes.pap.pl/pl/news/listings...

Następne posiedzenie Komisji to 29 kwietnia 2015

brzegus napisał(a):
Widząc taki optymizm na wątku, to dlaczego choć częśc tych oczekiwań nie jest ujęta w cenie?

nie jest ujęta? wg mnie jest - bo czym wytłumaczyć 150 mln zł kapitalizacji przy zysku (jednostkowym) 2,5 mln zł? c/z = 60.
Widać, że są jakieś oczekiwania względem tego co robi spółka - i bynajmniej osobiście nie liczę na aż taką poprawę z samych dermokosmetyków.
Pozostaje pytanie dlaczego (w perspektywie sprzedaży licencji za być może 400 mln $) wycena nie jest wyższa? No cóż - trzeba zakładać ryzyko, że cząsteczka 1-MNA jest nic nie warta jako lek... a badania nad nią to po prostu kasa wyrzucona w błoto. Może cena nie dyskontuje w większej mierze sprzedaży licencji bo nikt nie będzie chciał jej kupić i Big Pharma ma ten lek tam gdzie słońce nie dochodzi? Może rynek nie wierzy (wierzył), że II faza będzie zakończona "na dniach" (czytaj najbliższych kilku miesiącach) - w końcu ta faza miała być zakończona wcześniej (o ile mnie pamięć nie myli to zeszły rok)...
Obowiązują dwa scenariusze: albo klapa z 1-MNA, albo po II fazie okaże się, że 1-MNA spełnia założenia: leczy i co najważniejsze brak działań ubocznych w odróżnieniu od leków, które teraz są.
Jak widać jest wybór scenariusza jest zero-jedynkowy, potwierdzeniem wyboru scenariusza będzie publikacja wyników badań II fazy - wtedy będzie pewność prawie 100%, ale czy wówczas cena akcji będzie taka jak teraz?
Jedyne co może sugerować to, z którym scenariuszem mamy do czynienia to przedstawiane wyniki badań w celu rejestracji suplementu diety opartego na 1-MNA - a one wg mnie nie skazują na porażkę leku 1-MNA (choć w 2013 czy 2014 roku była niepewność ze względu na zmiany histopatologiczne wątroby - ale została ona wyeliminowana badaniem 90-dniowym).
Co do zachowania kursu widać, że część inwestorów "gra" pod samą rejestrację suplementu - co widać na wykresie i spadku kursu o kilkadziesiąt % w związku z wezwaniem spółki do przedłożenia dodatkowych dokumentów związanych z rejestracją suplementu.

spółka poinformowała dziś, że 49 pacjentów zostało włączonych do badań klinicznych II fazy leku 1-MNA, a spośród nich 19 zakończyło badania.
Wg przyjętej procedury ilość pacjentów, którzy mają przejść całość badań II fazy to 64 - czyli niewiele im brakuje. Wydaje się, że zakończenie badań II fazy w bieżącym półroczu jest coraz bardziej możliwe.

Kod:
/mod:podmieniono link na wewnętrzny/

czy ktoś może wyjaśnić jedną kwestię raportu za 4Q: koszty sprzedaży sięgnęły prawie 4 mln zł - skąd wynikły? Czy to koszt działań marketingowych TWoM?

rockq napisał(a):

praktycznie nie zdarza się, by ktoś zapłacił za taką spółkę więcej niż sześciokrotność jej rocznego zysku

ale chodzi o zysk z najlepszego roku czy z najgorszego, a może średni zysk z 10 lat?

GRAF78 napisał(a):

dużo większe znacznie maja inne czynniki kto tego nie zrozumie to nie zarobi.

nie rozumiem więc nie zarobię, ale że nie mam szansy zarobić więc nie kupuję, a skoro nie kupuję to nie stracę.
Czy mając w kieszeni 160 mln zł (kurs 72,20zł) kupiłbyś całe 11bit? Niech by ci dawał wtedy 12 mln zł zysku netto rocznie (przed opodatkowaniem od dywidendy) czyli na rękę byś dostawał niecałe 10 mln zł - na zwrot z inwestycji czekałbyś 16 lat... 16 lat... - nie znam się, ale w tego typu działalności to epoka i nie do przewidzenia, a wystarczy jeden lub dwa lata by wartość takiej spółki spadła do kilku mln... Stąd przy tak dynamicznym (pod względem trendów i technologii) rynku w jakim działa spółka to może i przy p/ee = 8 spółka jest przeszacowana.

zadaje sobie to samo pytanie, ale chyba bez sensu to teraz zmieniać.
Jestem ciekawy innej kwestii: po zakończonym postępowaniu będą mogli sprzedawać suplement w EU, a co z resztą świata? Sprzedadzą licencję lokalnym firmom? Z tego co się ostatnio wypowiadał prezes sprzedaż ruszy zaraz po rejestracji suplementu, w Polsce oni będą dystrybuować, a za granicami (ale w ramach EU) mają już nagrane firmy do sprzedaży. Jeśli tak jest to wynika z tego, że mają już opracowaną "produkcję" - więc teoretycznie będą mogli sprzedawać licencję poza kraje EU...

Cytat:
Po zapoznaniu się z przedłożonymi wynikami badań toksykologicznych, Komitet poprosił Spółkę o dokonanie dodatkowej oceny ryzyka poprzez oszacowanie marginesów narażenia (Margins of Exposure). Obliczenia marginesów narażenia dokonuje się w oparciu o posiadane dane toksykologiczne (NOAEL) oraz oszacowaną dawkę narażenia. Komitet zalecił również nie stosowanie przyszłego suplementu diety zawierającego 1-MNA przez kobiety w ciąży i dzieci poniżej 18 roku życia.

Ponadto Komitet poprosił Spółkę o przedłożenie dodatkowych informacji dotyczących wpływu suplementacji 1-MNA na metabolizm niacyny.

www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...

być może to było powodem spadku kursu, choć Prezes dopowiada:
Cytat:
"Jest to czynność stricte matematyczna, polegająca na obliczeniu marginesów narażenia na podstawie wyników uzyskanych podczas naszych wcześniejszych badań oraz w oparciu o posiadane dane toksykologiczne (NOAEL). Niezwłocznie przekażemy rezultaty obliczeń do Komitetu. Widać wyraźnie, że przesunęliśmy się do przodu w całym postępowaniu administracyjnym, a trwająca procedura nie zaburza zaplanowanego przez nas harmonogramu" - powiedział prezes Pharmeny Konrad Palka, cytowany w komunikacie.

Cytat:
Komitet zalecił także, aby suplement diety nie był stosowany przez dzieci i przez kobiety w ciąży. Jak wskazuje spółka, wydanie tego typu formalnych poleceń wskazuje zazwyczaj na finalne etapy rozpatrzenia wniosku przez Agencję.

wyborcza.biz/biznes/1,100969,1...

a czy Windows10 nie ma być za darmo? Tak gdzieś czytałem... jeśli ma być za darmo to jaką kasę zapłaci Microsoft 11bit za każdą przekazaną kopię TWoM?

mam wrażenie, że co niektórzy próbują wywołać jakiekolwiek zdarzenie, które by zatrzymało osuwanie się kursu, snując domysły nie dotyczące tego co spółka robi, tylko tego co mogłaby zakomunikować.
Wierzę, że zarząd spółki wie co robi i ma określone terminy "zdarzeń" - ale jak to bywało wcześniej, nie puszczają byle jakich komunikatów "w celu ratowania kursu". Jeśli spółka jest dobra to kurs się sam obroni - a ewentualna korekta notowań jak najbardziej wskazana. Natomiast kwestią otwartą jest to czy w ramach osuwania się kursu przekroczy granicę 60 zł czy też nie...

znalazłem taką informację więc wrzucam dla zainteresowanych:
www.freepatentsonline.com/8969...

Cytat:
United States Patent 8969391
The invention relates to the use of quaternary pyridinium salts of formula (I),

embedded image
wherein R is NH2, CH3, or N(H)CH2OH group, and X is pharmaceutically acceptable counterion, for the preparation of vasoprotective agent for the treatment or prevention of conditions or diseases associated with dysfunction of vascular endothelium, oxidative stress, and/or insufficient production of endothelial prostacyclin PGI2, in particular but not exclusively if the above coincides with hypercholesterolemia, hypertriglyceridemia or low HDL level

wpis z 3 marca 2015 r. - ale nie jest w stanie określić czy dotyczy to czegoś nowego...

czarno na białym: w 2013 r. zysk netto na akcje to 19gr, a w 2014 : 15gr, gdyby ująć to zyskiem znormalizowanym (który spółka podaje) to wychodzi w 2014 19gr na akcje...
Po tylu przejęciach i wzroście wartości grupy dla akcjonariuszy nic się nie zmieniło...

faktycznie, to nie są jeszcze maxy - i tutaj dziwna sprawa bo wg notowań mojego DM max to niecałe 33zł a wg stooq to ciut powyżej 29zł...
Co do moich szacunków - to są one na podstawie Kaliwoody :)
I gdyby przekładać wszystkie współczynniki zawarte w tym opracowaniu to wychodzi wartość 1-MNA po II fazie równa 115zł na akcje Pharmeny. A za ile pójdzie to nie wiadomo. Może być też i tak, że cena oferowana przez Big Farma nie będzie zadowalająca dla Pelionu - stąd może zapuszczone nici w wywiadach o wejściu na giełdy zagraniczne...?
Po tym artykule w Parkiecie, do którego link jest wyżej, pojawiło się za granicą dużo notek o planowanym końcu badań II fazy i ewentualnym wejściu na zagraniczne giełdy...

dziś kurs wybija historyczne szczyty - obserwuję sobie notowania od kilku dni i ani razu - pomimo widocznego popytu - kurs nie wisiał na górnych widełkach, więc i pewnie dziś się tak skończy.
Ciekawe co się będzie działo z kursem jak spółka poinformuje o dopuszczeniu 1-MNA jako suplementu...

Patrząc na wykres i komunikaty spółki nie umiem dostrzec powodu spadku kursu w okresie od lutego/marca zeszłego roku do listopada - na moje rozumowanie nie było podstawy do tego, tak samo nie widzę jakiś specjalnych podstaw do obecnego zbliżania się kursu do szczytów z lutego/marca zeszłego roku - tzn. podstawy są, ale wiadomo od nich w sumie od dawna, nawet gdy kurs w ww. okresie spadał.
Jedynie czego wcześniej nie wiedziałem, to sposób w jaki sposób spółka zagospodaruje ewentualną gotówkę ze sprzedaży leku 1-MNA. Wypłacą dywidendę (artykuły w Parkiecie). To dobra informacja - mający akcje odczują bezpośrednio przypływ żywej gotówki ze sprzedaży licencji. Piszę o tym dlatego, że gdy się tak stanie (sprzedaż licencji i wypłata dywidendy) nie będzie kłopotu z wyceną spółki. Można by pod tym względem - tzn. sprzedaży licencji - porównać do modnych ostatnio spółek growych: premiera gry i związane z nią "jednorazowe" przychody można przyrównać do "jednorazowej" sprzedaży licencji leku przez Pharmenę - z tą właśnie różnicą, że w przypadku Pharmeny każdemu akcjonariuszowi kapnie do kieszeni gotówka.
I to może być niezła gotówka: przeszło rok temu (29 stycznia 2014 r.) Kaliwooda wycenił lek 1-MNA na 26 PLN na jedną akcję (z dyskontem 20%, bez dyskonta 32PLN) przy kursie USDPLN: 3,03. Ogólna wycena wg tamtejszego zaawansowania badań wg Kaliwoody sięgnęła wartości 94 mln $, a po zakończeniu badań II fazy wg Kaliwoody może być warte 415 mln $ (po odliczeniu 100 mln $ dla byłych akcjonariuszy Cortiny). Jeśli dobre rozumiem to przy kursie USDPLN 3,60 przy spredaży licencji za 415 mln $ (po odliczeniu 100) wyjdzie na akcję 170 zł. Więc jest duża szansa na to, że dywidenda będzie większa niż obecna cena akcji...
Wg prezesa Pałki badania II fazy skończą się w te wakacje - choć w obecnych wywiadach twierdzi, że ciężko będzie w wyniku skonsolidowanym wyjść na plus - więc odczytuje to tak, że ciężko bedzie w tym roku dopiąć transakcję sprzedaży. Choć biorąć pod uwagę to na co zwracał uwagę Kaliwooda - w 2016 r. kończy się ochrona patentowa na leki podobne do 1-MNA, więc zainteresowanie BIG Pharma odkupieniem licencji 1-MNA od Pharmeny może być duża...

nie rozumiem, co wspólnego ma informacja w linku z Cube?

skoro spółkę czeka tylko i wyłącznie świetlana przyszłość to czemu kurs nie idzie w górę? Skoro wszyscy wiedzą, że Industrial będzie jeszcze większym hitem to czemu kurs nie ustanawia nowych rekordów?
proponuje trochę powściągliwości - wszak wszyscy wiedzą jak się kończy inwestowanie gdy traci się z pola widzenia wszelkie możliwe zagrożenia i wątpliwości.
To tak na lekkie schłodzenie waszych głów, a na pracę domową: dlaczego kurs nie rośnie?

patrząc obiektywnie z boku na notowania wydaje mi się, że będzie test dolnego cienia świecy z dnia publikacji raportu (finansowo karty rozdane na cały rok - więc pozostaje technika).

taaa, a dodając do tego, że w kasie spółki jest kolejne 7 mln to wychodzi już 28 mln zł..??????
Dobre, ale chyba nie prawda: 7 mln w należnościach i 7 mln w gotówce = 14 mln przychodów (mniej więcej)

11 mln zł zysku

Cytat:
Analizując dane historyczne dla gry Anomaly Warzone Earth, pierwsze tygodnie sprzedaży wygenerowały przychody stanowiące mniej niż 10% łącznych przychodów z gry. Zdaniem Zarządu, oznacza to, że większa część przychodów dla gry „This War of Mine” jest jeszcze przed nami.

Cytat:
"Świetnych fachowców brakuje i są bardzo drodzy - a zatrudnianie mało przydatnych ludzi nie ma sensu. Lepiej niech się doskonalą na miejscu i rosną organicznie."

nie da się rosnąć organicznie bez nowych sił choćby w postaci nowych pracowników. Skoro firma robi światowe hity to niech również zarządzanie nią też będzie światowe - nie ma co chować głowy w piasek, tylko dlatego, że kimś powoduje strach przed nowymi produkcjami - w końcu pod robienie gier powstała spółka...
Skoro jestem w czymś dobry, profesjonalny i znam się na rzeczy, to w tym co robię staram się o coraz lepsze kontrakty, zlecenia - nie na odwrót. Niech nie powoduje ludźmi zarządzającymi spółką strach przed ewentualnym przyszłym (jeszcze większym) sukcesem albo wtopą...
Moje pytanie dotyczyło tego czy spółka dalej będzie zajmowała się grami o budżecie 2-3mln zł czy też wchodzi z budżetami gier na wyższy poziom.

Mam prośbę do tych co się wybierają na konferencję, żeby spytali w jaki sposób spółka chce zagospodarować pieniądze z TWoM? Czy mając pieniądze jakich jeszcze nigdy nie mieli zwiększą ilość wydawanych tytułów o budżecie 2-3 mln zł czy też mają pomysł na choć jedną produkcję o większym budżecie?

"Z danych przedstawionych przez Activision Blizzard płyną także ważne wnioski dla posiadaczy akcji polskich producentów gier. W strukturze przychodów sprzedaż wersji pudełkowych i sprzedaż elektroniczna (zarówno gier, jak też abonamentów i członkostwa w serwisach on-line) mają podobny udział, w wysokości 46 proc. Przychody ze sprzedaży gier na konsole nowej generacji odpowiadają za 25 proc. całkowitej sprzedaży, wersje dedykowane starszym modelom zgarnęły 24 proc. sprzedażowego tortu, zaś wynik urządzeń mobilnych (9 proc.) depcze po piętach sprzedaży na PC (12 proc.)"
www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...

Chyba jaśniejszego podziału przychodów nie będzie - to przecież na podstawie wyników notowanej spółki. Zaskakujące (przynajmniej dla mnie) jest dwukrotnie większa sprzedaż na konsole nowej generacji jak i również starsze modele w odniesieniu do PC. Gdyby wziąć pod uwagę wszystkie konsole to wychodzi, że sprzedaż na nie jest cztery razy większa niż na PC. W przypadku TWOM to mogą być kluczowe informacje mające dużo większy wpływ na kurs niż jesienna premiera na PC tej gry.
Więc gdyby te procenty od Activision się sprawdziły dla TWOM, która by została wydana na konsole w tym roku to wydaje mi się, że obecny rok byłby najlepszy dla spółki i notowań akcji.

Problemem dla mnie jest to, czy taka gra jak TWOM ma szanse zachować się podobnie procentowo w podzile na sprzęt jak gry Activision - tutaj chętnie poznałbym zdanie tych z was, którzy się na tym znają i "czują" graczy konsol...

nawet jak mieliśmy wczoraj do czynienia z wymianą akcji przez fundusze to jakie to ma znaczenie dla spółki i jej działalności? Ubiegłoroczne wyniki nie zachwycają - może poprawi je 4Q, choć wątpię. Info, które podawaliście wyżej to dobra informacja, ale jakie ma znaczenia dla obecnych notowań? Przecież nawet w tej informacji mowa jest o następnych kilku latach...Dla funduszy (których taki czas nie wzrusza) to może i dobre info, ale dla indywidualnych? Tylko nie piszcie, że kupujecie akcje pod to co może się zdarzyć za kilka lat...

uchwała daje możliwość niemal dwukrotnego zwiększenia akcji...
tak czy siak - jak pokazuje wykres notowań - i jak napisał Gim: dla "zwiększania" się spółki to dobrze, a dla akcjonariuszy już niekoniecznie...

skoro firma w poniedziałek po premierowym weekendzie daje komunikat, że w ciągu dwóch dni zwróciły się jej koszty produkcji to ile mogła zarobić przez następnych 7 tygodni - dla ułatwienia dodam, że przez te 7 kolejnych tygodni gra zajmowała podobne miejsce w rankingu Steam?

brzmi jak zadanie maturalne - po prostu nie do przejścia :)

zdaje się, że wszystko wiadomo - dodatkowo anty-teresa podał ile tak na czysto spółka zarabia z każdej sprzedanej licencji (po pokryciu kosztów produkcji)...

Asston napisał(a):
Nie jestem fachowcem ani z AT ani AF więc zgłaszam zapotrzebowanie jeśli Komuś się nudzi a się na tym zna to niech wyceni spółkę po spełnieniu założeń PM

Po spełnieniu założeń PM to będzie zupełnie inna spółka niż w chwili obecnej - kto wie dzisiaj jak będzie wyceniania? Za niespełna trzy lata perspektywy na następne trzy lata będą zupełnie inne...
Jeśli chodzi Ci o to jak na dzień dzisiejszy wycenić spółkę, żeby w miarę realizacji PM zarobić na akcjach to możesz założyć np c/z=15 i biorąc pod uwagę średnioroczny zysk (dzielony po równo na trzy lata) wyjdzie Ci wycena na poziomie 15-16zł... Więc jeśli nie masz co z kasą robić to na dzień dzisiejszy jest "promocja" akcji - o ile masz 1000% zaufanie i wiedzę, że prognoza w PM zostanie wypracowana...

p.s.
z tymi 80 zł to na dzień dzisiejszy chyba przesadziłeś...

TWoM jest dosyć ciekawą grą - może gry "emocjonalne" będą hitem w najbliższym czasie. Gra może się nieźle sprzedać - w zależności co kto rozumie przez "nieźle"? Bo spora sprzedaż do targetu będzie sukcesem ale czy finansowym? Wątpię żeby taką grę chcieli kupować przedstawiciele młodych pokoleń - więc wg mnie targetem są nieco starsi gracze - ilu ich jest? Ile mogą zapłacić?
Odbieram ten projekt 11bit jako ciekawe doświadczenie gry dla starszego gracza...

"Wśród zobowiązań finansowych, kwota 348 tys. zł wynikająca z zobowiązań z tytułu kredytów była przeterminowana"
"Zobowiązania przeterminowane w okresie dłuższym niż 6 miesięcy stanowiły 9,7% całości zobowiązań handlowych i wynosiły 531 tys. zł"

obs napisał(a):
Zobowiązania przeterminowane oznaczają, że nie zapłacili czegoś w terminie, a tym samym podręcznikowo świadczy to o problemach z płynnością finansową.

anty_teresa napisał(a):
Zwracam uwage, ze przeterminowane byly zobowiązania z tytułu kredytów. To grozi w każdej chwili realizacją zabezpieczeń i zablokowaniem środków na prowadzenie bieżącej działalności.

a ile było przeterminowanych na koniec 2012 r. - to by rzuciło światło, czy wspominany przez Was problem jest "duży" czy raczej "normalny" i do przejścia (bez znaczenia)...

dorzucę swoje 3 grosze: obecna rentowność netto i3d jest ponad 3 razy mniejsza niż np. PGS - wiadomo, że pgs główne przychody i zyski czerpie z zagranicy...
Więc i3D ma do czego dążyć jeśli chodzi o rentowność - gdyby przyjąć, że rentowność tego zlecenia będzie 2 razy większa niż obecna i3D to średnie przeliczenie zlecenia na każdy miesiąc jego realizacji powinien dać zysk w wysokości 100 tyś zł... Chyba, że zbliżą się rentownością do pgs-u to będzie jeszcze lepiej...

co do tego przetargu wyżej podanego to są takie informacje:
smart-grids.pl/technologie/111...

Oferta Landis + Gyr to 39 mln a CubeITG 41 mln. Natomiast kryteria oceny ofert (waga): 70 - cena, 24- wymagania techniczne urządzeń, 4 - gwarancja, 1 - wymagania tech. IT, 1- termin drugiej dostawy urządzeń. Więc wygląda na to, że jeśli nie będzie dużych rozbieżności jeśli chodzi o wymagania techniczne to przetarg wygra Landis...

Jeśli chodzi o inteligentne liczniki to dopiero początek ogłaszanych przetargów i ruchu w tym biznesie:
energetyka.wnp.pl/w-2014-r-moz...

CubeITG inwestuje w badania i rozwój

RWE Stoen Operator - otworzone oferty w przetargu na dostawę inteligentnych liczników i systemu IT do ich obsługi i zarządzania

Cytat:
Landis + Gyr oraz Cube.ITG złożyli oferty w prowadzonym przez RWE Stoen Operator przetargu na zakup liczników, koncentratorów oraz systemu IT do zarządzania infrastrukturą pomiarową.

czy ktoś może napisać jak finansowane było DA?

@Scarry
Ile mogą zapłacić za te dwie licencje, o których wspomniałeś?

Grupa Cube.ITG ma kontrakt w Bolesławcu za 2,6 mln zł (spółka zależna Alma)

a wg mnie nikt nie zapakował tylko dokonał optymalizacji podatkowej, więc taką analizę traktuję z przymrużeniem oka

hmm raczej to nie jest spekulacyjne zagranie - uważam, że Cube jest niedowartosciowane, a jak wspomniałem wyniki z 4Q zmienią to na jeszcze bardziej niedowartościowane walory... Takich spółek szukam i w takie inwestuje, problemem może być - tak jak wspomniałeś to NC - poziom wejścia i nie działanie do końca AT - co spowodowane jest płynnością...

Informacje
Stopień: Wykładowca
Ostatnia wizyta: 26 października 2017 14:00:01
Liczba wpisów: 1 159
[0,27% wszystkich postów / 0,22 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,927 sek.

ciredmuc
tpcvprts
vdubifvw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hsebohhn
wpwzotri
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat