dlaczego gram na spadki - trend dzienny jest ewidentnie spadkowy jak wybije 2113 to przejdę na białą stronę mocy
|
|
pisałem szybko więc niech jest marubozu gwoli ścisłości otwarcia na dziennych FW20Kont. Co do dalszej strategi jestem na s od wczoraj przy 2064 - dlaczego - falka wzrostowa zniosła poprzednią falę spadkową w 78,6%, a więc w następstwie tego należy spodziewać się spadkowej fali. prognozowany zasięg to 2011. jednakże rynek jest bardzo nerwowy wiec jak wybije 2051 to zamykam pozycję. Jak nie to siedzę dalej. Kupowanie kontraktów na zasadzie że jest tanio to dobiorę jest jak zabawa z odbezpieczonym granatem.
|
|
serpico powiedz tylko poniżej których dołków. Został ci na dzisiaj 2024 i 1993. Jak masz ustawiony stop loss na poniżej 1993 (ok 37 -39 pkt ryzyka) to masz mocne nerwy, tym bardziej że sesja zamknęła się świecą morubazu która prognozuje wybicie powstałej wcześniej formacji inside bar dołem.
|
|
Witam! Wreszcie w naszym pięknym kraju. Widzę że chińczycy i GPW trzymają się mocno pomimo niewesołych wieści ze świata. odnośnie animatorów Gecko przeczytaj ten artykuł www.forbes.pl/artykuly/sekcje/...co prawda trochę stary ale dobrze tłumaczy działalność animatora rynku w tym terminowego.
|
|
Witam całkowicie zgadzam się z Mr Krewą co do sytuacji technicznej. Oprócz dywergencji na RSI na dziennych walor ten wykazuje słabość wg fal elliota. A więc ostatnia fala wzrostowa (od 15.03 do wczoraj wykonała pełną pięciofalową strukturę - stąd korekta ABC powinna wynieść minimalnie 38% - 2788pkt. A więc dla byków to nie wygląda tragicznie. Gdy popatrzymy się na wykres krewy to od 22.01 do 08.03 mamy pierwszą falę. następnie korektę ABC (od8.03 do 15.03) i następną falę wzrostową czyli 3. Zgodnie z teorią elliota fala ta powinna być dłuższa od fali 1 a nie jest. Także jeżeli na siłę powiemy że to fala 3 to fala 4 korekcyjna nie może zachodzić na falę 1. Jeżeli dzisiaj kontrakty zamkną się w okolicach 2800 to fala korekcyjna zajdzie na falę 1. Stąd będziemy mieli do czynienia nie z impulsem wzrostowym a ze zwykłą korektą ABC i rynek może się osunąć nawet do dolnego ograniczenia kanału czyli 2640.
edit ja zamknąłem wczoraj S, a dzisiaj na otwarcie z powrotem otworzyłem (dałem zrobić maklerom) przewidując że spadniemy dziś lub jutro minimalnie do 2788.
|
|
na godzinach kontrakt wyrysował nagrobek doji. (aby była spadająca gwiazda - zbyt mały korpus) i chyba to na razie koniec swingu byczków Jeżeli kontrakt dzisiaj zamknie się na 2834 co jest możliwe na dziennym wykresie wyrysuje się porzucone dziecko.
|
|
Masz rację inside bar to tylko wskazówka. Co do RSI obserwuję ten wskaźnik tylko w powiązaniu z innymi, co w w pewnym sensie go uwiarygadnia. Ale muszę przyznać, że parcie jest niesamowite.
|
|
Witam znajdujemy się w ciekawym punkcie. Jeżeli pokonamy poziom 2866 to prawdopodobnie po korekcie w okolicach 2802-2826 wejdziemy na nowe szczyty czyli dojedziemy do 2970-80. Natomiast gdy kontrakty nie osiągną zakładanego poziomu 2866 to z fal wynika, że jest to tylko fala korekcyjna i na razie nowych szczytów nie będzie. Zresztą RSI na wszystkich wykresach zaczyna być wykupiony. Ja odwróciłam pozycje na S na wczorajszym fixingu po cenie rynkowej. Te dzisiejsze otwarcie z luką to tak jakbym dostał ostro w pysk, ale SL ustawiłem wysoko 2870.
|
|
jeżeli tak ma być jak mówisz to krótcy którzy otworzyli na 2700 wymiękliby już dawno
|
|
oczęta byczków wpatrzone pewnie są w jaknesów - a tam robi się już nieprzyjemnie
|
|
zgadza się w elliocie takie trójkąty tworzy korekta nieregularna, która niestety nie ma żadnej wartości prognostycznej. W literaturze faktu o formacjach mówią, że wyznaczenie takiej formacji powinno odbywać się po znalezieniu 2 max i 2 min., a sygnał zostaje wygenerowany po przebiciu dolnej krawędzi.A więc powinny wystąpić przynajmniej dwie fale korekcyjne A-B-C. A tu się tworzy następna - czyli popyt jest jeszcze zbyt silny i martwi mnie głębokość tej korekty.(czy tylko np. do 2790- 23,6% zniesienia całego impulsu wzrostowego
edit: spostrzeżenie osuwając się tak jak do tej pory po dolnym ograniczeniu trójkąta to ok. godz. 17 dojedziemy do pierwszego zniesienia 2790
|
|
wiem coś o tym doświadczyłem tego osobiście na lotosie gdzie grubaski bawili się tą spółką jak chińczyk zapalniczką. krewa jak sądzisz ten rozszerzający trójkąt - jego dolne ograniczenie na (15 min) pęknie dzisiaj?
|
|
czyżby dzisiaj zamkniemy się niżej niż otwarcie i wykreśli nam się spadająca gwiazda.
|
|
spójrzcie także na wykres wig20 w ujęciu tygodniowym  kliknij, aby powiększyćmedia.stockwatch.pl/data/2011/...mamy wykształconą pięciofalową strukturę. W tym w fali piątej impulsu wzrostowego znajdujemy się w fali IV. Fala IV to klasyczny prostokąt. Ponieważ fala 1 równa się w przybliżeniu fali 3 to minimalny zasięg fali 5 to 127,2 fali 1, a więc możemy wzrosnąć jeszcze do 3265-70. Fala IV fali 5 to fala złożona, która rysuje prostokąt i zasięg tego prostokąta w razie wybicia to 3050, (a więc fala 5 będzie równa fali 1). Stąd bierze się taka siła byków. Jadnakże fala 5 może ulec załamaniu. Dopóki trwa walka w obrębie prostokąta nic nie jest przesądzone. Jednakże wczorajsza świeczka wysokiej fali, (dla mnie nie ma wymowy spadającej gwiazdy), może świadczyć, że mamy dalej do czynienia z korektą w obrębie fali 4. Gdy przejdziemy na wykres dzienny wig20 fala I rozpoczyna się 01.07.210 i kończy 06.08 Fala III rozpoczyna się 31.08 i kończy 09.11. zasięg fali III to 127% fali 1.Dalej to fala IV. Za złożoną falę IV przemawia fakt, że fala 2 była prostym zygzakiem.
|
|
witam! siorbiąc poranną dawkę kofeinki na wykresie dziennym, mamy dwa scenariusze: 1:jeżeli jest to dalszy ciąg korekty to wykształciła się już fala ABC i czekamy na korektę 2:jeżeli jest to impuls wzrostowy to jesteśmy w końcu fali 3 i powinna być korekta - fala 4. Co za tym przemawia - wykres godzinowy gdzie mamy do czynienia z falą 5  kliknij, aby powiększyćmedia.stockwatch.pl/data/2011/...Tak więc z technicznego punktu widzenia powinna wystąpi korekta przynajmniej do poziomu 2763- 38,2% fali C lub impulsu wzrostowego na godzinach (fala 1-2-3-4-5).
|
|
Myślałem że tydzień zamknę z "bananem" na twarzy, i trzepnę kielicha w gospodzie, ale mi się widzi że na mszę trzeba dawać i wór pokutny przyodziewać jeżeli nic nie ulegnie zmianie
|
|
walka na 2800 idzie na noże po prawej od 150 do 300 kontraktów
edit: na minutach zaczyna się tworzyć klin (wskaźniki ma min, 15min,i godzinie napięta jak baranie j....)
|
|
obecnie znajdujemy się w fali 5 (poprzedni rysunek). niestety minimalny zasięg został pokonany. A wiec fala 5 jest rozszerzona. Zasięg fali 5 liczony względem fali 1 wynosi 2798-162% i 2822 -262%. Wględem fali 3 zasięg fali 5 to 2801-50% i 2811- 62% i 2825- 78,6% W więc znaczący opór jest na szczycie wig20 2820. Został do złamania jeden target 2811. Jeżeli polegnie to droga na szczyt otwarta.
edit: sądząc po tym że mamy S nie życzę tego nikomu
|
|
sytuacja jest następująca. Niewątpliwie skończyliśmy falę 3 i prawdopodobnie 4. Rynek jest silnie wykupiony o czym informuje ADX i RSI. Ja otworzyłem krótkie na poziomie 2758 tak mi wychodziło z obliczeń (myślałem że fala 4 skoryguje głębiej)i dostałem w dziób. Z obliczeń wynika, że minimalny zasięg fali 5 to 2782 (pamiętając że fala 3 jest wydłużona) stąd na razie nie zamykam krótkich.  kliknij, aby powiększyćedit : nie działa zoom obrazek na media.stockwatch.pl/data/2011/...
|
|
ostatni opór pokonany - czyżby atak na nowy szczyt
|
|
co do ostatniego postu EU zwalnia. Jeśli stany nie pociągną dziś +1%, to pewnie spadniemy z tego poziomu.jakiego poziomu W +2% jakoś nie chce mi się wierzyć. Daj na mszę Możliwe więc, że to była dobra okazja do nabrania Sortów przed jazdą na północ. przykro ale nie będę uprzejmy -to jest bredzenie żadnych korzyści, czy ty myślisz że my nie obserwujemy notowań innych giełd - obserwujemy. Informacje w stylu motyl nad amazonką zatrzepotał skrzydłami - będzie prawdopodobnie tsunami w chinach nic nie dają
PS. myślałem, że znalazłem tu spokojną przystań do swoich przemyśleń, wizji co do rozwoju sytuacji na FW, oraz że mogę także podeprzeć się wiedzą innych, którzy mają swoje inne zapatrywania. I to jest ta wartość dodana, która przynosi wymierny efekt. Ale niestety być może poszukam innej przystani.
|
|
Dziękuję Mr. Krewa Oby odniosło skutek (moje to walenie grochem o ścianę)
|
|
Silny spadek na rynku w USA może przełożyć się na pogłębienie ostatniego lokalnego dna na poziomie 2628 pkt.Powstaną warunki do odbicia. Zasięg można byłoby szacować na rejon 2670 - 2700 pkt. W dalszej perspektywie możliwe spadki.Przecena na Wall Street, spadek w Tokio i ujemne notowania kontraktów na europejskie indeksy to mieszanka, której nie jest wstanie złagodzić nawet zwyżka eurodolara. Zgodnie z oczekiwaniami europejskie indeksy zaczynają sesję od spadków, ale straty są więcej niż umiarkowane. Niemiecki DAX stracił 0,3 procent.
Gecko towarzyszu narysuj rysunek z wczoraj o usa i opisz go?. A tkaże powiedz co mam teraz zrobić otworzyć S czy L. Czy na FW20 na wykresie godzinowym tworzy się trójkąt symetryczny
|
|
Gecko na litość Boską co ty piszesz. Buldi, Krewa ,inni i ja działają na DT po to żeby zarabiać pieniądze. Obecność tutaj służy skonfrontowaniu swojego zapatrywania na rynek, i uczeniu się. Jeżeli nie znam się np. Jeżeli ktoś na forum mówi o wskaźniku np. ADX a ja go nie znam to nie pytam się co ten wskaźnik oznacza - biorę książki i czytam o nim wszystko co jest dostępne. Na tym polega studiowanie -nauka. To co ty tu proponujesz to chcesz abyśmy na tym forum prowadzili szkołę. Ty masz sam się uczyć!!!!. A ty przedstawiać swoją wersję wydarzeń. edit:Proponowanie żeby Buldi cię uczył z twojej strony niemorlne
|
|
tak sobie myślę co to może być na wykresie dziennym  kliknij, aby powiększyćrynek wykonał ruch mierzony w punkt (różowe paski, zrobił korektę ABC, więc na obecną chwilę powinien iść do góry (projekcja). Zasięg minimalny to 38,2% -2686 lub 50% - 2704. Wyżej nie powinien pójść ponieważ zaneguje trókąt Krewy.(też ostrzę ząbki na ten układ). Fala c (drugi ruch mierzony) ma strukturą trój falową a więc jest to korekta. Jaki to rząd korekty nie rozpatrywałem jeszcze
|
|
kiedyś uczestniczyłem w takiej grupie "pod wezwaniem" która zawiązała się po jednym z kursów. Trwało to ok. 2 lat (od. 2005-2007) i niestety rozpadła się. Powiem szczerze dało to mi najwięcej, ponieważ nauczyło pokory, ale nade wszystko ostrożności i dbania o kapitał.
|
|
niestety masz rację - jedyny minus nie załapałem się na tą wycieczkę (6-8pkt)(obstawiałem spadek)
|
|
na minutach tworzy się klin zwyżkujący, co przy takim otoczeniu zapowiada spadek - zrealizuje się ta zapowiedź?
|
|
witam Wszystkich po feriach. Ja zrobiłem to przy 2655. Swoja drogą LOP w dwa dni zleciał o ok.15000 - coś się kroi
|
|
nerwowość widzę wielką - powinni iść do mistrza jody na ćwiczenia!
|
|
moje przemyślenia: czy tabela koncentracji coś nam powie - stan na dzisiaj nikt nie jest zaangażowany w pozycję S lub L powyżej 20%. ale czy tak może być; Firma G ma otwartych 50% pozycji, ale poprzez swoje 3 spółki córki, każda z nich ma inny numer NIK z KDPW - efekt, każda łapie się poniżej 20%. Nie wiadomo też, jakie pozycje zajmują L czy S. Nie wiadomo czy to zabezpieczenie pozycji, arbitraż czy spekulacja. Tego można się tylko częściowo dowiedzieć podczas wygasania danej serii kontraktów. Z tabeli notowań wiemy ile wykonano w danym dniu transakcji i na ile kontraktów opiewała każda transakcja,oraz ile jest pozycji otwartych, ale nie wiemy ile w danej transakcji uczestniczyło fizycznych kontrahentów. Jeżeli o godz 9:17 w transakcji nr 1361 obrót wynosił 41 kontraktów to nie wiemy czy to wykonał "gruby" czy też kilkunastu inwestorów oraz po której stronie.Jedynie po zgraniu wykresów z notowaniami jesteśmy w stanie jedynie statystycznie określić kto dokonał tej transakcji. Wiemy natomiast z tabeli notowań,że LOP nie zmienił się i wynosił 101779. Tak więc zaszła jedna z dwóch sytuacji: dotychczasowy (gruby lub kilkunastu inwestorów) kupujący zamyka pozycję, sprzedając kontrakt nowemu kupującemu (innemu grubemu lub kilkunastu inwestorów) lub dotychczasowy sprzedający kupuje od nowego sprzedającego, czyli zamyka otwartą krótką pozycję. Tak więc w tym wypadku jeden gruby wyszedł a drugi wszedł, gruby wyszedł a drobnica ma kontrakty, lub drobnica wyszła a gruby ma kontrakty. A gdyby w przypadku tej transakcji o nr. 1361 LOP wzrósł albo spadł, znowu trzeba rozpatrzeć poszczególne przypadki. Jak to wszystko ując w zgrabne ramy moim zdaniem jedynie statystyką, czyniąc odpowiednie założenia. Jakie nie wiem nie zastanawiałem się nad tym dalej.
|
|
Taka analiza LOP ręcznie to iście benedyktyńska praca. Mozna by ją pewnie zautomatyzować jakimś programikiem.
|
|
odnośnie dzisiejszej sesji to odwróciłem się na L 2747.  kliknij, aby powiększyćczekam na dojście do oporu na 2771 edit: oczywiście ze stopem podązającym - dlaczego formacja M zawiodła mnie
|
|
Ja jak to się wyraziłeś "czytam". Jeżeli się mylę to uzasadnij dlaczego - być może zmienię zdanie?
edit: na moje wcześniejsze pytanie nie odpowiedziałeś (pytałem się o spółkę z wig 20 która jest warta zainteresowania i kupna) - więc rozwiązanie podaje dzisiaj kiedy w nią już nie wejdziesz -to było PGNIG a może dzisiaj jest następna spółka z wig20 warta zainteresowania?
|
|
Witam! Jak pokazał Buldi na rys powyżej pokazała się następna luka - czyżby atak na szczyt?
|
|
Ja zamknąłem pozycje, i mam już wolny weekend, oczywiście od inwestycji. Ale uczę się przez cały czas Ja nie zaryzykowałbym S. Na minutach spadkowa pięciofalowa struktura więc powinna być po tym wzrostowa fala B zasięg min.2719 i następnie dalsza korekta. Na 15min formacja objęcia hossy.
|
|
nie wiem!!!!! gdybym tak rozwodził się na każdą spółką miałbym taką głowę, że mógłbym na niej siadać.
|
|
mam tam wykupiony abonament. Puki co ma minutach i 15min ładna formacja objęcia hossy.
|
|
Daniel93 skąd bierzesz aktualne notowania kontraktów na ropę brent crude. chodzi mi o to żeby mozna ja było podłączyć do AMibrokera
edit: aby sprawdzić wpływ ropy trzeba sprawdzić jak jest korelacja pomiędzy notowaniami ropy a orlenem. Kłania się rachunek prawdopodobieństwa.
|
|
ciekawe czy dojdzie do wsparcia na 2704 (po dołkach na godzinach z 10.01 11:44 i 27.01 9:59) i tu odwrócę się jeżeli nie to wywalam na fixingu
chociaż na minutach wykształciła się pieciofalowa struktura i to z overbalansem
|
|
nie miałem problemów, mam b dużą przepustowść ok 8mbs
edit: lotos dzisiaj opchnąłem dlaczego - znowu analiza.
u mnie występuje zazwyczaj opóżnienie ok.10-11 rano ok. 20s w stosunku do notowań.
|
|
Ty Gecko musisz słuchać radia erewań zamiast oglądać wykresy, uczyć się, czytać książki. Na tygodniowym lotosie wykształciła się formacja trójka hossy na którą można było zagrać przy minimalnym wręcz ryzyku. Jest także jeszcze jedna firma z wig20 na którą można zagrać (ja ją wziąłem wczoraj)- jaka - nie słuchaj radia erewań, tylko jak mówi ci Mr. Krewa "yyy... przede wszystkim uczyć się na 1 (słownie: jednym) kontrakcie".
|
|
oj widzę że nie uwzględniłeś CAC. DAX, DJIA  - boże co to ma znaczyć edit: Pytanie dla Gecko dlaczego Lotos tak mocno poszedł do góry dzisiaj?
|
|
Buldi - czyżby wsparcie na poziomie dużej białej świecy z 9:59
edit: straszne rozchwianie, czyżby krawaciarze byli umówieni w sobotę na kozetkę u psychologa
|
|
sl z ręki jakaś wyspa odwrotu na minutach
|
|
|
|
oporu prowadzonego po szczytach na 15 min nie wybiło i znów siedzę na krótkich ale tym razem przy samym oporze (mniam) - więcej farta niż rozumu
|
|
jak myślałem doszło jedynie do 50% zniesienia 2727
|
|
i jam się stał niedźwiedź. Ciekawe czy buldi zrealizuje swoje L a mnie da zarobek
|
|
zgadza się można popykać na rsi albo na stochastyku. Ja jednak rzadko to praktykuję.
|
|
witam! widzę że dzisiaj ten walor nie obdarza nas swoim pięknym obliczem -nie jest zbyt harmoniczny; trzeba więc grać formacje i linie trendu.
spróbuję zagrać na tworzącą się formację trójkąta na 15 min
|
|
stop profit 2718 i czekam na następną okazję
Gecko spacjalnie ci pokazałem z minutowynm opuźnieniem jak to się robi I z pełnym opisem. A ty dalej swoje cacy, daxy itd.
|
|
Ja nie wiem co to te twoje djia
|
|
s zrealizowany na 2724 sl=2727
|
|
znowu na minutach wykształcila się ładna struktura pora wejść na rynek
|
|
Krawaciarze kompletnie rozwalili mój rytm, chyba dam sobie spokój na dzisiaj, albo tylko poscalpuje na minutach ze ścisłym SL popatrzcie na karnet zleceń kompletne rozdwojenie jaźni
|
|
pierwszy obrazek powyżej postu Buldiego (15min) drugi dla godzin
|
|
czy na godzinach może zrealizować się nastepujący scenariusz??????  kliknij, aby powiększyć czy też zatrzyma sie na linii trendu sednioterminowego prowadzonego na dziennych przez dolki z 1.07, 31.08 i 10.01 - poziom 2680-90
|
|
Mr Krewa ma świętą rację wg obrazka powinno się skorygowac do 2730
|
|
no blada twarz lekka dekoncentracja i taki zjazd z 2730 stracony. Mam nadzieje że zatrzyma się na 2713-6 wkleja obrazek na zyczenie  kliknij, aby powiększyć
|
|
Dla mnie dzień był piękny.
|
|
Jeżeli zejdzie poniżej 2725 to na 15minutach fala 4 zejdzie poniżej fali 2 co nie może być wg elliota i mamy korektę ABC. Ja na razie poczekam i podumam co to będzie dalej.
|
|
take profit osiągnięty. co to będzie dalej?
|
|
jednak była 5 fala zasięg spadków na minutach 2727-30
|
|
niezdecydowanie trwa już 10min czyżby na mintuach nie była to złamana 5 fala tylko czwarta?
|
|
na minutach utworzyło się trzech małych indian -jeżeli nie pójdzie do załozonego progu to sl = 2743 z odwróceniem pozycji
|
|
witam sądzę że dojdzie do 2756-8 wyrysuje podwójny szczyt na 15min i odpadnie i za chwilę odwrócę pozycję
|
|
Gecko przedstaw swoje opinie na temat rynku na wykresie.
|
|
Gecko jak chcesz 'grać' to idź do kasyna albo pograj w trzy karty na bazarze różyckiego - tam cię wyleczą z marzeń. Widzę że masz kłopoty na poziomie podstawowym. Trading, inwestowanie jest jak każda działalność gospodarcza. Aby ją dobrze prowadzić właściciel firmy musi rozpoznać otoczenie w którym prowadzi interesy oraz mieć niezbędne kompetencje do jego prowadzenia - w przeciwnym wypadku bankrutuje. Także musi wybrać odpowiednią niszę na rynku w którym działa. Tu także tak jest. Zależy to od rodzaju instrumentów w które inwestujemy, od horyzontu czasowego naszych inwestycji, akceptowalnego ryzyka, założonej wielkości osiąganych zysków itp. W zależności od tych parametrów buduje się odpowiednie strategie inwestycyjne, plany, reguły inwestowania dobierając odpowiednie techniki wchodzenia na rynek, wychodzenia, ochrony kapitału. Taki plan inwestycyjny zawiera zbiór zasad na podstawie których podejmujemy działania na rynku. W zależności od celów które postawiliśmy (rodzaj instrumentu,horyzontu czasowego itd.)potrzebne są różne informacje fundamentalne. W przypadku spekulacji jakim jest DT potrzebny jest tylko pewien wycinek tych informacji - z punkt widzenia siły i kierunku rynku.Jakie; każdy może mieć inne - ja zwracam uwagę na ogólny wydźwięk na rynku. A Jedyną polisą zabezpieczającą przed szczególnymi wydarzeniami które mogą się pojawić i zachwiać rynkiem jest SL - czyli ochrona twojego kapitału, które ma szczególne znaczenie w DT. Tak więc dawanie na tacę pięciu złociszy aby kurs był powyżej 2700 to jest tylko nadzieja.A ona nie daje zysków. I jeszcze jedno najważniejsze - Gdy zarabiamy to bierzemy korzyść od kogoś któremu brak wiedzy. Tak więc bez, ciągłego kształcenia, analizy wykresów nie jest się w stanie odnosić sukcesów. Więc Gecko to nie talent "Picasso do malowania" ale ciężka praca Mr Krewy doprowadziła go tam gdzie jest, co sobie i tobie życzę. AMEN
|
|
Witam! A więc biorąc pod uwagę 15:00 Dane w USA Indeks S&P/Case-Shiller-20 za listopad wyniósł -1.6% r/r (Oczek. -1.3% r/r, Poprz. -0.8% r/r). 13:52 Otoczenie Frankfurcki DAX zyskuje 0,31%, przy 0,3% zniżce na FTSE 100 oraz przy 0,13% aprecjacji CAC40. Eurodolar notuje poziomy minimalne wyższe od 1,36 USD, w kontekście wyprzedaży na surowcach. 10:31 Dane w UK Dynamika PKB -0.5% k/k (Oczek. 0.5% k/k i 2.6% r/r, Poprz. 0.7% k/k, 2.7% r/r) dane za IV kwartał. 08:32 Futures Kontrakty terminowe FW20 zyskują o poranku umiarkowane 0,44%. LOP wynosi 108 800, natomiast pierwsze wymiany wynoszą 695 szt. 08:00 Dane w Niemczech Indeks zaufania konsumentów - GfK wyniósł 5,7pkt. (Oczek. 5.4 pkt., Poprz. 5.4 pkt.) dane za luty. 6:49 Przed sesją Poniedziałkowe wymiany na giełdach w USA przyniosły zdecydowaną falę optymizmu, dzięki czemu DJIA znalazł się na rocznym maksimum 11982,45 punktów tuż po 20:00 CET. mamy taki oraz rynku jak dzisiaj - chyba wystarczy czy podać dane dotyczące Rosji, zamachu, wpływu moczu shizofrenika, a także to że Pan Kazio na forum oskarżał premiera o mord na byłym prezydencie, co doprowadziło do dzisiejszej przeceny
|
|
dzisiaj się już nic nie wydarzy. konsensus osiągnięty.
|
|
Ja nie zdzierżyłem i zamknąłem L ok.12.40. Dlatego czekam na 2735
|
|
ole byczki robią woltę, ciekawe co na to powiedzą krawaciarze po 15. Lop stabilny. Jak dojdzie do 2735 to się uślinię.
|
|
Dzisiaj każde biuro maklerskie oferuje notowania 3max f-my statica za darmo. Jeżeli nit to można kupić. Oferują podłączenie poprzez e-signal z metastockiem lub przez plugin'a z Amibrokerem imożna na bieżąco obserwować w tych programach notowania
|
|
Odnośnie wróżenia z fusów - jaka piękna harmoniczność i fale elliota. Co nam przyniesie przyszłość. Ja tam koncepcję już mam - też z fusów.Na razie jestem jak panna na wydaniu bycze rogi mnie zmęczyły).  kliknij, aby powiększyć
|
|
musen napisał(a):ustawilęm sl więc mogę odpowiedzieć. Płynącyzrynkiem odpowiem tak: zniesienia, w tym technika overbalansu, jak i price akcion, a takze fale elliota wynikają głownie z doświadczenia. Pomagają w konstruowaniu strategi otwarcia pozycji i jej prowadzenia. nikt nie twierdzi że one sprawdzają się w 100% ale należy je mieć na uwadze.Należy pamietać żeby inwestować w to co się widzi a nie w to o czym się myśli. Trzeba czytać wykresy. Mówisz że jesteś technikiem - co to oznacza; być może opierasz się na trendach, formacjach, swiecach japońskich, ale to też tylko pomaga i nie jest 100% wyznacznikiem sukcesu na pozycji. Tak więc jesteś niekonsekwentny, ponieważ wykresy pokazują chciwość i nadzieję inwestorów, które wyrażają się w postaci formacji, trendów, a także zniesień, i fal ellita. c.n.d.
|
|
Krewa Masz 100% rację. Ja jestem jeszcze bardziej ortodoksyjny. tylko inwestuje przy 38,2 i 61,8 (może to wpływ strategii diNapolego). Ale oprócz tego anlizuję jeszcze zgrupowania zniesień. Jeżeli takie grupuja się w obszarze wsparcia lub oporu. To takze na nie inwestuję, ale ze ścisłym SL. edit: jesteś sprytny jak ta rybka w avatarze. Ja biegam z całym majdanem, ale skrzętnie zapisuje twój pomysł. Poddam go dzisiaj wieczorem analizie.
|
|
ustawilęm sl więc mogę odpowiedzieć. Płynącyzrynkiem odpowiem tak: zniesienia, w tym technika overbalansu, jak i price akcion, a takze fale elliota wynikają głownie z doświadczenia. Pomagają w konstruowaniu strategi otwarcia pozycji i jej prowadzenia. nikt nie twierdzi że one sprawdzają się w 100% ale należy je mieć na uwadze.Należy pamietać żeby inwestować w to co się widzi a nie w to o czym się myśli. Trzeba czytać wykresy. Mówisz że jesteś technikiem - co to oznacza; być może opierasz się na trendach, formacjach, swiecach japońskich, ale to też tylko pomaga i nie jest 100% wyznacznikiem sukcesu na pozycji
|
|
zakładając falę a=c to możemy zlecieć do 2700. wsparcie na 2689 a zniesienie 78,6 na 2684. Póki co to korekta do 2730 lub max 2734-3737 (dwa zniesienia 50% w tym obszarze)
|
|
chyba dzisiaj mamy tą samą fazę. Obróciłem na 2713 Chociaż z rana miałem rzedką gębę jak otworzyły się furki z luką
|
|
Gecko napisał(a):Gdzieś przeczytałem, że reakcja na wzrost stóp nie jest natychmiastowa, ale statystycznie 75% przemawia za korektą w ciągu 4-12 tyg. Obecnie raczej spodziewał bym się jeszcze prób przejścia ponad 2800. W średnim terminie jednak korekty uniknąć się nie da. świetnie czekaj więc 4-12 tyg. na wykrystalizowanie się trendu. Jesteś niekonsekwentny piszesz że obsługa futków kosztuje się - wide inwestujesz w kontrakty, ale jednocześnie nie wiesz co to są wykresy 15min/ 30min/1h. zapewne nie wiesz co to są wykresy dzienne tygodniowe i miesięczne. O co tutaj chodzi. Odnośnie płynącego z rynkiem, który uważa na innym forum, że analiza techniczna to jakieś czary mary. Mam pytanie czy tak samo jak gecko określasz fundamentalnie kontrakty furture. więc spróbuj fundamentalnie przewidzieć zachowanie tych kontraktów w okresie krótkoterminowym, i dziennym. Czy zabierzesz się do tego jak gecko analizując dane makroekonomiczne, czy np. zachowanie fundamentalne spółek wchodzących w skład Wig20. edit: potównanie Krewy do długości przyrodzenia przednie- ściskam pazurki
|
|
chyba wezmę proszki buja jak na batorym od 2762 do 2754 -do darcia skalpów palce lizać
|
|
aż nadto dla mnie dobry dzień to 10pkt, tylko pogrywam ok. 5-7 kont. gdy uznam że przewidywany ruch może być silny jak wczoraj po fałszywym wybiciu z flagi (nie mogłem zapomnieć i ponownie przeczytałem jak pogrywać po te fałszywe wybicia. W niepewnych dniach tylko 3. (uporczywa konsolidacja)
edit: zmęczon okrutnie przeczytałem w necie fajny artykulik jak to jest gdy wszyscy stosują analizę techniczną np. na akcjach pod wybicia. Autor stwierdził, że na rynku dochodzi wtedy do wielu fałszywych wybić. Jest ich o wiele więcej niż w czasach kiedy nie był tak powszechny komputer. Występujące formacje np. wskazujące na wzrost się załamują - ta flaga; a efekt jaki mocna zniżka kursu. I tutaj ważne jest umiejętne odwrócenie pozycji i to świadczy o stalowych nerwach i umięjetnościach tradera.
|
|
na minutach wskazuje na dalszy spadek. edit: Krewa ten kontrakt do poszukiwania extremów ruchu to ciekawa sprawa. chyba się zastanowię nad taką opcją. Jakie to daje rezultaty. zostawiasz ten kontrakcik na następny dzień?
|
|
witam szanownych towarzyszy ranek jak powiedział krewa piękny ale mnie tpsa wysadziła z netu. ciekawe czy na 2755 wybije futek podwójne dno czy po skorygowaniu poleci dalej
|
|
Na minutach  kliknij, aby powiększyćwsparcie na 61,8% zniesieniu -2757. co może potwierdzać wsześniejszy scenariusz odnośnie SP widać formacje objęcia hossy, a więc jutro prawdopodobnie wzrosty
|
|
wykres na godzinkach  kliknij, aby powiększyćmama zawsze mówiła synku generalizuj a ja tylko na minutkach poszedłem z panną która rozpięła guzik i pokazała pończoszki. wydłużona fala 5 skończyła się na i wybiła podwójny szczyt na dziennych. scenariusz - fala A dociera do 38,2-2755 zniesienia i koryguje w fali B a następnie fala C dociera do 50 % zniesienia i wsparcia (niebieskie) w obszarze 2740- 2743
|
|
jednak podstęp był. cóż chociaż przez parę minut poparadowałem z ładną laską. tylko trochę kosztowało hi.
|
|
wiesz krewa ja tam biorę taką lalkę pod rekę i idę się zabawić. Tylko należy ograniczyć ewentualne straty do minimum (jestem już bykiem). Ale na minutach strasznie duże niezdecydowanie dlatego ciasny sl=2813 A podstępu nie węszę co będzie to będzie
|
|
|
|
 kliknij, aby powiększyćtak te teraz zrobiłem. to obrazek godzinowy (oczko wyzej)na którym kształtuje się fala 4. flala 2 była prosta i zgodnie z regułą zmienności fala 4 jest trójkątem. Stąd są mozliwe 2 scenariusze. Jeden jak na rys.lub fala 5 zostanie załamana. Co uważacie o tym pomyśle?
|
|
Witam! Ślicznie dziękuję Krewie za podpowiedź jak wklejać obrazki. Co powiecie na moją interpretację.  kliknij, aby powiększyćna wykresie 15min mamy do czynienia z załamaną falą 5 która przechodzi zgodnie z elliotem w trójkąt jak to słusznie zauważył Mr Krewa
|
|
wsparcie poszło się ..... może dla odmiany opór podziała
|
|
i właśnie przeszedłem na krótką stronę mocy
|
|
odnośnie nazewnictwa to za PRING. Podstawy analizy technicznej str.48. "gdy ceny zaczynają zniżkować aż do osiągnięcia poziomu linii BB (Diagram 5.3), w analizie technicznej oznaczonego jako poziom wsparcia". Stąd nazwałem ten poziom jako wsparcie.
|
|
dziękuję za podpowiedź - skwapliwie skorzystam.
|
|
poziom 2721. wykres bym wkleił z not3max ale jeszcze nie rozwaliłem jak się to tutaj robi!
|
|
co do LOP to napływ świeżej krwi mile widziany
|
|
Witam towarzyszy niedoli na DT. Patrząc się z jakim impetem został przebity ten poziom (wykres 5,10,15 min) sądzę że będzie to istotne wsparcie. PS. Ta dzisiejsza konsolidacja to męczący temat.
|
|
Temat:
HELIO
Dla wesołości fusów dodam że w fali spadkowej ABC fala A jest równa fali C w punkt
|
|