Temat:
TECHMEX
to jest caly artykul z pb ale czemu skasowali? PB - 08.10.2009 Adrian Boczkowski Ryzykowna gra o przyszłość spółki Techmex to kolejna ofiara kredytowej posuchy. Operacyjnie ma się jednak czym pochwalić. Szybko narastające problemy finansowe, których następstwem jest często wniosek o upadłość spółki, wywołują z reguły panikę wśród akcjonariuszy. Czasami jednak ryzykowna gra jest warta świeczki. Kupując na przykład papiery PKM Duda czy Vistuli w czasie apogeum negatywnego nastawienia rynku wobec tych spółek, w kilka miesięcy można było zarobić 200 proc. Obecnie inwestorów o spekulacyjnym nastawieniu wabi Techmex. Bank DnB Nord złożył w piątek wniosek o upadłość likwidacyjną bielskiej spółki. Kurs spadł w poniedziałek o 37 proc. (do 3,71 zł). Inwestorzy lubiący ryzyko przystąpili już do działania. Kurs znalazł lokalne dno. Wzrosły też obroty. W ostatnich miesiącach informatyczny Techmex pozbył się ciążącej mu działalności dystrybucyjnej. Była ona kapitałochłonna, a marże - niskie. Przewagą konkurencyjną spółki jest nowoczesne centrum satelitarne, dzięki któremu dobrze radzi sobie ona w segmencie informacji przestrzennej (GIS). W I półroczu przychody z tej działalności skoczyły o 69 proc. Wyraźnie wzrosły też marże. Jak przełożyło się to na finalne wyniki? Najlepiej widać to po drugim kwartale. Spółka przy 27,5 mln zł przychodów wypracowała 5,7 mln zł zysku operacyjnego i 1,3 mln zł zysku netto. Tymczasem rok wcześniej sprzedaż była dwa razy wyższa, ale Techmex zanotował 0,75 mln zł straty operacyjnej i aż 3,4 mln zł straty netto. Bielska firma potrafi więc zarabiać. Ma zamówienia i dobre perspektywy. To zupełnie inna sytuacja niż w przypadku innych giełdowych firm z kłopotami: ZNTK Łapy, Monnari czy SkyEurope. Problem w tym, że Techmex ma dużo wydatków. Na koniec I półrocza w kasie było ledwie 103 tys. zł. Bieżące napływy gotówki nie wystarczyły na spłatę krótkoterminowych kredytów, których banki nie były skłonne automatycznie zrolować. 30 kwietnia przeterminowało się zobowiązanie wobec Kredyt Banku (17,4 mln zł bez odsetek), a 31 lipca - wobec Podkarpackiego Banku Spółdzielczego (6 mln zł). 30 października mija rozliczenie kredytów w BRE Banku (31,8 mln zł), 30 listopada - w ING (12,6 mln zł), a 30 kwietnia przyszłego roku - w DnB Nord (17,8 mln zł). Choć według Techmeksu wszystkie banki podpisały w zeszłym tygodniu oświadczenie o braku dążenia do upadłości spółki, jej likwidacja może stać się faktem. Czasu na porozumienie jest niedużo, bo pierwsza rozprawa sądowa już 19 listopada. Dług netto Techmeksu to jedynie blisko dwukrotność jego zysku EBITDA prognozowanego na ten rok przez DM BZ WBK. 70-90 mln zł krótkoterminowego długu nie jest do tego czymś nowym, ale do tej pory nie było problemu z jego rolowaniem. Tym razem jednak na wzrost restrykcyjności banków w pożyczaniu pieniędzy nałożyła się jeszcze zmiana strategii Techmeksu. Rezygnacja z działalności (handel sprzętem IT), na którą brało się kredyty, może zmniejszać wiarygodność Techmeksu wobec banków co do uregulowania zobowiązań. Tym bardziej że pomimo dobrych rezultatów, przyszłe przychody i zyski z segmentu GIS trudno obecnie szacować. Choć fundamenty Techmeksu mogą wydawać się atrakcyjniejsze niż innych giełdowych spółek z problemami, to jednak właśnie tym razem banki są górą. O ile straty z derywatów walutowych Dudy czy ogromny kredyt inwestycyjny Vistuli były praktycznie niezabezpieczone, o tyle w Techmeksie banki są spokojne o swoje. Trzymają ręce nie tylko na nieruchomościach, ale również na środkach trwałych. Mają także cesje należności handlowych i weksle in blanco. To sprawia, że spółka, pomimo optymistycznych perspektyw, jest na łasce banków. Ponad pięć miesięcy bezskutecznych negocjacji z Kredyt Bankiem skłoniło DnB Nord do przyspieszenia tempa gry (wniosek o upadłość likwidacyjną). Mało prawdopodobne jest to, żeby banki rzeczywiście chciały likwidacji Techmeksu (wtedy dla akcjonariuszy mogłoby zostać bardzo mało do podziału). Stawką może być konwersja części zadłużenia na akcje. W takim scenariuszu dużym ryzykiem dla inwestorów może być wielokrotne rozwodnienie kapitału. Minimalna cena emisyjna to tylko 1 zł (nominał akcji). Szansą dla spółki jest natomiast refinansowanie kredytów w innych instytucjach. Z naszych informacji wynika, że władze Techmeksu prowadziły wczoraj negocjacje z bankami. Być może dlatego członkowie zarządu nie znaleźli czasu na rozmowę z nami. Sytuacja wokół Techmeksu może budzić irytację inwestorów, którzy wzięli udział w ofercie pierwotnej przed pięciu laty i wciąż trzymają akcje. Wtedy drobni gracze wraz z instytucjami płacili za 3 mln nowych oraz 1 mln starych akcji po 30 zł (redukcja zapisów wyniosła ponad 80 proc. zapisów). Spółka uzyskała na rozwój 90 mln zł brutto, a jej kapitalizacja zbliżała się w 2007 r. do 400 mln zł. Obecnie rynek wycenia Techmex na około 35 mln zł. Pocieszeniem dla uczestników IPO może być to, że powodów do zadowolenia nie ma również główny akcjonariusz spółki. Wartość pakietu akcji kontrolowanych przez prezesa Jacka Studenckiego (27,9 proc. kapitału) przekraczała w sierpniu 2007 r. 100 mln zł, podczas gdy obecnie jest o ponad 90 mln zł niższa. Adam Nowakowski: Kurs wysoko wystrzeli lub głęboko zanurkuje 1Jak ocenia pan szanse Techmeksu na przetrwanie? Jeszcze w wakacje byłem pozytywnie nastawiony, nawet w kontekście pojawiających się informacji o niespłacaniu przez spółkę kredytów. Strategia firmy, w której nacisk położono na systemy informacji przestrzennej (GIS), powinna doprowadzić do regulacji zobowiązań. Nie widziałem zagrożenia co do odnowienia kredytów. Teraz jest już inaczej. Część kredytów była udzielana na rozwój dystrybucji sprzętu IT, z której obecnie spółka się wycofuje. To, w połączeniu z problemami płynnościowymi, siłą rzeczy rodzi w bankach dysonans. Nie chcą czekać, tym bardziej że trudno oszacować przyszłe przychody z działalności GIS. 2Czy obecny stosunek ryzyka do potencjalnego zysku jest atrakcyjny dla inwestorów? Każdy musi sam odpowiedzieć sobie na to pytanie. Pewne jest jednak to, że informacja o porozumieniu z bankami wywoła silny wzrost kursu, który odzyska stracone poziomy. Problem jednak w tym, że nie wiadomo, czy zarząd Techmeksu nie stracił wiarygodności u bankowców. To sytuacja zero-jedynkowa. Na wieści o efekcie rozmów z bankami kurs mocno wystrzeli albo przeciwnie - zanurkuje. www.pulsbiznesu.com.pl/2/a/200...
|
|
Temat:
TECHMEX
bywalec napisał(a):shrek81 napisał(a):bywalec napisał(a):shrek81 napisał(a):103 tys na koncie to prawda ale juz nikt nie wspomnial ze TECHMEX SPLACIL W MIEDZYCZASIE KREDYTY TEGO JUZ NIE NAPISALI SORR ZA DUZE LITERY ;) Pan jak rozumiem jest rzecznikiem prasowym TEXa ?? prosze pana nie jestem ale jak sie pan przyjrzy techmeksowi i przeanalizuje wszystko to pan wywnioskuje sam.samo zapytanie jest tutaj zbyteczne,bo nikt tu nie jest wszechwiedzacym .pozdrawiam OK, wiem ze nie ma wszechwiedzacych; niemniej sygnalow o zlej kondyscji a w zasadzie braku plynnosci jest sporo. ciesze sie vide Parkiet ze zysk bedzie na poziomie 15% w 2011 roku niemniej pogrzebalem w archiwum i ten pan obiecywal zawojowanie polski swoimi notebookami niebieska linia, oraz ekspansja za granice z siecia sprzedazy detalicznej; dodatkowo - konferencje prasowe i wywiady sa typu: TEX cos przejmie albo nie przejmie.... ale poniewaz opini jest sporo pro i contra - poczekamy. pozdrawiam rozni panowie na gieldzie juz oferowali zlote gory zawyzajac tak naprawde ich obietnice przewyzszaly rzeczywistosc jak wszyscy wiemy takze pozyjemy zobaczymy tak jak pan powiedzial ;)) pozdrawiam
|
|
Temat:
TECHMEX
shrek81 napisał(a):bywalec napisał(a):shrek81 napisał(a):103 tys na koncie to prawda ale juz nikt nie wspomnial ze TECHMEX SPLACIL W MIEDZYCZASIE KREDYTY TEGO JUZ NIE NAPISALI SORR ZA DUZE LITERY ;) Pan jak rozumiem jest rzecznikiem prasowym TEXa ?? prosze pana nie jestem ale jak sie pan przyjrzy techmeksowi i przeanalizuje wszystko to pan wywnioskuje sam.samo zapytanie jest tutaj zbyteczne,bo nikt tu nie jest wszechwiedzacym .pozdrawiam chodzilo mi ze wywnioskuje ze cos jest nie tak z tym co pisza prosze pana w prasie.
|
|
Temat:
TECHMEX
bywalec napisał(a):shrek81 napisał(a):103 tys na koncie to prawda ale juz nikt nie wspomnial ze TECHMEX SPLACIL W MIEDZYCZASIE KREDYTY TEGO JUZ NIE NAPISALI SORR ZA DUZE LITERY ;) Pan jak rozumiem jest rzecznikiem prasowym TEXa ?? prosze pana nie jestem ale jak sie pan przyjrzy techmeksowi i przeanalizuje wszystko to pan wywnioskuje sam.samo zapytanie jest tutaj zbyteczne,bo nikt tu nie jest wszechwiedzacym .pozdrawiam
|
|
Temat:
TECHMEX
 powiem jedno choc moge sie mylic ktos miesza w prasie zeby zebrac troche akcji taniej ;)).czysta spekula czy cos sie kryje w za tym ?
|
|
Temat:
TECHMEX
103 tys na koncie to prawda ale juz nikt nie wspomnial ze TECHMEX SPLACIL W MIEDZYCZASIE KREDYTY TEGO JUZ NIE NAPISALI SORR ZA DUZE LITERY ;)
|
|
Temat:
TFONE
zawsze lubie poczytac opinie bardziej doswiadczonego ode mnie watch doga ;) Cos w tym jest.
|
|
Temat:
TECHMEX
dziekij za odpowiedz ale ja jednak zostaje jestem od 5.22 i jakos mi nie spieszno sprzedac jej do konca roku moze dluzej ;))ale dziekij za wypowiedz milo posluchac wypowiedzi innych kolegow z forum
|
|
Temat:
TECHMEX
Filutek po czym wnosisz??uzasadnij swoja wypowiedz
|
|
Temat:
TECHMEX
|
|
Temat:
TECHMEX
dowiemy sie pewnie niebawem.jak narazie to widze ze przeciekow jako takich nie ma sa tylko domysly  cierpliwosc nas tu ratuje ,zreszta jak na calej gieldzie cierpliwosc poplaca
|
|
Temat:
TECHMEX
mysle ze w tym tygodniu przebijemy 8zl spokojnie
|
|
Temat:
TECHMEX
moim skromnym zdaniem ta kwestia czy zalega ci pieniadze czy nie nic nam nie daje.tzn to tak jak spekula ktos moze nagadywac ze bedzie dobrze i ludzie kupuja i rowniez odwrotnie choc nie twierdze ze to nie jest prawda ,ale nam ta firma nie zalega a jak narazie zarabia nam pieniadze.mimo tego dziekij za podzielenie sie ta informacja pozdrawiam wszystkich wytrwalych i milego weekendu
|
|
Temat:
TFONE
|
|
Temat:
TECHMEX
tego nie wiedza najstarsi gorale zgzodzilbym sie ze ci najwiekszi co chcieli sprzedac to sprzedali bo w piatek byly drobne zlecenia sprzedazy a info dotyczace zwrotu pieniedzy dla techmexa moze i fajne tylko najgorsze ze ten wyrok nie jest prawomocny  .moze zle zrozumialem to ale tam jest tak napisane o wypowiedz prosilbym naszego guru WD
|
|
Temat:
TECHMEX
ladnie ktos kombinuje
|
|
Temat:
TECHMEX
tak jest
|
|
Temat:
TECHMEX
wlasnie zauwazylem
|
|
Temat:
TECHMEX
jak narazie ktos zrobil ciekawy zakup 25000 pkc ....ciekawie jak narazie zobaczymy co dalej....
|
|
Temat:
TFONE
TELFORCEONE SA raport roczny (2009-04-30 19:14:00) TELFORCEONE SA raport roczny
formularz raportu rocznego za rok 2008 (od 2008-01-01 do 2008-12-31)
Pozycje 1 2 3 4
WYBRANE DANE FINANSOWE wtys. zł wtys. EUR Przychody netto ze sprzedaży produktów, 63392 70121 15193 19576 towarów i materiałów Zysk (strata) z działalności operacyjne -987 19313 -237 5392 j Zysk (strata) brutto 4886 5915 1171 1651 Zysk (strata) netto 5728 4800 1373 1340 Przepływy pieniężne z działalności oper -4616 -4223 -1106 -1179 acyjnej Przepływy pieniężne z działalności inwe 1437 -73844 344 -20615 stycyjnej Przepływy pieniężne z działalności fina 2971 79040 712 22066 nsowej Przepływy pieniężne netto, razem -208 973 -50 272 Aktywa razem 143188 122358 34318 34159 Zobowiązania i rezerwy na zobowiązania 79051 47032 18946 13130 Zobowiązania długoterminowe 19708 17176 4723 4795 Zobowiązania krótkoterminowe 59343 29856 14223 8335 Kapitały własne 64137 75326 15372 21029 Kapitał zakładowy 7573 7573 1815 2114 Liczba akcji 7573208 7573208 7573208 7573208 Zysk na 1 akcję (w zł) 0,76 0,71 0,18 0,19 Aktywa netto na 1 akcję (w zł) 8,47 11,12 2,03 3,10
Objaśnienia kolumn 1 - 2008 2 - 2007 3 - 2008 4 - 2007
|
|
Temat:
TECHMEX
nocny gracz dobre wytlumaczenie z tym prezesem
|
|
Temat:
TECHMEX
GIEŁDA-SPÓŁKI-KOMUNIKAT-TECHMEX-(PL)-1
TECHMEX SA istotne informacje dotyczące warunków i sposobu finansowania działalności
Raport bieżący 28/2009
1) Zarząd Techmex SA informuje, że dnia 28 kwietnia 2009 Spółka otrzymała Umowę Kredytową Nr 686/2009/00000706/00 podpisaną z ING Bank Śląski SA z siedzibą w Katowicach, Centrum Bankowości Korporacyjnej w Gliwicach, datowaną na dzień 27 kwietnia 2009. Na podstawie ww. umowy ostateczny termin spłaty kredytu złotowego w formie linii odnawialnej w wysokości 7 095 619,14 zł (słownie: siedem milionów dziewięćdziesiąt pięć tysięcy sześćset dziewiętnaście złotych i czternaście groszy) został ustalony dzień 30 listopada 2009.
2) Zarząd Techmex SA informuje, że w dniu 29 kwietnia 2009 Spółka podpisała trójstronną umowę pomiędzy Polfactor SA z siedzibą w Warszawie i BRE Bankiem Spółką Akcyjną z siedzibą w Warszawie, Oddział Korporacyjny Bielsko-Biała. Powyższa umowa warunkowała wejście w życie Umowy Factoringu Krajowego z Regresem Nr 19/2009 z dnia 2 kwietnia 2009. Umowa Faktoringu została zawarta na kwotę 7 000 000 zł (słownie: siedem milionów złotych). Zawarcie umowy faktoringowej w ocenie Zarządu zagwarantuje i podwyższy poziom płynności finansowej spółki.
3) Zarząd Techmex SA informuje, że Spółka powzięła informację o pozytywnej decyzji komitetu kredytowego banku DnB NORD Polska Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie w sprawie prolongaty zaangażowania kredytowego Spółki na kolejny rok, tj. do dnia 30 kwietnia 2010. Po podpisaniu umowy spółka poinformuje w raporcie bieżącym.
Zarząd Techmex S.A. uznaje za właściwe przekazanie powyższych informacji do wiadomości publicznej celem rzetelnego informowania uczestników rynku kapitałowego o mechanizmach finansowania działalności Spółki.
|
|
Temat:
TECHMEX
 JA ROWNIEZ W TYM SIEDZE TAKZE POCZEKAM NA ODPAL BO Z TEGO CO WIDZE BEDZIE ODPAL  JA LICZE CHOC TAK BYC NIE MUSIS NA 10 ZLOCISZY.POZDRAWIAM WSZYSTKICH WYTRWALYCH.JAK KOLEGA POWIEDZIAL GIELDA JEST DLA CIERPLIWYCH
|
|
Temat:
TECHMEX
 bedzie dobrze ;)) powolutku do celu a pociag powoli do przodu pozdrawiam
|
|
Temat:
BUDIMEX
niby takie dobre wiadomosci o wygraniuprzetargu a idzie w dol  zobaczymy jak bedzie po swietach
|
|
Temat:
TECHMEX
ja rowniez jestem w tym expressie  zobaczymy jutro na otwarciu
|
|
Temat:
TECHMEX
no wlasnie zobaczymy czy dobrze wyczuje i dobrze sprzedam jak narazie obserwuje  .
|
|
Temat:
TECHMEX
 panowie jest dobrze jak narazie ;  wiem ze moze sie zabardzo ciesze bo to moja pierwsza inwestycja ale zdziwilo mnie dzisiaj i w dalej dziwi bo dalej trzymam pozdrawiam
|
|
Temat:
TECHMEX
ja rowniez trzymam i jak kolega powiedzial zobaczymy jutro  . ale wydaje mi sie ze z tego co widzialem z wykresu to mozliwe ze pojdzie w gore. z tym ze jest to mozliwe co nie znaczy ze tak musi byc ;) ja poczatkujacy i jak to sie mowi czlowiek uczy sie na bledach pozdrawiam wszystkich forumowiczow
|
|
Temat:
TECHMEX
 mi rowniez sie podobala dzisiejsza sesja  .dziekuje kolega forumowicza na wyjasnienie wielu aspektow niezrozumialych dla mnie poczatkujacego.
|
|