ddmktwcg
Advertisement
PARTNER SERWISU
yghqokyy

matematyka finansowa

radoslaw80
0
Wpisów: 3
Wysłane: 8 grudnia 2012 22:18:51
Prosze o pomoc w zadanich. Dziekuje.

1) Biznesmenka Gógarska rozważa zakup sklepu z artykułami sportowymi. Sklep ten generuje każdego miesiąca przepływ gotówki netto (już po opodatkowaniu) w wysokości 14 tys. zł.
a. Wiedząc, że inwestycje w obligacje Skarbu Państwa mają w Polsce rentowność 5,4%, oblicz, jaką maksymalną kwotę opłaca się Gógarskiej zapłacić za ten sklep?
b. Uzasadnij swoje wyliczenia.

2) Biznesmen Wawawski rozważając 4 scenariusze stóp zwrotu w 2012 r. z nieruchomości i akcji z WIG20 , a mianowicie (12%, 17%, ), (9%, 13%, ), (5%, 9%) oraz (3%, 10%) pożyczył 1 mln zł na początku stycznia 2012 r. na 1 rok z oprocentowaniem 6%. Zdecy- dował że 400 tys. zł, przeznaczy na nieruchomości, a 600 tys. zł na akcje. Wykonując mnożenie odpowiednich macierzy i wektorów, odpowiedz:
a. Czy portfel Wawawskiego jest bez ryzyka?
b. Czy portfel ten jest arbitrażowy?
c. Jaką stopę zwrotu uzyska Wawawski ze swego portfela w każdym z 4-ech scenariuszy? (Odpowiadając na to pytanie, zapisz portfel w postaci wagowej.)

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 8 grudnia 2012 23:16:45
Ale czego nie rozumiesz?
W czym możemy Ci pomóc?
Chyba nie oczekujesz, że rozwiążemy je za Ciebie... ?

radoslaw80
0
Wysłane: 8 grudnia 2012 23:57:44
W zasadzie to tak...
Siedze nad ksiazkami, ale nie moge tego ruszyc... nie wiem od czego zaczac..

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 9 grudnia 2012 00:43:43
Tak lekko to nie ma.

W pierwszym zadaniu musisz policzyć jaki będzie roczny zwrot ze sklepu wraz z reinwestowaniem w obligi CF za każdy miesiąc. Sklep będzie się opłacało kupić gdy zwrot z lokaty będzie mniejszy niż zwrot ze sklepu. Teraz musisz policzyć przy jakiej kwocie zwrot z lokaty staje się równy wcześniej policzonemu zwrotowi. I sklep można nabyć poniżej tej kwoty. Tu nie są potrzebne żadne skomplikowane wzory. Sam je wymyślisz jak pomyślisz. Nie są potrzebne także książki. Potrzeba tylko umiejętności potęgowania i sumowania. Napisz równania i wyliczenia to przejdziemy do zadania drugiego
Edytowany: 9 grudnia 2012 01:26

radoslaw80
0
Wysłane: 9 grudnia 2012 01:19:37
ok, dziekuje za pomoc.

jutro siade dalej do tego, dzis juz za pozno.

Dziekuje raz jeszcze
Pochwale sie na forum, i ewentualnie poprosze o sprawdzenie

jezynka
0
Wpisów: 1
Wysłane: 10 grudnia 2012 18:32:41
witam, witam
i co udało Ci się Radku rozwiąza te zadania ?? Pytam ponieważ mam ten sam problem a czas ucieka.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 10 grudnia 2012 19:29:43
anty_teresa napisał(a):
Tak lekko to nie ma.

W pierwszym zadaniu musisz policzyć jaki będzie roczny zwrot ze sklepu wraz z reinwestowaniem w obligi CF za każdy miesiąc. Sklep będzie się opłacało kupić gdy zwrot z lokaty będzie mniejszy niż zwrot ze sklepu. Teraz musisz policzyć przy jakiej kwocie zwrot z lokaty staje się równy wcześniej policzonemu zwrotowi. I sklep można nabyć poniżej tej kwoty. Tu nie są potrzebne żadne skomplikowane wzory. Sam je wymyślisz jak pomyślisz. Nie są potrzebne także książki. Potrzeba tylko umiejętności potęgowania i sumowania. Napisz równania i wyliczenia to przejdziemy do zadania drugiego

myślisz anty, że to zadanie jest aż tak pokomplikowane? Mi się wydaję, że twórca raczej nie miał w zamyśle reinwestowania CFów co miesiąc w obligi, bo to już sporo liczenia. Wydaje mi się, że chodzi tylko o nakład początkowy przy założeniu IRR=5,4%.
Co do drugiego to tutaj się nie wypowiem, mnożenie macierzy kiedyś tam miałam, ale.. no właśnie to było kiedyś.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 10 grudnia 2012 19:35:57
mrk napisał(a):
myślisz anty, że to zadanie jest aż tak pokomplikowane? Mi się wydaję, że twórca raczej nie miał w zamyśle reinwestowania CFów co miesiąc w obligi

Można się też zastanawiać, czy na pewno jest takie proste - mało kto chciałby kupić sklep z zerową premią za ryzyko. Nie ma to jak ścisłe formułowanie założeń, w końcu to podobno matematyka ;)

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 10 grudnia 2012 21:40:18
radoslaw80 napisał(a):
1) Biznesmenka Gógarska rozważa zakup sklepu z artykułami sportowymi. Sklep ten generuje każdego miesiąca przepływ gotówki netto (już po opodatkowaniu) w wysokości 14 tys. zł.
a. Wiedząc, że inwestycje w obligacje Skarbu Państwa mają w Polsce rentowność 5,4%, oblicz, jaką maksymalną kwotę opłaca się Gógarskiej zapłacić za ten sklep?
b. Uzasadnij swoje wyliczenia.

To jest na myślenie, nie na liczenie. Odnoszę wrażenie że dla pytającego celem jest droga, jaką rozwiązujący dojdzie do swoich wniosków. Dlatego warto pokombinować wręcz semiotycznie.

Sklep ten generuje każdego miesiąca - Present Simple w całej okazałości. Teraz i zawsze i na wieki wieków. As Simple As That.

jaką maksymalną kwotę - trzeba pokazać, że się umie narysować linię na piasku, And Behind This Line You Do Not! [stawiam Kormorana pierwszej osobie, która poda skąd ten cytat]. Utrudnienie dla ambitnych: obligacje SP są różne, dwulatki są zerokuponowe, ale już trzylatki płacą kupon półroczny - a rzeczony sklep płaci kupon co miesiąc - drobne różnice w koszcie pieniądza w czasie.

opłaca się - ogromne pole do popisu przy ustaleniu premii za ryzyko. Czy to związane z branżą, czy z inwestycjami alternatywnymi inwestora.

Z prostego zadanka może więc powstać pasjonująca rozprawka o rozterkach współczesnego small business'u.

wapkil
0
Wysłane: 11 grudnia 2012 15:21:15
WatchDog napisał(a):
trzeba pokazać, że się umie narysować linię na piasku, And Behind This Line You Do Not! [stawiam Kormorana pierwszej osobie, która poda skąd ten cytat]

Hmm, odniesień by pewnie kilka można znaleźć, mi cytat kojarzy się z dywanikiem :)

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 11 grudnia 2012 16:11:46

Jako żywo przypomina niektóre wątki blackeye
Edytowany: 11 grudnia 2012 16:12

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 11 grudnia 2012 16:49:30
wapkil napisał(a):
mrk napisał(a):
myślisz anty, że to zadanie jest aż tak pokomplikowane? Mi się wydaję, że twórca raczej nie miał w zamyśle reinwestowania CFów co miesiąc w obligi

Można się też zastanawiać, czy na pewno jest takie proste - mało kto chciałby kupić sklep z zerową premią za ryzyko. Nie ma to jak ścisłe formułowanie założeń, w końcu to podobno matematyka ;)

Ale jakie ryzyko? Miesiąc w miesiąc generuje tyle i tyle. Nie ma żadnej zmienności. Linia prosta. Jakie ryzyko? thumbright

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 11 grudnia 2012 16:52:08
mrk napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
Tak lekko to nie ma.

myślisz anty, że to zadanie jest aż tak pokomplikowane? Mi się wydaję, że twórca raczej nie miał w zamyśle reinwestowania CFów co miesiąc w obligi, bo to już sporo liczenia. Wydaje mi się, że chodzi tylko o nakład początkowy przy założeniu IRR=5,4%.
Co do drugiego to tutaj się nie wypowiem, mnożenie macierzy kiedyś tam miałam, ale.. no właśnie to było kiedyś.

Na kartkówkę faktycznie może i sporo jak bez kalkulatora. W domu to linijka w excellu. Istotą jest uzasadnij. To co podałem to maksymalna kwota jaką opłaca się zainwestować(oczywiście ignorując ryzyko). Bez reinwestycji nie jest to maksymalna kwota... W pierwszej wersji to poziom podstawówki. Dzielenie mnożenie. W drugiej sięgamy szkoły średniej bo wkrada się funkcja wykładnicza :) To naprawdę jest proste zadanie! I obliczenia podobnie.

Edytowany: 11 grudnia 2012 16:56

wapkil
0
Wysłane: 11 grudnia 2012 17:54:30
anty_teresa napisał(a):
wapkil napisał(a):
mrk napisał(a):

Ale jakie ryzyko? Miesiąc w miesiąc generuje tyle i tyle. Nie ma żadnej zmienności. Linia prosta. Jakie ryzyko? thumbright

W sumie racja. Zadanie na pewno nie przez przypadek wykorzystuje przykład osadzony w otaczającej nas rzeczywistości. Zapewne pytający chciał więc pokazać, że takie wyniki sklepu wskazują już nawet nie na trudne do oceny ryzyko, tylko na ewidentne księgowe oszustwo. Wycena w takiej sytuacji faktycznie daje spore pole do popisu. Z drugiej strony, jeśli ktoś naprawdę miałby do sprzedania taki magiczny, pozbawiony ryzyka, sklep, premia za ryzyko również by istniała, tylko w porównaniu do polskich obligacji rządowych podnosiłaby cenę sklepu.

Dobrze, że WD zwrócił uwagę na dalekosiężne cele (i niezbadane drogi) systemu edukacji, bo można by pomyśleć, że to tylko proste, acz beznadziejnie sformułowane, zadanie i nie byłoby o czym dalej dyskutować ;)
Edytowany: 11 grudnia 2012 18:01

mez77
0
Wpisów: 2
Wysłane: 14 grudnia 2012 15:08:13
brrr dobrze że mam już to za sobą :) włosy się jeżą na głowie...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,276 sek.

ygzlesxx
zucxmqby
oaozruuq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kmooemfq
zoplulnd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat