Temat:
IBSM
Spółka zapomniana, ostatni wpis 2014 A jak widać, finansowo ma się coraz lepiej i nadal istnieje.
|
|
Temat:
LOYD
anty_teresa napisał(a):Uzasadnienie Zarządu do emisji to śmiech na sali :) Mimo wszystko nawet jak synchronizacja wyjścia z akcjonariatu jednego udziałowca, z emisją nie jest przypadkowa, to działanie wygląda na zgodne z prawem, choć bez poszanowania praw akcjonariuszy mniejszościowych. Skoro spółka pokazuje taką, a nie inną wartość księgową, to emisja poniżej tej wartości jest niekorzystna, niekorzystna tym bardziej im niżej. Sprowadzając słowa do potocznej mowy, oznacza to, że albo zarząd nie działał fair wcześniej przeszacowując aktywa, albo nie działa teraz, bo emisja będzie kosztem drobnych. Nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz na giełdzie.
Wychodzi na to drugie, robią emisje pod siebie, by jeszcze więcej zgarnąć w przyszłości. raport bdb, choć niektórzy spodziewali się tragedii, bo wywalała była już pani prokurent. Wycena mimo uwzględnienia emisji (z lock up) nadal mocno odbiegająca od sektora i od średniej dla spółek, oczywiście z korzyścią dla posiadaczy.
|
|
Temat:
LOYD
Witam Widzę, że spółka całkiem zapomniana, a chyba warto się skusić i chociaż przeanalizować osiągnięcia jak i wycenę. Wydaje się, że pierwszy kwartał, którego wyniki już za kilka dni, powinien być interesujący, po mocnej przecenie i systematycznej poprawie przychodów, oraz ostatnich zakupach akcji przez prokurenta, można wnioskować, że powinno zdecydowanie lepiej.
|
|
ChiefMike napisał(a):Czy firma zmienia profil działalności ? Chyba nie planują "jechać" na Reklamofonie. Pozdrawiam. Oczywiście, że tak wczoraj nastąpiła zmiana nazwy w KRS jak i wpisu dotyczącego działalności www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...
|
|
Temat:
BOMEDIA
Jeszcze jedno moim zdaniem wartego uwagi przeoczyłeś, mianowicie SPRAWOZDANIE ZARZĄDU do raportu, punkt II 1 i 2, gdzie mowa o: 1. Zakończeniu tworzenia systemu do obsługi własnej sieci reklamowej, rozpoczęciu testów i przygotowaniu do komercjalizacji. 2. Wpłatę pozostałych środków z dotacji unijnej na konto Spółki. 3. 30% marży, które do tej pory pobierały zewnętrzne agencje zostanie w ich kieszeni. 4. Zdywersyfikowanie przychodów Spółki, obsługę Klientów także z poza branży nieruchomości dzięki własnej sieci reklamowej. 5. Wielki sukces pierwszej edycji „Marketingowe Rewolucje Branży Nieruchomości" i przygotowanie do kolejnej tym razem w trzech miastach. Jak widać plany ambitne, Pani Prezes fachowo zarządza Spółką, rzadko która firma po tak krótkim okresie zaczyna przynosić zysk i to rosnący, zdobywać znaczących klientów Sumując, jeśli to wszystko im się uda, dodatkowo utrzymają koszta w ryzach, to jest szansa na zysk ponad 1 złotówki na akcje w okresie 15 miesięcy, takim aż jestem optymistą, a gdzie obecnie jest kurs, hmm, nieznacznie powyżej złotówki. Jaki potencjał ma Spółka, niech każdy oceni sam, oraz ile set procent będzie można wyciągnąć w przypadku udanego spełnienia powyższych punktów.
|
|
Temat:
TFONE
Jako że nie mogłem drugi raz edytować, to jeszcze dopiszę markę Meizu z modelem MX3 5,1 cala 1800x1080 full wypas i cena od 1350zł w zależności od zainstalowanej pamięci. To są produkty i wcale bym się nie pogniewał, gdyby były takie w ofercie i to niekoniecznie pod własną marką, wystarczy jako oficjalny dystrybutor i też będzie ok www.chip.pl/news/sprzet/telefo...
|
|
Temat:
TFONE
Mam podobne odczucia do Twoich, a szczególnie "czym jest Telforceone "na dziś" - branżowo, wizerunkowo, przyszłościowo..."
Nie wyróżnia się niczym, oferuje wszystkiego po trochu i na szeroki rynek, pomijając wysokomarżowy rynek produktów z najwyższej półki, które to budują renomę marki i są bezpłatną reklamą do tańszych produktów.
Chcą iść w smartfony i oświetlenie led, proszę bardzo, tylko niech wypuszczą coś wysokomarżowego, co będzie przyrównywane do innych topowych produktów, a jeśli nie potrafią lub boją się porażki, to równie dobrze mogą być dystrybutorem znanych chińskich marek oferujących wysokiej jakości produkty, np Xiaomi Corp z modelami Xiaomi 3 i 5.
Z ledami to samo, tutaj moc, jasność w lm/w, CRI oraz cena się liczy, np. AB S.A., największy dystrybutor IT i CE ma w swojej ofercie wysokiej jakości oświetlenie led pod własną marką TB Energy np. jeden z ich produktów żarówka led E2712W daje jasność 1000 lm cenowo coś koło 50-60 zł, a potrafi skutecznie konkurować z produktami najwyższej półki marki Osram i Philips, które są znacznie droższe. Wiem, bo testowałem i mam takie u siebie.
Cenami nie zawsze się wygra, w krótkim terminie może i tak, ale jeśli za tym nie idzie jakość, to opinie zaczynają ciążyć na przyszłych produktach, a to odbija się na sprzedaży.
Panie Pawle Plocienniczak, jeśli można, proszę o przekazanie uwag/przemyśleń osobom odpowiedzialnym za strategię.
|
|
Temat:
TFONE
Dzień dobry
Pytanie do Pana Pawła Płócienniczak
Czy już jest znany termin premiery nowych modeli smartfonów.
Jedno, acz konkretne pytanie wystarczy, dobrze, że spółka w końcu postanowiła wprowadzić modele dotykowe, lepiej późno niż wcale. Smartfony w ilości sprzedanych już dawno wyprzedziły tradycyjne modele i dziwię się spółce, że dopiero teraz to dostrzega. Nokia przez takie podejście mało co, a przestała by istnieć, więc sygnały z rynku, że powinno się posiadać modele dotykowe było znacznie wcześniej sygnalizowane przez rynek. Mam nadzieję, że cena będzie dobrze skalkulowana na rodzimym rynku.
Pozdrawiam
|
|
Temat:
MILKPOL
Spółka po długim okresie marazmu została dostrzeżona, widać wzrost sprzedaży produktów własnych, a szczególnie twarogów i serków twarogowych dzięki nowej maszynie ULMA zakupionej w 2012 roku. Obecnie spółka działa bardziej na rynku lokalnym, ale dzięki wysokiej jakości swoich produktów ma szanse na dalsze zdobywanie pozycji, teraz działa w 4 województwach. Branża stabilna, jedynie wycena troszkę odbiega od średniej dla sektora spożywczego (in plus  ), jeśli spółka nadal będzie raportowała w raportach miesięcznych dwucyfrowy wzrost sprzedaży r/r to istnieje szansa na trwałe wybicie i zmianę trendu.
|
|
Temat:
CAPITAL
Oprócz Onico, które da im sporo zarobić, Bać Pol jest moim zdaniem taką wisienką na torcie,tutaj szansa na zysk powyżej 50 mln spora, spółka bardzo szybko zwiększa swoja wartość, cel - przychody na poziomie 3-4 mld zł. w okresie 2-3 lat są jak najbardziej realne. Debiut spółki na głównym parkiecie jest ciągle przekładany, ostatnio doradcy finansowi zasugerowali, aby wstrzymać się z debiutem na okres 2 lat w związku z zapowiadającym się kryzysem. Do tego czasu Bać Pol rozwinie skrzydła, a debiut bedzie dobrą okazją do upłynnienia "ciężkiego" już aktywa  Kurs Capitala pewnie w tym czasie będzie juz chodził powyżej 10, do tego czasu mamy sporo czasu, a obecna wycena dobra dla długodystansowców.
|
|
Ostro biorą się do roboty , a cena nawet bez takich inf jest zbyt niska. Miła niespodzianka , tego się nie spodziewałem.
|
|
TomekP napisał(a):Wspaniale. Dobre wyniki i ciekawe plany. Martwi mnie jedno!
......
Co o tym myślicie? Powiem tak , ja używam już od długiego czasu tylko te tusze ( w tym kolor ) i jestem bardzo zadowolony. Posiadam drukarkę Canona i do niej idealnie pasują, szukając opinii po necie zauważyłem , że do niektórych drukarek tusze są gorsze , natomiast na innych spisują sie wyśmienicie. Widocznie masz model drukarki , który nie lubi tej Firmy
|
|
Raport za drugi kwartał ok , choć spodziewałem się na jednostkowym lepszego wyniku , widać tutaj , że powinni mocno popracować nad kanałami dystrybucji , a najlepiej gdyby podpisali umowę np z AB , ale nie jest źle , można nawet powiedzieć , że jest bardzo dobrze. To co stracili na jednostkowym , z nawiązką nadrobili na skonsolidowanym " Eco Service, zajmująca się handlem pustymi kartridżami w Europie, Ameryce i Azji. W drugim kwartale roku Eco Service odnotowało aż 3,5-krotny wzrost (350%) zysku brutto i większą o 65% sprzedaż w odniesieniu do poprzedniego roku  . Uruchomione przedstawicielstwa w Chinach w ciągu najbliższych dwóch lat ma pomóc poprawić jeszcze ten wynik. W tym celu Black Point kontynuuje politykę pełnej konsolidacji ze spółką Eco Service. Aktualnie jest w posiadaniu 95% udziałów. Rynek na wschodzie jest bardzo chłonny , otwarty oddział w czerwcu dopiero zacznie nam przynosić bonusy , przed zawiązaniem oddziału wysyłali na rynek wschodni ok. 100 tys. sztuk pustych kartridży, plan na ten rok zakłada wysyłałanie do Chin ok. 200 tys. kartridży miesięcznie. Przyszły rok pewnie znów przyniesie znaczną poprawę wyników. Plan Prezesa co do podwojenia wartości fundamentalnej do 2012 roku spełni się prawdopodobnie znacznie wcześniej , bo już w 2011, a jak nam pogoda będzie sprzyjała , to może już nawet w tym roku to się uda ( taką mam nadzieję , oczywiście chodzi mi o rynkową wartość  )
|
|
|
|
Ipopema TFI zwiększa zaangażowanie w Black Point S.A. inwestycje.pl/nowy_rynek/ipope... akcji na rynku coraz mniej , podaż praktycznie znikoma , co będzie później , chyba każdy może się domyśleć.
|
|
Spółka troszkę na uboczu , a szkoda , bo wydaje mi się , że jest warta szerszego zainteresowania.
Przy obecnej wycenie oscylującej w granicach ok. 5 zł i prognozach zysku na koniec roku c/z wyniesie ok. 7,6 , moim zdaniem zysk będzie znacznie poprawiony , a to za sprawą Eco Service , tutaj upatruję znaczny potencjał do generowania zysków ( segment handlu pustymi kartridżami jest ostatnio jednym z najbardziej dynamicznie rozwijających się a sama firma należy do największych tego typu spółek w Europie. Rocznie pozyskuje z rynku około 3,5 miliona pustych kartridży,działa na rynku polskim, niemieckim, amerykańskim i azjatyckim ), ostatnie ruchy spółki i wejście na rynek chinski powinno w tym dopomóc.
Obecna wycena spółki na giełdzie wynosi ok. 5 zł , porównując do średniej wskaźnikowej z sektora powinna oscylować w granicach ok. 10-12 zł, obecny kurs nie uwzględnia dalszego dużego potencjału do generowania zysków , stabilności finansowej jak i wysokiej klasy kadry menadżerskiej.
Wiem , że to giełda i nie zawsze wszystko da się racjonalnie wytłumaczyć , tak jak np irracjonalne zachowanie inwestorów wyzbywających się np KGHM po 20 zł by w niespełna rok później wydzierac sobie akcje po ponad 100 zł. W większości przypadków każda spółka ma swoje 5 minut ( pozytywne/negatywne) , tutaj obstawiam pozytywne , tylko pytanie czy to za chwilę , czy jednak poczekamy jeszcze do następnych wyników , aby utwierdzić sie , ze to dobry wybór.
Pozdrawiam.
Powyższy tekst stanowi wyraz osobistych opinii i poglądów autora i nie powinien być traktowany jako rekomendacja kupna bądź sprzedaży papierów wartościowych
|
|