Temat:
EKOEXPORT
slawek_wr napisał(a):Jeden z moich kolegów dość mocno interesuje się techniką Ichimoku. Nawet tu kiedyś ktoś wkleił te chmurki (kilka lat temu). Do czego zmierzam. Technika ta przy kursie ponad 40 zł dała mocny sygnał sprzedaży (okazuje się , że prawidłowo). Poprzednio również prawidłowe sygnały kupna i sprzedaży. Co teraz pokazuje ?  kliknij, aby powiększyć Wygląda na kupno, aczkolwiek warto sprawdzić inne wskaźniki, np. zwykła wstęga średnich potrafi sporo powiedzieć. Poniżej nieco większy zestaw wskaźników - szczególnie lubię podpierać się CMF (widoczny na drugim obrazku, prawa oś), który niestety aktualnie jest ujemny.  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć
|
|
|
|
Na początek nowego miesiąca krótkie omówienie 11BIT
|
|
Zapraszam na krótkie omówienie sytuacji na ABC Data
|
|
|
|
|
|
Dzisiaj na blogu omówienie sytuacji na BUMECH-u
|
|
|
|
|
|
Na początek tygodnia analiza GRAAL-a
|
|
|
|
Mój blog z analizami spółek GPW Stocks istnieje od niedawna. Wszystkie analizy są krótkie i oparte o stały zestaw wykresów i wskaźników (na bazie danych dziennych): -ichimoku -wstęga kilkunastu średnich prostych od 5 do 200 -poziomy fibo obliczane automatycznie względem minimum i maksimum kursu dla okresu widocznego na wykresie -Chaikin Money Flow (wraz ze średnimi) -ADX, DMI, RSI i RVI Uzupełnieniem bloga jest strona http://gpwstocks.pl, na której można znaleźć te same dane dla spółek, które posiadają minimum 250 sesji (ok. 1 rok) w swojej historii notowań. Zapraszam
|
|
@bankrucik Oczywiście należy brać pod uwagę zmieniające się środowisko biznesowe spółki. Rzecz w tym, że firma jest na aktualnym etapie rozwoju bardzo nieprzedwidywalna. Szybko zmieniające się parametry tego biznesu bardzo utrudniają decyzje inwestycyjne a zapowiedź nowej emisji akcji jest wg mnie niepokojąca - spółka deklarowała wcześniej, że (cytat z DI) "Posiadanie funduszu sekurytyzacyjnego w Grupie da w przyszłości możliwość lewarowania się, a co za tym idzie zwiększenia wolumenu sprzedawanych pożyczek bez konieczności podnoszenia kapitałów." Dla mnie jednym z ważniejszych kryteriów inwestycyjnych jest wiarygodność, a także przejrzystość działań w ramach jakiegoś rozsądnego planu w horyzoncie powiedzmy 2-3 lat. Tutaj mamy bardzo dynamiczne zmiany w podstawowej strategii i to w ciągu zaledwie kilku miesięcy. Dlatego uważam, że do czasu pojawienia się najbliższych raportów finansowych oraz parametrów zapowiedzianej emisji należy zwiększyć czujność. Szczególnie, że na dzień przed ujawnieniem obniżonych prognoz spółka publikuje Raport 28/2012 o osiągnięciu rekordowych wartości pożyczek czego wcześniej nie robiła  And last but not least: nikt zainteresowany spółką (także ja) nie będzie narzekał jeżeli wszystko pójdzie dobrze, firma okrzepnie i będzie sobie ładnie prosperować z korzyścią dla siebie i akcjonariuszy, ale zawsze jak widzę setki procent wzrostów w prognozach finansowych oraz plany kolejnych emisji to zapala mi się lampka ostrzegawcza.
|
|
Odnoszę wrażenie, że zarządzający próbują wykonać "skok w nadprzestrzeń" nie do końca wiedząc co się dzieje na pokładzie i gdzie wylądują. Prognozy zmieniają się jak w kalejdoskopie: Raport nr 14/2012 + www.newconnect.pl/index.php?pa...">Raport nr 30/2012 Poniżej zestawienie zmian dla 3 prognoz na rok 2012 na bazie powyższych raportów Przychody: 1 prognoza: 20 852 2 prognoza: 50 230 3 prognoza: 30 429 Koszty: 1 prognoza: (9 726) 2 prognoza: (37 510) 3 prognoza: (22 390) EBIT: 1 prognoza: 11 126 2 prognoza: 12 720 3 prognoza: 8 038 Zysk netto: 1 prognoza: 8 102 2 prognoza: 10 261 3 prognoza: 6 101 I "wisienka" na torcie z dzisiejszego raportu: "przeprowadzenie nowej emisji akcji na przełomie III/IV kwartału 2012 roku" Spółka ciekawa i przyszłościowa, ale ta nowa emisja to chyba pewna nowość (afaik)? Dzisiejsza informacja dla mnie o lekkim zabarwieniu negatywnym i w świetle tej nowej emisji chyba należy zwiększyć czujność...
|
|
kamien napisał(a):Kurcze ewidentnie widać ze ktoś chce kurs zdołować za wszelką cenę, czyżby nie chciał dopuścić do objęcia warrantów przez ABC Data? ale to kurs musiałby zejść poniżej 1,8 zł. Nic z tego nie kumam ...może ktoś bardziej obeznany wyjaśni sytuacje. warunki realizacji warrantów zostały już spełnione, więc aktualne dołowanie nic tu już nie ma do rzeczy - teraz decyzja należy do ABC Daty i mają na to czas do początku listopada
|
|