PARTNER SERWISU
drknbdod
czapajewo

czapajewo

Ostatnie 10 wpisów
Uff ban minął - dzięki Krewo mój ty mordorze. Nawiasem mówiąc mało kto z nas się spodziewał że nie zrobią plus 30% za Lipiec. Toć to szok. Ja byłem przekonany ze zrobią 40%.Teraz mam dreszcze z tego powodu. Teraz gruba świnia z tego powodu przez 2 tygodnie będzie odsysała akcje. Co zrobić gruba świnia naszym przyjacielem jest.

Generalnie ascetyczna teza wzrostu z 29,70 na 33 ziko biorąc pod uwagę kolejne miesiące ze wzrostem na ponad 30% aż do kwietnia 2026r.. Ok może marze nie będą huczeć ale jeśli drastycznie nie zjadą z 7% to nie widzę innej opcji niż 40 ziko za rok. Wiadomo wszystko się w między czasie może zmienić po drodze i parcie na IT osłabnie albo będzie aramagedon na szerokim no ale to odważna teza choć też możliwa.

Ty też mnie irytujesz. Wymiana poglądów - demokracja. Później weryfikacja czego się obawiasz?

Pobudka a gdzie byłeś jak mego ziemniaka wyśmiewałeś, znowu na prośbę kreski ? Ok coś w tym jest ale mało ambitne to jest co narysowałeś. Ciągle nie widzisz mojej V fali :). No ale coś tam przy tych 33 ziko z mojej górki chyba oddam bo kie licho a może faktycznie masz racje z tym nędznym wzrostem. Poczekam na wyniki za q2 i nowe prognozy to może wskoczy wyżej.

Wyszło 949 mln usd ver 646 mln usd up 47% .
Została jeszcze kwestia marzy ale jeśli do końca roku miały wzrosnąć (a często mówią i jest) na 8% to zakładam 7,5% czyli podobną do tej z zeszłego roku. Więc na 300 mln usd mogą mieć 22,5 mln usd brutto lepiej. Koszty stałe raczej spadają (odprawy już były w tamtym roku, koszty finansowe mniejsze bo stopy spadają) i tu sensacji nie będzie jak będą 2 mln usd mniejsze. Także te 20 mln netto wzrost o >300% z 6,1mln usd jest prawdopodobny i nie da się wykluczyć. Jeśli tak wygląda najgorszy statystycznie kwartał roku to jak będzie wyglądał q4 - wiadomo jak. Bosiowe mają zonk.

Powolutku marazm się kończy -wzrosty 2 cyfrowe nie są sensacją ale jeśli jest po 50% r/r to nawet zbrojeniówka tak nie rośnie.
ps. Teraz tą V falę chyba lepiej widać :) ziemniak może przysłaniał.

No dobra widzę że o lukach ziemniakach już tu nie można pisać bo bana zaraz mam.
Ale po przyroście w przychodach kwietniowym 30% i majowym 40% (sądziłem ze będzie 2 cyfrówka ale mniejsza już w grudniu, co do q1 w obstawiałem nul względem roku zeszłego - trafione jakby nie było). Powiedzmy sobie szczerze baza z czerwca niziutka i jak pyknie kolejne 30% czyli na wyniku będzie 293 mln i za q2 ponoć sezonowo najsłabszy w roku będzie 868 mln ver 646 mln za q2 2024r. to nawet jeśli marze zeszły z 7,50% na 7% będzie 100% up na wyniku r/r. A może marze idą w górę i będzie 7,50% to i 150% wskoczy na wyniku za q2. Przy 8% to przebitka byłaby ponad 200% r/r. A q3 i q4 słabszy nie będzie :)

Wystarczy nie merdać ogonkiem. Plus 40% za maj niby wiedziałem ze jest dobrze ale nie sądziłem że aż tak - jednak moja wyrocznia z ziemniaka daje rady- tej luki z 19 ziko nie da się zasypać- chyba nie dziwota jak za rok pojawi się tutaj kosmos.

Bądź co bądź z dzisiejszej perspektywy kurs jest na tym samym poziomie a peak był rok później. W między czasie było do wyjęcia 7 pln z dywidend i ok może nie szał ale zawsze coś. Trochę czasu minęło od tego czasu po utracie 30% przychodów na BLR i RUS i 40% na KAZ przychody na dzisiaj są wyższe i wydaje się że na ten rok będzie dwu cyfrówa na przychodach. A nawet Ukraina jeśli kiedyś warzyła prawie 20% to dzisiaj waży 9%. Kapitał własny w między czasie wzrósł o z 12 na 22 pln/akcja, Afryka strzał w 10, Breezy robi 100 mln usd. Przyszłość należy do Asbis, wystarczy nie merdać ogonkiem.

No brawo - kto by pomyślał że Putin nie blefuje- sam uważałem ze ten pomysł z wojenką to lipa - niby 200 tysi wojska na ćwiczeniach (na UKR przynajmniej 600 tysi powinni zebrać) - kto by pomyślał że Putin żył w swojej bańce- miało być 3 dni.

Coś się pomordowało w datach pewnie ale nie jesz ziemniaków to mogę zrozumieć.

ryhol2 napisał(a):
Kolego czapajewo! Widzę, ze jesteś mocno zaangażowany współkę i jak mniemam poznałeś ją na wylot. Dlatego może odpowiesz na pytanie: dlaczego od 4 lat kurs odbija się od tych 29-30zł i zawraca? W tym czasie Wigi biją rekordy a tu taka flauta. Czemu Asbis jak na zdrową spółkę przystało nie jest w awangardzie wzrostów?

Kolego musi się wymienić/wymieszać akcjonarjat a no to trzeba czasu. Trzeba zauważyć że wynikowo Asbis wleciał na swój szklany sufit po imponujących wzrostach i trochę czasu trzeba żeby go wybić na nowo. A w między czasie kilka fuksów było wojna, szara strefa wiem że ledwo to widać w wynikach no ale jednak trzeba przyznać że nie rosło choć te nie rosło i tak jest 2 razy lepiej niż ma Newag w 2024 czy 2025r.

Tym razem pobudka przy 27 pln i to w samym peak kółeczka.

Wysłane: 10 sierpnia 2022 11:52:37 przy kursie: 16,00 zł
ASBIS - spojrzenie na wykres

Po czym obudziłeś się przy 29 ziko jak na ziemniaka przystało.

Wysłane: 24 lutego 2022 12:47:46 przy kursie: 11,10 zł
ASBIS - spojrzenie na wykres

W październiku ubiegłego roku sygnalizowałem:
Cytat:
Wygląda na to, że najlepsze czasy Asbis (a przynajmniej kurs akcji spółki) ma już za sobą. Od maja bieżącego roku notowania poruszają się w trendzie bocznym, ale istnieje spore prawdopodobieństwo, że ten okres wykorzystano do dystrybucji waloru.

Moje obawy potwierdziły się, proszę spojrzeć na przebieg linii AD sygnalizującej dystrybucję. Gdyby tego było mało, dzisiejsza luka bessy utworzyła na wykresie cenowym wyspę odwrotu. To oznacza, że o możliwości powrotu do trendu wzrostowego należy na jakiś czas zapomnieć. Zwłaszcza, że od połowy stycznia kapitał znacznie żwawiej opuszcza walor.
Najbliższe wsparcia zaznaczyłem niebieskim kolorem na osi wartości.
ps. Krewa może ja z ziemniaka czaruje ale w dniu wybuchu wojny też ziemniaki ładne wyczarowałeś, jak ten Łysy ze stoq.

Kolego żeby nie ten spadek marzy na 7% i wyniki za q1 utrzymały się w oczekiwaniach czyli 12-14 mln usd miałbyś V falę -Krewa już też ją rysował. Stało się inaczej marze spadły w q1 co przysłoniło dobry wynik za q4 (q1 q4 Asbis >q4 q1 Newag 3,5 mlrd). Jeśli chodzi o dywersyfikację to powiedz ile jest spółek ktore utraciły 30% rynku (RUS BLR) i nic się nie stalo. W 2024r. stracili w KAZ 40% i coś się stało wynik 54 mln usd.

Znasz może wycenę analityków ?
Wiesz kiedy szara strefa zmniejszyła drastycznie przychody i o ile w Kazachstanie? Patrząc na przyrosty w Europie Śr. i Afryce chyba można sobie wyobrazić że jeśli główny rynek nie spadnie o 40% jak rok temu a wzrośnie o 10% to przychody będą r/r dwu cyfrowe co nawet przy marzy kijowej 7% (q2 było 7,5%) da lepszy wynik. Czuje że masz do mnie jakiś żal bo ośmieliłem się wycenić papier tak jak analitycy. Ok są niespodzianki in plus in minus jesteśmy po in minus co również mnie zaskoczyło bo Asbis przyzwyczaił nas do standardów in plus.

Mi tego nie musisz tłumaczyć akurat ja umiem przetrzymać papier czasem co prawda przeginam.

ryhol2 napisał(a):
Tylko czy dobry jeden kwartał może dać ów impuls? Przecież tu od czterech lat poruszamy się pomiędzy kilkanaście a dwadzieścia kilka złotych. Bo po dobrych kwartałach przychodzą słabe i na odwrót.

Nie wiem zobaczymy ale zawsze lepiej sprzedać po lepszym kwartale niż gorszym.

Przecie Krewa narysował na 35-38 ziko to jaka kontra.Shhh
Poprawią się wyniki od q2 to będziemy myśleć nad V falą. A czy się poprawią sądzę że tak. Po 20 maja będzie pełniejszy obraz choć to czerwiec będzie najważniejszy. Na teraz mamy dwa różne kwartały q4 Mega i q1 Słabo a jaki prawdziwy obraz jest zobaczymy w następnych kwartałach.

Ukraina coraz mniej tu znaczy zaledwie 9% przychodów.

krewa napisał(a):
Sprzedaż do Mordoru wzrosła o 17,8%

Możesz wyjaśnić?

Q1 marza 7% liczyłem na 8% chyba to ten słaby usd ma takie przełożenie. Smartfony tez słabo szły co dziwi tym bardziej ze przychodowo było ok.

Ale Krewa musisz przyznać moja ziemniaczana wyspa odwrotu zadziałała. Co do wyniku za q1 jednoznacznie nie można powiedzieć że pobicie lub zrównanie jest przesądzone, ale od q2 pomykamy w górę.

276 mln 9% r/r. Musi czas na dwu cyfrówki w kolejnych miesiącach z uwagi na niskie bazy w Kazachstanie.

A ja sądziłem ze Krewa pesyma zapodał - zwracam honor mistrzu.

Mocno nabrali towaru w Q4 do magazynów ponad 30% up r/r i q3/q4 chyba liczą na coś w q1 - IPHONE 16. Liczę na 300 mln usd w marcu.

Hej ma wyjątkowe pesymistyczne kreski. Umie złapać coś co wzrosło 50% i wskazać dół. Szkoda że jak jest dół nie rozrysuje wcześniej kresek na górę. Ja tu nie jestem dla kresek więc nie będę się angażował emocjonalnie.

Mam nadzieje ze Krewa nie będzie kreskował ma wyjątkowego pecha co nie narysuje to zaraz spada. Nie minęła godzina od jego kresek i nastąpił zjazd - masakra. Nie podoba mnie się to bo jestem zapakowany po 18,80 ziko i chcę mieć należne 40 ziko- na ten rok rzecz jasna. Rosło 3 miechy to siedział cicho nie musiał znowu coś nakreskować.

Dziwna sprawa jesteśmy tuż przed kolejnym rekordem sprzedaży za marzec (wiem wiem dużo się mówi o corocznym Ramadanie i przesunięciu).Debiut Iponów 16 w połowie lutego zrobi różnicę plus nowe procki oraz karty graficzne i coraz lepszy Kazachstan. Co do Ceł Aple będzie musiała przekierować sprzedaż Iphonów w inne kraje jeśli nie będzie im się opłacało sprzedawać w USA i to kolejny bonus. Kuźwa jak glos wołającego na pustyni- tylko te kreski i sreski w głowach kolarzy.

Ups zejście pod FIBO 50 i wychłodzenie RSI D1. Fundamentalnie cwk 1 i cz/op 3,5.

To jest wyspa z formacją diamentu. Rzadko klasyka ideału będzie ale podobieństwa - owszem zakryte było ale w longu mi pasuje. A i jeszcze ten niby diament. Luki były na zbliżonych poziomach cenowo- muszę kiedyś napisać swoją książkę jeśli faktycznie nie ma tego w kreskach opisanego che che.
ps. Ja nie obrażalski dobrze ze zwietrzyłem tą wyspę może i ona nie idealna ale ma moc. Teraz wietrze V falę alę taką na serio z mega pompą na pewno nie taką jaką wykreśliłeś che che. A może to była wyspa ziemniaka czapajewa o to wtedy będzie na ostro :)

Pierwsza luka powstała 7-8.08
Druga luka 22.01
Wszystko niżej to wyspa.

Nawet Lubawa nie poprawiła wyniku za Q4 a Asbis z zawiązaną ręką w Kazachstanie to zrobił.

Kreski dobre są dla gawiedzi liczy się konkret. A tu jest konkret. Dlatego ja tu już nasiorbałem wcześniej.
ps. Admin mnie non stop kasuje ale Panie Adminie czy nie miałem racji? Chyba jesteśmy tutaj żeby sobie pomagać a szczególnie tym słabszym. Wydaje się mi że to ci od kresek powinni umieć zauważyć wyspę odwrotu - a nie ja.

Po Q1 nie oczekiwałem cudów ale wychodziło mi że powinno być r/r na minimalny plus- może faktycznie wcisneli ile fabryka w q4 zeby dowieść prognozę.

Wyniki za styczeń r/r trochę zaburzyły moim zdaniem zmiana terminu świat prawosławnych na Ukrainie i te 15 mln usd od mego celu rozumiem ze gorsze od wyniku z 2023r ale zaskok ze gorsze niż za 2024r. Dziwne trochę ale po jednym miechu trudno szacować cd..

Szkoda ze Admin mi skasował 31 grudnia
Moderator:
...
część mego wpisu dot. złotego krzyża co teraz wydaje się już przesądzone , choć wcale nie pisałem ze jestem pewny mego wykona bo myliłem się poprzednim razem wskazując zasięg na 40 ziko czego byłem prawie pewien no ale jeśli typowałem to przy 9-20 ziko to tez nie dramat (wiadomo odpis i Kaz był w kapeluszu czarodziejskim). Spodziewałem się lepszego q4 mimo poślizgu w KAz o czym pisałem na forum. Generalnie uważam q1 będzie na podobnym poziomie ale już od q2 z uwagi na niskie bazy KAZ będzie mocny wzrost r/r. co przełożyć się powinno na zwyżkę (o poprawie sentymentu na UKR nie wspomnę).Tak jak pisałem liczę na V falę.

Generalnie liczę że debiut nowych IPhonów w marcu zrobi różnicę.

Baza za styczeń 2024r. ustawiona na 222 mln usd tez wydaje się nie za wysoka. Gdyby nie wątpliowści co do Kazachstanu w ciemno bym obstawiał 240/250 mln - no zobaczymy czy tam jeszcze odejmie r/r czy faktycznie po problemie.

Mi wychodzi za q4 możliwy przedział 25-30 mln netto. Obstawiam więc gdzieś po środku 27 ,5 mln netto. Wk /akcja po q4 na 22,70 pln.

Te projekty ze Słowacji wspominane były wcześniej w q2 i q3 (wtedy Słowacja miała gorsze wyniki i zapowiadali ze przełom roku coś szykują) ale nawet bez nich uchwycili by 340-350 mln usd czyli było by w pkt to co pisałem przed wynikami z grudnia. Także nie dziwi ze nie było korekty prognoz w październiku bo wiedzieli ze mają peak w grudniu. Cieszy ze Kazachstan wraca do życia co zapowiada q1 przynajmniej na podobnym poziomie a w q2 dwu cyfrówkę.

Wow jest nawet lepiej niż sądziłem. Znacznie lepiej patrzac na usd. Teraz czas na zaskok marżowy i zrobienie 60 mln usd. Boże ta spółka nie ma nawet wk co za Banan.

Bardziej patrzę przez pryzmat rotacji towarów w magazynach (na Asbis kwartalny przychód średnio wynosi 700 mln usd/miech230mln usd w q4 300 mln usd miech). W magazynach mają towaru na 300 mln usd czyli rotacja trwa ok 1-1,5 miecsiąca). Kupiony towar od Nvidi Aple .... itp przy niższym dolarze (tu bardziej chodzi o parę usd/euro ) a sprzedany 1,5 miech później w przypadku kiedy usd jest mocniejszy o 2-5% moze mieć wpływ na marze. Marze były w 2022r. najwyższe a to był okres umacniania się usd względem innych walut. Owszem na przykładzie Polski może być tak ze silniejszy usd będzie miał wpływ na mniejszy przychód bo towar w pln będzie droższy dla klienta ale jednak marza z mniejszego przychodu może być większa.
p.s. Optymizm hmm jeśli widzę przyrost w EŚ w q4 2022r 192mln usd do q4 2023 262 mln usd i kontynuacje wzrostu w kolejnych q1,q2,q3 to raczej spodziewam się w q4 w przyrostu w EŚ przynajmniej o 40 mln usd. Afryka i EZ tez pyka po 10% up więc i tu z 15 mln usd przybędzie. Kaz i b.ZSRR raczej nie stracą więcej niż 50 mln usd a więc wynik q4 moze być b. podobny a jeśli tak to większy w grudniu około 10- 20 mln usd.

1ketjoW napisał(a):
Myślę, że poniższe komunikaty spółki to najlepszy komentarz:

Cytat:
szacunkowe skonsolidowane przychody za wrzesień 2024 r. wyniosły ok. 267 mln USD i były o ok. 12% niższe od przychodów wypracowanych we wrześniu 2023 r. (304 mln USD).

szacunkowe skonsolidowane przychody za październik 2024 r. wyniosły ok. 236 mln USD i były o ok. 9% niższe od przychodów wypracowanych w październiku 2023 r. (261 mln USD).

szacunkowe skonsolidowane przychody za listopad 2024 r. wyniosły ok. 306 mln USD i były nieznacznie wyższe od przychodów wypracowanych w listopadzie 2023 r. (305 mln USD).

Wyniki sprzedaży za grudzień 2024 r. dadzą więcej informacji jeżeli chodzi o przyszłość. Baza z 2023 r. jest jednak wysoka -328 mln $.
Ciekawe czy premiera nowego iPhona spowoduje progresję przychodów w dłuższym terminie.

Ja we wzrost przychodów w 4q24 r. względem 4q23 r. jakoś nie wierzę. Mają do nadrobienia 25 mln $ z października 24 r. i -1 mln $ z listopada 24 r., razem ca. 24 mln $.

Ale przynajmniej kolejność jest odpowiednia. A zwarzywszy na silniejszego dolara to nie powiedziałbym nieznacznie wyższe.

Baza przychodowa z grudnia 2023r. też nie jest specjalnie wyśrubowana. Sądzę że jest szansa na zrobienie 330-340 mln jeśli w grudniu 2022r. zrobili 300 mln usd jeszcze bez mocarnego Kazachstanu.

W sierpniu była dyskusja a po Listopadzie wygląda że chwilowa anomalia w Kazachstanie została nadrobiona innymi rynkami - co by było gdyby Kaz dalej pędził po 20% w górę :). Wygląda na to ze przychodowo q4 będzie na podobnym poziomie co rok temu - zostaje kwestia marzy wydaje się że brutto 8,33% za q4 2023r. to nie jest tabu nie do przebicia, patrząc na to ze w ostatnich dwóch kwartałach zwolnili część pracowników i odprawy dla pracowników trochę je obniżyły.

Moderator:
regulamin

Krewa rozrysuj nam 5 Falę - dobre masz te kreski nie powiem.

A Niemcy kupują Kazachską ropę co jest ropą rosyjską. To telefony a nie drony bojowe.

Tutaj wodzu ewidentnie gra na nie - jeśli ma opcje złego infa to robi to w dwu paku bo w 1 mu nie wystarcza - zły raport mało trzeba potem w mediach poopowiadać jak robi się nerwowo, po co dawać korektę na kilka dni przed raportem - wiadomo.. Teraz po uchwale widać ze męczyć będzie długo. A niby taki dobry człowiek. Adijos Mercator.Boo hoo! Nigdy więcej akcji tego pana. Lepiej spokojnie kupić kilka dobrych spółek dywidendowych Torpol, Asbis i się nie męczyć.

Nota bene może i dobrze ze nie wykazali AB w q3 bo pewności nie ma czy tam była marza. Bądź co bądź zły towar w q4 2021r. został definitywnie ożeniony. Teraz aby rękawiczki stanęły bo z produkcji dalej jest kosmos. Te zapasy towaru winny zejść do 100-200 mln bo to nie potrzebne ryzyko. No ale powinni o tym wiedzieć :)Liar
ps. Spoko jakby dzisiaj przemieliło 1/3 ff blackeye ewidentnie problem dotyczy przede wszystkim w strukturze akcjonarjatu. Akcje mają ci co ich powinni nie mieć. Cieszy ze zly towar zamieni się w dobry hajs.
Moderator:
usunięto cenę bez uzasadnienia

Pozostanę jednak przy swoim widząc ilości kontenerów i poczekam na q4 .

Moderator:
Drogi Użytkowniku
Przede wszystkim nie wrzucamy gołych linków, tylko link + krótki cytat + własny komentarz. Jeżeli moderacja usuwa post, to proszę nie wrzucać go ponownie. Zwłaszcza, że moderacja podała powód usunięcia.

anty_teresa napisał(a):
micmak napisał(a):
Dawno nie było tutaj takich emocji. Przesilenie na papierze.

W 2020 ceny rękawiczek dynamicznie rosły, a Mercator przeszacowywał zapasy in plus, podbijało to wyniki. Natomiast w 2021 ceny rękawiczek spadły, spadły tez przychody, spadla wartość zapasów, są odpisy obciążające zysk. Naturalna kolej rzeczy.
Ale jak się porówna 3q 2019 (145mln) do 3q 2021 (362mln). Przy takim porównaniu tragedii chyba nie ma..?

Mercator jak każda inna spółka z GPW nie przeszacowywała zapasów in plus, chyba że rozwiązywała odpisy na zapasy, bo tego zabraniają MSRy.

A jeśli chodzi o przychody to odnieś 145 mln zł do 50 mln zł kapitalizacji i obecne 362 mln zł do kapitalizacji na poziomie kilkadziesiąt razy większej.

Albo odnieś to do kapitałów własnych wtedy mieli 10 razy mniej.king
2017r kurs 17 pln przychody kwartalne 80 mln czyli prawie 5 razy niże,j kapitał własny 120 mln czyli ponad 10 razy niżej. Dodajemy jeszcze marze jedno cyfrowe w 2017r. Patrzymy ile wolnej gotówki mieli ile kredytów mi wychodzi spokojnie razy 10. Odejmujemy problem dystrybucji to jeszcze lepiej. Patrzymy ile fabryk mieli 1 zaraz 3 i kolejne 3 jakby chcieli gotówkę zamienić na fabryki.

anty_teresa napisał(a):
awz napisał(a):
W związku z tym jak rozumiem, towar na statkach, które są w drodze lub nawet już oczekują na rozładunek nie można by zaliczyć jako ten nad którym przekazano kontrolę i przychód nie zostałby zaksięgowany?

To zależy gdzie w umowie zapisany był odbiór towaru, tak jak napisał Ci Serg.

czapajewo napisał(a):
Zasady rozpoznawania przychodu w rachunkowości w Tajlandii:
Oznacza to, że dopóki na nabywcę nie przejdą "istotne korzyści i ciężary (ryzyka)" związane z własnością towaru to nie można uznać, że przychód z jego sprzedaży został osiągnięty. Moment przejścia tych korzyści lub ryzyk jest zwykle (także w transporcie morskim) związany z wydaniem towaru nabywcy (przy większości reguł Incoterms stosowanych w handlu z przewozem morskim). W związku z tym można założyć, że jeżeli nie doszło do wydania towaru nabywcy to tajlandzka spółka (np. MRC Thailand) nie ma przychodu ze sprzedaży, co oznacza także, że jej polska spółka macierzysta (np. MRC) nie może tego przychodu ująć w sprawozdaniu skonsolidowanym.

Cieszy nas bardzo, że chwalisz się znajomością rachunkowości w Tajlandii. Problem w tym, że nie znasz podstaw panujących w Polsce czy Europie. Inaczej wiedziałbyś, że Mercator sporządza sprawozdania skonsolidowane zgodnie z MSR, a sprawozdania spółek zależnych musi przekształcić do tego standardu i nie ma żadnej potrzeby aby sięgać do rachunkowości tajlandzkiej. Wszystko co jest w skonsolidowanym musi i jest zgodne ze standardem europejskim MSR/MSSF.

Pisz co chcesz ale to się kupy nie trzyma wysłali 682 kontenery po 3,5 mln szt rękawiczek ponad 2 mlrd do samego USA i tego nie widać w szacunkach.

Spoko nawet jeśli przemielili normalnie ile mielą co kwartał to zostaje połowa stanów magazynowych w towarze i ew. odpisy będą o połowę mniejsze co nie zamaże tak istotnie wyniku na produkcji w q4. A złe zapasy zamienią się na dobrą gotówkę.

xMateusZx napisał(a):
Jak zyski były po 300 mln+ to nikt nie zastanawiał się czy Mercator je dobrze księguje. Jak zyski zaczęły lecieć w dół to nagle pojawiło się sto tysięcy teorii spiskowych dziejów.

Do czego to porównać? Poziom taki jaki prezentuje wyznawca teorii iż 5G daje raka i trzeba chodzić w aluminiowej zbroi żeby się przed tym uchronić.

Odpowiedź jest prosta. Przychody spadają bo ceny lecą w dół.

Rok temu w październiku rękawiczki na allegro najtańsze nitryle były po 70 zł za paczkę. Jeszcze w lutym były po 60 zł za paczkę. Jak ceny zaczęły lawinowo spadać to i przychody i zyski zaczęły spadać i odpisy zaczęły ciążyć na wyniku netto. Cena najtańszych Mercatorów na allegro w tej chwili to 23 zł.

Nitryle 23 pln

70 -> 23 zł.

A to jest jakiś mały sprzedawca. Jak ktoś bierze już ilości kontenerowe to 18pln za paczkę jest w stanie ugrać na chwilę obecną. Dodatkowo nie da się wypchnąć tych drogich zapasów od razu bo nie ma chętnych żeby kupować rękawiczki na zapas kiedy w przeciągu paru miesięcy zleciały o ponad 50% ceny.

Juz teraz wiecie skąd takie małe przychody czy wam to jeszcze trzeba jakoś inaczej przetłumaczyć? Czy dalej sobie będziecie sto tysięcy teorii tworzyć żeby zaspokoić swoje sumienie?

A czy wtedy były takie przestoje w portach? Widziałeś wykres transportów i wyraźnie widać że ruch zaczął się od połowy września - peak transportów do USA był najwyższy w historii był nadzwyczajny względem pozostałych okresów.

Zasady rozpoznawania przychodu w rachunkowości w Tajlandii:
"Revenue arising from the sale of goods should be recognised when all of the following criteria have been satisfied: [IAS 18.14]
1) the seller has transferred to the buyer the significant risks and rewards of ownership..."
www.iasplus.com/en/standards/i...

Oznacza to, że dopóki na nabywcę nie przejdą "istotne korzyści i ciężary (ryzyka)" związane z własnością towaru to nie można uznać, że przychód z jego sprzedaży został osiągnięty. Moment przejścia tych korzyści lub ryzyk jest zwykle (także w transporcie morskim) związany z wydaniem towaru nabywcy (przy większości reguł Incoterms stosowanych w handlu z przewozem morskim). W związku z tym można założyć, że jeżeli nie doszło do wydania towaru nabywcy to tajlandzka spółka (np. MRC Thailand) nie ma przychodu ze sprzedaży, co oznacza także, że jej polska spółka macierzysta (np. MRC) nie może tego przychodu ująć w sprawozdaniu skonsolidowanym. Jeżeli kontenery są jeszcze na statku i nie zostały rozładowane to prawdopodobnie MRC Thailand nie mogło jeszcze rozpoznać z tytułu sprzedaży towarów w tych kontenerach przychodu i ten przychód nie pojawił się jeszcze w sprawozdaniu skonsolidowanym na 30 września br. i w "szacunkach", które przecież dotyczą szacunkowych przychodów w takim sprawozdaniu i są ustalane w oparciu o te same zasady. Przychód ten pojawi się dopiero w okresie, w którym nastąpiło wydanie towaru (jeżeli np. w październiku to zostanie ujęty w Q4). Może tu jest pies pogrzebany i z tego wynikają tak dziwnie niewysokie przychody przy tak dużej ilości kontenerów/
Przestoje w portach brak dostępności towaru i rozpędzający się covid mogą zatrzymać ruch w dół cen rękawiczek a niewielki up może dac marze na dystrybucji. Ja gram tu pod covid dlatego tu jestem od połowy września i odwrócenie tendencji.

Produkcja wq3 mogła dać w nawet 100 mln.
To nie jest kulawy biznes.

Cały czas podejrzany jest mały obrót względem wysłanego tonarzu do AB - przychody jakby oddały 32% k/k spadek cen towaru. A jak się spojrzy na tonaż wysłany do USA to towar winien kilka razy się obrócić względem stanów magazynowych. Towar wysłany w połowie i pod koniec września mógł nie dotrzeć jeszcze do odbiorcy. A przychód pokazuje ze zapasy z końca q2 nie obróciły nawet 1 pełny raz. Generalnie milczenie wodza w związku z towarem wysyłanym do AB jest podejrzane - może tam jest jakiś as w rękawie. A ze ma kasy po skupie to i ślini się strasznie na pewno.
ps. A na dystrybucji w 2020r i q1 2021 mieli 46% - swoje zarobiła i w przyszłości więcej zarobi niż z produkcja.

Joker napisał(a):
To niedlugo Wiesiek bedzie mogl za kase wyjeta ze Spolki odkupic pozostale 40% i jeszcze jemu reszta zostanie.
Wtedy to juz strategia na wydanie gotowki ze Spolki bedzie sie dzieiic tylko sam ze soba.
:)

Tylko jak już się podzieli sam ze sobą - to gdzie będzie dymał leszcza jak nie na bananie. Doskonale wie ze jak przestawi automat i na rękawkach się poprawi to zgarnie te 400 mln na kolejnym kole nic nie tracąc.

No zobaczymy ceny wiecznie spadać nie będą a do dystrybucji wystarczy ze ceny są stabilne. Zapowiadają to na styczeń-luty - rynek zagra wcześniej.
Spadać bądź co bądź przy zdrowym bilansie maks 0,7-0,8 wk. Ale za popularność MERC daje 150 ziko. Generalnie trzeba patrzeć jak szerszy rynek się porusza bo tam klucz, Jak ławą pójdzie do góry/dołu to i tu będzie przełozenie. Trzeba brać pod uwagę ze ci co mieli wiedzieć wiedzieli i stoją z kasą niżej. Temu nie rosło.

xMateusZx napisał(a):
xMateusZx napisał(a):
Comfort Gloves na tą chwilę C/Z 1.16, jest to wyłącznie producent nie obarczony ryzykiem odpisów za taniejące rękawice. Jak ktoś sądzi że tutaj jeszcze nie ma pola do popisu przy shortowaniu to niech się zastanowi co się stanie gdy Mercator wykaże stratę i zacznie "przejadać" zarobiona kasę. Wystarczyłoby zarobić z produkcji 70 mln pln i zrobić odpis na 80 mln i już mamy -10mln, które rozpaliłoby niektórych do czerwonościbinky

Oczywiście nie mówię że to już stanie się w tym kwartale, ale powoli do przodu Mercator będzie raczej zmierzać w dwucyfrowym kierunku zysku, a to już w tym kwartale może się wydarzyć. Chwila prawdy nadejdzie za parę dni, zatem pożyjemy, zobaczymy wave

36 mln zysku w 3 kwartale.
Moderator:
...

@edit

pytanie nr 1. Gotówka netto na chwilę obecną to 500 mln, w poprzednim kwartale to było 800mln. Co się zatem stało ?

Jak to co się stało poszła na skup akcji po 500pln. Na koniec q2 mieli 824mln a skup był w q3.
Co do samych wyników -
1. Korekta wrześniowa była liczona w cenach sierpniowych i mogli na dystrybucji mieć jeszcze 30-50 mln zaległej straty.
2. Wolumen wysyłek z września wskazuje ze nie wszystko było zaliczone do q3 a to co zakręciło było na niewielkiej marzy albo poszło z niewielką stratą.
3. Produkcja dalej robi imponujące marze
Generalnie patrząc na samą produkcję wynik kwartalny oscylował by w granicach 70-100 mln i dalej jest to wartość imponująca i gdyby ją oddzielić od dystrybucji i założyć ze 25% przychodów pojawi się w 2022r. z nowej fabryki to należy się 250pln ziko. Na nieszczęście dystrybucja mataczy ten obraz. No ale to ryzyko być może utrzymania odbiorców. Bilansowo spółka zasługuje żeby chodziła powyżej 1wk.
4. Trzeba patrzeć na sektor - bo kurs nie będzie odbiegał znacząco od tego co tam się będzie działo.

Jak na razie mówi się o wzroście rynku r/r o 16% i jego szczycie w roku 2026r. - podaż może nie nadążyć.
A zapowiadana stabilizacja cen towarów/surowca w styczniu-lutym to dobry prognostyk dla rozbudowanej dystrybucji. Jeśli nawet marze będą spadały to przychody będą wzrastały równoważąc wynik.
ps. Cały rynek jest skrajnie nie dowartościowany i to nie będzie długo stało wg mnie. A przy takim spadku na rynku to na walorkach sami twardziele już zostały. Wystarczy iskra.

Dziwne żeby nie było zainteresowania wielu techników czekała o na ta lukę przy 169pln w tym ja,
ps.Tu bardziej chodzi o kwestię rzetelności. Jeśli wdajesz się w dysputę to można zerknąć głębiej. A co do spadających cen rękawiczek niebawem będziesz miał szacunki za q3 i raczej nie wietrzyłbym tu sensacji dalej MERC będzie pokazywał lepsze wyniki niż wiele spółek w swoich szczytach (IT ASBIS - zakład ze Merc będzie miał lepsze). A co do całej branży można sadzić że schorty to przeszłość bo leży już na pysku i nie ma z czego spadać.
p.s A co do kapitałów własnych i wk akcja i ilości mamony to wolę jednak jeśli mają mamonę niż wartości niematerialno-prawne, zwały magazynowe jakiegoś surowca, przewartościowany bank ziemi. Mamona to mamona z tego płaci się dywidendy buduje fabryki jeśli jest jej dużo.

"Nie wiem skąd te kwoty bierzecie, jednak Stockwatch podaje stan gotówki w kasie na 360 mln."
To przykre ze nie wiesz.
www.fxmag.pl/attachments/espi/...
str. 3
Pozostałe aktywa finansowe - 463 mln
Stan gotówki - 361 mln

Gdzieś dobrze ulokowali kapustę same przychody finansowe za q2 to 7,5 mln.

Nie wiem skąd te kwoty bierzecie, jednak Stockwatch podaje stan gotówki w kasie na 360 mln.

Z raportu kolego za I półrocze. Mają tyle gotówki a drugie tyle w aktywach finansowych (tupu lokaty fundusze o małym tyzyku r.p i t.p) w sumie na ponad 800 mln. Teraz po podziale zysku i nowym hajsie z wyczyszczenia zapasów kasy i aktywów finansowych nie powinno być mniej niż 700 mln.

Finansowo MERC względem konkurencji jest nie doszacowany
Nawet wspomniany
"Comfort gloves ma w kasie 655 mln RM
Wycena na tą chwilę 790 mln RM."
CG ma w kasie nie 655 mln a 377 mln RM przy kapitalizacji 742 mln RM przy MERC 820 /1,6 mlr
Ale popatrzmy szerzej
Lider
TOP Glove
cwk 1,15 c/z 2,55
Rubberex
cwk 1,44
c/z1,90
Supermax
cwk=1,21
c/z=1,6
Kossan Rubber
cwk=2,38
c/z=1,99
Hatalega
cwk=4
c/z 4
Careplus
cwk=2,49
c/z=1,97
Przypomnijmy MERC cwk=1,18 c/z=1,50 przy stanie gotówki z śr. inwestycyjnymi na poziomie 820 mln i marzach o 20pkt % większych niż konkurencja. Nie wnikając ze we wrześniu obrócił się towar wartości kilka razy stan magazynowy.

Ja wietrze szanse w przyszłości ze dystrybucja będzie głównym źródłem dochodu - przy stabilniejszych cenach towaru a kiedyś to nastąpi prędzej czy później. A kontakty już będą. Może warto teraz do tego nawet i dołożyć i pokazać się że MERC to wielka spółka.

Marze na produkcji w stosunku do konkurencji z Malezji na MERC są wyjątkowo imponujące 69% za I półrocze i nawet jak spadną o 10%-12% k/k to dalej będzie lepiej niż kwartał temu marze na Malezyjskich spółkach.
Przychody kwartalne z produkcji jakby nawet spadły o połowę z 360 mln na 180 mln a marze wynosiły 30% to jest zysku kwartalnie po 50 mln (Malezja robiła by już nogawkami na marzy 5-10%). wave
A mają dystrybucję i są takim habem dla maluśkich Tajlandczyków i bramą do USA/EU i coraz więcej kontaktów co widać po wzroście eksportu do USA- gdzie towar w wolumenie na zapasach kilka razy przefiltrowano w miech - ceny we wrześniu średnio 5% spadły przy wzroście usd 4% - jakieś marze były - pytanie tylko ile prawdy w tym ostatnim odpisie czy nie został jakiś kwiatek rzędu 30-50 mln co znowu by zjadło ew. profity wrześniowe z dystrybucji.

A co do strategii to pełna zgoda przy rynku plus 16 r/r to tylko rozwijać produkcję to lepiej niż gaming mobilny. Szkoda ze to kasa z rękawiczek a nie z gier bo gdyby była z gier to byłoby już razy 20 w kapitalizacji.

Apropo Comfort Gloves ja osobiście wybrałbym MERC z uwagi na lepszą formę dzielenia się zyskiem (dywidenda mi się nie podoba wolę skup w przedziale 500-700pln części akcji) i znacznie większą pulę do podziału zysku. Po za tym marze MERC z produkcji za I półrocze to 69% i generalnie chyba nikt nie fiknie z konkurencji z TOPG na czele. Rozumiem ze marze spadną ale ile musiałyby spaść marze żeby kwartalnie nie wyrobić 100 mln z produkcji (z 330 mln z produkcji musieli by zejść z 69% na 30%). A wyraźnie widać ze marze na MERC są znacznie wyższe niż marze konkurencji. W razie tąpnięcia głębszego cen to oni się wyłożą MERC zostanie. A tuz za rogiem kolejny wzrost na produkcji dzięki nowej fabryce co zniweluje ew. dalszy spadek cen towarów bo MERC zwiększy przychody o 25% z produkcji. Także przy marzy ew. 30% w roku 2022 na produkcji dalej będzie grubo ponad 100 mln kwartalnie. Właśnie nie wiem czy Comfort Gloves w roku 2022 zwiększy produkcje o 1/4. Co na pewno marze mają pikuś przy MERC a i dzielić się tak sowicie zyskami nie chcą. A przede wszystkim MERC to król GPW.

Apropo mitycznie spadających cen towarów :
"Ceny surowców za kwartał zakończony 4QFY2021 złagodzone od 3QFY2021, przy średnim koncentracie lateksu naturalnego ceny spadły o 10% z 6,31 RM do 5,65 RM, podczas gdy cena lateksu nitrylowego spadła o 4% z 2,31 USD/kg do 2,21 USD/kg."
Wyraźnie widać ze owszem ceny towarów spadły w ostatnim kwartale ale jest i spadek surowców.
A co do dystrybucji - usd in plus a obroty wrześniowe skasują zapasy i zamienią w większości na mamonę.

Wybrzydzajcie wybrzydzajcieBoo hoo!
Znacie przeszłość mniej więcej teraźniejszość ,która jest już w cenie wk=okolice ONE w czasie hosanny i żniw nawet jakby marze na produkcji w 2022r. roku wynosiły w okolicach 30% to i tak przy nowej fabryce i z produkcji 400 mln kwartał jest grubo ponad 100 mln zysku na produkcji. Dystrybucja niech pokarze 10%-12% ceny nie są juz az tak zmienne to 200 mln kwartał jest możliwy. A cały czas nie wiem co przyniesie zaraza - a może ponownie gwałtowny wzrost cen. Po mojemu wszelkie zło łącznie z cd spadek cen jest grubo przesadzone a papier technicznie czeka na strzała na poziomy 300pln. a jak się nie pogorszy wyzej.

A marże na dystrybucji hmm pomyślcie ile będzie jak nie będzie odpisu w q3 - a to nie produkcja wystarczy ze ceny są stabilne a jak się patrzy na marze na produkcji to tak mocno nie spada jeśli był zjazd z 71,4 na 69,8%.Jęsli wcześniej były na poziomach 19% - tych kiedyś w sytuacji braku dynamicznego spadku kwartal /kwartał.

angry3 angry3 angry3 angry3
Ludzie wy z Planety ziemia?
Kiedyś 2 lata wybrzydzali mi tu F51 bo to Veno51 teraz tu takie dziwy się czyta od podobnych ekspertów.
Ludzie mamy do czynienia ze spadkiem na wk (akcji po umorzeniu będzie nie całe 10 mln dla przypomnienia). Halo dla przypomnienia jest hossa a takie coś jak wk=1,1 to towar rzadkiej klasy tym bardziej podczas żniw.
Marże na produkcji spadły z 71,4% do 69,8% - czytaj dalej żniwa bo do 17% jak było kiedyś przy r/r wzroście o 16% popytu nigdy nie dojdzie co najwyzej po pandemii za wiele lat. A w tym czasie wk na 1 akcje wskoczy na ponad 200 ziko z czego 50 ziko przytuli się w postaci 1/3 zysku. Ja wiem najlepiej kupić po 30pln i za 5% akcji mieć zwrot wkładu i grać bez ryzyka.salute

Porównanie Linux - windows miało uwypuklić że windows jest gorszy ale popularniejszy i wygrywa w tej batalii. A windows to autodesk.thumbright

Temu bo peniam że ktoś mi jeszcze zwinieShame on you Mój baton jest na później.thumbright Miało to służyć przyspieszeniu decyzji inwestycyjnych bo się czają w ukryciu jakimś zamiast wywalać PKC.

Nie no to ja chyba wystawiam swój baton po prawej a nóż ktoś weźmiebinky całe 26 tysiączków.

Pewnie masz racje. Aczkolwiek czasem lepsze nie jest lepsze - mniej więcej coś ala windows kontra Linux.

Jezeli chodzi o spadającą wk od 2007 r to ja widze spadek ale od II kwartału 09 co związane to jest glównie z dywidendą i trwającym skupem a nawet tym że podawana wk obecnie jest przeliczana na 9 mln akcji a nie 8 mln. A czy powinni zmienić branże na finanse nie wiem ale mi to nie przeszkadza jak spółka może zarobić dodatkową bańkę czy dwie. Jezeli jest to prostrze nie w realu to o co caman. Co do subtytutów autodesk nie będe się wypowiadał - aczkolwiek autodesk górą.thumbright

Poczekam aż koparki opadnąthumbright

Chciałem tylko przybliżyć bardziej problematykę bo na pierszy rzut oka wk taka c/z taka i wot kończy się cała analiza. Jakby nie było ilość kasy jaką mają jest imponująca a zorganizowany skup trwający od marca wykosił nam 1/4 FF z fundami na czele i stoi gotowy na kolejne akcje na 3,50PLN. Cóż można wybrać spółki niedowartościoane i czekać może się kto zlituje.Shame on you

One2One czy Powermedia i Procad mają wspólny mianownik (małą ilość akcji i duże zainteresowanie+Korzeń) i może to pozwala na lepszą ich wycenę od pozostałych spółek IT a jak wiemy troche brakuje jeszcze Procadzikowi do One2One. Na Procadzie mamy efekt skupowy 11% akcji z rynku znikneło i dalej będzie znikać jak zajdzie taka potrzeba- niedawno o tym się przekonaliśmy. Spółka na dziś posiada 10 mln PLN (8 mln w fundach r.p 2 mln kasa) co miesiąc od roku przyrasta 0,2mln - stale skupuje swoje akcje (1 mln po 2,3PLN to naprawde sukces-mogą opylić teraz złotówke więcej i 1 mln extra do wyniku a 2 złotówki więcej to 2 mln). Wyniki jakie mieliśmy do tej pory w 2009 r wiemy i szału/dramatu nie ma ale ja kupując Procad bardziej nacisk kładę na potencjał drzemiący w tej spółce a jak wiemy do akwizycji jest bliżej niż dalej. Tym bardziej że wydaje się że papier jest grany w jedną stronę.thumbright Kapitalizacja przy 4 PLN to tylko 32 mln i przy 10 mln w kasie i ultra bezpiecznych aktywach rynku pieniężnego daje nam współczynnik kapitalizacka /kas 3 - gdzieś jest lepiej bo osobiście nie słyszałem.Shame on you

Można było się spodziewać tradycyjnej zwałki po 3 kwartale i zająć wcześniej odpowednią pozycję. Aczkolwiek wszystkiego nie mozna przewidzieć i nigdy do końa nie wiadmo co będzie. Moim zdaniem papiet jest ciągle zbierany pod zdarzenia które prawdopodobnie nastąpią na przestrzeni najbliższych kwartałów - poprawa wyników, akwizycje. Nie widać było dystrybucji na poziomie 4 PLN raczej była to spokojna realizacja zysków. Być może hamulcowy deczko przycisnął ale i od dołu kiedy trzeba umie też przycisnąć. Moim zdaniem maksima zostana przebitę - pytanie jedynie o czas w jakim sie to stanie. To jest najlepszy czas na Procad.thumbright

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 28 sierpnia 2025 14:42:15
Liczba wpisów: 90
[0,02% wszystkich postów / 0,02 postów dziennie]
Punkty respektu: 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,644 sek.

zuoxrcrt
dwpthnad
ovhxwxda
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bbgbrfvz
svqbamme
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat