PARTNER SERWISU
jevvrcgc
1 2 3

Pożyczki społecznościowe

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 7 grudnia 2010 10:37:50
Zgodnie z prośbą użytkowników zakłada wątek poświęcony inwestowaniu na serwisie Kokos.pl.
Fajnie byłoby dzielić się spostrzeżeniami, a może w przyszłości założymy coś na wzór nieformalnej grupy inwestującej. Coś takiego miało powstać pd nazwą Centre Group ale chyba nie za bardzo się rozwija.

Jeżeli ktoś inwestuje na tym serwisie to zapraszam do tego wątku salute
Edytowany: 7 grudnia 2010 18:27

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 7 grudnia 2010 12:04:08
nie ograniczałbym się tylko do kokos.pl Dobrze też się prezentuje ponoć zakra.pl z innych portali znam jeszcze finansowo.pl A ten bym odradzał z uwagi na to że nie ma tam rozliczania ratalnego, tylko na koniec umowy pożyczkobiorca spłaca całą kwotę.

sam zaczynam inwestować na kokosie narazie niewielkie kwoty, w sam raz żeby zobaczyć jak to funkcjonuje.

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 7 grudnia 2010 12:35:07
Grupa wspólnego inwestowania to dość dobry pomysł o ile działa na transparentnych i liberalnych zasadach. Proponuję po prostu wpisywać numer aukcji z kokosa jeśli wypatrzy się coś szczególnie atrakcyjnego. Centre group działa dość rzetelnie z uwagi na solidność szefa tej organizacji, natomiast sugeruję szczególną ostrożność wględem grupy GM muszkieterzy. Działają na zasadzie osobistej weryfikacji, jak ktość chce od nich pożyczyć, przedstawiciel grupy pojawia się u niego osobiście i weryfikuje jego wypłacalność. Nigdy w tym nie uczestniczyłem, ale przeglądając rynek wtórny pożyczek (czyli pożyczki windykowane) widać że spory procent to właśnie pożyczki rekomendowane przez GM. W dodatku są to dość spektakularne przekręty, ich podopieczni uciekają z kominami >20k.

Ogólnie inwestując tutaj trzeba być ostrożnym, w końcu pożyczają tutaj osoby często z negatywną historią, z którymi bank nie chce rozmawiać. Powiedzmy że SL znajduje się w pół drogi od kredytu bankowego do pożyczek typu provident, chwilówka itp.:)

finansowo.pl nie znam, z tego co wiem to ich użytkownicy mają mniejszą spłacalność (mniej weryfikacji). Wydawałoby się że prowadzenie takiego portalu to świetny biznes, okazuje się że portale monetto.pl i smava.pl już zdążyły zbankrutować. Wygląda na to że kokoś zgarnia praktycznie cały tort.
Aktualnie: MRB(100%)

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 7 grudnia 2010 12:55:32
z tymi linkami do dobrych aukcji to jest ciężka sprawa.

w kokosie da się ustawić powiadomienia na maila dla konkretnych kryteriów aukcji. z tego wyszukiwania przychodzi mi kilka aukcji w miesiącu. większość jest już zamknięta jak wieczorem sprawdzam pocztę, zostają jedynie te bardzo nisko oprocentowane.

macie już jakieś windykacje za sobą? zajmujecie się tym sami czy zlecacie jakimś firmom windykacyjnym?

Kamil Gemra
0
Wysłane: 7 grudnia 2010 13:17:13
Ja mam windykacje w toku. Z jednej strony trwa sprawa w sądzie. Zajmuje się tym jeden z pożyczkodawców wspólnie z kancelarią Mały Dług, zatem ja tylko otrzymuję info co się dzieje. Nie wiem jak to się załatwia formalnie.

Mam też pożyczki w windykacji kokosowej. Niestety sukcesów tutaj brak. Raz sprzedałem pożyczkę na rynku wtórnym. Podobno właśnie kancelaria Mały Dług się specjalizuje w windykacji takich pożyczek. Nie wiem bo nie korzystałem bezpośrednio.

Kamil Gemra
0
Wysłane: 7 grudnia 2010 18:28:27
Zmieniłem nawę wątku.

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 7 grudnia 2010 21:35:43
Najskuteczniej jest skierować sprawę prosto do sądu kiedy pożyczka przechodzi w stan natychmiastowej wymagalności. SNW następuje gdy pożyczkobiorca nie spłacił dwóch kolejnych rat, i nie zareagował na pisemko od kokosa wysłane bodajże 10 dni po terminie drugiej raty. Wtedy wysyłamy wszystkie papierki do dowolnego sądu i jak dostaniemy nakaz to możemy być w 80% pewni że pożyczka zostanie spłacona prędzej czy później. Zazwyczaj PB jak zobaczy nakaz sądowy mięknie i spłaca, bo wie że w każdej chwili może pojawić się komornik. Jeśli trafimy na twardą sztukę, można odczekać 2-3 lata, sprawa przycichnie PB nieco uśpi swoją czujność i być może uda się go zaskoczyć.

To doświadczenia moich kolegów, ja miałem tylko jedną sytuację. Kobieta przestała spłacać na 4 raty przed końcem, poszła na ugodę zaraz przed wysłaniem sprawy do sądu i utargowaliśmy 50% zaległej kwoty. Warto przed walką w sądzie próbować dogadać się poza kokosem, szczególnie z mniejszymi kwotami.

Współczuję inwestorom którzy pożyczyli niejakiemu tienowi. Gość zadłużył się na 20 tys i nagle przestał spłacać. Okazało się że popełnił samobójstwo. Co ciekawe pożyczka była ubezpieczona na wypadek śmierci, ale w umowie było zastrzeżone że nie może być to samobójstwo. Teoretycznie rodzina dziedziczy po nim długi, ale wątpie żeby ktoś ich nękał w tak ciężkiej sytuacji:/
Aktualnie: MRB(100%)

Kamil Gemra
0
Wysłane: 9 grudnia 2010 20:13:54
Co sądzicie o takich usługach jak oferuje portal richie.pl ?

Heyahpanama
0
Wpisów: 347
Wysłane: 9 grudnia 2010 21:14:09
Na pierwszy rzut oka portal wygląda ciekawie i na pewno zwiększy efektywność działań jako inwestora w social lending. Jednakże nie przyglądałem się temu z bliska, nie wiem ile wynoszą prowizje od usługi. Ponadto program działa kilka miesięcy, więc trudno jest stwierdzic, czy w późniejszym okresie będą mogli nadal pochwalić się 100% spłacalnością rekomendowanych przez nich pożyczek

Kamil Gemra
0
Wysłane: 9 grudnia 2010 21:24:13
Ja kilka razy skorzystałem z ich usług. Na razie spłacalność mają 100%. Koszty to zależy od ryzyka według nich. Do tego zależy od liczby punktów, które wykupisz (płaci się punktami). Wychodzi kilka procent od pożyczki. Wiem, że kilka to nieprecyzyjne ale na prawdę to jest bardzo indywidualne.

Moim zdaniem pomysł ciekawy ale tak jak napisałeś. Nie wiadomo co bedzie dalej. Do tego obiecują, że odkupią złe długi. jednak co będzie jak zaliczą poważną wtopę ?

Heyahpanama
0
Wpisów: 347
Wysłane: 9 grudnia 2010 21:30:56
Szczerze, to watpie by na tym etapie rozwoju ( to jest jakby nie bylo startup) byli w stanie wykupic jakis wiekszy "zły dług", małe rzędu kilkuset złotych pewnie tak, ale gdy będzie chodzić o kilka tysięcy to wątpie.

Z drugiej strony powinno im zależeć na wiarygodności i zadowoleniu klientów, więc kto wie.
W najbliższym czasie może także skorzystam z ich usług na próbe, zainwestuje wg. ich rekomendacji jakieś drobne kwoty.

Podoba mi się fakt, że może się do nich zgłosić także pożyczkobiorca, oni go weryfikują i uznają czy jest godny rekomendacji, czy nie. Gdyby firma się rozwinęła i miała jakąś bardziej przyjazną nazwę:D, to wróże jej samej i jej klientom świetlaną przyszłość, ale póki co to firma troszke przypomina jakąś "krzak" company.

RichiePL
0
Wpisów: 6
Wysłane: 10 grudnia 2010 00:58:24
Miło nam przeczytać, że nasz portal spotkał się z zainteresowaniem z Państwa strony. Dziękujemy za państwa opinie, zwłaszcza te krytyczne.

Zdajemy sobie sprawę, iż nasz projekt trafia niewielkiej części inwestorów na rynku SL.
Jednakże udało nam się przekonać do siebie już ponad 100 klientów którzy dokonują inwestycji kilka razy w tygodniu.

Nasz portal skierowany jest głównie do tych osób, które inwestowały samodzielnie i spotkały się z brakiem reakcji ze strony firm windykacyjnych czy też samego operatora portalu Kokos.

Z jednej strony - praktycznie zero możliwości działania w pojedynkę. Szczególnie przy niewielkich kwotach kapitału.

Z drugiej zaś - liczne sukcesy pracowników Richie i ponad 20-osobowej aktywnie działającej części Centre Group (z którą współpracujemy) - przy dezinwestycjach (czyli przed sądowych negocjacjach z dłużnikiem), sprawiają iż inwestycja w rekomendowane przez Richie aukcje może być bardzo ciekawym pomysłem na dywersyfikację portfela.

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie Państwa pytania dot. naszego portalu.

Sukcesów w inwestycjach życzę,
Maciej Ziółkowski
Richie.pl

Kamil Gemra
0
Wysłane: 10 grudnia 2010 09:01:13
Ja mam pytanie, które chyba każdy sobie zadaje. Czy jesteście przygotowani finansowo na zaliczenie kilku wpadek i wykupienie wierzytelności? Czy jakoś dywersyfikujecie ryzyko wybierając pożyczki tylko do jakiejś kwoty? Jak wygląda zarządzanie Waszym ryzykiem?

Lorenzo
1
Wpisów: 80
Wysłane: 14 grudnia 2010 08:41:43
Mam pytanie do osób które bawią się w kokos.pl. Ile kosztują formalności z rejestracją (dla pożyczkodawcy) i czy to nie jest łańcuszek jak z wygrywaniem bmw w orange? ;)

Kamil Gemra
0
Wysłane: 14 grudnia 2010 08:47:04
Z tego co pamiętam dla pożyczkodawcy formalności kosztują 5 zł. Musi zweryfikować numer konta.

RichiePL
0
Wysłane: 14 grudnia 2010 11:01:44
Odpowiedź dla użytkownika Lorenzo:

Nie, Kokos to nie jest łańcuszek.

To tak jakby powiedzieć, że Allegro jest dla paserów.
Walutomat dla cinkciarzy i spekulantów.
Zaś Facebook to nowe wcielenie Fotki-pe-el albo "kronika policyjna"

Przecież to, że portal "sporadycznie" wykorzystywany jest przez osoby o nazwijmy to nieuczciwych zamiarach - nie sprawia jeszcze aby zupełnie go przekreślać czy dyskredytować.
Myślę, że ponad 100 tysięcy użytkowników Kokosa nie może się mylić.

Pożyczanie pieniędzy (inwestowanie) nie ma zbyt wiele wspólnego z systemem argentyńskim gdy transakcja zawierana jest 1:1 bądź nawet 1:X. Gdzie 1 to pożyczkobiorca zaś X to inwestorzy. Pożyczkobiorca zobowiązany jest spłacić swoje zobowiązanie wobec wierzycieli.

Edytowany: 14 grudnia 2010 11:04

RichiePL
0
Wysłane: 14 grudnia 2010 11:05:00

Odpowiedź dla Pana Kamila:

Portal Richie.pl oferuje usługę rekomendacji aukcji na Kokosie. Co za tym idzie?
1) Zespół Richie inwestuje w każdą polecaną aukcję
2) Wybierane są wyłącznie pożyczki spełniające szereg ściśle określonych kryteriów. Nie ma od tej zasady żadnych odstępstw. Wspomniane kryteria to m.in. niskie zadłużenie, niewielka kwota pożyczki oraz rejon z którego pochodzi pożyczkobiorca.

Odpowiadając na Pana pytanie wprost - odpowiem w sposób który wydaje mi się najwłaściwszy.

Otóż nie sposób przekonać nikogo, że nasza, czy też (Kokosa/Allegro/Facebooka/Walutomatu) idea jest słuszna. Każdy zadecyduje sam czy jest mu potrzebna tego typu usługa.

Natomiast - uważam, iż jesteśmy przygotowani aby w sposób kompleksowy zadbać o najwyższą możliwą spłacalność wszystkich rekomendowanych aukcji.

Proszę zauważyć, iż każdy inwestor otrzyma od nas propozycję rozwiązania problemu jakim jest brak spłaty. Propozycja będzie składała się z kilku części. Każdy inwestor z osobna będzie miał możliwość podjąć decyzję w jaki sposób rozwiązać kwestię niespłaconej aukcji.

Richie jest od tego aby pomóc.

Co zatem zrobi Richie gdy pojawi się niespłacona aukcja?
Podejmie próbę negocjacji z pożyczkobiorcą (jako że Zespół Richie - przypomnę - inwestuje w każdą aukcję).

A co jeśli nasze działania okazałyby się bezskuteczne?
Otóż Panie Kamilu - w najgorszym wypadku "ścigałby" lub dochodziłby Pan swoich pieniędzy wspólnie z Richie. Ostatecznie to przecież Pożyczkobiorca zobowiązał się spłacić pożyczone pieniądze. Natomiast i Pan i my stoimy po tej samej stronie. Zależy nam na odzyskaniu zainwestowanej kwoty.

W zależności od potrzeb nasi inwestorzy otrzymają również możliwość odsprzedaży swoich inwestycji poprzez Rynek Wtórny - osobom wskazanym przez nas, zainteresowanym odkupieniem inwestycji. Na rynku wtórnym transakcje dokonywane są wyłącznie pomiędzy osobami fizycznymi, toteż Richie wskaże osobę która będzie gotowa przystąpić do transakcji jako kupujący.

Zatem podsumowując:
Czy to samodzielnie, czy to po zakupie rekomendacji Richie?
Inwestowanie w te same aukcje w które inwestuje nasz zespół jest w dużym stopniu bardziej bezpieczne i wydawać się może bardziej rozsądne niż działanie w pojedynkę.

Wraz z naszym zespołem inwestuje 10 osobowa grupa. Choć z przyczyn oczywistych wolałbym nie zdradzać tutaj nicków/pseudonimów w obecnym jej kształcie.

Dlaczego? Otóż dewiza Grupy brzmi "Zostawcie najlepsze aukcje dla nas"
Richie może więc jedynie za porozumieniem oferować rekomendacje aukcji.
W razie kłopotów - razem w ponad 10 osobowym gronie - wspólnie zaradzimy.

Miłego dnia życzę
Maciej Ziółkowski
Richie.pl
Edytowany: 14 grudnia 2010 11:06

Lorenzo
1
Wpisów: 80
Wysłane: 14 grudnia 2010 12:22:20
RichiePL napisał(a):
[i]Odpowiedź dla użytkownika Lorenzo:

Nie, Kokos to nie jest łańcuszek.

Absolutnie nie o to mi chodziło, chociaż przyznaje że mogłem lepiej sformułować pytanie. Liczbę klientów znam, reputację serwisu również, to co było dla mnie niewiadomą to formalności przy rejestracji. Niemniej dziękuję za informacje.

RichiePL
0
Wysłane: 14 grudnia 2010 14:34:37
Szanowny Panie Lorenzo,

Sformułował Pan swoją wypowiedź w sposób jednoznacznie wskazujący na:
"łańcuszek" oraz "loterię"

oba te zjawiska występują bądź występowały w Polsce oraz w innych krajach nagminnie wręcz.

Samo porównanie Kokosa do wyżej wymienionych sprawia, że czuję się delikatnie mówiąc urażony.

To tak jakby porównywać GPW do gry w którą gra obecnie moja siostrzenica czyli coś ala pokemony tudzież inne mniej czy bardziej przyjazne "stworzonka".

Otóż uważam, że Pana wypowiedź skomentuje również Pan Kamil który z pewnością poczuje się zniesmaczony podobnymi porównaniami. To on zaprosił mnie do rzeczowej dyskusji którą postaram się tutaj z Państwem prowadzić.

Zatem Panie Lorenzo, jeśli był to żart albo nietrafne porównanie - doskonale rozumiem i z pewnością zaledwie bym się uśmiechnął, gdyby nie fakt, że:

a) jestem inwestorem który znakomitą część swoich środków ulokował właśnie w pożyczki społecznościowe, dywersyfikując oczywiście portfel
b) wraz z wspólnikiem prowadzę portal http://www.richie.pl który to w dużym stopniu podnosi bezpieczeństwo tego typu inwestycji poprzez rekomendowanie jedynie aukcji spełniających szereg określonych przez nasz zespół kryteriów.

Pozdrawiam
Maciej Ziółkowski
Richie.pl

RichiePL
0
Wysłane: 14 grudnia 2010 14:53:32
Użyłem słowa Zespół, więc może warto abym to słowo sprecyzował:

Twórcy portalu:
Maciej Ziółkowski oraz Łukasz Lewandowski

Rekomendacje tworzone są w ścisłym porozumieniu z 10 osobową grupą inwestorów. Nie ma ona obecnie oficjalnej nazwy. Mogę jedynie nadmienić, iż są to osoby z województw: kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego, stąd też duża część wybranych przez nas aukcji może pochodzić z tego rejonu Polski.

Dodatkowo współpracują z nami 4 osoby wyspecjalizowane w dezinwestycjach czyli innymi słowy w odzyskiwaniu należności. Wykazują oni dużą skuteczność w polubownych negocjacjach z ewentualnymi dłużnikami. Obecnie oceniłbym ich pracę wskaźnikiem 25/30 gdzie 25 osób spłaca bądź spłaciło już swoje zobowiązania natomiast 5 spraw jest w sądzie.

Mówię tu oczywiście o inwestycjach dokonywanych przed powstaniem Portalu Richie.
Oficjalne statystyki Richie.pl wynoszą 100% spłacalność. Jest to stan na dzień 31 listopada 2010. Kolejne zostaną opublikowane w bieżącym miesiącu.

W kwestii nieudanych inwestycji? Uważam, iż warto nas przetestować inwestując w rekomendację Richie choć 50zł i samemu nas sprawdzić. Dużo się mówiło o różnych projektach ale uważam, że jedyne słuszne poglądy może wyrazić ten, kto spróbował.

Pan Kamil który rozpoczął rozmowę na niniejszym Forum wedle moich wiadomości z usług oferowanych przez Richie jest co najmniej zadowolony.

Najnowsza rekomendacja pojawi się w ciągu kilku najbliższych minut.

Miłego popołudnia
Maciej
Richie.pl

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,259 sek.

ofalntas
wzlekfky
ntkgzvil
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ytvydwje
zocodupd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat