PARTNER SERWISU
brkkvqgv
paulstar

paulstar

Ostatnie 10 wpisów
bankrucik napisał(a):
1 kwartał 2023, Zysk netto Grupy: 1 571 mln zł (wobec 611 mln zł w I kwartale 2022 roku). a kapitalizacja to 3,1 mld... zł ponad połowa kapitalizacja to czysty zysk netto za pierwszy kwartał...

Co z tego jeśli jakiś polityczny prezes wymyśli kolejną "inwestycję" typu ostrołęka i te miliardy przepalą?
Pisałem kiedyś do mojego OFE(które ma akcje Energii) czy mają zamiar coś z tym zrobić tj. działaniem zarządu na niekorzyść spółki to mnie olali.

Niestety żaden nieudacznik z nadania politycznego nie poniósł nigdy jeszcze żadnej kary za niszczenie spółki.

Również prosiłbym o wytłumaczenie kogoś kto się bardziej w tym interesuje. Mam obligacje CCC kupowałem je głównie dlatego że były zabezpieczone a mało jest takich obligacji, więc wychodziłem z założenia że w przypadku problemów CCC będę w 100% zaspokojony.
Teraz widzę że jest olbrzymia ich wyprzedaż i wg mnie jeśli sytuacja CCC byłaby chociaż średnia to samo CCC mogłoby je zacząć skupować - bo to dla nich okazja czy np. osób z zarządu/prezesa.

Jednak "Praca" i "Kapitał" są w konflikcie bo dla obecnej władzy nie liczy się kapitał, choćby ekstra nagrody dla górników a dla akcjonariuszy zero. Więc każdy większy zysk będzie od razu konsumowany przez górników, mimo że i tak zarabiają tam krocie.
Obecna władza wszędzie pokazuje że akcjonariuszy i przyszłych emerytów(OFE) ma gdzieś, ciągle dobijając spółki na gpw.

Ja uważam również że zarząd JSW działa na niekorzyść spółki. . Czy firmę mającą 1,5 mld zl strat, korzystającą z pomocy państwa(czyli nas wszystkich) stać na podwyżki? Czy to czasem nie powinno się ograniczać wynagrodzeń? Przecież tam i tak są bardzo wysokie zarobki.

Kilka dni temu PKO BP zawarł ugodę przed SO w Warszawie z frankowiczami, w marcu izba cywilna SN zajmie się również kredytami walutowymi. Pewnie cześć klientów będzie zawierała takie ugody z bankami, dla nich będzie łatwiej i będą znali koszty/zyski z takiej ugody.
Czy to nie są bardzo złe informacje dla Votum?

Bo SP może wyprowadzić pieniądze z PZU w innych sposób niż dostać 34% ogólnej dywidendy. Pamiętajmy że sami się przyznali że nie zatrudniają specjalistów tylko tych którzy ich słuchają. Więc np PZU może zostać zmuszone do wejścia w PGG lub udzielenia im pożyczki, która nie zostanie spłacona. Wcześniej inne spółki na tym straciły 2 mld zł (m.in. PGNIG)

Dzisiaj dostałem ten 1% w Santander.

Też mam obligacje kupione na catalyst przez mbank i santander i jak na dziś nie dostałem jeszcze nic.

paulstar mni 5 opt 5

paulstar OPT 5 MNI 5

42,05

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 23 maja 2023 17:43:29
Liczba wpisów: 11
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,657 sek.

zhpzclwf
ummdlnkb
ggmsjqta
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tccozirm
bluwmemt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat