PARTNER SERWISU
ixxljijx
bart6

bart6

Ostatnie 10 wpisów
Witam
Czy dla spółek z branży dystrybucji IT można zastosować jakieś ciekawe mnożniki poza standardowymi P/E, P/BV czy P/S?

Czy wiecie jak sprawdzić rentowność ostatnio emitowanych polskich obligacji 5, 10 i 20 letnich?

Nie zamierzam wyceniać spółki przez P/E, ale ciekaw jestem czy fundusze zagraniczne też wyceniane są tak nisko. W jednej ze starych prezentacji zrobionej przez MCI jest właśnie analiza porównawcza P/E.

Jakie znacie fundusze PE notowane na zagranicznych giełdach? Warto by było porównać ich wskaźniki P/E z MCI.

Witam

Czy znacie jakiś serwis, w którym można wygenerować listę kursów akcji na zamknięciu sesji z danego okresu (miesiąc, rok)? Interesuje mnie kurs konkretnej spółki i WIG, WIG20.

Pzdr

Witam

W jaki sposób i gdzie (oprócz oczywistego google) można szukać prognoz co do wyników osiąganych przez spółki? Czy biura maklerskie w swoich rekomendacjach szacują np. przychody i zyski spółek w perspektywie 1, 2, 3 lat? Jeśli tak, to jakie biura?

Czy jeżeli nie mam żadnych informacji od właścicieli ani prognoz domów maklerskich to jestem zdany na wyliczanie historycznego tempa wzrostu i założenie, że powtórzy się on w przyszłości?

Żeby nie zakładać nowego tematu - jak najłatwiej przeglądać wyniki spółek amerykańskich?

@Watchdog

1) W jaki sposób określić wielkość takiego dyskonta?

2) Czyli zrobić osobne wyceny np. dla liczby restauracji i przychodu z m2 i jakoś je uśrednić później? Czy dokopię się do takich danych?

Dzięki za pomoc!

Witam wszystkich

Mam kilka pytań odnośnie wyceny mnożnikowej, mam nadzieję, że pomożecie mi znaleźć na nie odpowiedzi.

1) Czy jeżeli na polskiej giełdzie nie ma porównywalnych spółek to można wziąć do porównań cały koszyk spółek z USA?

2) W książce Benningi czytałem, że do wyceny sieci restauracji można zastosować mnożnik w postaci liczby restauracji. W przypadku Sfinksa wydaje się to najbardziej logiczne, bo przy ciągłych stratach nie można wykorzystać wskaźnika P/E (?). Co o tym sądzicie?

3) Czy można wprowadzać do wyceny mnożnikowej jakieś korekty urealniajace wycenę? Zastosowanie mnożnika w postaci liczby restauracji nie pokazuje w żaden sposób jak spółka radzi sobie finansowo. W jaki sposób wprowadzić ew korekty?

Zapewne pojawią się jeszcze inne pytania w tej kwestii w najbliższym czasie. Ciekaw jeszcze jestem - w jaki sposób Wy wycenialibyście Sfinksa?

Właśnie czterej główni akcjonariusze spółki Rainbow Tours (a zaraz dobrzy znajomi) posiadają łącznie 80% głosów. Najwidoczniej skorzystali właśnie z tej możliwości, którą daje KSH. Rozumiem jednak, że jeżeli ich udział zmniejszy się po nowej emisji (chyba, że sami dokupili akcje) to nie będą już mieli 80% głosów i do kolejnego podobnego zagrania będą już potrzebowali innych akcjonariuszy.

Czy nie powinno jednak teraz być jakiegoś oświadczenia o aktualnej liczbie akcji, udziałach akcjonariuszy większościowych itd?

Oczywiście, że mam na myśli akcjonariuszy mniejszościowych. Myślisz mathu, że w innych krajach akcjonariusze są zabezpieczeni przed taką sytuacją?

Witam

Chciałbym zapytać czy spółka (właściciele) mogą tak po prostu podjąć decyzję o prywatnej emisji akcji, nie dając praw poboru a przez to skazywać dotychczasowych akcjonariuszy na spadek wartości akcji? Tak właśnie wydaje się wyglądać sytuacja w spółce Rainbow Tours, w której dotychczas było 12 mln akcji a w emisji prywatnej sprzedano 2,5 mln akcji. Na pierwszy rzut oka wygląda na krzywdzące dla akcjonariuszy. Czy coś przeoczyłem?

Pozdrawiam

Witajcie

Patrząc na skład sektora "hotele i restauracje", gdzie znajdują się również operatorzy turystyczni stwierdzam, że na naszej giełdzie jest strasznie mało tego typu firm. Na tak pozornie obszerne kategorie mamy łącznie tylko 8 spółek (+7 na NewConnect w sektorze wypoczynek).

Jak myślicie skąd taki stan rzeczy? Czy są może inne spółki, które profilowo pasują do tego sektora jednak są zakwalifikowane gdzie indziej? Nie mogę uwierzyć, że Orbis jest jedyną spółką reprezentującą hotele..

Pozdrawiam

bart6: 49,46

Afro napisał(a):
Myślicie, że w najbliższych tygodniach osiągnie papier 5zł? Dobre fundamenty, świetne wyniki i jeszcze możliwe przejęcia...

Pan prezes uważa, że tak: www.tvncnbc.pl/wyniki-mirbudu,...

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 5 grudnia 2012 22:14:14
Liczba wpisów: 16
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,587 sek.

ypocqmtw
bvvocubf
towiygok
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
uzfygamo
fczlruju
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat