PARTNER SERWISU
desloomn
Mikrokolos

Mikrokolos

Ostatnie 10 wpisów
czytajac analize Pani Kasi mialem szczerze mowiac wrazenie, ze dotyczy ona raczej przeszlosci, a nie tego co wycenia rynek. Analizujac sprawozdanie skonsolidowane, poniewaz to powinno ainteresowac akcjonariuszy, wzrosty zysku w pierwszym polroczu jest >100% w stosunku do zeszlego roku. Ekstrapolujac - a to wydaje sie byc konserwatywne, biorac pod uwage ostatnie przejecie, zysk operacyjny powinien zamknac sie na poziomie minimum 2x w stosunku do 2010. A to pozwala wycenic spoke na poziomie rzedu p/e 20-25, co wcale nie oznacza przewartosciowania tej spolki w porownaniu do spolek z tego sektora notowanych na np. nasdaq.

A do tego dochodzi rozwoj wynalazku i jego potencjal.

Ale kazdy musi sie zastanowic nad inwestycja samodzielnie. Ja poki co powaznie rozwazam zaangazowanie w te spolke.

Pozdrawiam.

Witam - od okolo 1.5 roku jestem akcjonariuszem tej spolki. Zakupilem srednio po okolo 8PLN. Obserwuje spolke oraz czytam raporty, ale wszedlem w nia z (swiadomym) zamiarem dlugoterminowym, wiec krotkoterminowych ruchow nie obserwuje na codzien. Generalnie mam nastepujace przemyslenia:

Spolka operuje w segmencie zywnosci ekologicznej, ktory w krajach lepiej rozwnietych od naszego - no moze z wyjatkiem hamburgerowego USA Angel - sie mocno rozwija. Organica otwiera sklepy w centrach handlowych (podcas gdy powoli zamykaja te gorzej zlokalizowane i mniej rentowne - z tego co pamietam to czytalem gdzies ze mieli, albo maja sklep gdzies w Redzie czy Pucku?? - jestem ciekaw czesgo sie spodziewali po takiej lokalizacji jezeli chodzi o sprzedaz ekologicznej zywnosci - ale moze czegos sie nauczyli) oraz probuje rozwijac sprzedaz internetowa. Dwa kanaly sprzedazy, ktore wedlug mnie sa mocno rozwojowe srednio / dlugoterminowo.

Jakis czas temu w spolke zainwestowal fundusz, wiec poki co sytuacja finansowa wydaje sie byc stabilna, a bylo juz slabo...

Organica przynosi straty, ktore jednak sa coraz mniejsze (czym sie zreszta bardzo chwala Angel )i przy dalszej redukcji nierentownych delikatesow, oraz poprawie gospodarki magazynowej (mieli w przeszlosci spore straty) za jakis czas moze stac sie rentowna, co radykalnie powinno poprawic jej notowania i postrzeganie...

Spolka ma strategie, ktora realizuje, co nie jest tak czesto spotykane oraz publikuje ciekawe raporty kwartalne, zawierajace duzo informacji o tym co robi i wydaje sie, ze w miare rzetelnych, bo informacje sa spojne i logiczne...

Ja wiec trzymam i nie planuje poki co sprzedawac - zreszta przy tej plynnosci nie wiem czy bylbym w stanie sprzedac to co mam sensownie Angel

Pozdrawiam,

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 27 stycznia 2012 19:12:38
Liczba wpisów: 2
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,186 sek.

qtjqhwih
gmrkhlyc
gnjhtgzh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
spofjktd
lienuhrw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat