wzxzmvgr
Advertisement
PARTNER SERWISU
vkwjblfi

eksporterzy na gpw

Verschuren
0
Wpisów: 56
Wysłane: 17 października 2013 15:58:15
A wiec to sie juz dzieje, mamy hosse na warszawskim bananie, co prawda zapowiada sie w koncu na dlugo oczekiwana korekte, ale w dluzszym terminie kierunek wydaje sie byc jedenDancing niektore spolki juz zdazyly 'odjechac', a niektore wciaz czekaja na ruszenie.

Wg mnie spolki, na ktore nalezy zwrocic szczegolnie uwage, to eksporterzy, i tutaj wlasnie pojawia sie moje pytanie - jakich eksporterow notowanych na gpw macie na oku? ktore spolki typujecie jako kandydatow do solidnych odpalow w najblizszych miesiacach/kwartalach? Ja sam mam na oku Amice, Wieltona oraz CCC. Na kogo stawiacie Wy w tej 'branzy'? czy sa jeszcze spolki, ktore maja szanse poprawic znacznie swoje wyniki dzieki slabosci naszej waluty i ta poprawa nie jest jeszcze w cenie? Czekam na Wasze typy:D

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 17 października 2013 16:29:02
Cytat:
ktore maja szanse poprawic znacznie swoje wyniki dzieki slabosci naszej waluty

Jesteś pewien tej słabości? Na moich obrazkach USD/PLN i EUR/PLN siedzą na silnych wsparciach, gromadząc siły do ich przebicia i runięcia w dół (umocnienia PLNa)....

Cytat:
w dluzszym terminie kierunek wydaje sie byc jeden

Chwile, gdy kierunek wydaje się być tylko jeden są bardzo niebezpieczneThink
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 17 października 2013 17:03:44
Z Szutnikiem widzę mamy podobne obrazki ;). Umocnienie PLN z reguły następuje w końcowej fazie zwyżek (2001,2005,2008). W Morganie nawet wymyślili zgrabną teorię/strategię do tego alternatywne.pb.pl/3377476,490...

Cytat:
Chwile, gdy kierunek wydaje się być tylko jeden są bardzo niebezpieczne

Herd behavior ;)

Możliwe że potwierdzenie:
http://stooq.pl/mol/?id=12243
Edytowany: 17 października 2013 17:10

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 18 października 2013 08:40:05
Verschuren napisał(a):
Wg mnie spolki, na ktore nalezy zwrocic szczegolnie uwage, to eksporterzy
(...)
czy sa jeszcze spolki, ktore maja szanse poprawic znacznie swoje wyniki dzieki slabosci naszej waluty i ta poprawa nie jest jeszcze w cenie? Czekam na Wasze typy:D

Umocnienie złotego to problem. Spada konkurencyjność naszych eksporterów, bo po prostu dla ich odbiorców robi się drożej. Więc albo spadek sprzedaży albo spadek marży. Jak dla mnie świetne czasy dla... importerów. Elektronika, motoryzacja i inne fajne rzeczy z importu są o 10-15% tańsze niż rok temu, patrząc na rozliczenia dolarowe.

Verschuren
0
Wpisów: 56
Wysłane: 18 października 2013 10:56:07
Moj pierwszy post w tym temacie jest troche niezgrabny, wiec pora na sprostowanie.

Zakladajac, ze nie jestesmy w koncowej fazie zwyzek i PLN czeka jeszcze kilka miesiecy, badz nawet kwartalow, slabosci wzgledem EUR czy USD, to spolki, ktore w duzej mierze eksportuja swoje towary badz uslugi powinny nadal poprawiac wyniki i piac sie do gory. Wydaje mi sie, ze WatchDog zalozyles cos kompletnie przeciwnego, tj. uwazasz, ze zlotego czeka umocnienie, a co za tym idzie dobre czasy dla importerow.

Co do ogolnych nastrojow na gieldzie to faktycznie, zrobily sie zbyt 'bycze', ale mysle ze w powietrzu wisi korekta, ktora skutecznie schlodzilaby nastroje. Niemniej jednak uwazam, ze bedzie to tylko korekta i rynek nadal bedzie antycypowal poprawe wskaznikow gospodarczych w Polsce i na swiecie. Stad tez wplotlem popularna fraze o tym, ze kierunek moze byc jedenblah5 oraz ze beneficjentami tegoz ruchu powinni byc w szczegolnosci eksporterzy. Jesli uwazacie inaczej to przedstawcie swoje opinie i zawroccie bladzacego z drogi - po to wlasnie sie dyskutuje.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,151 sek.

cphqktbx
wfeyeqtb
biqzfmlc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rddgwujg
nywomwwh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat