ja mam jeszcze inną propozycję aby w zestawieniu spółek obok innych wskaźników stanęła ocena recenzenta sprawozdań po prostu ludzka (subiektywna) ocena 3 lub 5 stopniowa czy spółka porządnie podchodzi do biznesu i inwestorów czy też chce coś ukryć, zmylić, ... podczas czytania raportów i analizowania spółek taka ocena sama powstaje szkoda, żeby się później marnowała.
ze zwykłych wskaźników nie wiele widać, zwłaszcza dla małych spółek wystarczy trochę pomyśleć i można __wygenerować__ dowolne wartości wskaźników.
chcąc znaleźć spółki giełdowe w Polsce do portfela czeka nas praca analizy z 683 spółkami (razem z NC)! gotowe wskaźniki lub wyceny jedynie sugerują na co zwrócić uwagę.
dobrze wiedzieć a priori co jest "kasynem Patrowicza" lub wygląda ładnie tylko dlatego, że raport jest majstersztykiem dziesięciolecia.
co ma się znaleźć w kryteriach dla każdego stopnia pozostawiam ekipie SW.
mam nadzieję, że będzie widać na ile wartości wskażników są bliskie rzeczywistości i nie są zakłamane
|
|
to mnie nie przekonuje wolumen dzisiejszy to 126 kontraktów LOP to 2/3 serii czerwcowej
to nie jest tak mało - na tle całej giełdy wychodzi ponad medianą.
natomiast seria grudniowa - LOP 518, wolumen 25 ok, to można pominąć.
ale cena uparcie trzyma się poniżej grudniowej serii dla K i S
|
|
gdyby posortować wg ceny wszystkie kontrakty na wig20 to mamy od najwyższej: marzec > czerwiec > grudzień > wrzesień
co ma się wydarzyć we wrześniu, a co w grudniu z wig20 ? kontrakt wrześniowy jest tańszy od grudniowego o 22pkt, a mimo to część uczestników wybiera grudniowy - dłuższy.
patrząc na obroty - sytuacja podobna - kontakty grudniowe już doganiają te wrześniowe.
zależność odbiega od pozostałych. czy tak jest co roku?
|
|
czy jest jakiś harmonogram roczny dodawania analiz i aktualizacji informacji o spółkach (finanse, wskaźniki) ?
lub jakiś zapis, który mówi, że aktualizacja następuje do n dni po ukazaniu się raportu spółki
|
|
Temat:
Bitcoin
to normalne, że jest spora spekulacja na tej walucie ale im więcej użytkowników tym waluta staje się stabilniejsza poza tym ta waluta skazana jest na deflację
maksymalnie może zaistnieć 21 milionów bitcoin przy obecnej liczbie około 10 milionów.
jeśli nie będzie zmowy państw, żeby to "udupić" za dziesiątki lat możemy spokojnie kupować nieruchomości za 1 BTC a chleb po 0.000002 BTC waluta ma taką dokładność
system może wydawać się nie zrozumiały, ale nie można tego złamać opanować zepsuć oszukać (w sensie im więcej użytkowników - tym bezpieczniej - bo albo oszukuje się wszystkich albo żadnego)
kwestia co na to rządy państw wymyślą, bo już teraz się prawnicy głowią czy to wogóle legalne (czytaj = nie kontrolowane przez żadne państwo)
jeszcze jedno: ludziom się wydaje, że złoty czy dolar czy euro .. jest bezpieczne, a to tylko papier z dodatkowym znaczeniem i mniejszą lub większą wiarą w niego na przestrzeni historii z bitcoin jest podobnie, choć to elektroniczny zapis pozostaje kwestia ilości zainteresowanych i osiągnięcia akceptowalnego bezpieczeństwa.
moje pytanko: czy gdzieś na rachunku maklerskim, nie koniecznie w Polsce można już tym handlować? (w sensie aby stało obok innych walut (jak na forex) lub akcji/..)
|
|
|
|
interwencja z 31.10.11 na USDJPY spodowała duży ruch na EURUSD. dlaczego za osłabieniem jena vs USD poszło osłabienie euro vs USD?
|
|
mam nadzieję, że będzie można wprowadzić własne filtry na: - płynność spółek - ustawić minimalny średni wolumen - min wolumen z dnia bieżącego to właściwie mogłoby być domyślnie ustawione .. do późniejszej modyfikacji dla użytkownika zalogowanego
jako użytkownik chciałbym mięć możliwość dla każdego modułu ustawienia własnych warunków, aby zdecydować co i na jakim poziomie jest dla mnie istotne: tzn: - uwzględniać niektóre wskaźniki, a inne zupełnie nie - ustawiać limity dla sygnałów - pomijać wybrane instrumenty
tym samym znacząco zmniejszyć ilość informacji, filtrując je wg własnych kryteriów.
- czy będzie jakieś narzędzie do AT w czasie rzeczywistym ?
- brakuje kursów walut i towarów
|
|
Temat:
WASPOL
to ja może zdradzę dlaczego był taki spadek na wykresie spółki: powodem jest oferta niepubliczna akcji, która odbyła się w tamtym roku oraz chęć szybkiej sprzedaży przez niektórych inwestorów, którzy w tej ofercie uczestniczyli przy jednoczesnej niskiej płynności papieru.
Zaliczone podwójne widełki, a potem to chyba było wyrzucanie trochę ze strachu i bez powodu. Jakkolwiek, obroty w ostatnich tygodniach znacząco zjadły już akcje z nowej emisji, więc nie powinniśmy się tu spodziewać spadków (przynajmniej z tego powodu).
A morał jaki chciałem przekazać dla innych: lepiej było poczekać w tym przypadku na wprowadzenie na rynek nowych akcji i wtedy je skupywać niż startować w ofercie niepublicznej - można było kupić taniej, - szybciej można było wyciągnąć kurs w górę, będąc dodatkową siłą popytową, a nie podażową.
mam pytanie do bardziej doświadczonych: czy często zdarza się taka sytuacja przy ofertach niepublicznych na mało płynnych spółkach, że lepiej stanąć po drugiej stronie kolejki po wejsciu akcji na rynek i nie zamrażać pieniędzy na kilka miesięcy.
nie mogę znaleźć takich informacji dla ostatnich 2 lat - chciałem zrobić statystykę dla ofert niepublicznych, okresu zamrożenia pieniędzy i spadku kursu,
|
|
Temat:
WASPOL
pod koniec 2011 r. spółka planuje wejście na rynek podstawowy.
jak oceniacie atrakcyjność biznesu jaki prowadzi Waspol, czyli powiększanie swojej sieci dystybucji alkoholi poprzez wykupywanie kolejnych firm z branży ?
|
|