PARTNER SERWISU
pfqgkvzk
S16_Cichy

S16_Cichy

Ostatnie 10 wpisów
"Jakub Kurasz rozmawia z Jakubem Korczakiem, wiceprezesem Kulczyk Oil Ventures"
http://www.rp.pl/temat/5.html

Witam!

Obserwuję tę spółkę już od dłuższego czasu i czekam na dogodny moment do wejścia w nią.
Obecna korekta na surowcach wydaje się idealnym momentem (nie żebym naganiał), poza tym, po przeczytaniu artykułu (link poniżej), nasuwa mi się pytanie; czy kopalnie z Ukrainy mają jakieś ograniczenia jeżeli chodzi o eksport węgla? Spółki gazowe takie ograniczenia mają.
Byłbym bardzo wdzięczny gdyby Ktoś, ze znawców tematu się wypowiedział.
www.rp.pl/artykul/19417,654388...
Pozdrawiam!

Zarząd Tauronu przegłosował wypłatę dywidendy z zysku za rok 2010, w wysokości 0,15 zł/akcję.
www.parkiet.com/artykul/7,1048...

Witam!
Widzę że mój post został wykasowany przez moderatora, może był trochę nie na temat, ale jak już to tylko w połowie:)

Załączam link do artykułu dla tych, którzy zastanawiają się dlaczego Tauron nie chce rosnąć, a wręcz notorycznie spada. Wchodząc w te spółkę, chyba każdy ma świadomość, że jest to branża dla długoterminowych inwestorów.
energetyka.wnp.pl/dobre-wyniki...

Witam!

Pudelek napisał
"Jan Kulczyk buduje surowcowe imperium. Kupuje w Afryce, a jego spółki robią megaemisję i podbijają giełdę w Londynie."

Tylko o jakie spółki chodzi (KOV/KI)? WZA w najbliższą środę, zastanawiam się czy do tego czasu pojawi się jakikolwiek komentarz, info na ESPI ze strony KOV-u. Na chwilę obecną odmawiają jakichkolwiek komentarzy, może czekają na uzyskanie wszystkich pozwoleń?

Witam!
Parkiet też już pisze o Nigerii.
www.parkiet.com/artykul/104801...

Witam!
Na szerokim rynku hossa a na Tauroniku kicha i chyba szybko to się nie zmieni.
Na dowód tego kilka linków na potwierdzenie tego faktu:
energetyka.wnp.pl/nie-ma-powod...
www.wnp.pl/wiadomosci/p-puchal...
Sytuacje tę mogą zmienić dwa newsy;
- pierwszy to ustalenie wielkości i daty przyznania dywidendy,
- drugi to przejęcie od Vattenfalla aktywów dystrybucyjnych, co na pewno pozytywnie wpłynęło by na wyniki finansowe TPE. Ale na to chyba przyjdzie nam poczekać do II półrocza.

Pozdrawiam!

PS. Tak w ogóle to kiedy ma być jakieś WZA, na którym zostanie podjęta decyzja odnośnie ustalenia dnia przyznania dywidendy i jej wysokości?
Z góry dziękuję za odpowiedź:)

Witam!

Chciałbym zwrócić uwagę na pewien artykuł, który ukazał się na jednym z portali:
www.parkiet.com/artykul/7,1028...
Znając plany Pana Dr Jana dotyczące chęci przejęcia Lotosu, nasuwa się następujące pytanie; Czy jedną z tych trzech firm nie jest czasem KI?

Dla MSP będą się liczyły tylko te spółki, które mają dostęp do potwierdzonych zasobów ropy (od razu zaznaczam, że nie mam na myśli sprowadzania ropy z Brunei, to można zrobić inaczej, ale nie o tym). Ponieważ, harmonogram prac przy testach w bloku L został poważnie naruszony przez kilka wpadek operatora, wpływa to automatycznie na przesunięcie rozpoczęcia i prezentacji samych wyników testów w bloku M, gdzie w jednym z odwiertów została stwierdzona obecność ropy.

Aby być wiarygodnym w takim przetargu, należałoby pochwalić się posiadaniem takowych zasobów. Już w chwili obecnej wiadomo, że testy w samym bloku L potrwają gdzieś do końca kwietnia. A kiedy robić testy w bloku M? Wg mnie, równolegle do prowadzenia testów w bloku L. Możliwe że już niedługo dowiemy się tego ze zaktualizowanego harmonogramu prac, który jak wiadomo ma się ukazać lada dzień.

Możliwe że to co napisałem nie ma w sobie nawet ziarna prawdy, a zaistniałe zdarzenia są tylko dziwnym zbiegiem okoliczności. Na KOV-ie jestem od połowy września i czytałem tu nie jedną, nie mniej nieprawdopodobną teorię :).

Osądźcie sami. Zapraszam do dyskusji.

Pozdrawiam wytrwałych:)

Mieszko napisał(a):

(...)
Przy okazji znalazłem coś, co mnie zainteresowało.
Spójrzcie jeszcze raz na ten komunikat:
gielda.onet.pl/kulczyk-oil-ven...
Czytamy tam:
"Zdalna ocena dwóch płytszych celów odwiertu została ukończona i wstępna analiza danych wskazuje, iż napotkano na złoża węglowodorów o niskim nasyceniu, jednakże oba znajdują się w mokrych wodnych pokładach piaskowych".

Witam!
Rzadko zabieram głos na forum ale czytam uważnie wszystkie wpisy:)
Odnośnie tego co zacytowałeś Mieszko, interesujące jest również ostatnie zdanie:
"... Jakość zbadanego piasku okazała się wyższa niż oczekiwano."
Niestety nie przypominam sobie aby kwestia istotności piasku dla złóż była poruszana. Aczkolwiek może przegapiłem.
Jak to stwierdzenie mam rozumieć?

To pytanie do Pana Jakuba, czy dobra jakość piasku może nam coś powiedzieć o jakości złóż węglowodorowych? Jakie znaczenie ma ta "dobra jakość piasku" dla obecności węglowodorów. Czy to jest istotna informacja? Czy tylko takie niewnoszące nic do sprawy uzupełnienie komunikatu?
Pozdrawiam S.

[quote=lewsey]W oczekiwaniu na wyniki z Brunei przygotowałem krótkie kompendium wiedzy o ropie naftowej.

(...)

Super sprawa lewsey! Jestem na KOV-ie już od paru miesięcy, kilka razy zabierałem się do przestudiowania kompendium wiedzy, które jest na stronie KOV. Niestety nigdy nie starcza mi na to czasu, za to na forum zawsze :). To co przygotowałeś pozwoli szybko rozszyfrować informacje na temat jakości (ewentualnej) ropy, które na pewno pojawią się w komunikatach. Uważam że takie krótkie kompendium na temat gazu również by się przydało. Sądzę że nie tylko mi ale i innym forumowiczom pewnie też. Wiadomo, że jakość wpływa na popyt a tym samym na cenę :).
Pozdrawiam wszystkich.

Witam!
Podpisuję się oburącz pod pytaniami kolegi Maximusa... do Pana Prezesa oraz dorzucam jedno pytanie od siebie.
Panie Prezesie, gdyby na chwilę obecną, finansowanie dalszych prac miało zależeć tylko od kolejnej emisji akcji, to czy zarząd spółki przejawia jakąkolwiek chęć dobrej woli (że się tak wyrażę), aby rozważyć, wziąć pod uwagę na WZA możliwość emisji akcji z prawem poboru? Wiem, że wspominał Pan o tym, iż taka możliwość zgodnie z prawem stanu Alberta istnieje, tylko trzeba ją przegłosować na WZA. Czy też już z góry założone jest, że taki wariant nie wchodzi w grę?
Dziękuję i pozdrawiam.

Nemooo aby móc sprawdzić stan posiadania na rachunku PDA Boryszew, musisz wejść w okno Stan Konta i tam lewym dolnym rogu kliknąć Inne konta PW. Zmiany te wynikają z braku możliwości księgowania w jednym miejscu intrumentów zarówno dopuszczonych do obrotu giełdowego jak i tych jeszcze nie zarejestrowanych i nie notowanych. Takie nowe przepisy. A że w ING są bardzo przepisowi to od razu się dostosowali.
Pozdrawiamwave

jbravo napisał(a):
czy mozna pokusic sie o analogie, ze gdyby na terenach w ktorych KOV planuje wydobycie cos bylo to BP i Shell tez juz dawno by to kupili??
pzdr

Można powiedzieć nawet więcej, Shell jest tam gzie KOV albo był, nie jestem teraz w 100% pewien, które stwierdzenie w chwili obecnej jest prawidłowe. Na pewno był na Brunei, tylko że ze względów politycznych musiał zaprzestać wydobycia, jakieś 7 lat temu.

Odnośnie teorii spiskowych, czyżby dzisiejsze spadki miały coś wspólnego z nowiną o tym że
"Geo Alliance odwołuje ofertę"Think

http://www.parkiet.com./artykul/7,991995.html

Wydaje mi się że wzrosty były spowodowane bardziej informacją o oczekiwaniu przez Kopex Pray ,że resort Skarbu Państwa zakończy bez rozstrzygnięcia obecną procedurę prywatyzacji katowickiej spółki Remag, dając Kopeksowi szansę złożenia w nowym przetargu wyższej od konkurenta, firmy TDJ, oferty cenowej.

www.money.pl/gielda/wiadomosci...

Dzięki SpartaN! No to problem z głowy.

Witam forumowiczów po raz pierwszy!

Na rachunku prócz papierów GPW pojawiły mi się również papiery o oznaczeniu GPWE o wartości 1 zł Think . Może ktoś wie co to oznacza i podzieli się wiedzą z niedoświadczonym inwestorem.

Dzięki i pozdrawiam.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 9 października 2012 19:07:17
Liczba wpisów: 23
[0,01% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,274 sek.

nxyacpjt
feisriov
rqenehdx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
egyebyly
jxljcpeo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat