Temat:
ENERGA
bankrucik napisał(a):1 kwartał 2023, Zysk netto Grupy: 1 571 mln zł (wobec 611 mln zł w I kwartale 2022 roku). a kapitalizacja to 3,1 mld... zł ponad połowa kapitalizacja to czysty zysk netto za pierwszy kwartał... Co z tego jeśli jakiś polityczny prezes wymyśli kolejną "inwestycję" typu ostrołęka i te miliardy przepalą? Pisałem kiedyś do mojego OFE(które ma akcje Energii) czy mają zamiar coś z tym zrobić tj. działaniem zarządu na niekorzyść spółki to mnie olali. Niestety żaden nieudacznik z nadania politycznego nie poniósł nigdy jeszcze żadnej kary za niszczenie spółki.
|
|
Temat:
CCC
Również prosiłbym o wytłumaczenie kogoś kto się bardziej w tym interesuje. Mam obligacje CCC kupowałem je głównie dlatego że były zabezpieczone a mało jest takich obligacji, więc wychodziłem z założenia że w przypadku problemów CCC będę w 100% zaspokojony. Teraz widzę że jest olbrzymia ich wyprzedaż i wg mnie jeśli sytuacja CCC byłaby chociaż średnia to samo CCC mogłoby je zacząć skupować - bo to dla nich okazja czy np. osób z zarządu/prezesa.
|
|
Temat:
JSW
Jednak "Praca" i "Kapitał" są w konflikcie bo dla obecnej władzy nie liczy się kapitał, choćby ekstra nagrody dla górników a dla akcjonariuszy zero. Więc każdy większy zysk będzie od razu konsumowany przez górników, mimo że i tak zarabiają tam krocie. Obecna władza wszędzie pokazuje że akcjonariuszy i przyszłych emerytów(OFE) ma gdzieś, ciągle dobijając spółki na gpw.
|
|
Temat:
JSW
Ja uważam również że zarząd JSW działa na niekorzyść spółki. . Czy firmę mającą 1,5 mld zl strat, korzystającą z pomocy państwa(czyli nas wszystkich) stać na podwyżki? Czy to czasem nie powinno się ograniczać wynagrodzeń? Przecież tam i tak są bardzo wysokie zarobki.
|
|
Temat:
VOTUM
Kilka dni temu PKO BP zawarł ugodę przed SO w Warszawie z frankowiczami, w marcu izba cywilna SN zajmie się również kredytami walutowymi. Pewnie cześć klientów będzie zawierała takie ugody z bankami, dla nich będzie łatwiej i będą znali koszty/zyski z takiej ugody. Czy to nie są bardzo złe informacje dla Votum?
|
|
Temat:
PZU
Bo SP może wyprowadzić pieniądze z PZU w innych sposób niż dostać 34% ogólnej dywidendy. Pamiętajmy że sami się przyznali że nie zatrudniają specjalistów tylko tych którzy ich słuchają. Więc np PZU może zostać zmuszone do wejścia w PGG lub udzielenia im pożyczki, która nie zostanie spłacona. Wcześniej inne spółki na tym straciły 2 mld zł (m.in. PGNIG)
|
|
Dzisiaj dostałem ten 1% w Santander.
|
|
Też mam obligacje kupione na catalyst przez mbank i santander i jak na dziś nie dostałem jeszcze nic.
|
|
paulstar mni 5 opt 5
|
|
paulstar OPT 5 MNI 5
|
|
42,05
|
|