PARTNER SERWISU
pfqgkvzk
Verschuren

Verschuren

Ostatnie 10 wpisów
No właśnie napisałeś:

Michal00 napisał(a):
rss.knf.gov.pl/RssOuterView/fa...

A ja zaryzykuję spekulację: Piotr Krupa, który konsekwentnie wyprzedaje swoje udziały (co musi zgłaszać) w ten sposób dodatkowo pozbywa się udziałów poprzez pożyczanie swoich akcji na short selling przez własne fundy offshore.

Nie neguję, że może być to działanie na zlecenie, ale bardziej ciekawi mnie to, czy taka sytuacja, gdzie kilka funduszy sprzedaje na krótko spory pakiet akcji Kruka jest czymś nowym, czy taka sytuacja zdarzała się już w przeszłości. Ktoś z forumowiczów wie? Może Antyteresa?

Nie jest problemem sprawdzić co to za fundy:

1. Numeric Investors LLC:

www.nasdaq.com/quotes/institut...

2. Bybrook Capital LLP:

news.efinancialcareers.com/de-...

3. Thunderbird partners LLP:

whalewisdom.com/filer/thunderb...

4. Portsea Asset Management LLP:

beta.companieshouse.gov.uk/com...

Najmniej informacji jest o tym ostatnim, ale żaden z nich nie jest offshorowym funduszem prezesa Krupy.

Cytat:
zresztą takie sygnały już mam, że mieszkania już nie wynajmują się w dzień czy kilka dni ale już w 2 czy 3 tygodnie...]

Piszesz o Warszawie czy jakimś innym mieście?

Co do kupowania dziur w ziemi od deweloperów, to w razie upadku któregoś z deweloperów prędzej spodziewałbym się zwiększonego zainteresowania rynkiem wtórnym niż powrotu do lokat. Poza tym Polacy mają mentalność anglosaską i wolą brać kredyty aniżeli wynajmować mieszkanie tak jak to robi wiele narodów germańskich:

www.statista.com/statistics/24...

@bankrucik

Dlaczego uważasz, że ludzie mieliby przestać kupować dziury w ziemi? Wycofywanie środków z funduszy z powodu Getbacka trwa w najlepsze, oprocentowanie lokat pozostaje bardzo niskie, więc jedyną alternatywą dla Kowalskiego jest kupić nieruchomość. Dodaj do tego zwyżki na nieruchach w tym i poprzednim roku, która będzie ludzi utwierdzać w przekonaniu o słuszności kupna mieszkania i przepis na rosnącą bańkę murowany.

Faktycznie, mea culpa. Dzięki za odpowiedź WatchDog.

W Waszym dzisiejszym artykule na temat Kruka artykule pojawił się błąd (a właściwie błędy) - ceny w nim podane raczej nie odnoszą się do Kruka a do jakiejś innej spółki:

www.stockwatch.pl/wiadomosci/o...

Cytat:
W ubiegłym tygodniu Polish Enterprise Fund IV, fundusz private equity zarządzany przez Enterprise Investors, opuścił akcjonariat Kruka. Budowa księgi popytu zakończyła się przy cenie 60 zł za walor. Wartość transakcji oszacowano na ponad 250 mln zł. Wyjście z inwestycji było spodziewane. Już w zeszłym roku fundusz sprzedał część udziałów, uzyskując 39,70 zł za każdą akcję. W sumie z obie transakcje mogły przynieść nawet 570 mln zł.>> Odwiedź dedykowaną sekcję dla inwestorów w serwisie StockWatch.pl

Enterprise Investors pośrednio posiadał 4.196.550 akcji Kruka, stanowiących 24,83 proc. kapitału. W ostatnich dniach potwierdziły się informacje, że kupnem papierów były zainteresowane OFE. Według najnowszych komunikatów, swoje zaangażowanie zwiększyły trzy fundusze: Aviva OFE, ING OFE (wraz z ING DFE) oraz Amplico OFE (wraz z Metlife Amplico DFE). Pierwsze dwa przekroczyły próg 10 proc. Aviva zwiększyła zaangażowanie z 5,43 proc. do 11,43 proc. Fundusz posiada teraz 1.932.184 akcji Kruka i jest drugą siłą w akcjonariacie. Udział ING urósł z 4,05 proc. do 10,86 proc. Fundusz posiada teraz 1.835.643 walorów. Natomiast Amplico przekroczyło próg 5 proc., z 3,02 proc. do 7,75 proc. Łącznie ich zaangażowanie urosło z 12,5 proc. do 30,04 proc. Największy udział w akcjonariacie ma obecnie Piotr Krupa (15,54 proc.), który jest jednocześnie prezesem grupy.>> Zobacz analizę najnowszego raportu przygotowaną przez analityka portalu StockWatch.pl

Fundusz pojawił się w spółce w 2003 roku. Wówczas zainwestował 12 mln USD i objął 70 proc. udziałów Kruka. Rok później Enterprise Investors zasilił grupę kolejnymi 10 mln USD. W 2005 r. Kruk przekształcił się w spółkę akcyjną, a w maju 2011 r. zadebiutował na warszawskiej GPW. Na zamknięciu pierwszej sesji jeden walor wyceniono na nieco ponad 40 zł. O Enterprise Investors zrobiło się głośno także przy okazji ubiegłorocznego wezwania na akcje Zelemra. BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH zaoferował 40 zł za każdy papier. Fundusz jako jeden z pierwszych odpowiedział na wezwanie i sprzedał swój pakiet akcji (48,6 proc.).

Moment wyjścia nie jest przypadkowy. Kurs Kruka utrzymuje się w okolicach historycznych szczytów, a brokerzy systematycznie podnoszą swoje wyceny w rekomendacjach. Jedną z dwóch najświeższych jest zalecenie kupuj z DI BRE Banku. Biuro wyznaczyło cenę docelową jednej akcji na 68,30 zł. Z kolei analitycy Wood&Company w raporcie z 2 kwietnia podnieśli cenę docelową do 73 zł z 64,80 zł. Tutaj również rekomendacja brzmi kupuj.

>> Kruk ma spore szanse na powtórzenie dobrych wyników. >> Grasz pod wyniki? Śledź 9 spółek, które mogą pozytywnie zaskoczyć.

Poprawie wyników sprzyja obecne otoczenie rynkowe. Trudne warunki gospodarcze to woda na młyn dla spółek odzyskujących długi. Korzystają one z trudności gospodarczych, bo w okresie dekoniunktury pojawia się większa podaż portfeli, których wycena jest niższa. To bardzo dobry moment na budowanie bilansów. Duże znaczenie ma także środowisko niskich stóp procentowych, ponieważ znacząco obniża koszt obsługi zadłużenia. W całym 2012 roku Kruk nabył wierzytelności o nominalnej wartości ponad 3,6 mld zł, blisko 416 tys. spraw. Na ten cel wydał 310 mln zł. Spółka jeszcze na początku stycznia zapowiedziała, że w tym roku zamierza utrzymać wysokie tempo rozwoju. Według czwartkowego komunikatu, grupa w I kwartale 2013 r. kupiła wierzytelności o łącznej wartości nominalnej 372 mln zł za kwotę 50 mln zł. Dla porównania w analogicznym okresie 2012 roku nakłady spółki na ten cel wyniosły tylko 12 mln zł.

Na piątkowej sesji kurs Kruka symbolicznie zyskuje na wartości, a jedna akcja jest wyceniana na 62,20 zł. Tylko w tym roku notowania spółki mogą pochwalić się ponad 40-proc. stopą zwrotu.

Dzieki za szybka i rzeczowa odpowiedz.

W zwiazku z problemami Deutsche Banku postanowilem odswiezyc watek.

Czy papiery wartosciowe na rachunku db makler sa bezpieczne i w razie bankructwa banku zostana przeniesione do innego biura maklerskiego? Czy laczna wartosc papierow wartosciowych ma tutaj znaczenie?

Chodzi mi wylacznie o akcje i obligacje, nie o gotowke.

Z gory dziekuje za odpowiedz.

czy macie w planach analize raportu spolki Magellan? Sporo sie zmienilo na kursie akcji od czasu opublikowania ostatniego raportu; chcialbym wiedziec, czy ma to odzwierciedlenie w wynikach spolki. Z gory dziekuje.

-20% na otwarciu, ktos wie co sie stalo?

czy wiadomo kto kupil te pakiety od e-kancelarii?

anty_teresa napisał(a):
Widzisz, banki też mają ryzyko upadłości...Ma je także polskie państwo. Pozostaje zatem szacowanie ryzyka kupon/p-stwo upadłości. I nadal będę zdania, że takich podmiotów, które mają ten wskaźnik korzystny trochę jest...

antyterasa jakies przyklady? ja widze moze ze trzech, Kruka, MW Trade i Integera... troche malo.

na stronie obligacje.pl pojawil sie raport DM BPS o obligacjach, jest w nim tez e-kancelaria:
obligacje.pl/files/documents/5...

zgred
0846132579

sprawdzcie skrzynke z wiadomosciami.

wiem, ze stare, ale:

Cytat:
Altus TFI jest zaskoczony komunikatem Banku BPH, w którym poinformował, że jego właściciel odstąpił od zamiaru sprzedaży swojej spółki zależnej – BPH TFI.

forsal.pl/artykuly/814747,altu...

Co prawda czasu na dokonanie akwizycji jeszcze sporo (Altus ma czas do konca 3Q 2015), ale po ostatnim 'incydencie' z BPH nie slychac nic o planie B. Ktos cos wie?

ze stooq.pl:

Cytat:
Integer.pl odnotował2,20 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w I kw. 2014 r. wobec 7,17 mln zł zysku rok wcześniej, podała spółka w raporcie.
Zysk operacyjny wyniósł 2,51 mln zł wobec 5,16 mln zł zysku rok wcześniej.

Skonsolidowane przychody ze sprzedaży sięgnęły 121,23 mln zł w I kw. 2014 r. wobec 83,01 mln zł rok wcześniej.

W ujęciu jednostkowym strata netto w I kw. 2014 r. wyniosła 4,97 mln zł wobec 3,96 mln zł zysku rok wcześniej.

Grupa Kapitałowa Integer.pl to druga co do wielkości w Polsce grupa pocztowa, do której należą największa prywatna poczta – InPost, niezależny operator finansowo-ubezpieczeniowy – InPost Finanse oraz Paczkomaty InPost. Spółka jest notowana na warszawskiej giełdzie od 2007 roku. Skonsolidowane przychody sięgnęły 347,32 mln zł w 2013 r.

stooq.pl/n/?f=886352&c=1&a...

Czy ktos z Was ma w planie omowic wyniki Integera? Jestem bardzo ciekaw co tam sie dzieje, z gory dziekuje.

Dzieki za odpowiedz, bardzo pomocna.

Witam wszystkich, mam niemala zagwozdke dotyczaca obligacji korporacyjnych, mianowicie staram sie znalezc info, kiedy DM ma obowiazek przekazac emitentowi srodki, jakie otrzymal od obligatariusza na zakup obligacji?

Pytam dlatego, iz w przypadku pewnej spolki nastapil przydzial obligacji, ale nie nastapilo ich objecie ze wzgledow formalnych, mianowicie nieustanowienia hipoteki na zabezpieczenie. Przed objeciem/ustanowieniem hipoteki DM przekazal srodki emitentowi, a teraz wypiera sie, ze nie laczy go zaden stosunek prawny z obligatariuszem.

Poza ogolnymi regulami z k.c. szukam info nt. tego kiedy i na jakiej podstawie nastepuje przekazanie emitentowi srodkow z obligacji, a wg mnie w ustawie o obligacjach nie ma takiej informacji.

Z gory dzieki za pomoc.

Pink Floyd tak z ciekawosci - czy te niesplacone papiery miale jakies zabezpieczenie?

Moj pierwszy post w tym temacie jest troche niezgrabny, wiec pora na sprostowanie.

Zakladajac, ze nie jestesmy w koncowej fazie zwyzek i PLN czeka jeszcze kilka miesiecy, badz nawet kwartalow, slabosci wzgledem EUR czy USD, to spolki, ktore w duzej mierze eksportuja swoje towary badz uslugi powinny nadal poprawiac wyniki i piac sie do gory. Wydaje mi sie, ze WatchDog zalozyles cos kompletnie przeciwnego, tj. uwazasz, ze zlotego czeka umocnienie, a co za tym idzie dobre czasy dla importerow.

Co do ogolnych nastrojow na gieldzie to faktycznie, zrobily sie zbyt 'bycze', ale mysle ze w powietrzu wisi korekta, ktora skutecznie schlodzilaby nastroje. Niemniej jednak uwazam, ze bedzie to tylko korekta i rynek nadal bedzie antycypowal poprawe wskaznikow gospodarczych w Polsce i na swiecie. Stad tez wplotlem popularna fraze o tym, ze kierunek moze byc jedenblah5 oraz ze beneficjentami tegoz ruchu powinni byc w szczegolnosci eksporterzy. Jesli uwazacie inaczej to przedstawcie swoje opinie i zawroccie bladzacego z drogi - po to wlasnie sie dyskutuje.

A wiec to sie juz dzieje, mamy hosse na warszawskim bananie, co prawda zapowiada sie w koncu na dlugo oczekiwana korekte, ale w dluzszym terminie kierunek wydaje sie byc jedenDancing niektore spolki juz zdazyly 'odjechac', a niektore wciaz czekaja na ruszenie.

Wg mnie spolki, na ktore nalezy zwrocic szczegolnie uwage, to eksporterzy, i tutaj wlasnie pojawia sie moje pytanie - jakich eksporterow notowanych na gpw macie na oku? ktore spolki typujecie jako kandydatow do solidnych odpalow w najblizszych miesiacach/kwartalach? Ja sam mam na oku Amice, Wieltona oraz CCC. Na kogo stawiacie Wy w tej 'branzy'? czy sa jeszcze spolki, ktore maja szanse poprawic znacznie swoje wyniki dzieki slabosci naszej waluty i ta poprawa nie jest jeszcze w cenie? Czekam na Wasze typy:D

co z kuponem od ostatnio emitowanych obligacji? (emisja byla bodajze we wrzesniu)

dzieki, juz sie z nimi skontaktowalem.

dzieki za odpowiedzi, w takim razie indywidualny inwestor nie ma do takich obligacji dostepu w pierwotnej ofercie, a co gorsza obligacje te nie sa zwolnione z podatku belki.

a kto zwykle przeprowadza emisje i przyjmuje zapisy na obligacje bankow spoldzielczych? zalozmy, ze dana osoba jest zainteresowana zakupem tychze obligacji w ofercie pierwotnej - gdzie powinna sie zglosic?

witam,

jestem zainteresowany nabyciem obligacji komunalnych w ofercie pierwotnej, moje pytanie brzmi - kto zazwyczaj przeprowadza takie emisje i przyjmuje zapisy na obligacje? pytanie numer 2 - czy faktycznie obligacje te sa zwolnione z podatku belki?

z gory dzieki za pomoc.

jak w temacie, interesuje mnie kupno akcji kilku spółek (ew. kontraktów na indeksy) z krajów wschodzących, czyli BRIC, Next11. Chciałbym jednak uniknąć pośrednictwa w tym procederze funduszy inwestycyjnych (opłaty, prowizje!), czyli najlepiej byłoby, gdyby istniała możliwość kupna tych akcji samodzielnie poprzez rachunek maklerski. Pytanie brzmi - czy jest na to inny sposób niż założenie konta bankowego/maklerskiego w danym kraju?

Na ten moment mam konta w Polsce, Holandii i Luksemburgu, więc może już teraz mam możliwość zrealizowania takich transakcji, tylko jeszcze o tym nie wiem (wiem, należałoby pogadać z bankami, w których mam konta). Wiecie jak to wygląda w praktyce? Za wszelkie sugestie z góry wielkie dzięki:)

Polska 1
Czechy 0

king

kliknij, aby powiększyć

ok, komentarz do wykresu zrobiony.
Prawdopodobnie ostatnia rzecz, do której potrzebuję komentarza, to dane dot. przychodów zysków, aktywów - rzućcie okiem Angel będę b. wdzięczny za skomentowanie tych wyników, bo prezentację mam już jutro. Tak z grubsza wygląda to tak, że biznes od 2006 urósł im prawie dwukrotnie, czy to pod względem przychodów, zysków, czy aktywów. Ale może wprawniejsze oko uchwyci coś jeszcze?

sorry, że się tak wtrącę, ale mam pytanie niecierpiące zwłokiking
potrzebuję policzyć wskaźnik P/BV dla kilku spółek (zagranicznych), jednak czy jest możliwe, żeby policzyć BV mając takie dane:
Net sales
Cost of sales
Gross profit
Selling and Administrative Exp.
Amortization of Intangibles
Operating Income after Depr.
Non-operating Income (Exp.)
Interest Income
Interest Expense
Pretax Income
Income Tax Expense
Net income
Shares Outstanding
Stock price
Beta Over Latest 36 months
Standard deviation of Stock Returns
Total Debt
Sales
EBITDA
Cash Flow
EBIAT

Wg mnie nie ma szans, ale może czegoś nie zauważyłem i się mylę...

postimage.org/image/2mdan4jes/...

kliknij, aby powiększyć

a co ciekawego mozna powiedziec o tym wykresie?

poczatkowo trzymal sie indeksu sektorowego (BEL CONSUMER GOODS), a od Q4 2010 walory zaczely outperformowac - cos jeszcze?
BEL SMALL INDEX to index, do ktorego spolka rowniez nalezy, dlatego umiescilem na wykresie. Myslalem zeby nie pokazywac wolumenu, ale bez niego wykres jakos dziwnie wygladaAngel

Cytat:
Ale to moja opinia. Nic nie sugeruję. To Twój konkurs.

a mi wlasnie zalezy na jak najwiekszej ilosci sugestii i opinii wave

a jesli chodzi o zmiany YOY net profit i total sales to troche kiepsko to wyglada:

Net profit

AB InBev:
2010/2009: -2%
2009/2008: 180%

Duvel Moortgat:
2010/2009: 27%
2009/2008: 22%

Heineken:
2010/2009: 37%
2009/2008: 229%

wysokie zmiany procentowe dla AB InBev i Heinekena to zapewne efekt bazy (slabe wyniki w 2008), ale czy ten efekt byl az tak duzy? Ciezko powiedziec, nie bede az tak gleboko drazyl ich wynikow, bo interesuje mnie Duvel Moortgat. A w przypadku tej spolki jest stabilnie (22% i 27% YOY).

Za to kompletnie nie wiem jak rozgryzc % change w total assets rok do roku. Wyglada to nastepujaco:

AB InBev:
2010/2009: 2%
2009/2008: 38%

Duvel Moortgat:
2010/2009: 32%
2009/2008: 6%

Heineken:
2010/2009: 31%
2009/2008: -2%

nadmienic tylko moge ze w wartosciach bezwzglednych aktywa Duvel Moortgat sa znacznie nizsze niz obydwu konkurentow.

Czyli renotowność equity jest wyższa. Dla Heinekena i AB ok. 5%, dla Duvela ok. 8%. Czyli biznes na oko szybciej rośnie.

Wiec warto tez policzyc rentownosc equity. Moze jeszcze warto dorzucic np. growth rate dla przychodow i/lub zyskow, ew. dla total assets tez? Mam dane za lata 2010, 2009,2008. To by bylo niezle na potwierdzenie Twojego ostatniego zdania rafsty.

Ok wiec porownalem sobie nasza Duvel Moortgat z dwiema innymi duzymi spolkami notowanymi na Euronext (Bruksela i Amsterdam), a mianowicie z AB InBev i Heineken.
Do analizy poki co mam takie dane:

Revenue*
Operating profit*
Net profit (2010 in €)
Shareholder's equity
Total assets (2010 in €)
Capitalisation (€)

a wiec policzylem sobie P/E i P/BV dla wszystkich 3 spolek. Co sie okazalo?

P/E:
AB InBev: 11,13
Duvel Moortgat: 19,08
Heineken: 11,86

P/BV
AB InBev: 0,56
Duvel Moortgat: 1,53
Heineken: 0,70

Czy na podstawie tych dwoch wskaznikow mozna juz wnioskowac, ze na tle podobnych przedsiebiorstw z sektora (Food&Beverage, a dokladnie Brewers) spolka Duvel Moortgat jest przewartosciowana?

Ciekawostka: For S&P500 the average P/E for the past 130 years has been 12.1

Wiec zakladajac, ze srednie P/E dla Euronext w Brukseli albo Amsterdamie tez oscyluje wokol 12, to faktycznie Duvel Moortgat ma P/E dosc wysokie, czyz nie?

Jakiego jeszcze wskaznika moge uzyc majac dane, ktore wymienilem pare linijek wyzej?

ok, juz napisalem do niego i mi wytlumaczylking
A czy myslicie, ze jest sens porownac wskazniki spolki, dynamike wzrostu itd z takim Heinekenem na przyklad? (swoja droga Zywiec jest czescia heinekena). Bo z tego co widze to zaden polski DM nie podjal sie analizy Grupy Zywiec.

Mimo, że Grecja ma jedną z największych administracji w Europie, grecka konstytucja zakazuje zwolnić raz zatrudnionego greckiego urzędnika publicznego. Konstytucja gwarantuje mu dożywotnio etat (art 103, pkt. 4 konstytucji).

Ciekawe kto pozwolil na takie kwiatki przy wchodzeniu Grecji do EU.
Przeciez to ogromne koszty!

jeszcze jedno pytanie - czy na naszej GPW można znaleźć podobną, dużą spółkę z branży piwowarskiej, która ma w swoim portfelu różne marki piwa? Która jest największa?

Ok, zaczalem troszke drazyc temat i poki co mam 2 pytania:

- jak liczony jest wskaznik REBITDA? czym sie rozni od EBITDA?

- dlaczego probujac obliczyc EV, a majac dane wskazniki EV/sales, EV/ebit, EV/ebitda oraz dane o sales, ebit, i ebitda w kazdym z trzech przypadkow wyniki sie roznia? Moze nie sa to znaczne roznice, ale jestem ciekaw czy to wina zaokraglania czy moze cos jeszcze innego.

btw. konia z rzedem temu kto bedzie w stanie sie doczytac danych z income statementblackeye :
www.duvelmoortgat.be/upload/do...
mi by bylo wstyd zalaczac raport w takiej jakosci.

Ok, nie wiedziałem że pod pojęciem metod wyceny masz wskaźnikiAngel
Wstępnie to chcę policzyć i przedstawić te wskaźniki:
DPS
P/E
P/CE
P/BV
EV/EBITDA
DYield

A później je skomentuję. No i będę miał prośbę o sprawdzenie, czy moje komentarze są trafne. Jeszcze sprawdzę, jakie wskaźniki przedstawiano w analizach tej konkretnej spółki.
Na przygotowanie tej analizy mam ok. 14 dni jeszcze. Zajmę się tym prawdopodobnie od piątku. Wszelkie wskazówki mile widziane, te które podałeś rafsty na pewno się przydadzą, podrzuć coś jeszczethumbright

Tak, w skrócie chodzi o wydanie rekomendacji. Pytanie, na które muszę odpowiedź w formie tej prezentacji brzmi: 'czy spółka Duvel Mortgaat jest dobrą okazją inwestycyjną?'

Skoro metod jest aż 13, to która jest najpopularniejsza/najczęściej używana?
Będę chciał użyć tylko jednej.

Jeśli chodzi o drugie dno, to chyba jeszcze nie ten poziom konkursu - to zadanie ma wyłonić najlepszych z mojego uniwerka, którzy stworzą team, który będzie reprezentował tejże uczelnię na etapie międzyuczelnianym blackeye wtedy już pewnie zaczną się schody. Więc załóżmy, że nie ma żadnego drugiego dnia.

Witam,

W nawiazaniu do tego tematu: www.stockwatch.pl/forum/wpisy-... (mysle, ze tamten temat nie bedzie juz potrzebny, wiec jesli moderator uzna za to za stosowne to prosze o jego usuniecie)

Moim zadaniem jest odpowiedz w formie 8-minutowej prezentacji na pytanie: 'czy spolka Duvel Morgaat jest dobra okazja inwestycyjna czy nie?' Prezentacja ma byc po angielsku, bo jest to zadanie rekrutacyjne do turnieju organizowanego przez CFA society w Holandii, ale tutaj piszmy o wszystkim po polsku zeby kazdy czul sie swobodnie thumbright

Spolka jest notowana na Euronext w Brukseli, dziala w branzy piwowarskiej.
Strona spolki Duvel Mortgaat (mozna tam znalezc obszerne raporty i wszystko czego dusza zapragnie): www.duvelmoortgat.be/index.php...

Na co Waszym zdaniem powinienem zwrocic uwage? Mam tylko 8 minut, wiec analiza nie bedzie bardzo obszerna, co ulatwia nieco zadanie.
Pierwsze co mi przychodzi do glowy to wzorowanie sie na analizach spolek robionych przez domy maklerskie, np. raport Lotosu z DI BRE: i.wp.pl/a/dibre/aspolek/lotos_...
Powiedzmy, ze zrobilbym to tak, ze zaczalbym od:
1) company profile (w formie ustnej)
2) sector outlook (jw)
3) nastepnie w formie prezentacji w powerpoincie pokazalbym to, co jest w tabeli na pierwszej stronie raportu (przychody, EBIT, EBITDA i troche wskaznikow), a komentarz tez bylby ustny.

Nie wiem czy jest sens i czy dalbym sobie rade z wyznaczaniem target price i rekomendacja, ale zalozmy, ze tak - jak ja wyznaczyc?
Co jeszcze powinienem dorzucic/wyrzucic z takiej prezentacji? Na koncu prezentacji bede musial wydac wlasna rekomendacje, wiec co wziac pod uwage przy koncowej ocenie spolki (good or bad investment opportunity?)?
Z gory dzieki za pomoc, jesli bede mial wiecej info dot. sposobu prezentowania lub przyjdzie mi jakis dobry pomysl to dam znac, a tymczasem licze na Was Angel

edit: tutaj sa raporty roznych analitykow dotyczace tej spolki, dzisiaj wieczorem do nich przysiade, to tez jest kopalnia pomyslow na to, jak zrobic taka prezentacje: www.duvelmoortgat.be/index.php...

edit: oczywiscie wiem, ze w ksiazkach i internecie roi sie od przykladow, ale chodzi mi bardziej o to, jak wy to robicie - czyli niekoniecznie tak, jak to wyglada w teorii. Chodzi o max uproszczenie, bez zbednego rozpisywania sie, ale ze zwroceniem uwagi na najwazniejsze (waszym zdaniem) rzeczy, ktore trzeba zrobic/na ktore trzeba zwrocic uwage.

sorry ze to nowy wpis zamiast edycji, ale wyglada na to, ze 1szego posta nie da sie edytowac

Hej,

Chce wziac udzial w tym 'turnieju' - niestety nie bede reprezentowal polskiej, ale holenderska uczelnie Angel
No i zeby przejsc pierwsze sito, musze sobie przygotowac w skrocie jak powinna wygladac analiza spolki notowanej na gieldzie (prawdopodobnie na AEX w Amsterdamie). Czy moglibyscie pomoc w ulozeniu krok po kroku jak powinna taka analiza wygladac? Nie wiem czy w ogole da sie przygotowac krotka prezentacje na ten temat, ale zakladam ze tak i to bedzie czesc mojej prezentacji.
Wiecej info jest tutaj jesli ktos jest zainteresowany: www.cfanetherlands.nl/challeng...

Z gory dzieki za pomoc!

Jestem abstynentem ;) więc aspektu rozrywkowego w ogóle nie biorę pod uwagę tym bardziej, że Tilburg w porównaniu do Warszawy wypada blado pod względem imprezowania. Chodzi o późniejsze perspektywy - czy po tamtejszym uniwerku będzie łatwiej się załapać do pracy w DE/Beneluxie/Szwajcarii?

to może i ja się podepnę pod wątek, żeby nie zakładać kolejnego tematu 'uczelnianego' blackeye

Mam niemały dylemat - czy zostać na studiach mgr na SGHu (zostały mi 3 semestry) czy wybrać się na roczny program magisterski do Holandii (Tilburg University). Mają tam całkiem niezły wydział ekonomiczny, a ja aplikowałem i dostałem się na Finance ze ścieżką CFA (bo i tak mam zamiar CFA zrobić). Niestety te 10 miesięcy w Holandii to będzie dość droga impreza, a tutaj w Polsce nie dość, że miałbym stypendium, to jeszcze dostaję co miesiąc parę złotych za pracę w zawodzie (to też IMO ma znaczenie).
Co radzicie zrobić? Z góry dzięki za każdą rozsądną odpowiedź.

mam podobne zdanie co krishic, jeśli wierzyć mądrości ludowej że to kowalski zawsze najwięcej traci to właśnie obecna medialna nagonka na problemy krajów EU zmusza zwykłych kowalskich do trzymania się z dala od takich instrumentów jak akcje i każe im trzymać pieniądze w gotówce, a EBC w razie problemów zaimplementuje lek o nazwie dodrukblackeye to uzdrowi na jakiś czas finanse bankrutów a kowalski zostanie z gotówką w skarpecie która będzie tracić po kilka, kilkanaście % rocznie.

Jeśli nie więcejwave

krishic dzięki za odpowiedź, tak właśnie myślałem.

a propos liczenia zysku/straty

jak to jest obliczane? załóżmy że kupiłem akcyjki w 3 pakietach po 1000 sztuk w trzech różnych cenach - 6, 5 i 4 PLN (w tej kolejności). Przed końcem roku sprzedałem 1000 sztuk tych samych akcji po 8 PLN, pytanie brzmi: jaki zysk osiągnąłem? Czy kolejność kupowania akcji ma znaczenie a w tym wypadku mój zysk (nie licząc prowizji) to 8-6*1000?

Jeśli inflacja w stanach będzie dwucyfrowa to czy coś będzie w stanie powstrzymać dalsze wzrosty na złocie (i innych surowcach)?

Cytat:
20 września 2010, BGE, spółka działająca na rynku odnawialnych źródeł energii, otworzyła dla inwestorów ofertę "private placement".
BGE SA działa na rynku OZE realizując procesy inwestycyjne w zakresie budowy biogazowni rolniczych oraz prowadząc dystrybucję energii elektrycznej i cieplnej. Obecnie spółka prowadzi już osiem projektów budowy biogazowni rolniczych w województwach mazowieckim, śląskim, opolskim i łódzkim.

W ciągu najbliższych 10 lat firma planuje wybudowanie 34 biogazowni o łącznej mocy ponad 40 MW. Poza inwestycjami własnymi BGE oferuje także swoje kompetencje innym podmiotom, chcącym wybudować biogazownie. Trwają właśnie negocjacje na temat powierzenia BGE budowy blisko 20 kolejnych biogazowni.
Oferta „private placement” trwa do 8 października 2010 i w niedługim czasie spółka zadebiutuje na rynku NewConnect. Doradcą BGE w drodze na rynek kapitałowy jest Dom Inwestycyjny TAURUS z Częstochowy.

energetyka.wnp.pl/bge-sa-ambit...

ktoś jest chętny? myślę nad wzięciem udziału w tej emisji, to będzie mój pierwszy raz - mam nadzieję, że się nie sparzęblackeye

też rzuciła mi się dość duża różnica w kosztach robocizny między warszawą a krakowem, coś nie chce mi się wierzyć że koszty te w krakowie są 2,5 raza wyższe niż w wawieShame on you

Dołączam się, cobyście wiedzieli, że jest nas więcejblackeye u mnie Photon to ok. 32% portfela, więc też dużo.

Czy wiecie może gdzie oraz do kiedy są lub były zapisy na akcje tejże spółki ? Czy nie ma zapisów ?

W fabryce Chevy zaczynaja prace na 3 zmiany, tyle maja zamowien na Volta.

Zastanawia mnie, czemu GM nie przenosi fabryk do Chin? Może dlatego, że wtedy nie byłoby dla nich pieniążków ze stimulusów?

mnie bardzo ciekawi jak daleko zajdzie cena ropy, teraz sobie rośnie w oczekiwaniu na simulusa, ale należy pamiętać katastrofę spowodowaną przez BP, po której obama i spółka będą musieli zaostrzyć regulacje i przepisy dla podobnych projektów wydobywania ropy na otwartym morzu, co przyczyni się do wzrostu kosztów jej wydobycia - pytanie, na ile? I czy to będzie przyczynek do tego, żeby "dać komuś w mordę" (może Wenezuela)?Eh? Poza tym wysoka cena ropy zawsze jest przyczynkiem do spowolnienia gospodarki..

W raporcie sierpniowym GMI (który wrzucił na swój blog SiP) czytamy: "The magic 100% level in the YoY% change in the price of oil gives us a 100% chance of a recession in the succeeding twelve months."
I kolejne:
"Oil price rises are always a precursor to recessions."
Co wy na to?

Czy wie ktoś jaka jest przyczyna dzisiejszego mocnego wzrostu ? Sprzedawać czy jednak przytrzymać jeszcze ?

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 16 kwietnia 2021 20:20:26
Liczba wpisów: 56
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,770 sek.

nxyacpjt
feisriov
rqenehdx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
egyebyly
jxljcpeo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat