Temat:
SERINUS
wapkil, widzę, że muszę łopatologicznie. 1. Przeczytaj jeszcze raz informację o transakcji: www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...2. Tam jest takie zdanie i o to ograniczenie odgórne mi chodził (35 MCAD) KOV oraz Konsorcjum (zgodnie z definicją poniżej) zaoferują akcjonariuszom Winstar, w zamian za każdą posiadaną akcję Winstar: • 7,555 akcji KOV ("Świadczenie w Formie Akcji"); lub • 2,50 CAD w formie pieniężnej ("Świadczenie Pieniężne"). Łączna wysokość Świadczenia Pieniężnego na rzecz akcjonariuszy Winstar, które zostanie sfinansowane przez konsorcjum inwestorów ("Konsorcjum") na czele z KI, nie może przekroczyć kwoty 35 mln CAD 3. Nikt nie wydał zakazu przeliczania tego tak jak Ty to robisz, ale z założenia jest to błędne wyliczenie i koniec kropka. Równie dobrze możesz przeliczyć kurs tych akcji patrząc na gwiazdy. Nie porównuj jabłek do gruszek, to wszystko. 4. "Ech, może napiszę prościej. Jedna akcja WIX po połączeniu zostanie zamieniona na 7,555 akcji KOV, prawda?" --> NIE PRAWDA, przeczytaj komunikat! Reszta Twoich wyliczeń jest równie błędna. 5. Przewiduje się wycofanie akcji Winstar z obrotu na TSX po zakończeniu transakcji Nabycia. KOV następnie złoży wniosek o dopuszczenie jej akcji zwykłych (w tym akcji wyemitowanych w związku z Nabyciem) do notowań na TSX. Akcje KOV będą nadal przedmiotem obrotu na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Przed proponowanym wprowadzeniem akcji do obrotu na TSX, KOV będzie dążyła do scalenia wszystkich wyemitowanych i pozostających w obrocie akcji spółki po Nabyciu w stosunku 10:1 ("Scalenie Akcji KOV") i do zmiany nazwy Spółki na "Serinus Energy Inc." ("Zmiana Nazwy KOV").
|
|
Temat:
SERINUS
wapkil, dlaczego uparcie brniecie cały czas w te błędne przeliczenia. Założenie obliczeń jest niepoprawne. Nie można wyliczać ceny akcji KOV z kwoty oferowanej za inne akcje... Oferta pieniężna poza tym jest ograniczona odgórnie kwotą sumaryczną i skierowana głównie do funduszy. Zdanie: "TSE wycenia jedną akcję KOV na niecałe 95,5 grosza" to już jest kompletna bzdura i tego nawet nie komentuje...
|
|
Temat:
SERINUS
Funkiego nie komentuje, bo standardowo sieje wiatr... Co do Ciebie WD to OK, widze, że szukasz, analizujesz, wysuwasz wnioski i je publikujesz, tylko, że zaczynając tą polemikę chciałem zwrócić uwagę na to, żeby: 1. Nie mylić opcji wymiany akcji z opcją sprzedaży za gotówkę i ich NIE porównywać, bo jest to po prostu błędne. 2. Nie pisać o KOV i ich ruchu tylko w negatywach, bo wymaga to dalszej analizy, której nawet najbardziej doświadczeni analitycy tutaj jeszcze nie zrobili. KOV podejżewam siedział w temacie już na tyle długo, żeby podjąć taką decyzję a nie inną.
Siedzę na KOV już dość długo, żeby zauważyć potencjał tego ruchu, w końcu poza Ukrainą i Brunei będziemy mieć inne wiadomości, analizy, inwestycje i .... zyski. Uważam, że zrobiło się bardzo interesująco i tym samym jestem przekonany, że bardzo wiele grubszych rybek się już tematem interesuje i go obserwuje, a może i coś więcej, ale to już tylko moje przypuszczenia...
|
|
Temat:
SERINUS
No, ale idąc tym tokiem rozumowania, w dniu transakcji wartość może skoczyć o dodatkowe 50%, takie liczenie dla porównania z cena akcji KOV jest bez sensu. Za tydzień może się okazać, że 1 akcja KOV faktycznie będzie warta ponad 2 PLN, więc używanie tego do potwierdzenia przeliczen 1,03 PLN/akcje jest w moim odczuciu niewłaściwe. Raport RPS i mamy wartosc firmy. Inne przeliczenia, bez potwierdzenia niezależnego eksperta są tylko przeliczeniami. Z raportu rocznego za 2012: - Total Assets 203,260 kUSD - Total Equity 105,819 kUSD - Total Liabilities & Shareholder's Equity 203,260 kUSD www.stockhouse.com/companies/f...
|
|
Temat:
SERINUS
anty_teresa napisał(a):@Jasqulak, 1. Nadal nie widzę nic negatywnego, nacechowanego negatywnymi stwierdzeniami, bądź interpretacjami. A jeśli ktoś podejmuje decyzje inwestycyjne na podstawie odczuć to naprawdę gratuluję. Gant nazywa się ładniej od DomDevelopment to kupię Ganta...
2. Ale dlaczego Twoim zdaniem należałoby wziąć wartość księgową z 2012r, a nie z chwili obecnej? A skąd wziąłeś 80 MUSD?
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
anty_teresa napisał(a):wapkil napisał(a):krewa napisał(a):"Porównując KOV do firm o podobnym profilu [...] jej akcje powinny być dziś warte pięć razy tyle." D. Mioduski 1,29 zł * 5 = 6,45 zł 09.07.2012 2,50 CAD * 3,10 zł / 7,5555 = 1,03 zł 25.04.2013 Chyba ciężko wyciągać z tego dokładniejsze wnioski. KOV najwyraźniej chce, żeby akcjonariusze objęli akcje, nie gotówkę. Gdyby istniała na przykład tylko możliwość objęcia akcji, a alternatywą byłoby C$0,00, raczej nie można byłoby wnioskować, że akcja KOV została wyceniona na 0,00 zł. Zerknij jednak z drugiej strony. Obecna kapitalizacja Winstara to 80M USD. KOV aby przejąć spółkę wyemituje do 272M akcji. Jeśli założymy "standardową" premię za kontrolę na poziomie 20% to dostaniemy niecałe 100M wartości Winstara. Oznacza to, że nowa emisja prowadzona jest przy cenie akcji KOV 0,36 dolara, czyli około 1,1PLN. Jeśli aktywa Winstara są wycenione rzetelnie to rzetelna wycena KOV wychodzi wtedy trochę powyżej ceny "gotówkowej". OK, a teraz weźmy WK z 2012 na poziomie 106 MUSD, robi nam się wtedy 127MUSD, wtedy mówimy już o 0,47$ za akcję KOV, czyli ponad 1,4PLN...
|
|
Temat:
SERINUS
anty_teresa napisał(a):jasqlek napisał(a):anty_teresa napisał(a):jasqlek napisał(a):a ma czele z redakcją SW przedstawia spółkę w niekorzystnym świetle. Tylko nie mów Krewa, że to tylko pokazywanie zagrożeń.
Czy mógłbyś podać jakiś przykład? Chodzi mi o artykuł po ostatnim zakupie. www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...Powiem szczerze, że czytając artykuły na PB czy Parkiecie odniosłem neutralnie pozytywne wrażenie ruchu spółki, czytając SW tylko negatywne. No, ale porozmawiajmy o faktach a nie wrażeniach. W którym miejscu artykułu przedstawiono źle spółkę? W zasadzie podano tak naprawdę same fakty, bez ich oceny. Rozumiem, że dyskusyjne może być wycenienie jednej akcji z tej transakcji, ale zerknij na mój post powyżej. Pytam więc, gdzie stawiana jest spółka w negatywnym świetle? Przecież o to właśnie chodzi, o wrażenia po przeczytaniu artykułu. Są albo pozytywne, skłaniające do zainteresowania się spółką, albo neutralne, obiektywne, albo negatywne, odstraszające od spółki. Moje wrażenie było negatywne chociażby już z samego wstępu. "...Szacowana wartość transakcji to 112 mln dolarów kanadyjskich. W grę wchodzi duża emisja, która zwiększy obecną liczbę akcji o ponad 50 proc. oraz wejście na parkiet giełdy w Toronto." MOje wrażenie jest takie, że KOV kupuje coś za ponad 300 baniek PLN i dodrukowuje akcje i to dużo! A no i przy okazji wchodzi na jakąś giełde, która nie jest AIM... Można to było przecież inaczej napisać, chociażby używając zdania z 2 akapitu: "...Wartość transakcji to 112 mln dolarów kanadyjskich. Po połączeniu KOV zmieni nazwę na Serinus Energy. Nowa spółka będzie notowana na giełdach w Warszawie i Toronto. Jak podaje KOV, kapitalizacja miałaby sięgnąć ok. 1 mld zł." Sposób przedstawienia sytuacji (trzymając się tylko faktów) jest manipulacją samą w sobie i pokazuje stosunek autora do tematu, tutaj widze, że jest to stosunek na minus. Każda informacja w Radio, internecie czy TV jest manipulacją, czyli chęcią przekonania odbiorcy o wydźwięku informacji, takim jak go widzi autor...
|
|
Temat:
SERINUS
Ja się tylko zastanawiam dlaczego AIM ma być nienapisaną historią. To, że wchodzą w dual listing z Toronto nie neguje dodatkowej opcji AIM, chociaż prawdopodobieństwo tego radykalnie zmalało.
|
|
Temat:
SERINUS
@Krewa, zgoda, szczyty coraz niżej, dołki coraz wyżej, czyli średnio jednak do góry. Wszystko się rozstrzygnie w moim odczuciu w Q3, a rozegranie właśnie się zaczęło.
|
|
Temat:
SERINUS
krewa napisał(a):swojej stopki nie uważam za manipulację. mam do czego się odnieść - konkretna kwota i ekwiwalent w akcjach. teraz proponuje rzucić okiem na wykres przejmowanej spółki - ostatnia świeca uwzględnia przejęcie, lecz wciąż znajduje się w kanale spadkowym. na rynku, mającym ponoć olbrzymie doświadczenie w wycenie spółek z sektora O&G.  kliknij, aby powiększyć Konkretna kwota ALBO akcje. To nie znaczy, że akcje są warte tyle co proponowana kwota!
|
|
Temat:
SERINUS
anty_teresa napisał(a):jasqlek napisał(a):a ma czele z redakcją SW przedstawia spółkę w niekorzystnym świetle. Tylko nie mów Krewa, że to tylko pokazywanie zagrożeń.
Czy mógłbyś podać jakiś przykład? Chodzi mi o artykuł po ostatnim zakupie. www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...Powiem szczerze, że czytając artykuły na PB czy Parkiecie odniosłem neutralnie pozytywne wrażenie ruchu spółki, czytając SW tylko negatywne.
|
|
Temat:
SERINUS
Scarry napisał(a):jasqlek napisał(a): Osuwanie się kursu od 3 lat? Prosze przestańcie. Kurs robi hopki jak jest mowa to ropie i sie osuwa jak są tylko wieści z Ukrainy. Już 2 razy można było z tej spółki wyjść z zyskiem od IPO więc trochę więcej obiektywizmu. Nie będę się już rozpisywał, bo znając życie post zostanie skasowany jako niemerytoryczny, ale nadzieję mieć trzeba.
Nie bede się rozpisywał ale mam wrażenie że pomyliłeś kompletnie spółki o których piszesz. Kurs KOV 2 razy przez bardzo krótki okres ( bardzo krótki) był chwilę nad kursem IPO i na dodatek był niewiele ponad nim. I to było tylko w mniej więcej pierwszym roku na 3 lata notowań, potem już nie.  kliknij, aby powiększyćchyba mówisz o innej spółce, jeśli uważasz że kurs KOV od IPO idzie w górę 3 lata a nie obsuwa się w dół, to nie wiem już co napisać. Scarry, pokaż mi to osuwanie od tąpnięcia Brunejskiego i kryzysu w 2011. Jak dla mnie Spółka rośnie i stale znajduje się od tamtego czasu w kanale wzrostowym...
|
|
Temat:
SERINUS
PS. Krewa co Ci się nie podobało w ostatnich wynikach? Jak dla mnie Spółka cały czas wskaźnikami idzie do góry...
|
|
Temat:
SERINUS
Nie wierze... wiekszość użytkowników wnoszących dane, linki, wykresy, pobożne życzenia sobie odeszła i pozostała cała gwardia wspierających się hejterów KOV, która ma czele z redakcją SW przedstawia spółkę w niekorzystnym świetle. Tylko nie mów Krewa, że to tylko pokazywanie zagrożeń. A'propos, Twoja stopka z założenia jest błędna. to jest 2,5 CAD lub 7,555 akcji KOV a nie jak sugerujesz - manipulacja? - 7,555 akcji KOV za 2,5 CAD. Jeżeli akcjonariusze uznają, że chcą oddać swoje akcje za 2,5 CAD to to zrobią, jeżeli uważają, że lepiej miec 7,555 akcji KOV to zamienią. Zawsze przejmowanej spółce jest dawany bonus. Azoty Tarnów dla przykładu? Osuwanie się kursu od 3 lat? Prosze przestańcie. Kurs robi hopki jak jest mowa to ropie i sie osuwa jak są tylko wieści z Ukrainy. Już 2 razy można było z tej spółki wyjść z zyskiem od IPO więc trochę więcej obiektywizmu. Nie będę się już rozpisywał, bo znając życie post zostanie skasowany jako niemerytoryczny, ale nadzieję mieć trzeba.
|
|
Temat:
SERINUS
dodruk akcji? o czyms nie wiem? Jezeli mowisz o splacie zadluzenia do KI to informacja sprzed roku, wiec nie stawialbym tego w 1 szeregu z ta wtopa brunejska...
|
|
Temat:
MONNARI
Monnari przyspiesza raport, zapowiada się ciekawa końcówka sierpnia... Link
|
|
Temat:
SERINUS
Giełda to tylko giełda, życzę wszystkim i każdemu z osobna, by potrafił zobaczyć co tak na prawdę w życiu się liczy i giełdę traktował jedynie jako niegroźną rozrywkę dla relaksu ;o)
Wesołych Świąt i udanego roku 2012!!!
|
|
Temat:
SERINUS
ARWENA napisał(a):Kastalto@ Brawo. Dwa razy prosiłem Prezesa o odpowiedz na zadane przez Ciebie pytania i dziwnym trafem nie było odpowiedzi. Pan Prezes mam wrażenie że wybiera pytania na które chce odpowiadać. Może się mylę ale tak czasami to wygląda. Może lepiej odpowiadać na pytania, na które coś można powiedzieć niż pisać "no comment" lub próbować znaleźć zamiennik. Już nie pamiętasz jak ostatnio wypowiedź Redface na pytania, na które nie mógł odpowiedzieć rozpętała tornado na forum?
|
|
Temat:
SERINUS
@Rabbit no właśnie, o to chodzi...że o tym wszystkim było już od dawna wiadomo, naprawdę nie rozumiem dlaczego robi się z tego taki news... Forum Bankiera jest aż czerwone od wpisów spekuły, która to niby wszystko PKC wyrzuci w poniedziałek rano...brak słów. Dlaczego tak strasznie ludzie boją się pomyśleć...
|
|
Temat:
SERINUS
@Arwena,
nic się do tej pory nie zmieniło, transakcja nadal nie doszła do skutku więc czego Ty oczekujesz? Jak na razie właścicielem jest KI...
|
|
Temat:
SERINUS
BAGIK napisał(a):Ja nawet nie pytam, gdzie są Ci wszyscy optymiści bo to nie jest takie ważne. Każdy ma prawo podejmować takie czy inne decyzje inwestycyjne. Ja raczej pytam co się dzieje z prezesem, który nas tu tak budował duchowo, bo jego obecność tu lub nieobecność jest znacząca. Odpowiedź moim zdaniem jest jedna - a co ma facet nam tu powiedzieć? Jak ma nas tu czarować gdy zanosi się, że w najbliższym czasie nic zadowalającego się nie będzie działo? Pewnie to co napiszę zostanie źle odebrane ale uważam, że jeśli teraz prezesa tu nie ma to lepiej by było dla nas maluczkich aby w cale się tu nie pojawiał. Swoją obecnością rozbudził tylko nieuzasadnione oczekiwania. Wiele też dobrego pisało się o tym forum, że takie merytoryczne nie tak jak inne. Lecz obok różnych linków i wyliczeń pojawiała się cała masa hurraoptymistycznych wypowiedzi,jednostronnych wskazujących same szanse, ignorujące zagrożenia, które nie kasowane dawały mylny ogląd całości przeciętnemu Kowalskiemu. Dla mnie nauczka na przyszłość, żeby omijać jakiekolwiek fora lub ograniczać się do czytania ewentualnych linków, suchych faktów. Po części się zgadzam, powiedz mi jednak co takiego się zmieniło na KOV? Ukraina wydobywa i to więcej niż planowano z jeszcze większymi perspektywami. Brunei i Syria mają zapewnione finansowanie na dalsze działania i prace tam są zaplanowane i wykonywane. Nigeria? 180 dni mija jakoś w listopadzie, więc nie ma podstaw na razie, żeby przekreślać ten plan. Start w Londynie? OK, nie najlepszy czas, ale z tego co pisał p. Korczak, prace idą pełną parą i emisja jest przygotowywana, więc?... Podstawowym pytaniem jest czy Spółka KOV idzie w dobrym kierunku, czy nie, każdy inwestor powinien sobie to pytanie zadać i się zdecydować czy zostać czy wyskoczyć.
|
|
Temat:
SERINUS
andrzej72 napisał(a):Zadałem sobie trud przeczytania ostatnich czterech stron postów i wyciągam jeden wniosek - dla drobnego inwestora, przeciętnego Kowalskiego, KOV to inwestycja potwornie nie trafiona, przynosząca jedynie straty. KOV, milczy, prezes milczy, na forum żadnych konkretów tylko same domysły co by było gdyby... Zastanawiam się czy to wszystko aby nie idzie w jednym kierunku - dokładnie w takim w jakim poszedł Petrol, czyli albo ściema, albo milczenie, bo ropy i tak nie ma. Spodziewam się drukowania przez KOV makulatury w dużych ilościach, która to makulatura wzorem Petrola puszczana będzie w rynek w nadziei, że przy kursie 1,00 ktoś obejmie dodrukowany papier po 1,84. Nie wierzę w AIM - nie ten czas. Póki co jest potworny dół, co kurs potwierdza i pozostaje mieć nadzieję, że się KOV z tego dołu wygrzebie. Pytanie, kiedy...
Ponieważ post nie jest przychylny spółce, zapewne zostanie usunięty.
Zapytam przy okazji: gdzie są ci wszyscy optymiści, jak np lukuch? Coś zamilkli... A mówili że będzie tak pięknie, mówili jaki to ten KOV nie jest wspaniały, mocny, z perspektywami na przyszłość. Co... Dostali robotę w KOV i zamilkli? Andrzeju, bardzo pesymistyczny jest wydźwięk Twojego POSTa, a sytuacja obecna vs. wcześniejsza na spółce się nie zmieniła na gorsze, a nawet na lepsze (większe wydobycie na Ukrainie). Mamy kiepską sytuację na światowych giełdach i kurs KOV nie będzie tutaj wyjątkiem. Mówisz o stratach, ale jakich konkretnie? Chodzi Ci o raport? Przecież KOV to młoda spółka głównie poszukiwawcza i zaczyna być wydobywcza więc czego Ty oczekujesz? Piszesz o dodruku akcji, po co? Przecież jest potwierdzone finansowanie spółki na rok do przodu, więc tutaj akurat kompletnie Cię nie rozumiem, a już w szczególności porównania z naszą "konkurencją". Ostatnie zdanie dot. optymistów jak piszesz, duża część z nich przeniosła się na inne forum, bo nie podoba im się moderowanie, mają do tego prawo. Mam nadzieję, że moderator nie wykasuje naszych POSTów, bo obawiam się, że wielu akcjonariuszy ma lekki "dołek" widząc kurs i podziela Twoje obawy, które są moim zdaniem bezzasadne. Pozdrawiam!
|
|
Temat:
SERINUS
@au z mojego doświadczenia grałem jedynie na akcjach Sobieskiego na GPW i można powiedzieć, że są one dość mocno skorelowane z akcjami Belvedere na paryskiej giełdzie. www.euronext.com/trader/summar...
|
|
Temat:
MONNARI
hmm... kazda spolka generuje koszty, ta natomiast generuje rowniez i zysk i to co kwartal wiekszy... ten raport bedzie pierwszym, gdzie uklad nie bedzie pozycja wiec okaze sie ile tak na prawde Moni jest warta ;o)
|
|
Temat:
MONNARI
w poniedzialek raport za Q1.2011, wycena spolki na ten moment ma sie nijak do jej potencjalu, obroty marne, kurs - szkoda gadac... Pocieszenie w tym, ze od jakiegos czasu jest zbieranie malymi pakiecikami + uaktywnili sie naganiacze na innych forach, co moze oznaczac mocne wybicie w przyszlym tygodniu. Specjalnie nie posluguje sie AT, bo niestety jest to spoleczka spekulacyjna i AT nie ma tu nic do rzeczy.... to jak? up up and away?
|
|
Temat:
SERINUS
@Redface jakieś słówko o Nigerii?
|
|
Temat:
SERINUS
hehe, na PB jest artykul o KOV i EBOR. pb.pl/2/a/2011/05/05/Spolka_za...Oczywiscie Pudelek nie bylby pudelkiem, gdyby nie wtracil zdania o Petrolu... ;) "Półtora roku temu umowę na finansowanie z EBOiR podpisał też Petrolinvest. Firma nie korzysta jednak z kredytu."
|
|
Temat:
SERINUS
ludzie opanujcie sie... KOV idzie zgodnie z planem, jezeli nie wierzycie to odsylam do prezentacji. Co tak wlasciwie sie stalo? Jeden odwiert zamkneli? Big Deal. A czy ktos sobie zadal pytanie co nam ten odwiert dal? Ilu cennych informacji udzielil? Nikt nie mowil, ze bedzie latwo... Jezeli inwestycja was przerasta to wiecie co robic.
|
|
Temat:
MONNARI
Witam, Monnari w przyszlym tygodniu na zielono, wybicie pod wyniki za IV kw., ktory dla spolek odziezowych jest najlepszy. Zasieg kursu do ponad 7 PLN, warunkiem wybicia jest pokonanie oporu na 5,3... Tak czy siak rysuje nam sie tutaj mala gwiazdka najblizszych 2 tygodni z duzym potencjalem do wzrostu...
|
|
Temat:
SERINUS
panikarz, sek w tym, ze wlasnie nie sa w cenie, bo kurs jest caly czas blokowany...
|
|
Temat:
SERINUS
andrzej72 napisał(a):
Jak widać będzie co odbierać lub przez co się przebijać. Ponadto niektóre zlecenia jak widać od drobnego raczej nie pochodzą.
Jak poprzednio poszlo ponad 1,7x to nie takie "batony" znikaly.
|
|
Temat:
MONNARI
P. Misztal jest w niej zdaje sie Prezesem wiec to zwykla żąglerka papierami, miejmy nadzieje, ze to jedynie kwiestie ksiegowo-podatkowe...
|
|
Temat:
MONNARI
|
|