Temat:
HELIO
No dobrze, ale jeśli nawet były problemy, o których piszesz, to już są rozwiązane lub rozwiązywane i oprócz opóźnienia ( i powiedzmy związanych nim kosztów), nie ma kosztów np. zakupu nowego pieca ( gwarancja), czy kostki ( wina producenta lub wykonawcy).
A to, że firma zdecydowała się na inwestycje - to dobrze, nie wiem czemu doszukujecie się tu problemów. Przecież firma przynosi zyski, więc trzeba jakoś ominąć płacenie podatków - najlepiej poprzez inwestycje, a i kwestia prestiżu nie jest bez znaczenia - pamiętajmy, że za tą firmą stoi człowiek, który ją stworzył i dla którego to całe życie.
Jeśli ktoś inwestuje długoterminowo, to obecna cena jest mu obojętna, lub nawet korzystna, bo może dokupić tanio ( wartość księgowa na poziomie 70% kapitalizacji). A jeśli ktoś chciał spekulować lub zagrać krótko, to ma zblokowaną kasę i się wkurza.
Sam osobiście bym dokupił trochę akcji, żeby uśrednić, ale kasę mam zblokowaną w innych inwestycjach i póki co tylko się przyglądam zmianom cen.
Sytuacje IMHO może odwrócić pojawienie się grubasa lub wieści o poczynaniach konkurencji ( propozycja współpracy, wykupu etc.) - nikt nie lubi jak mu rośnie konkurencja za miedzą.
|
No to ja się wypowiem, w pewnym okresie miałem "zainwestowane" w kokos ok. 2-krotność średniej krajowej.
Inwestowałem sam - wybierałem ludzi, którzy wydawali mi się wiarygodni. 1. Spłacalność nie jest rewelacyjna - oscyluje w granicach 85-90%; Stopa zwrotu od początku 6,95% - i od tego trzeba zapłacić "Belkowe" 2. Ciągle ciąży widmo, czy za jakiś czas US się nie przyczepią o działalność gospodarczą 3. Żeby reinwestować pieniądze trzeba bacznie śledzić aukcje - wymaga to poświęcenia trochę czasu 4. Mam kilka aukcji niespłaconych - do sądu jeszcze nikogo nie podałem - ot taki wrodzony strach przed wymiarem sprawiedliwości, no i niestety brak czasu też robi swoje. 5. Pieniądze są "zamrożone" - nie da się ich w ciągu np. 2 tyg. odzyskać i zainwestować w co innego.
Reasumując: jest to forma inwestowania nie dla mnie, wolę ten czas poświecić na śledzenie giełdy. Przy kilku procent nie spłacanych rat - dosyć mocno mamy obniżoną stopę zwrotu. Teraz pytanie czy dla kilku procent zysku warto ganiać po sądach - gdzie jak wiemy możemy te pieniądze wrzucić na GPW lub choćby w fundusze i mieć SPOKOJNY zysk - przy o wiele mniejszym ryzyku i nerwach??
Może to co teraz napiszę zabrzmi nieco nieładnie: ale z tego co obserwuję już lepiej jest wziąć pożyczkę i po spłaceniu kilku rat, przestać spłacać - tylko nieliczni zwrócą się o zwrot kasy - a i tak po ich spłaceniu wyjdziemy na ładny +. Tego typu mechanizm też wystarczająco mnie odstrasza - miałem kiedyś przypadek pewnej PB (pożyczko biorczyni), która przestała spłacać i chciała polubownie to załatwić - to na 15 inwestorów udało jej się skontaktować tylko z 4 - reszta jakby się pod wodę zapadła. Oczywiście nikogo nie namawiam do tego - ale mam mnóstwo nie spłaconych pożyczek - gdzie właśnie po spłaceniu kilku rat, kontakt się urywa.
Nie ukrywam, że może i bym wrócił do tego typu pożyczek, ale właśnie z jakąś grupą inwestorską - no i na pewno po rozwiązaniu kwestii - czy tego typu inwestycje są DG.
|
Temat:
TAURONPE
Poprosiłbym osoby zorientowane o przybliżenie tematu Czechów i Taurona - coś na samym początku było mówione o tym, że swego czasu Czesi chcieli kupić 25% aukcji Tauronu - wiadomo czy na chwilę obecną jest jakieś info w tej kwestii. Nie uważacie, że może pojawić się opór psychiczny przy poziomie 6,3zł ( 0,7 X 9)??
|
Temat:
TAURONPE
Ja to widzę, w ten sposób, że wiadome jest, że w perspektywie długoterminowej tauron wzrośnie. Nawet potrzeba wyłożenia niemałych pieniędzy na inwestycje, nie powstrzyma wzrostu, bo każda inwestycja powoduje wzrost wartości wewnętrznej. A do tego czasu aukcje Taurona, jak kolega wyżej wspomniał będą dla każdego lepsze od lokaty w banku czy choćby obligacji. Więc powoli aczkolwiek systematycznie będzie zyskiwał. Przypomnijmy sobie pierwsze przedemisyjne wyceny taurona, a i ostatnia rekomendacja była rewelacyjna - choć ja osobiście byłbym w stosunku do niej ostrożny ; W perspektywie nieco dłuższej, uważam że Tauron wzrośnie i to całkiem nieźle.
|
Temat:
TAURONPE
5,79zł W mBanku mam w dniu dzisiejszym 934 akcje o wartości 8 406,00 PL - nie miałbym nic przeciwko takiemu kursowi
|