PARTNER SERWISU
atdotyno
22 23 24 25 26
piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 22 czerwca 2011 11:24:48 przy kursie: 11,86 zł
Pozwole sobie podzielić się kolejną wiadomością ze strony relacji inwestorskich helio. Rzuca nieco światła na to co się działo w spółce. Wygląda na to że pozostaje jedynie czekać na decyzje w sprawie przeznaczenia nieruchomości w wygledach.

Witam Panie Piotrze,

Już śpieszę z odpowiedzią (pozwolę sobie ująć w punktach dla czytelności):
1. koszty przeprowadzki nie są znaczące, a właściwie na tle całorocznego wyniku pomijalne
2. Prezes wypowiadając się nt. 4Q miał na myśli 4Q roku obrotowego tj. okres kwiecień - czerwiec
3. okres kwiecień - czerwiec w dotychczasowej historii Spółki zawsze cechował się stratą
4. wypowiedź Prezesa miała zatem wydźwięk następujący: dzięki późnej Wielkanocy (II połowa kwietnia) mamy nadzieję, że okres kwiecień - czerwiec zakończy się wynikiem na poziomie 0 PLN, a nie jak w latach ubiegłych stratą. Jest to wiadomość pozytywna.
5. ZWZ jest zwyczajowo w połowie grudnia. Można się spodziewać, że podobnie będzie w br.
6. Kategorycznie dementuję informację o braku zgody powiatowego inspektora budowlanego. Tak jak informowaliśmy w raporcie bieżącym z dn. 20.05.2011 oraz informacji prasowej komentującej raport - Spółka otrzymała decyzję powiatowego inspektowa budowlanego o przekazaniu obiektu do użytkowania, tj. otrzymała zgodę.
7. Kilkutygodniowy okres wyczekiwania na w/w decyzję wynikał z racji czasochłonnych procedur odbiorowych, a nie z uwagi na wystąpienie jakichkolwiek uwag do obiektu. Snucie zatem domysłów o jakiejkolwiek wadliwości obiektu jest całkowicie bezpodstawne, zaś przesłanki jakie działają osobami, które rozsiewają tego typu nieprawdziwe plotki są dla mnie nieznane.
8. Wcześniejsze opóźnienie w budowie (tj. opóźnienie, które wystąpiło przed przystąpieniem do procedur odbiorowych) wynikało z:
- niekorzystnych warunków pogodowych wstrzymujących roboty (wczesna i długa zima 2009/2010, wysoki poziom opadów latem 2010 - przypominam, że była to tzw. powódź tysiąclecia, choć kategorycznie podkreślam, że obiekt nie jest zlokalizowany na terenach zagrożonych powodzią, tylko duża ilość opadów utrudniała pracę koparkom itp.)
- drobnych zmian projektowych naniesionych w trakcie realizacji inwestycji, dzięki którym możliwe było podniesienie walorów użytkowych obiektu względem pierwotnego projektu,
- opóźnień leżących po stronie Wykonawcy.

Mam nadzieję, że powyższa informacja w sposób wyczerpujący i czytelny ujęła poruszane przez Pana zagadnienia.

Od siebie dodam, że pojawiające się informacje na niektórych forach nt. uchybień budowlanych czy opóźnień w przeprowadzce są całkowicie bezpodstawne, zaś powody dla których rozsiewane są takie plotki są dla mnie nieznane. Jeszcze raz zatem podkreślę zatem, że wszelkie informacje, że inwestycja jest nietrafiona, grunty podmokłe itp. są nieprawdziwe, a ujmując kolokwialnie - aż się nóż w kieszeni otwiera, że ktoś takie brednie wyssane z palca wypisuje. Najwidoczniej ma w tym jakiś cel, niekoniecznie etyczny. W gwoli wyjaśnienia dodam również, że nie angażujemy się w polemikę na forach, gdyż istnieje duże ryzyko, że całymi dniami dementowalibyśmy różnego typu głupstwa, zaś jakbyśmy coś przeoczyli, to forowicze uznaliby że skoro nie dementujemy to jest prawda. Jednym słowem takie błędne koło...
Wiarygodnych informacji nt. Spółki proponuję zatem szukać na naszej stronie wwww, portalu GPWInfostrefa, czy innych poważnych portalach finansowych, gdzie autorzy wpisów podają źródło informacji i nie są anonimowi. Z całym szacunkiem do forów i forowiczów, ale trzeba pamiętać, że często pojawiają się tam informacje i niskiej wiarygodności, co by nie powiedzieć, że ciekawostki wyssane z palca.

Liczę, że mój komentarz nieco Pana uspokoił. Jeżeli będę mógł jeszcze w czymś pomóc, pozostawiam moją osobę do dyspozycji.

Z pozdrowieniami

Grzegorz Sobociński
Kierownik Biura Zarządu i Marketingu
Head of the Management Board’s Office and Marketing

bartekm
0
Wpisów: 213
Wysłane: 22 czerwca 2011 11:31:27 przy kursie: 11,86 zł
co pan carlito na to??
jego "niepotwierdzone" informacje powinny zniknąć z forum

carlito
0
Wpisów: 92
Wysłane: 22 czerwca 2011 12:02:56 przy kursie: 11,86 zł
Ciekawe czy Pan Grzegorz Sobocinski mógły sie odniesc do:
1.Czy w trakcie budowy zmieniały sie jej wizje i czy w zwiazku z tym biuro architektoniczne musiało robic przeprojektowania?
2.Czy główny technolog zazyczył sobie przeprojektowania całej linii elektrycznej
gdyz zaistniała potrzeba zainstalowania 16 dodatkowych gniazd wysokiej mocy?
3.Czy istniały problemy z duża iloscia bakteri w wodzie i potrzeby jej dodatkowego chlorowania?
4.Czy zle były zaprojektowane wjazdy dla tirów(za waskie do złamania)
5.Czy zmieniano kostki pod podjazdy dla tirów do ramp?
6.Czy wybuchł piec za 100 000 zł do ogrzewania hal-problem z dyszami?
7.Czy były problemy z wadliwym projektem pod wzgledem pozarowym i czy strażacy nie chcieli dac odbioru?
8.Czy przebudowywano i poszerzano drzwi ewakuacyjne i hydranty?
9.Czy w planach było otwarcie obiektu we wrzesniu przed głównym sezonem?
10. Czy istniały problemy z wyjatkowo wysokim poziomem wód gruntowych-jak to eufemistycznie ujał Pan Grzegorz, ze mielismy do czynienia z powodzią tysiąclecia.
Przypomne tylko , ze w Polsce w tamtym czasie prowadzono około 30 000 innych budów i jesli teren nie był trudny nie mozna było zwalic na to winy i roboty były oddawane w terminie.
11.Czy zatem poziom wód gruntowych na terenie Brochowa w tamtym czasie podniósł sie czy nie?

rr
Carlito Brigante
Edytowany: 22 czerwca 2011 12:08

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 22 czerwca 2011 12:15:45 przy kursie: 11,86 zł
grzegorz@helio.pl

Myślę, że Pan Grzegorz z chęcią udzieli odpowiedzi. Możliwe że jeśli napiszesz teraz, otrzymasz ją jeszcze dzis. Z chęcią sam bym poznał odpowiedzi na co po niektóre pytania które umieściłeś, nie mniej domniemam że umiesz korzystać z maila - wystarczy zrobić 2 x kopiuj/wklej

carlito
0
Wpisów: 92
Wysłane: 22 czerwca 2011 12:23:33 przy kursie: 11,86 zł
Piotrch napisał(a):
Myślę, że Pan Grzegorz z chęcią udzieli odpowiedzi. Możliwe że jeśli napiszesz teraz, otrzymasz ją jeszcze dzis. Z chęcią sam bym poznał odpowiedzi na co po niektóre pytania które umieściłeś, nie mniej domniemam że umiesz korzystać z maila - wystarczy zrobić 2 x kopiuj/wklej

Myslę, ze Pan Grzegorz wie za co bierze pieniądze i mysle ,ze pewnie chce dalej pracowac w Helio.
Rola rzecznika jest jednoznaczna i w razie trudnych pytan udziela sie odpowiedzi wymijajacych-najczesciej eufemizmów lub synonimów
Przykład? Wysokie wody gruntowe to powódz tysiącleciaAngel co zresztą jest prawdą
Tyle , ze połowiczną gdyz powódz z natury swej bywa na terenach zalewowych lub trudnych geologicznie.
Na terenach wyzej połozonych i NIE PODMOKŁYCH powódz tysiąclecia nie ma nic do rzeczy.

ps.Nie moge pisac bardziej szczegółowo bo moje zródełko wiedzy co do Helio moze wyschnac.
A tego z pownoscia nie będe mógł zwalic na to ,ze obecnie nie mamyu do czynienia z żadna powodzia-nawet tysiąclecia

rr
Carlito Brigante
Edytowany: 22 czerwca 2011 12:26

Marek_g
0
Wpisów: 5
Wysłane: 24 czerwca 2011 20:44:28 przy kursie: 11,75 zł
No dobrze, ale jeśli nawet były problemy, o których piszesz, to już są rozwiązane lub rozwiązywane i oprócz opóźnienia ( i powiedzmy związanych nim kosztów), nie ma kosztów np. zakupu nowego pieca ( gwarancja), czy kostki ( wina producenta lub wykonawcy).

A to, że firma zdecydowała się na inwestycje - to dobrze, nie wiem czemu doszukujecie się tu problemów. Przecież firma przynosi zyski, więc trzeba jakoś ominąć płacenie podatków - najlepiej poprzez inwestycje, a i kwestia prestiżu nie jest bez znaczenia - pamiętajmy, że za tą firmą stoi człowiek, który ją stworzył i dla którego to całe życie.

Jeśli ktoś inwestuje długoterminowo, to obecna cena jest mu obojętna, lub nawet korzystna, bo może dokupić tanio ( wartość księgowa na poziomie 70% kapitalizacji).
A jeśli ktoś chciał spekulować lub zagrać krótko, to ma zblokowaną kasę i się wkurza.

Sam osobiście bym dokupił trochę akcji, żeby uśrednić, ale kasę mam zblokowaną w innych inwestycjach i póki co tylko się przyglądam zmianom cen.

Sytuacje IMHO może odwrócić pojawienie się grubasa lub wieści o poczynaniach konkurencji ( propozycja współpracy, wykupu etc.) - nikt nie lubi jak mu rośnie konkurencja za miedzą.
Edytowany: 24 czerwca 2011 20:53

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 25 czerwca 2011 10:34:33 przy kursie: 11,75 zł
Cytat:
Jeśli ktoś inwestuje długoterminowo, to obecna cena jest mu obojętna, lub nawet korzystna, bo może dokupić tanio ( wartość księgowa na poziomie 70% kapitalizacji).
A jeśli ktoś chciał spekulować lub zagrać krótko, to ma zblokowaną kasę i się wkurza.

no jak dla mnie to tutaj właśnie szału nie ma, raczej wolałbym na odwrót tj. kapitalizację na poziomie 70% WK
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 26 czerwca 2011 19:05:41 przy kursie: 11,75 zł
Marek_g napisał(a):

Takiego przewrotnego ujęcia C/WK rzędu 1,4 jeszcze nie widziałem.
Majątkowo nie jest tanio, premia wynosi 40%.
W WK nie ma pozycji niematerialnych, więc trudno ją podważać. 40 mln zł to nie jest duża kwota, poza tym 70% jest zainwestowane w obrót.
Kilka szybkich obserwacji bez wniosków. Spółka ma bardzo nierówną zyskowność, przez co trudno określić jej długoterminowe ROE. Strasznie kaszle też zysk operacyjny, gromadzi się w dwóch kwartałach z czterech.
Do niedawna w przychodach każdy kwartał był lepszy od analogicznego rok wcześniej, ale w 1Q2011 ten trend się popsuł.
Rentowność sprzedaży, co tutaj zostaje jedyną stabilną wartością, jest niezła, ale odrobinę spadła w porównaniu do tego, co spółka pokazywała przez poprzednie lata.
Spółka ma z reguły dodatnie przepływy operacyjne, ale z gotówką jedzie na styk. Przez ostatnie lata inwestycje były znaczne, a zadłużenie kredytowe wzrosło do 22 mln zł.
Osobiście nie rozumiem fascynacji Helio, ale też kompletnie nie zajmuję się branżą spożywczą.

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 27 czerwca 2011 20:57:23 przy kursie: 11,22 zł
Helio bierze na celownik dużych klientów.. To może tłumaczyć znaczną rozbudowę mocy produkcyjnej. Pare razy wspominaliśmy na tym wątku że spółka mogłaby się rozwinąć poprzez akwizycje. Ten kierunek rozwoju, producenci słodyczy jako klienci, także wydaje się być ciekawy.

Nie jest to jednak łatwe zadanie. Konkurencja wśród dostawców jest pewnei duża i nie będzie pewnie łatwo zaistnieć w tej branży. Zobaczymy czy spółce uda się osiągnąć 30 milionów obrotu w tym segmencie podczas pierwszego roku.Think

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 27 czerwca 2011 22:27:16 przy kursie: 11,22 zł
Baardzo dawno nie analizowałem Atlanty. Helio w sumie nigdy dogłębnie bo ten rynek bo doświadczeniach Atlanty przestał mnie interesować.

Pamiętam tylko jedną rzecz Atlanta która miała ogromny udział w rynku hurtowym przez całe lata nie mogła wyjść na plus na marżach.
Chyba jakas poprawa to nastąpiła jak kupili jakaś markę detalisty.
Jak analizowałem wtedy Atlante to zastawione w bankach chyba już miała wszystko.

No nic widocznie jest wizja...

Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 27 czerwca 2011 22:27

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 6 lipca 2011 09:44:11 przy kursie: 10,20 zł
Spółka właśnie liznęła 10 zł. Osobiście jestem w szoku. Cena sprzed 1,5 roku przed falą wzrostową, a od tej pory suma sumrarum w spółce zmieniło się chyba na lepsze.

Patrząc na inne niezłe spółki, które lecą jak kamień podobnie do Helio mam wrażenie, że to bessa. Ale taka wybiórcza bessa na małych spółkach, których nie kupują ani pozbawione przez rząd OFE, ani TFI nie mające gotówki od inwestorów indywidualnych.

To się kiedyś skończy. Pozostaje wyczuć dobry moment na zakup.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 6 lipca 2011 10:14:34 przy kursie: 10,20 zł
@Frog
Czarno to widzę. Technicznie jest tu piękny trend spadkowy, kurs idzie na 6 z hakiem a później na minima. Zwała tym groźniejsza, że spowodowana przez stosunkowo niewielką wyprzedaż. Z tego co widzę, wystarczy tu akcji za kilkadziesiąt tysięcy PLN, żeby rzucić kurs na dolne widły. Z drugiej strony, do świąt już bliżej niż dalej, przed gwizadką powinno trochę się podnieść. Pytanie, z jakiego poziomu:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 6 lipca 2011 11:55:25 przy kursie: 10,20 zł
Fakt, technicznie nie wygląda to najlepiejblackeye ... Fundamentalnie niewiele się zmieniło więc należy obserwować i czekać na dogodny moment wejścia... Narazie poziom 10 pln sie utrzymuje. Nie jest to jakieś ważne wsparcie technicznie, jest to bardziej wsparcie psychiczne. Przełamanie tej bariery może zaowocować dalszymi spadkami gdyż wielu inwestorów ulega emocjom i swojej psychice. Takie "okrągłe" poziomy mają swoje znaczenie i np. często są ciężkie do pokonania jak np w przypadku KGHM'u... Ciekawe jak kurs zachowa sie po ewentualnym przełamaniu tej "bariery"...Think

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

loook
0
Wpisów: 42
Wysłane: 6 lipca 2011 12:42:43 przy kursie: 10,20 zł
@abner1984

w okolicach 10zl jest wsparcie Fibo 76.4%. Moze sie utrzyma 3some

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 6 lipca 2011 12:59:10 przy kursie: 10,20 zł
Pisalem dzis z Panem Sobocinskim z Helio, prezes ma byc w tym miesiacu w TVN CNBC a firmy ma byc jeszcze wiecej w mediach.

Nie wykluczaja tez skupu akcji z rynku, ale zadna decyzja jeszcze nie zapadla.

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 6 lipca 2011 13:22:51 przy kursie: 10,20 zł
Uszy do góry. Wsparcie już blisko.

kliknij, aby powiększyć

loook
0
Wpisów: 42
Wysłane: 6 lipca 2011 13:55:10 przy kursie: 10,20 zł
heeh wszystko widze zalezy od tego jak sie patrzy na wykres.. mi wsparcie wyszlo tak:

kliknij, aby powiększyć

przy czym fachowcem nie jestem, wiec moze by sie ktos zdolniejszy wypowiedzial na ten temat?
Edytowany: 6 lipca 2011 14:00

czlowieknikt
0
Wpisów: 2
Wysłane: 6 lipca 2011 18:42:29 przy kursie: 10,20 zł
Nie jestem doswiadczonym inwestorem ale musze dac upust swojej frustracji po tym, co widze jak sie dzieje...

Jestem posiadaczem akcji Helio od dwoch lat i krew mnie zalewa gdy widze ten zjazd przy calkowitej bezczynnosci Zarzadu. Jako pracownik korporacji wiem, ze nieustannie nalezy zarzadac tzw. "stakeholderami" bo zaniedbania w tym temacie sie szybko mszcza. Zarzad Helio zdaje sie nie robic nic aby powstrzymac spadkowy trend. Dzis spojrzalem na Atlante - kurs w ciagu ostatnich 3 miesiecy wzrosl o prawie 60%, dzis kolejne 5% w gore. Powod? Wydaje sie ze prosta informacja - przychody w analogicznym kwartale wzrosly o 29%... Przychody, nie wiadomo jak sie to mzoe miec do zysku... I prosze - efekt jak wspomniany powyzej... Podejrzewam ze ruch na Altalcie ma swoj efekt w kursie Helio rowniez...

Ze strony Helio od dawna calkowite milczenie - zadnej informacji, ktora moglaby uzasadniac bezzasadnosc spadkowego trendu. Paradoksalnie to moze tylko potwierdzac intencjeakcjonariuszy do wyprzedazy - nie ma nic na obrone kursu...

Daleko wierze, ze to naprawde dobra Spolka i jako producent dobrze zarzadzana. Ale marketingowo bardzo slabo. Dobrym przykladem Helio Gold - swietny pomysl, okropnie zrealizowany. Widzieliscie kiedys opakowania? Fajny pomysl z przezroczystym opakowanie ale... material uzyty powoduje ze wszystko sie maze od srodka i wyglada obrzydliwie. A w polaczeniu z cena to naprawde czyta sie jak kpine... I co z tego ze pewnie produkt bardzo dobry? Jako przeciwienstwo popatrzcie na Bakalland - ten sam koncept ale jakze inna egzekucja... Sila dobrego marketingu i opakowania...

Mam poczucie, ze przegralem Helio. Z bardzo przyzwoitego zysku jestem na jeszcze bardziej przyzwoitej stracie... I nawet juz wiary mi brakuje - nawet jesli wyniki beda dobre, zwyczajna konumktura rynkowa juz raczej nie wyciagnie spolki na rozsadne poziomy, chocby w okolice 20zl. Przynajmniej slabo mi to wyglada... A ja chce moja "gwiazde Helio" (taki status miala spolka w portfelu) z powrotem... ;)

Stad apel do Zarzadu - Panowie, zrobcie cos, to przeciez tez Wasze pieniadze, ktore topnieja w oczach... I to przy takich obrotach... Z doswiadczenia wiem (znow - korporacja przez wiele lat), ze nie ma co liczyc na to, ze cie docenia za sama dobra robote gdy sam nie bedziesz o tym glosno krzyczal! I choc to moze wydawac sie niesprawiedliwe i ponizej poziomu, ktory chce sie trzymac to jednak gdy przeciwnik staje z giwera to nie ma co liczyc ze pokona sie go golymi piesciami...

P.S. Z gory przepraszam potencjalnych czytelnikow za przegadany styli moze troche niemerytoryczny wpis ale musialem sie wygadac ;) cdnn (nie nastapi ;)

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 6 lipca 2011 20:56:11 przy kursie: 10,20 zł
Mi się tez wydaje ze PR i Marketing w spółce bardzo kuleje, powinni zatrudnić jakieś kompetentne osoby do tego. O spółce się mało mówi, prezesa nie ma w mediach. A produkty faktycznie maja dobre i w dobrych cenach.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 6 lipca 2011 21:07:40 przy kursie: 10,20 zł
@topfacet

Jeśli faktycznie jak ktoś pisał marka premium wygląda źle, przez przezroczyste opakowanie, to powinni zatrudnić/zmienić kogoś od marketingu. Wygląd nie może zniechęcać! Nie mówię, że musi być krzykliwy, wręcz powinien być subtelny, odróżniać się od wszystkiego innego. Natomiast jeśli chodzi o PR, to zupełnie nie podzielam zdania. Idea jest taka. Jeśli spółka jest dobrze zarządzana to wcześniej czy później przełoży się to na wyniki, a wyniki na wycenę. Tutaj powstał problem, bo jedno z założeń wyceny się sypnęło, a na dodatek wynik przez sezonowość wygląda do D. Zamiast tracić czas na wycieczki do CNBC, niech lepiej zajmą się swoim biznesem, bo od tego są.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

22 23 24 25 26

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,275 sek.

pkhfxiij
cknrescs
aohgsouj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wmxmvzhk
jrhxpjdg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat