2 Dołączył: 2013-01-02 Wpisów: 325
Wysłane:
13 września 2013 10:58:00
@sasky
Znam ten komunikat ale nie ma w nim daty emisji. Data pojawia się w liście rozesłanym tym z obligatariuszy serii A, którzy wyrazili chęć przystąpienia do porozumienia. I jest to data 14.09.13.
Z tego co piszesz wynikałoby, że "Zespół MEW" zataił przed grupą niewtajemniczonych obligatariuszy, że emisja już była, utrzymując ich w przekonaniu, że jest planowana. Na wysłaniu tego listu do obligatariuszy się zresztą skończyło, bo żadnych dalszych kroków spółka nie podjęła. (A więc zasłona dymna).
Jak dla mnie to cel tej emisji jest aż nadto jasny. Innego niestety nie znajduję!
Co gorsza, kwota 2 mln może sugerować, że realnie tyle można wyciągnąć z Cieszyna, ktoś jakby nie chciał ryzykować rozmycia się w tłumie innych obligatariuszy.
I teraz, nikt nic nie mówi, nikogo to nie dziwi. Rzeczywiście już od dawna wiem, że nikt nas nie obroni przed ciągle nowymi sztuczkami emitentów, żadne KNF, żadne MS
Czego jednak w ogóle nie mogę pojąć, że raz po raz trafia się ktoś, kto ryzykuje swoje dobre imię i całą karierę, żeby wyciągnąć od nas te głupie parę złotych.
Oni ciągle myślą, że warto! Że tak się robi i że to taka praca, no niepojęte!
|
0 Dołączył: 2011-08-04 Wpisów: 36
Wysłane:
17 września 2013 11:58:50
Jest ogłoszenie o upadłości MEW S.A. w dzisiejszym MSiG nr 180, str. 14, poz. 13087. Wierzytelności należy zgłaszać w ciągu 1 miesiąca. ems.ms.gov.pl/msig/przegladani...
|
0 Dołączył: 2010-07-19 Wpisów: 27
Wysłane:
17 września 2013 12:40:21
Czy mogę prosić Was o pomoc: jak powinno wyglądać formalnie zgłoszenie wierzytelności z tytułu niewykupionych obligacji? Przede wszystkim chodzi mi o pismo do sądu (druk zgłoszenia).
|
Wysłane:
17 września 2013 13:34:33
Wzór zgłoszenia np na stronie Sądu: www.upadlosci-warszawa.pl/plik...Dane sprawy: www.upadlosci-warszawa.pl/?str...Należność za niewymagalne obligacje serii B na podstawie art 247 Prawa upadłościowego (dość to skomplikowane :( - zwłaszcza przy obliczaniu odsetek powinni nam pomagać maklerzy, którzy to sprzedawali, przecież ten obrót publiczny to jest jakieś zobowiązanie :(
|
0 Dołączył: 2011-12-30 Wpisów: 4
Wysłane:
18 września 2013 18:08:38
czy ktoś wie jaki dokument jest potrzebny do sądu jako dowód posiadania obligacji?
|
0 Dołączył: 2013-08-10 Wpisów: 4
Wysłane:
19 września 2013 11:49:01
Świadectwo o posiadanych obligacjach na koncie maklerskim wystawia Twój DM. Własnie jestem w trakcie tej procedury.
|
0 Dołączył: 2013-07-09 Wpisów: 11
Wysłane:
22 września 2013 19:32:32
Trochę informacji od prawnika:
____________________ Gdy zostanie ogłoszona upadłość to: w sytuacji gdy obligacje były zabezpieczone na majątku upadłego, pojedynczy inwestorzy nie są uprawnieni do dokonania samodzielnych zgłoszeń swoich roszczeń, a robi to za nich kurator ustanowiony dla reprezentowania praw obligatariuszy w postępowaniu (art. 484 prawa upadłościowego i naprawczego). Kurator zgłasza do masy upadłości: 1) ogólną sumę nominalną nieumorzonych do dnia ogłoszenia upadłości obligacji, których termin płatności przypada przed tym dniem, oraz ogólną sumę niezapłaconych odsetek od tych obligacji; 2) ogólną sumę obligacji oraz odsetek płatnych po dniu ogłoszenia upadłości. W zgłoszeniu należy wymienić składniki majątku emitenta, na których ustanowiono zabezpieczenie praw obligatariuszy. Proces odzyskiwania środków jest wszczynany automatycznie, bez udziału inwestorów. Przedmiot zabezpieczenia praw z obligacji tworzy osobną masę upadłości przeznaczoną na zaspokojenie praw obligatariuszy. Likwidację osobnej masy upadłości przeprowadza syndyk z udziałem kuratora. Jeżeli osobna masa upadłości nie wystarczy na pełne zaspokojenie należności obligatariuszy, należności niezaspokojone podlegają zaspokojeniu z funduszu masy upadłości. Jeżeli obligacje nie posiadały zabezpieczenia,należy sprawdzić kiedy i jaki sąd ogłosił upadłość spółki oraz ustalić do kiedy trzeba zgłosić wierzytelność z tego tytułu. Zgłoszenia dokonuje obligatariusz ( Pan) bądź bank-reprezentant (ustawowy przedstawiciel obligatariuszy – art. 30 ustawy o obligacjach). Gdy zostanie ogłoszona upadłość to: w sytuacji gdy obligacje były zabezpieczone na majątku upadłego, pojedynczy inwestorzy nie są uprawnieni do dokonania samodzielnych zgłoszeń swoich roszczeń, a robi to za nich kurator ustanowiony dla reprezentowania praw obligatariuszy w postępowaniu (art. 484 prawa upadłościowego i naprawczego). Kurator zgłasza do masy upadłości: 1) ogólną sumę nominalną nieumorzonych do dnia ogłoszenia upadłości obligacji, których termin płatności przypada przed tym dniem, oraz ogólną sumę niezapłaconych odsetek od tych obligacji; 2) ogólną sumę obligacji oraz odsetek płatnych po dniu ogłoszenia upadłości. W zgłoszeniu należy wymienić składniki majątku emitenta, na których ustanowiono zabezpieczenie praw obligatariuszy. Proces odzyskiwania środków jest wszczynany automatycznie, bez udziału inwestorów. Przedmiot zabezpieczenia praw z obligacji tworzy osobną masę upadłości przeznaczoną na zaspokojenie praw obligatariuszy. Likwidację osobnej masy upadłości przeprowadza syndyk z udziałem kuratora. Jeżeli osobna masa upadłości nie wystarczy na pełne zaspokojenie należności obligatariuszy, należności niezaspokojone podlegają zaspokojeniu z funduszu masy upadłości. Jeżeli obligacje nie posiadały zabezpieczenia,należy sprawdzić kiedy i jaki sąd ogłosił upadłość spółki oraz ustalić do kiedy trzeba zgłosić wierzytelność z tego tytułu. Zgłoszenia dokonuje obligatariusz ( Pan) bądź bank-reprezentant (ustawowy przedstawiciel obligatariuszy – art. 30 ustawy o obligacjach). Spółka notowana na giełdzie a więc zastosowanie do niej ma także ustawa z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych. Stosownie do tej ustawy w razie ogłoszenia upadłości takiej spółki, po upływie 6 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia o ogłoszeniu upadłości spółki, obejmującej likwidację jej majątku, lub postanowienia o oddaleniu wniosku o ogłoszenie takiej upadłości ze względu na to, że majątek spółki nie wystarcza na zaspokojenie kosztów postępowania, z mocy ustawy dochodzi do zniesienia dematerializacji akcji. Spółkę traci statusu spółki publicznej i następuje wycofanie akcji z obrotu na rynku regulowanym następuje w terminie, o którym mowa wyżej. Tym samym nie jest możliwe nawet zawarcie umowy sprzedaży akcji na zasadach określonych w Kodeksie cywilnym. Dochodzi więc do zniesienia dematerializacji akcji. Z chwilą tą powstaje stan zawieszenia w sferze obrotu akcjami, który utrzymuje się aż do czasu wydania dokumentu akcji akcjonariuszom. Akcjonariusz może wtedy zbyć akcje poprzez przelew połączony z wydaniem dokumentu.
W okresie 6 miesięcy od uprawomocnienia się postanowienia o ogłoszeniu upadłości likwidacyjnej spółki, akcje są jeszcze notowane i będą mogły być przedmiotem publicznego obrotu. Nie zostaną zawieszone również notowania akcji upadłej spółki. Akcjonariusz nie jest wierzycielem spółki z tytułu posiadanych w niej akcji. Akcjonariusz spółki notowanej na giełdzie nie może być jednocześnie jej wierzycielem z tytułu posiadanych papierów. Nie ma możliwości wypłaty jakichkolwiek kwot akcjonariuszom spółki z tego tytułu, a jedynie jako wierzycielom z innych tytułów. Gdy po zakończeniu postępowania upadłościowego pozostanie w spółce majątek, ulega on podziałowi między akcjonariuszy, chyba że .Statut określa inne zasady podziału majątku. Majątek pozostały po przeprowadzeniu postępowania upadłościowego dzieli się między akcjonariuszy w stosunku do dokonanych przez każdego z nich wpłat na kapitał zakładowy. Natomiast w przypadku, gdy statut spółki stanowi o uprzywilejowaniu konkretnych akcji w przypadku podziału majątku, należy przede wszystkim spłacić akcje uprzywilejowane w granicach sum wpłaconych na każdą z nich, a następnie spłacić w ten sam sposób akcje zwykłe. Jak wynika z wyroku Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 15 kwietnia 1933 r., „z faktu posiadania akcji nie wynika, że do kwoty wartości akcji akcjonariusz jest wierzycielem spółki akcyjnej; musiałoby to bowiem oznaczać, że spółka akcyjna jest dłużna akcjonariuszowi określoną kwotę równą nominalnej wartości akcji, a tymczasem tak oczywiście nie jest. Akcja jedynie oznacza prawo akcjonariusza do udziału w dochodach spółki akcyjnej oraz w majątku, jaki w toku likwidacji spółki pozostanie po zaspokojeniu długów”.
Podczas obrad walnego zgromadzenia zarząd jest obowiązany do udzielenia akcjonariuszowi na jego żądanie informacji dotyczących spółki, jeżeli jest to uzasadnione dla oceny sprawy objętej porządkiem obrad. Zarząd odmawia udzielenia informacji, jeżeli mogłoby to wyrządzić szkodę spółce, spółce z nią powiązanej albo spółce lub spółdzielni zależnej, w szczególności przez ujawnienie tajemnic technicznych, handlowych lub organizacyjnych przedsiębiorstwa. Członek zarządu może odmówić udzielenia informacji, jeżeli udzielenie informacji mogłoby stanowić podstawę jego odpowiedzialności karnej, cywilnoprawnej bądź administracyjnej. Odpowiedź uznaje się za udzieloną, jeżeli odpowiednie informacje są dostępne na stronie internetowej spółki w miejscu wydzielonym na zadawanie pytań przez akcjonariuszy i udzielanie im odpowiedzi. Zarząd może udzielić informacji na piśmie poza walnym zgromadzeniem, jeżeli przemawiają za tym ważne powody. Zarząd jest obowiązany udzielić informacji nie później niż w terminie dwóch tygodni od dnia zgłoszenia żądania podczas walnego zgromadzenia. W przypadku zgłoszenia przez akcjonariusza poza walnym zgromadzeniem wniosku o udzielenie informacji dotyczących spółki, zarząd może udzielić akcjonariuszowi informacji na piśmie przy uwzględnieniu ograniczeń wynikających z przepisu § 2.( jeżeli mogłoby to wyrządzić szkodę spółce, spółce z nią powiązanej albo spółce lub spółdzielni zależnej, w szczególności przez ujawnienie tajemnic technicznych, handlowych lub organizacyjnych przedsiębiorstwa. ).
|
0 Dołączył: 2012-12-13 Wpisów: 13
Wysłane:
23 września 2013 13:44:38
w BOSu wyliczyli ze na obligacje przypada 5,21PLN odsetek dla MSA1013 (od dnia ostatniego kuponu do daty ogloszenia upadlosci). Moze ktos to potwierdzic, ze jest to poprawna kwota ktora nalezy wpisac?
|
0 Dołączył: 2011-11-29 Wpisów: 2
Wysłane:
23 września 2013 14:27:14
power trader możesz się pochwalić jak dokładnie nazywa się "kwit" z BOSia, który dołączasz do zgłoszenia wierzytelności ?
|
0 Dołączył: 2013-04-30 Wpisów: 11
Wysłane:
23 września 2013 14:53:47
|
0 Dołączył: 2012-12-13 Wpisów: 13
Wysłane:
23 września 2013 15:27:39
ja dolaczam świadectwo depozytowe. Taka porade otrzymalem u Syndyka, ktory zajmuje sie nasza nieszczesna spolka.
|
0 Dołączył: 2013-03-04 Wpisów: 15
Wysłane:
25 września 2013 17:12:31
Proszę mnie poprawić jeśli źle liczę. Seria A 110 - nominał 6,56 – kupon 3,65 – odsetki ustawowe od kuponu i nominału. Seria B 100 – nominał 5,21 – kupon od dnia 10.09.2013 Teraz wypełnienie wniosku wg wzoru www.syndycy.com.pl/attachments...1. Kwota główna wierzytelności: nominał + kupon 2. Odsetki: Odsetki od kuponu i nominału serii A Kategoria IV: Nominał + kupon + odsetki.
|
0 Dołączył: 2011-09-02 Wpisów: 9
Wysłane:
30 września 2013 08:20:35
Jeżeli chodzi o Serię A to z wysykością kuponu się zgodzę jednak odsetki ustawowe wychodzą mi mniejsze. 110 + 6,56 = 116,56 116,56*13%*(60/365)= 2,49
|
0 Dołączył: 2009-08-29 Wpisów: 8
Wysłane:
30 września 2013 18:57:18
Witam serdecznie, Kilka kwestii: - Odnośnie wyliczenia odsetek Serii A wg Mateusza. Nie zgadzają mi się odsetki karne. Wg mnie trzeba przyjąć 88 dni (a nie 60). 10 września - 14 czerwca. - Dziś pojawił się komunikat o zmianie syndyka. www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...- Czy ktoś już składał wniosek? Dostałem od Biura jedną sztukę Świadectwa depozytowe. Poprzedni Syndyk stwierdził, że do drugiego wniosku można dołączyć ksero. SII radzi zrobić notarialne kopie. Jak podchodziliście do tej sprawy? - Obligacje serii C. Jeśli to prawda, to jestem totalnie zaskoczony i niestety materializuje się czarny scenariusz pt. równi i równiejsi. Wydaje mi się, że nie można tego tak zostawić.
|
Wysłane:
30 września 2013 19:32:43
Własnie tak myslałem, że przy wyliczaniu odsetek będą jakieś głupie błędy. Mnie wychodzi 86 dni odsetek ustawowych :) Poza tym liczymy raczej do 9.09 a nie 10.09 (dzień poprzedzający ogłoszenie upadłości), stąd za serię B kuponu schodzi 5,17 a nie 5,21. No ale ja wiem tyle co wszyscy czyli nic :)
To odwołanie syndyka źle mi się kojarzy... coś jak kolejne kłopoty. Co do obligacji C, to polecam lekturę art. 127 ust. 3 Prawa upadłościowego - o bezskuteczności zabezpieczeń długu na 2 miesiące przed ogłoszeniem upadłości. "Traf" chciał, że emisja była dzień przedtem :) Powiem wprost - teraz spodziewam się wszystkiego najgorszego. Jeśli od dawna wiedzieli jaki będzie koniec, to ....
|
Wysłane:
30 września 2013 20:16:27
Zarządcę powołuje się w razie upadłości z możliwością zawarcia układu, przy odebraniu upadłemu zarządu nad przedsiębiorstwem. (art 157) O możliwości zawarcia układu nie było mowy, więc chyba słowo "tymczasowy" jest tu kluczowe... Zagadka.
|
Wysłane:
2 października 2013 16:08:37
Oczywiście miało być 2 miesiące przed złożeniem wniosku. Daty zgadzają się co do dnia. (Jeśli oczywiście uznamy, że datę emisji C ustalono informując o niej w przewidziany prawem sposób.)
Sędzia komisarz może też orzec, na wniosek syndyka lub zarządcy, bezskuteczność zabezpieczenia lub hipoteki z innych artykułów - to zależy kto był uposażony (wspólnicy, krewni, itp - tam zegar bije rok (art 130). Są podstawy żeby to zbadać, a ustanowienie zarządcy zamiast syndyka sugeruje, że takie badanie jest w toku. Zastrzegam, że to tylko moje spekulacje. Życzę wszystkim stronom, by pieniędzy starczyło dla wszystkich, włącznie z akcjonariuszami, i wtedy nie będzie problemu.
|
Wysłane:
2 października 2013 16:20:49
Nie 130, a 128  bo to był raczej dług osobisty. I nie rok tylko 6 mies. Jednak nie mógłbym być prawnikiem, ciągle coś przekręcę
|
0 Dołączył: 2009-08-29 Wpisów: 8
Wysłane:
14 października 2013 21:31:26
Poprosiłem SII o pomoc w wyjaśnieniu i ew. działaniu w związku z emisją obligacji serii C. Z ich ustaleń (rozmowy z władzami spółki oraz KDPW) wynika, że nie doszło emisji serii C. Obiecali sprawdzić temat również u nowego syndyka.
|
Wysłane:
15 października 2013 13:56:19
I to by było najlepsze rozwiązanie. Mogło się, wziąć stąd, że ci, którzy czytali tylko komunikat z 13 czerwca, a nie znali listu do obligatariuszy, mogli zrozumieć, że do emisji doszło w dzień wydania komunikatu. Takiej informacji w komunikacie nie ma. Syndyk czy zarządca na pewno tego nie przeoczą, a gdyby ktoś się chciał upewnić, to adres i nr telefonu są w aktach sprawy.
|