kolokwialny napisał(a):Pięknie Panie Morfeuszu.
Podziwiam za dużą odwagę w podejmowaniu ruchów inwestycyjnych!
Mam jedno pytanko: Widzę iż stosuje Pan relatywnie małą dywersyfikację portfela wprost do jego wartości...
Czy wynika to z faktu, iż stosując większą dywersyfikację ograniczała by ona w dużej mierze czas reakcji, jak i nadmierne poświęcanie uwagi względem większej ilości spółek?(ekonomia koncentracji?)
A stosując mniejszą dywersyfikację zwiększa Pan tym samym zakres ruchów:Kupno-Sprzedaż->>WERYFIKACJA
Przyznam że ja osobiście jestem graczem bardziej spekulacyjnym.I jak do tej pory mój zwrot & z portfela na przełomie podobnego zakresu inwestowania co Pana.Jest znacznie skromniejszy
Obserwując Pana,powiem szczerze że czuje się zakłopotany... ZAIMPONOWAŁ MI PAN!
Zastanawiam się nad podobną strategią,z mniejszą dywersyfikacją spółek
Obecnie mam 90k i 11spółek?
Na początku bardzo chciałem podziękować za słowa uznania, czuję się niezmiernie zakłopotany tym stanem rzeczy ale jest mi również szalenie miło.
W odpowiedzi na treść merytoryczną:
Relatywnie mała dywersyfikacja związana jest pośrednio z cechą tego portfela. Od początku wybieram przeróżne spółki. Jak widać z perspektywy wcześniejszych transakcji nie wybieram tylko spółek o ratingu AAA... Wybieram te na których mogę zarobić, biorę pod uwagę wiele rzeczy, wskaźnik Beta, aktualna sytuacja techniczna, polityka relacji inwestorskich, rekomendacje, analiza raportów przynajmniej jeden roczny i dwa kwartalne.
A jeżeli chodzi o liczbę spółek w portfelu to musi Pan sobie odpowiedzieć na jedno szczególne pytanie. Ile może Pan stracić. Mimo faktu iż mój portfel jest średnioterminowy to jednak w pewnej mierze można stwierdzić iż jest agresywny chociażby ze względu na koncentrację. Myślę że warto posługiwać się regułą < 30%. Nie mniej jednak nie wykluczam sytuacji zainwestowania wszystkich środków w jedną spółkę w przyszłości.
Mniejszy poziom dywersyfikacji nie implikuj większej ilość transakcji kupna/sprzedaży ze względu na to że portfel ma charakter średnio terminowy. Nie wiem czy w ciągu tego roku wykonałem więcej niż 30 transakcji. To na prawdę bardzo bardzo mało. Grając na kontraktach jestem w stanie wykonać 100 transakcji dziennie, więc w pewien sposób obrazuje to skalę wykonywanych transakcji.
Niestety w moim przypadku mniejsza dywersyfikacja tylko w połowie ogranicza czas reakcji. W połowie dlatego że mogę obniżyć tylko czas reakcji wyjścia z inwestycji ponieważ spółki z portfela są obserwowane praktycznie non-stop, nie mnie jednak w tym samym czasie wiercę i analizuję kolejne 10 spółek. Codziennie przechodzę proces analizy kilku spółek. Na czym się opieram wybierając je ? na tak zwanym nosie :) coś gdzieś usłyszę, gdzieś dostanę informację, polubię biotechnologię, przeczytam gazetę, albo po prostu przypomnę sobie o jakiejś spółce. Często dostaję raporty różnych spółek które pomagają mi w doborze inwestycji.