PARTNER SERWISU
pumtmgga
Marek_g

Marek_g

Ostatnie 10 wpisów
No dobrze, ale jeśli nawet były problemy, o których piszesz, to już są rozwiązane lub rozwiązywane i oprócz opóźnienia ( i powiedzmy związanych nim kosztów), nie ma kosztów np. zakupu nowego pieca ( gwarancja), czy kostki ( wina producenta lub wykonawcy).

A to, że firma zdecydowała się na inwestycje - to dobrze, nie wiem czemu doszukujecie się tu problemów. Przecież firma przynosi zyski, więc trzeba jakoś ominąć płacenie podatków - najlepiej poprzez inwestycje, a i kwestia prestiżu nie jest bez znaczenia - pamiętajmy, że za tą firmą stoi człowiek, który ją stworzył i dla którego to całe życie.

Jeśli ktoś inwestuje długoterminowo, to obecna cena jest mu obojętna, lub nawet korzystna, bo może dokupić tanio ( wartość księgowa na poziomie 70% kapitalizacji).
A jeśli ktoś chciał spekulować lub zagrać krótko, to ma zblokowaną kasę i się wkurza.

Sam osobiście bym dokupił trochę akcji, żeby uśrednić, ale kasę mam zblokowaną w innych inwestycjach i póki co tylko się przyglądam zmianom cen.

Sytuacje IMHO może odwrócić pojawienie się grubasa lub wieści o poczynaniach konkurencji ( propozycja współpracy, wykupu etc.) - nikt nie lubi jak mu rośnie konkurencja za miedzą.

No to ja się wypowiem, w pewnym okresie miałem "zainwestowane" w kokos ok. 2-krotność średniej krajowej.

Inwestowałem sam - wybierałem ludzi, którzy wydawali mi się wiarygodni.
1. Spłacalność nie jest rewelacyjna - oscyluje w granicach 85-90%; Stopa zwrotu od początku 6,95% - i od tego trzeba zapłacić "Belkowe"
2. Ciągle ciąży widmo, czy za jakiś czas US się nie przyczepią o działalność gospodarczą
3. Żeby reinwestować pieniądze trzeba bacznie śledzić aukcje - wymaga to poświęcenia trochę czasu
4. Mam kilka aukcji niespłaconych - do sądu jeszcze nikogo nie podałem - ot taki wrodzony strach przed wymiarem sprawiedliwości, no i niestety brak czasu też robi swoje.
5. Pieniądze są "zamrożone" - nie da się ich w ciągu np. 2 tyg. odzyskać i zainwestować w co innego.

Reasumując: jest to forma inwestowania nie dla mnie, wolę ten czas poświecić na śledzenie giełdy. Przy kilku procent nie spłacanych rat - dosyć mocno mamy obniżoną stopę zwrotu. Teraz pytanie czy dla kilku procent zysku warto ganiać po sądach - gdzie jak wiemy możemy te pieniądze wrzucić na GPW lub choćby w fundusze i mieć SPOKOJNY zysk - przy o wiele mniejszym ryzyku i nerwach??

Może to co teraz napiszę zabrzmi nieco nieładnie: ale z tego co obserwuję już lepiej jest wziąć pożyczkę i po spłaceniu kilku rat, przestać spłacać - tylko nieliczni zwrócą się o zwrot kasy - a i tak po ich spłaceniu wyjdziemy na ładny +. Tego typu mechanizm też wystarczająco mnie odstrasza - miałem kiedyś przypadek pewnej PB (pożyczko biorczyni), która przestała spłacać i chciała polubownie to załatwić - to na 15 inwestorów udało jej się skontaktować tylko z 4 - reszta jakby się pod wodę zapadła. Oczywiście nikogo nie namawiam do tego - ale mam mnóstwo nie spłaconych pożyczek - gdzie właśnie po spłaceniu kilku rat, kontakt się urywa.

Nie ukrywam, że może i bym wrócił do tego typu pożyczek, ale właśnie z jakąś grupą inwestorską - no i na pewno po rozwiązaniu kwestii - czy tego typu inwestycje są DG.

Poprosiłbym osoby zorientowane o przybliżenie tematu Czechów i Taurona - coś na samym początku było mówione o tym, że swego czasu Czesi chcieli kupić 25% aukcji Tauronu - wiadomo czy na chwilę obecną jest jakieś info w tej kwestii.
Nie uważacie, że może pojawić się opór psychiczny przy poziomie 6,3zł ( 0,7 X 9)??

Ja to widzę, w ten sposób, że wiadome jest, że w perspektywie długoterminowej tauron wzrośnie.
Nawet potrzeba wyłożenia niemałych pieniędzy na inwestycje, nie powstrzyma wzrostu, bo każda inwestycja powoduje wzrost wartości wewnętrznej.
A do tego czasu aukcje Taurona, jak kolega wyżej wspomniał będą dla każdego lepsze od lokaty w banku czy choćby obligacji. Więc powoli aczkolwiek systematycznie będzie zyskiwał.
Przypomnijmy sobie pierwsze przedemisyjne wyceny taurona, a i ostatnia rekomendacja była rewelacyjna - choć ja osobiście byłbym w stosunku do niej ostrożny ; W perspektywie nieco dłuższej, uważam że Tauron wzrośnie i to całkiem nieźle.

5,79zł
W mBanku mam w dniu dzisiejszym 934 akcje o wartości 8 406,00 PL - nie miałbym nic przeciwko takiemu kursowi joker

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 16 października 2013 20:33:37
Liczba wpisów: 5
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,234 sek.

kbhlkwil
eegwlabs
luukthok
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
obwcpnhf
gxyccdcg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat