0 Dołączył: 2008-11-19 Wpisów: 93
Wysłane:
21 kwietnia 2011 19:40:38
Dostępne informacje na temat Spółki: Autoryzowany doradca: Profescapital S.A. http://www.profescapital.plhttps://www.smskredyt.pl/Konkurencja na Newconnect: http://wierzycielsa.pl/Oferta produktowa https://www.smskredyt.pl/oferta.htmlNp. za pożyczkę 200 zł dostają 251 zł na 15 dni, za pożyczke 500 zł dostają 646 zł na 30 dni. Ciekawa spółka.Branża wysokomarżowa. Pozyskanie 3.000.000 zł powinno mieć duży wpływ na wzrost wyników, bo to taka branża im więcej środków do wykorzystania to wzrastają proporcjonalnie przychody.
Edytowany: 21 kwietnia 2011 19:52
|
|
PREMIUM
4 Dołączył: 2009-01-05 Wpisów: 303
Wysłane:
23 kwietnia 2011 20:25:25
Rynek wydaje się perspektywiczny i stale rozwija się , co pokazują wyniki innej firmy z branży czyli Providenta. www.parkiet.com/artykul/104313...
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
23 kwietnia 2011 20:31:06
Ostatnio widziałem reklamę mBanku, który też postanowił wejść w ten rynek. Widząc to jaka jest konkurencja, prognozy wyników SMS Kredyt wydały mi się zbyt optymistyczne.
|
|
|
|
Wysłane:
26 kwietnia 2011 08:53:03
Z tego co wiem to rynek jest duży i podejrzewam, że będzie wzrastał w związku z kolejnymi rekomendacjami KNF dotyczącymi ograniczeń kredytów udzielanych przez banki. A co do konkurencji mBanku to tu widzę, że biznes jest prowadzony przez osoby, które pracowały w Lukas Bank.
|
|
Wysłane:
29 kwietnia 2011 14:24:59
A pokażcie mi Spółkę wchodzącą na NC, która nie szacuje bardzo optymistycznie przychodów i zysków po wejściu na NC. Ja patrzę na core biznes tak:+ pozytyw - negatyw + pożyczki na niewielkie kwoty dużej ilości klientów więc ryzyko z posiadaniem dużej ilości niespłaconych wierzytelności u jednego kontrahenta odpada + niespłacalność takich pożyczek niewiele przekracza średnią dla pożyczek i kredytów bankowych + jak widzę konstrukcja, którą zakłada spółka to jeden podmiot będzie obsługiwał pożyczki, a drugi będzie skupywał wierzytelności i je windykował, co nie zablokuje spółki pożyczkowej w dostępie do środków finansowych, + mimo, że to są pożyczki dla osób, które nie mogą uzyskać pożyczki lub kredytu w banku to firmy w tym segmencie rynku stosują dość rygorystyczne wymagania względem pożyczkobiorców.SMS wymaga m.in. posiadania stałego źródła dochodu, co z pewnością ułatwia windykację + wysoka marża uzyskiwana na pożyczkach przy pożyczce na 30 dni 500 zł dostaje 646 zł - będzie kłopot z pozyskanie dużej ilości nowych pośredników z uwagi na konkurencję na rynku, - wysoka wycena wkładu dotychczasowych udziałowców w stosunku do środków pieniężnych posiadanych przez Spółkę, +/- przewidywalne zyski (nie można tu liczyć na nic odkrywczego co spowoduje skokowy wzrost przychodów, ale z drugiej strony biznes opierający się o środki pieniężne tzn. im więcej ich spółka posiada tym ma szansę na większe przychody), + stałość/przywiązanie klientów (jakkolwiek to brzmi), ale prawda jest taka, że zdecydowana większość osób, które wpadną w ten system raczej się z niego nie wydostaje i zaciąga kolejne pożyczki Oto pewna symulacja Weżmy taką pożyczkę na 500 zł za 30 dni spółka dostaje 646 zł. Przekładając to na miesiące licząc procent składany 500-646-1075(3 miesiące)- 2325 (6 miesięcy) - 5015(9 miesięcy) - 10 817 (12 miesięcy).
Spółka dostanie z emisji 3 mln + 1,5 mln ma swoich środków. Przy analizie należy wziąć pod uwagę stopniowe wzrastanie udzielonych pożyczek, koszty niespłaconych pożyczek (wierzytelności stracone), koszty funkcjonowania spółki (głównie prowizje dla agentów).
|
|
Wysłane:
29 kwietnia 2011 14:45:45
Pozwolę sobie ustosunkować się do niektórych punktów: Cytat:+ pożyczki na niewielkie kwoty dużej ilości klientów więc ryzyko z posiadaniem dużej ilości niespłaconych wierzytelności u jednego kontrahenta odpada ale istnieje możliwość niespłacania pożyczek przez WIELU kontrahentów (spośród olbrzymiej rzeszy wszystkich klientów). Efekt jest ten sam. Cytat:+ niespłacalność takich pożyczek niewiele przekracza średnią dla pożyczek i kredytów bankowych litości... I to ma być plus? Cytat:+ mimo, że to są pożyczki dla osób, które nie mogą uzyskać pożyczki lub kredytu w banku to firmy w tym segmencie rynku stosują dość rygorystyczne wymagania względem pożyczkobiorców.SMS wymaga m.in. posiadania stałego źródła dochodu, co z pewnością ułatwia windykację tak, ale to z drugiej strony ogranicza możliwą ilość klientów. Cytat:- wysoka wycena wkładu dotychczasowych udziałowców w stosunku do środków pieniężnych posiadanych przez Spółkę, to nie ma nic wspólnego z core biznesem, do którego miały się te punkty odnosić. PS. Żeby było jasne - nie mam nic przeciwko samej firmie, której w sumie życzę jak najlepiej, a moje uwagi odnoszą się jedynie do powyższych argumentów.
|
|
Wysłane:
29 kwietnia 2011 15:10:31
Cytat: Cytat: + pożyczki na niewielkie kwoty dużej ilości klientów więc ryzyko z posiadaniem dużej ilości niespłaconych wierzytelności u jednego kontrahenta odpada ale istnieje możliwość niespłacania pożyczek przez WIELU kontrahentów (spośród olbrzymiej rzeszy wszystkich klientów). Efekt jest ten sam.
Zgoda, ale musisz przyznać, że łatwiej windykuje się od jednej osoby 646 zł niż np.5-10 tys. zł Cytat: Cytat: + niespłacalność takich pożyczek niewiele przekracza średnią dla pożyczek i kredytów bankowych litości... I to ma być plus?
Ja to oceniam jako plus jeśli porównam marżę banku i SMS oraz skalę ryzyka. Cytat: Cytat: - wysoka wycena wkładu dotychczasowych udziałowców w stosunku do środków pieniężnych posiadanych przez Spółkę, to nie ma nic wspólnego z core biznesem, do którego miały się te punkty odnosić.
racja, że to nie dotyczy core biznesu, ale wtrąciłem to aby pokazać też na pewne aspekty które mi się nie podobają. Cytat:PS. Żeby było jasne - nie mam nic przeciwko samej firmie, której w sumie życzę jak najlepiej, a moje uwagi odnoszą się jedynie do powyższych argumentów. Wypowiadam się, bo znam branżę. Nie mam związku z firmą ani też nie dokonałem osobiście zapisu na akcje w ofercie prywatnej, ale rozważam inwestycję w przyszłości.
|
|
Wysłane:
29 kwietnia 2011 15:24:19
Cytat:Zgoda, ale musisz przyznać, że łatwiej windykuje się od jednej osoby 646 zł niż np.5-10 tys. zł Niestety, nie musze i nie przyznam. Powód jest taki, że po prostu tego nie wiem. Trzebaby zapytać windykatorów, czy łatwiej/lepiej jest ściągnąć 1 dług o wartości 10 tys zł, czy 10 długów o wartości 1 tys. zł. Jeżeli istotnie łatwiej jest ściągać więcej małych długów niż mniej dużych, to faktycznie to może być plus. Ale nos mi podpowiada, że w grę wchodzi tu tak wiele czynników, że trudno jednoznacznie uznać rozdrobnienie klientów jako plus dla firmy.
|
|
Wysłane:
29 kwietnia 2011 21:27:24
Cytat:Niestety, nie musze i nie przyznam. Powód jest taki, że po prostu tego nie wiem. Trzeba by zapytać windykatorów, czy łatwiej/lepiej jest ściągnąć 1 dług o wartości 10 tys zł, czy 10 długów o wartości 1 tys. zł.
Jeżeli istotnie łatwiej jest ściągać więcej małych długów niż mniej dużych, to faktycznie to może być plus. Ale nos mi podpowiada, że w grę wchodzi tu tak wiele czynników, że trudno jednoznacznie uznać rozdrobnienie klientów jako plus dla firmy. Think To mogę Ci powiedzieć, że tak jest. Zwłaszcza, gdy ktoś posiada stałe źródło dochodu (umowa o pracę, zlecenia, emerytura, renta), bo ewentualne zajęcie komornicze może doprowadzić do pełnej egzekucji w 1-2 miesiące. Przy dużych kwotach pożyczek i niskich wynagrodzeniach kwoty ustawowo zwolnione od egzekucji mogą gwałtownie wydłużyć proces ściągania długu. Jak wynika z regulaminu tylko osobom ze stałym źródłem dochodu udzielają pożyczek. www.smskredyt.pl/media/files/U...Oczywiście jest jakiś promil fraudów i innych podobnych przypadków, które spowodują bezskuteczność egzekucji mimo takich niskich kwot.
|
|
Wysłane:
30 kwietnia 2011 08:56:35
Mam znajomych bawiących się w windykację. Jeżdżą po klientach proponując ugodę. Wiem z ich opowieści, że dla małych kwot nie opłaca / nie chce im się jeździć po klientach. Skupiają się na tych większych. Żyją z prowizji, więc jak ktoś zalega z małą kwotą, to ściganie takiego, nawet jak będzie skuteczne, nie zwróci im nawet kosztów.
|
|
|
|
Wysłane:
30 kwietnia 2011 10:21:28
Masz rację, że przy tak małych kwotach nie prowadzi się windykacji terenowej tylko składa się od razu pozew do sądu. Koszt wpisu 30 zł.(Teraz możesz to składać elektronicznie). Czas ok. 3-6 tygodni. Dostajesz nakaz masz zasądzone jeszcze koszty zastępstwa procesowego "§ 6. Stawki minimalne wynoszą przy wartości przedmiotu sprawy: 1) do 500 zł - 60 zł; 2) powyżej 500 zł do 1.500 zł - 180 zł;" Później wniosek do komornika ze wskazaniem potencjalnego źródła do odzyskania kwoty.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-11 Wpisów: 31
Wysłane:
1 maja 2011 14:45:07
"niespłacalność takich pożyczek niewiele przekracza średnią dla pożyczek i kredytów bankowych"
Skąd masz rafskr takie informacje? KNF podała iż na koniec 2009roku w segmencie bankowych kredytów konsumenckich procent nieterminowo obsługiwanego zadłużenia, licząc nawet z tym ponad 6cio miesięcznym doszedł do 10,8%. Nie biorę już do porównania wszystkich "pożyczek i kredytów" bo tak napisałeś a same konsumenckie (najbardziej ryzykowne)
W tym samym czasie wedle raportu giełdowego spółki IPF - spółki matki Provident (notowana w Londynie) wynika iż niespłacalność mają na poziomie 28%.
Co ciekawe, ta sytuacja nie zostaje bez konsekwencji tak w sektorze bankowym jak i pozabankowym. Żagiel pogrążył wyniki Kredyt Banku i zmusił go do zawieszenia działalności i wystawienia na sprzedaż tego pośrednika. Aaa o ograniczeniu akcji pożyczkowej Providenta na wskutek kryzysu i niskiej spłacalności także donosiły gazety. Zresztą stąd biorą się takie rewelacyjne wyniki firmy Provident w 2010 i Ikw 2011r. - z niskiej bazy odniesienia.
Nie bardzo podzielam też pogląd, że aż tak rozdrobniony portfel pożyczek jest plusem. Obsługa tysięcy drobnych pożyczek jest pracochłonna i kosztowna tak w stosunku nakładów do nominału wierzytelności jak i w liczbach bezwzględnych. Aa nawet gdy sprawa idzie pomyślnie, czyli tak jak napisałeś to komornik ustawia się w kolejce do tych poborów. Ponieważ jak ktoś bierze pożyczkę której koszt RRSO można liczyć w tysiącach rocznie to chyba tańsze rozwiązania już wyczerpał.
Zresztą skoro piszecie, że SMSKredyt do obsługi swojego zadłużenia powołuje oddzielny podmiot to chyba ocenia sprawy podobnie.
Tak czy inaczej mam zamiar przyjrzeć się spółce a cała szeroko pojęta branża pożyczek pozabankowych jest bardzo ciekawa.
|
|
Wysłane:
1 maja 2011 14:58:15
"Nie bardzo podzielam też pogląd, że aż tak rozdrobniony portfel pożyczek jest plusem. Obsługa tysięcy drobnych pożyczek jest pracochłonna i kosztowna tak w stosunku nakładów do nominału wierzytelności jak i w liczbach bezwzględnych"
"Zresztą skoro piszecie, że SMSKredyt do obsługi swojego zadłużenia powołuje oddzielny podmiot to chyba ocenia sprawy podobnie."
Nieprecyzyjnie się wyraziłem, chodzi mi naturalnie o ewentualne pożyczki w windykacji.
Edytowany: 1 maja 2011 15:12
|
|
Wysłane:
2 maja 2011 18:56:38
Trochę przyjrzałem się tym smsom :) Znalazłem jeszcze jeden plus do kolekcji rafskr. Udziałowcy - Tchórzewski i Uchmanowicz to poważni finansiści i przedsiębiorcy z bardzo bogatym doświadczeniem. Nie często za projektami z NC stoją osoby tego formatu. Nie twierdzę, że wszystko im się udaje ale na pewno są to ludzie szanujący swoje nazwiska.
|
|
Wysłane:
5 maja 2011 21:31:06
ramr napisał(a): "niespłacalność takich pożyczek niewiele przekracza średnią dla pożyczek i kredytów bankowych"
Skąd masz rafskr takie informacje? KNF podała iż na koniec 2009roku w segmencie bankowych kredytów konsumenckich procent nieterminowo obsługiwanego zadłużenia, licząc nawet z tym ponad 6cio miesięcznym doszedł do 10,8%. Nie biorę już do porównania wszystkich "pożyczek i kredytów" bo tak napisałeś a same konsumenckie (najbardziej ryzykowne)
Informacje pochodzą ze śledzenia przeze mnie informacji jakie ukazały się w necie. Myślę, że łatwo je znaleźć. Powiem tylko, że stwierdzenie odnosiłem do wskaźnika, który podawał mniejszy procent niespłacanych pożyczek i kredytów bankowych niż ten który podałeś.
Edytowany: 5 maja 2011 21:34
|
|
Wysłane:
10 maja 2011 19:36:48
Z raportu kwartalnego Wierzyciela S.A.: Zarząd rozważa wprowadzenie do swojej oferty pożyczek udzielanych na bardzo krótkie okresy (do 1 miesiąca) tzw. „chwilówki” sprzedawanych za pośrednictwem elektronicznych kanałów komunikacji (Internetu) oraz poprzez współpracujące agencje pożyczkowe. Pozwoliłoby to na uzyskanie pełnej oferty produktowej. Spółka w swojej ofercie posiadałaby wówczas pełen wachlarz produktów finansowych obejmujących obecnie posiadane produkty oraz szybkie, niskie kwotowo (tj. maksymalnie do kwoty 600,00 zł) pożyczki udzielane z wykorzystaniem elektronicznych kanałów komunikacji. Obecnie Zarząd koncentruje się nad pełną analizą wymagań potrzebnych do wdrożenia opisywanego produktu w zakresie wymagań technicznych i prawnych.
Jak widać konkurent z NewConnect zamierza wejść w obszar głównej działalności SMS Kredyt. Patrząc jednak na model biznesowy to SMS Kredyt zdecydowanie przewyższa Wierzyciela marżą przy oferowanych produktach. Wiadomo, że pożyczki jakich udziela Wierzyciel na dłuższy okres (z reguły 6 miesięcy i dłużej) są znacznie mniej zyskowne od pożyczek udzielanych przez SMS Kredyt.
Z tego co widzę w dokumentach dostępnych na stronach Wierzyciela oraz SMS Kredyt różnice robi koszt ubezpieczenia pobierany przez SMS Kredyt (stanowiący jak się wydaje główne źródło przychodu), bo poza tym spółki stosują takie same oprocentowanie. Ponadto przewaga SMS Kredyt polega na tym, że może pobierać maksymalną, dopuszczalną ustawą o kredycie konsumenckim prowizję związaną z zawarciem umowy pożyczki (5 % kwoty pożyczki) co miesiąc a nie conajwyżej raz na pół roku.
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
11 maja 2011 23:35:00
prognozy sa bajkopisarskie i wg nie do zrealizowania ! wiec uwazam że akcje sa przeszacowane ! ale pomysł na biznes ok. pomysły na rozwój też tylko problem to wycena !
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
Wysłane:
12 maja 2011 00:04:42
Cytat:prognozy sa bajkopisarskie i wg nie do zrealizowania ! wiec uwazam że akcje sa przeszacowane ! ale pomysł na biznes ok. pomysły na rozwój też tylko problem to wycena ! Zgadzam się co do opinii dotyczącej wyceny, a także pomysłu na biznes i rozwój. Co do prognoz to odpowiem tak i nie. Osobiście uważam, że 2011 r. jest przesadzony ale późniejsze lata już niekoniecznie.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-17 Wpisów: 210
Wysłane:
10 lipca 2011 14:45:41
No i proszę jaka ciekawa informacja przed debiutem :) www.newconnect.pl/?page=1045&a...Podpisanie znaczącej umowy Zarząd SMS Kredyt Holding S.A. (dalej "Spółka") informuje, iż w dniu dzisiejszym powziął informacje o podpisaniu z dniem 1 lipca 2011 roku umowy agencyjnej między spółką zależną SMS Kredyt Sp. z o.o., a firmą Kredytum.pl S.A. Kredytum.pl S.A. tworzy jedną z największych w kraju sieci agentów i agencji kredytowych ( ponad 2500 agentów i agencji) działających w sektorze pozabankowym. Nawiązanie współpracy z Kredytum.pl S.A. jest elementem realizacji strategii rozwoju Grupy SMS Kredyt. Strategia zakładała rozwój kanału dystrybucji poprzez pozyskiwanie agentów i agencji. Celem Spółki było pozyskanie 2000 agentów, agencji do 2013 roku. Dzięki umowie z Kredytum.pl S.A. cel ten został zatem osiągnięty już teraz. Zarząd SMS Kredyt Holding S.A. jest przekonany, iż Kredytum.pl S.A. dzięki swemu doświadczeniu, infrastrukturze informatycznej oraz dużej sieci współpracujących agencji jest idealnym partnerem do rozwoju sprzedaży. Dla SMS Kredyt podpisanie umowy oznacza wielokrotne zwiększenie dostępności produktów SMS Kredyt w sieci agencyjnej, a tym samym możliwość dotarcia do szerszej rzeszy klientów. Spółka planuje dalsze pozyskiwanie agentów i agencji do współpracy. Osoby reprezentujące spółkę: Marcin Tokarek - Prezes Zarządu
|
|
PREMIUM
4 Dołączył: 2009-01-05 Wpisów: 303
Wysłane:
12 lipca 2011 15:22:56
przy kursie: 0,99 zł
No to bardzo dobra wiadomość. Jeżeli wspólpraca będzie sie dobrze układać, to SMS będzie chyba potrzebował dodatkowej gotówki na akcję kredytową.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.