PARTNER SERWISU
cxhgzxao
Jakub_AK77

Jakub_AK77

Ostatnie 10 wpisów
Jaki brak informacji ? Coś się wydarzyło ważnego w spółce ? A może mają podać informacje, że nie mają żadnych nowych informacji ?

Pzdr

qguar napisał(a):
Nie mylisz aby inwestorów z kolekcjonerami ?

Jeżeli by tak było, to Kulczyk byłby największym kolekcjonerem jakiego znam.

Największą bolączką KOV , to właśnie brak inwestorów z dodatkowymi pieniędzmi. Jakby tacy byli to nie trzeba by było w bloku M dzielicć się z chińczykami, tylko samemu zostać operatorem i mieć faktyczny wpływ na to co się dzieje. W bloku L KOV jest operatorem i tam nie było problemu z przedłużeniem koncesji na poszukiwania. Cała ta zamiana pozyczki od KI na akcje wynika właśnie z braku funduszy w KOV. Dodatkowo po tej aferze z blokiem M, teraz "królik" wyciagniety z kapelusza naprawdę musi być duży, żeby powiodła się emiasja na AIM.

Gdy KOV wchodził na GPW głośno było mówione, że to ryzykowny interes. I teraz mamy przykład , czym jest to ryzyko. Niestety część osób zapomniała , że KOV to bardziej ryzkowny interes.

Pzdr

qguar , czy ja dyskutuje z betonową ścianą czy z człowiekiem, który czyta ze zrozumieniem ?
Czy ja napisałem, że wizerunek nie ucierpiał ? Czy ja napisałem , że nic sie nie stało ? Czy ja napisałem, że KOV jest zwolniony z odpowiedzialności ?
Przeczytaj jeszcze raz moje wpisy , ale ze zrozumieniem.

Pzdr

Być w konsorcjum , a odpowiadać samemu bezpośrednio to chyba spora róznica, prawda qguar ? Choćby taka , że finansowo kara może być dla KOV, jak to trafnie policzyłeś, nie wieksza niż 5,886 mln , a nie jak napisał bzdure menager 16 mln. Tym bardziej, że wizerunek firmy dla inwestorów ( nie spekulantów z forum ), również aż tak bardzo nie cierpi na tym.

Co do drugiego cytatu, odnośnie bycia operatorem na bloku M, to chodziło mi o kwestie informacyjne. Co chyba jasno podkreśliłem w swojej wypowiedzi. A z tych KOV się wywiązuje.
Dla inwestorów opóźnienie z jakim podaje KOV informacje dla bloku M nie jest problemem, ale dla spekulantów obecnych na tym forum jest to duży problem. Dlatego ludzie ci są tak sfrustrowani. A wystarczyło tylko czytać informacje jakie podaje operator dla bloku M i nie było by sprawy.

Pzdr

ptadla napisał(a):
Kolejny raz dowiadujemy się o cenotwórczej informacji nie z ESPI, a chińskiej strony...d'oh!

"KOV" czy wy w ogóle pracujecie?!?!?!?!?!

Cytat z Komunikatu KOV z dnia 27.08.2012 na temat Bloku M.

"KOV Borneo nie jest operatorem Bloku M i nie reprezentuje oficjalnie interesów partnerów jointventure."

Dlatego kolego informacje na temat bloku M pojawiaja się u chińczyków, a my z opóźnieniem dowiadujemy się od KOV i ESPI.

Pzdr

Odszkodowanie ma zapłacić Konsorcjum , a nie KOV. I to jest duża różnica. Jeżeli sprawa odszkodowania za nie wywiąznie się z umowy nie była ujęta wprost w umowach to cały proces może trwać latami i wcale odszkodowanie nie musi być zapłacone.
Problem największy to to, że KOV nie jest tu operatorem ( blok M ) i nie od nich wszystko zależy.

Pzdr

@Kasia dzięki za informacje, nie mogłem tego znależć. Biorąc pod uwage kto w Warfamie został wiceprezesem d/s finansowych raptem 5 lat po studiach, to masz chyba racje co do głównego udziałowca.

Pozdrawiam

Witam.

Czy ktoś ma wiedze kto jest właścicielem INVEST-MOT SA , jakie są udziały ?

Przypomne , że INVEST-MOT SA poprzez POL-MOT Holding jest współwłaścicielem Warfamy.

Pozdrawiam

Ja bym jeszcze nie skreślał marki URSUS. Wszystko zależy od marketingu i jakości do ceny nowych Ursusów.

Marka URSUS była porównywana do innych marek.

Junak - kultowa nazwa, ale dla kogo ? Motocykle Junak jeżdziły po polskich drogach kilkadziesiąt lat temu. Dawni posiadacze tych motocykli już nie jeżdżą motocyklami, a dla młodych nazwa Junak to tylko historia. Dodatkowo nowe Junaki były nijakie.

FSO - dla mnie marka bez marki. Nazwa bez wydźwięku , tak jak FSM czy FSR.

URSUS - nazwa , która w świadomości Polaków jest głęboko zakorzeniona. Do tego stopnia , że niektórzy nazwy Ursus używają do określanie każdego ciągnika , tak jak kiedyś na każdy but sportowy mówiło się , że to adidasy. Starsi Polacy na wsi sa osobami raczej konserwatywnymi i dla nich Ursus to jest ciagnik, a nie jakis zachodni "wynalazek", to tak jak np z bankiem PKO BP. Inne banki maja atrakcyjniejsze warunki, brak kolejek, ale starsi Polacy i tak idą do "swojego starego banku", bo go znaja , a nowym nie wierzą. Młodzi będą juz inaczej patzrec, sa otwarci na nowości , nie boją sie ich.

Tak, że piłka jest po stronie Warfamy. Jeżeli zaoferowany produkt pod nazwą URSUS będzie dobry, może mieć powodzenie. Przydałyby się tutaj jakieś badanie, na temat chłonności rynki i zapotrzebowania na najbliższe lata. Kilka osób dyskutuje tutaj, czy sprzedaż będzie większa , czy mniejsza, ale żadna nie podpiera się niezależnymi badaniami rynku. Myśle , że w Warfamie takie badania robili, zanim zdecydowali się kupić markę URSUS. Biznesplan tego przedsięwzięcia tego wymagał.

Pozdrawiam

[quote=onochiMnie zastanawia cały czas jedna rzecz i nie daje mi spokoju. Co z tym szczelinowaniem. Redface konsekwentnie uchyla się od odpowiedzi na pytanie. Trochę za cicho o tym. Może czekają na jakieś zezwolenia albo coś. Szczelinowanie powinno iść niezależnie od odwiertów jeśli się nie mylę. Tam jest osobne urządzenie do tej roboty, albo coś pokręciłem.[/quote]

Może chodzi własnie o przygotowanie sprzetu do szczelinowania i jego transport w docelowe miejsce ? Zakładam , że sprzet jest dość ciężki i przy wiosnennych rozstopach mogą mieć z tym problem. Akurat znam się troche na transporcie ciężkich sprzetów w trudnym terenie, w błocie i po niestabilnej powierzchni, więc wyobrażam sobie ich problemy i trudności.

Pzdr

@Scarry , a gdybyś ty sie w końcu otrząsnął i nie wypisywał głupot, że KOV topi pieniadze akcjonariuszy ? Co ty na to ? Pieniadze akcjonariuszy, czyli te które KOV pozyskał przy wejściu na giełde poszły głównie na zakup KUB-GAS. I to są utopione pieniadze ? Odpowiedz. W Brunei im idzie słabo, ale jesszcze nie wszystko stracone . Ale kto powiedział , że 100 % pomysłów ma w biznesie się udać ? I to w dodatku w takim ryzykownym jak poszukiwanie ropy i gazu . Odnosi sie to również do Nigerii. Negocjowali, próbowali coś ugrać. Ale jak się okazało, że interes dla KOV jest nie opłacalny to się wycofali. Wg. ciebie mieli wchodzić na siłę do Nigerii , a potem drukować co chwila nowe emisje akcji, jak jedna ze znanych firm na GPW ?

Pewnie, że nie ma spektakularnych sukcesów w KOV, ale powoli idą do przodu, nie stoją w miejscu nie cofaja się. Jak ktoś obiecywał sobie gruszki na wierzbie to rozumiem jego dzisiejszą frustracje wynikami KOV. Ale ten ktoś sam sobie jest winny.

Co do Lotosu używał sformuowania "jesli ktoś pisał serio o przejęciu Lotosu", nie pisze tu o marzeniach tylko o realnym podejściu stałych bywalców. Jak ktoś nie potrafi tego rozróżnić , to jego problem , że nie potrafi czytać tekstu ze zrozumieniem. Wczoraj tak samo mieliśmy wpisy dotyczące Tanzanii. I co, to też marzenia koviaków ? Bardzo duża liczba ludzi tak na prawdę wie bardzo mało o KOV, często nie potrafią nawet rozróżnić działalności KOV i KI. I ten tekst o oddawaniu pieniędzy przez KI, do KOV z czasów realnego socjalizmu. KOV podjął działania w celu wejścia do Necode i poniósł z tego tytułu starty. Na jakiej podstawie KI ma cos oddawać ?

orestes84 napisał(a):
Ciekawe jakie kryteria będą obowiązywały przy wyborze wykonawców na bloki energetyczne?. Jeżeli również najistotniejszym kryterium będzie cena to należy się cieszyć, że Polska inwestuje w energetykę węglową a nie atomową. Sam jestem zwolennikiem energii atomowej, ale patrząc na to wszystko co się dzieje na przetargach publicznych, bałbym się o jakość przeprowadzonych prac. Jeszcze inną kwestią jest to ile firm w Polsce ma odpowiednie kompetencje w energetyce atomowej ?.

W firmach tzw. "państwowych" przy zamówieniach obowiązuje jedno proste kryterium - 100 % cena. Tak , że możesz już trochę się bać.

Pzdr

@Krzysiek, tak jak wcześniej pisałem, nie mam zielonego pojęcia nad technicznymi sprawami wejścia na AIM. Będe więc opierał się na waszych domysłach. Jeżeli może to odbyć się w tak ekspresowy sposób jak opisałeś, to muszę inaczej na to spojrzeć. Liczyłem na ciąg wydarzeń w ciagu kilku tygodni licząc od 30 marca. A tu może się okazać, że cała sprawa zostanie załatwiona w parę godzin.

Pozdrawiam

onochi napisał(a):
@Jakub

Nie bądź naiwny. Czy ty naprawdę sądzisz, że oni najpierw ogłaszają chęć wejścia a później szukają chętnych? Do tego czasu KOV już dawno będzie dogadane z inwestorami. Pamiętaj że Londyn to nie Warszawa. Tam całe emisje idą do klientów banków a nie do indywidualnych więc akcje obejmą raczej instytucje. Według mnie jeśli w ogóle chcą wejść, to rozmowy toczą się od grudnia 2011 o ile nie zaczęli wcześniej. A gdy ogłoszą to całe intention to flow lista chętnych będzie już zamknięta.

Nie znam zwyczajów panujacych na AIM. Swoje przemyślenia odnosze do niezbyt udanego debiutu na GPW. I dlatego odnoszę się z lekka rezerwą do debiutu na AIM. Nie , żebym krakał, ale taką ewentualność trzeba brać pod uwagę, np. w ostatniej chwili ktoś dogadany może się rozmyslić. Szansa na to jest powiedzmy 0,5% , ale zawsze jest. Może trochę aptekarsko to traktuje, ale chyba wybaczycie mi to.
To , że rozmowy toczą się to wiem. W końcu KOV i KI to nie państwowa firma, gdzie ktoś zapomniał, że trzeba takie rozmowy toczyć wcześniej, bo nie miał tego w zakresie obowiązków. Jeżeli z AIM jest tak jak piszesz, to można być dobrej myśli. Oby tylko jeszcze sytuacja na giełdach światowych była dobra i nie pogorszyła się. Odpukać w niemalowane.

Pozdrawiam

Witam.

Koledzy nie bardzo rozumiem waszych wypowiedzi.

Krzysiek,przecież chęć wejścia do Necode została już ogłoszona dawno. Dlaczego KOV miałby to robić jeszcze raz do 31 marca ? Na 100% do Necode wejdziemy jak będziemy mieć pieniądze, np. z AIM. Ale to dopiero będziemy wiedzieli po debiucie. Samo ogłoszenie , że wchodzimy na AIM jeszcze o niczym nie przesądza, bo nie wiadomo ile gotówki uda się zebrać na wejściu na AIM.

Rabbit wydaje mi się , że ogłoszenie , że wchodzimy do OML-42 nie jest równoznaczne z wejściem na AIM ( choć wielce prawdopodobne, na 99% ). Ja bym napisał odwrotnie, że wejście na AIM oznacza , że wchodzimy do OML-42 ( pod warunkiem udanego debiutu, jeszcze ). Bo tu chodzi nie o samo wejście na AIM , tylko o znalezienie finansowaniana OML-42.

To taki mój komentarz do waszych wypowiedzi. Chyba, że nie zrozumiałem waszych skrótów myślowych.

Pozdrawiam

Można gdzieś zobaczyć powtórke z wystąpienia P. Prezesa ?

Pozdrawiam

Krzysiek9 napisał(a):
@Jakub_AK77

Czy Tobie na prawdę nie przeszkadza fakt, że po raz kolejny przyjdzie nam czekać kilka miesięcy na zmianę sytuacji spółki jeśli chodzi o jej kurs? Na GPW 2 lata po debiucie, rozwój spółki widać gołym okiem a gdzie jest kurs? Jeśli chodzi o transparentność spółki to na jesieni 2011 roku KOV też trzymał informację o przesunięciu terminu spłaty zobowiązań do ostatnich dni i to dwa razy. Skoro teraz nawet nie odbywają się rozmowy z inwestorami to nie liczyłbym na szybki debiut na AIM. Projekt potrzebuje ciszy natomiast akcjonariusze konkretów a póki co są ignorowani. Zostaliśmy nakarmieni obietnicami i perspektywami ale pozbawieni dostępu do informacji. To my możemy się czuć jak dzieci we mgle bo nie wiemy tak na prawdę na czym mamy opierać nasze decyzje dotyczące inwestycji w tę spółkę. Ukraina to jedno, Nigeria drugie - ta perspektywa zmienia bardzo obraz spółki i nikt tego nie zaprzeczy. Wyjaśnienia w tym temacie nie są wystarczające i mam obawy że najbliższe też nie będą nas satysfakcjonowały.

@Krzysiek , nie ma co karmić się zbytnio tym co może być , ale nie musi. Ja osobiście przy swojej prywatnej "wycenie" KOV trzymam się tego co obecnie ma KOV, a nie co może mieć. Jak coś w przyszłosci wpadnie ( Nigeria ) to będe to traktował jako dodatkowa premie. A jak nie wpadnie to trudno.
Parę miesięcy temu faktycznie , za dużo było powiedziane o Nigerii. Te informacje sprawiały wrażenie, że wystarczy tylko "wyciagnąć pieniądze z kieszeni " i Nigeria jest nasza. I to był błą informacyjny ze strony KOV. Teraz jest na odwrót. Całkowita cisza w temacie (prawie). I dobrze, bo za dużo jest niepewności w sprawie Nigerii i każda wypowiedź tylko podsycała by tą niepewność. O powodzeniu emisji na AIM będzie decydowało zainteresowanie dużych graczy mających duże pieniadze. A duże pieniądze nie lubią niepotrzebnego rozgłosu, dlatego rozumiem cisze w tym temacie ze strony Redface. Niestety, to nie my , drobni akcjonariusze z forum , będziemy decydowali o powodzeniu tej emisji. Napisałem, że dzisiejsze informacje mi wystarczą. Bo Redface między wierszami cos próbuje nam napisać, nie może chyba wprost, ale z kontekstu wypowiedzi cos mozna sie domyślać. Do dziaisj nie myślełem , że emisja na AIM jest tak poważnie brana pod uwagę. Od dzisiaj wiem , że jeżeli sytuacjach na giełdach światowych się nie pogorszy, to pewnie będziemy mieć emisje. Ale jak wcześniej napisałem, przy swojej "prywatnej" wycenie KOV, nie biorę tego pod uwagę. Jak emisja sie uda i będziemy faktycznie w Necode, będe to traktował jak niespodziewaną premie.

Tak, że nie ma co sie zbytnio podniecać. Polityka informacyjna KOV jest raczej stała. Od czasu do czasu jakaś wpadka się zdaży niestety. Pewnie, że chciałoby się wiedzieć więcej. Ale przynajmnjej nie obiecują gruszek na wierzbie , jak inni.

Pozdrawiam

Koledzy, chyba niektórzy chcieliby , aby polityka informacyjna KOV była podobna do Petrola. Niestety, ale tak na szczęście nigdy nie będzie. Mineło już tyle czasu, że każdy mógł się już przyzwyczaić do polityki informacyjnej KOV. Nie ma co zmieniać raz obranego kierunku. Jak dla mnie te informacje wystarczają ( dzisiaj o AIM była napisane wystarczająco dużo ) i rozumiem dlaczego Redface nie chce więcej pisać o AIM.

Pozdrawiam

Fierce napisał(a):
Czy dobrze zrozumiałem wcześniejsze zapowiedzi ze spółki o wzowieniu prac w Brunei na początku 2012 ? Mógłby ktoś z Was potwierdzic ?
Pozdr

Wystarczy wejśc na stronę KOV i poczytać.

media.kulczykoilventures.com/p...

Cytat: "Trwają przygotowania związane z programem badań sejsmicznych 3D na obszarze zachodniego Jerudong, a emisja pierwszej fali, oznaczająca formalny początek pozyskiwania danych sejsmicznych, spodziewana jest pod koniec tego miesiąca."

Pzdr

Tytan napisał(a):
Jakub_AK77 napisał(a):
sicc napisał(a):
@rabbit,

dokładnie tak. Myślę, że Kulczyk zamierza w przyszłości zmniejszać swój udział i zarobić na sprzedaży akcji.

Możesz uzasadnić to na podstawie jakiś źródeł ? Czy to tylko twoje wróżenie z sufitu ?

Pzdr

Na stronie wątku podajże 342 spekulowałem o możliwości zmniejszenia zaangażowania Kulczyka w KOV, ale jedynie w wypadku bardzo atrakcyjnego kursu waloru. Co powinno moim zdaniem prędzej czy później nastąpić. Domniemanie brało się stąd że Kulczyk na debiucie nie liczył się z objęciem tak wielkiego pakietu KOV. Z braku zainteresowania był niejako zmuszony zaangażować więcej swojego kapitału. Przynajmniej tak kiedyś wyczytałem, dokładnie nie wiem gdzie, taka opinia jest powszechnie znana. Więc jest prawdopodobne, że Kulczyk aby odzyskać część swojego zaangażowania zmniejszy część swoich udziałów w KOV. Ale może nastąpić to wtedy gdy będzie mu to potrzebne np. w celu sfinansowania (dofinansowania) jakieś swoich rozlicznych inwestycji. Jednym słowem, czysta spekulacja.Dancing

Oczywiście nie jest to odpowiedź na moje pytanie. Ty Tytan piszesz o zmniejszeniu udziałów przez Kulczyka ponieważ w dniu debiutu objął większy pakiet niż chciał i kiedyś będzie z tego powodu chciał go zmniejszyć.

Sicc natomiast sugeruje , że Kulczyk zmniejszy swój pakiet jak akcje pójda w góre , żeby zwyczajnie na wzroście zarobić.

A to są dwa różne tematy.

sicc napisał(a):
@rabbit,

dokładnie tak. Myślę, że Kulczyk zamierza w przyszłości zmniejszać swój udział i zarobić na sprzedaży akcji.

Możesz uzasadnić to na podstawie jakiś źródeł ? Czy to tylko twoje wróżenie z sufitu ?

Pzdr

@Arwena, kurs akcji faktycznie jest w czarnej dziurze.
Ale na jakiej podstawie twierdzisz , mże spółka jest w czarnej dziurze ?

Co do zebrania wszystkich wątków Redface, to można zrobić to dość łatwo. Po prostu ignorować po kolei wszystkich wypowiadajacych się w tym wątku. Troszke pracy, ale po jakimś czasie zostaną tylko wpisy Redfaca. Potem można wszystko odkręcić.

Pzdr

bankrucik napisał(a):
Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów wydał wyrok w sprawie naruszenia przez Integer.pl art. 47 ust. 2 Prawa pocztowego. Wyrok jest dla giełdowej spółki niekorzystny
źródło: Flickr
+zobacz więcej

Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej 12 listopada 2009 r. nałożył na Integer.pl karę w wysokości 500 tys. zł za naruszenie art. 47 ust. 2 Prawa pocztowego poprzez przyjmowanie, przemieszczanie i doręczenie przesyłek z korespondencją o masie do 50 g za opłatą niższą niż dwuipółkrotność opłaty za przesyłkę najniższego przedziału wagowego najszybszej kategorii określonej w cenniku powszechnych usług pocztowych operatora publicznego. Prywatni operatorzy mogą doręczać takie listy, ale pod warunkiem, że będą pobierać opłatę dwuipółkrotnie wyższą niż Poczta Polska. Omijają ten przepis doręczając listy dociążone np. blaszkami przez co przesyłki ważą więcej niż 50 g. a takie moga prywatne firmy doręczać. Dopiero w 2013 r. obszar zastrzeżony dla poczty zniknie i wszystkie firmy działające na rynku będą miały równe prawa w doręczaniu przesyłek.

Firma odwołała się od tej decyzji do Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Ten oddalił odwołanie Integer.pl.

Podając ustne motywy rozstrzygnięcia, sąd podkreślił, że w sprawie nie istniały podstawy do uchylenia skarżonej decyzji. Wbrew twierdzeniom Integer.pl, decyzja ta spełniała – w ocenie sądu - wymogi z kpa.

Sąd wskazał, iż decyzja nakładająca karę jest „pochodną" wcześniejszej decyzji z dnia 29 października 2008 r. nakazującej firmie usunięcie stwierdzonych nieprawidłowości w zakresie naruszenia art. 47 ust. 2 Prawa pocztowego. Decyzja ta jest prawomocna.

Odnośnie do wysokości kary, sąd stwierdził, że w jego ocenie przesłanki jej określenia zostały spełnione, a kara mieściła się w ustawowych granicach i nie znalazł podstaw do obniżenia kary.

Wyrok nie jest prawomocny.

www.parkiet.com/artykul/109392...

pomijając "prawniczy bełkot" tym razem sad stanął na wysokości zadania. Stwierdził ze działanie Integera było klasycznym zabronionym obejsciem prawa,

jezeli konkurencja to uczciwa, na normalnych zasadach

A InPost dalej dostarcza "lekkie" listy. Obejście zawsze da się znaleźć.

Pzdr

@kastalto

Ja bym nie utrzymywał sztywno koniec pierwszego kwartału jako ostateczny termin znalezienia finansowania Nigeri. Finansowanie do końca marca 2012 jest zapewnione przez KI i w każdej chwili ten termin może być wydłużony o dowolny okres, jeżeli będzie wymagała tego sytuacja.

Pzdr

@rabbit , trafniejsze chyba będzie określenie, nie "czy KOV zdecyduje się na kupno", ale "czy KOV znajdzie finansowanie na kupno" . Bo KOV czy tak , czy tak będzie obecny w Nigerii. Tylko, żeby był obecny jako właściciel, a nie tylko jako usługobiorca.

Pzdr

po napisał(a):
Bruno 12 napisał(a):
Kulczyk od samego początku mówił,że swoje udziały w KOV chce utrzymać na poziomie ok.30% to taka jego strategia biznesowa.

Czysta teoria:

KI obecnie posiada 200 358 212 akcji co stanowi 47,61%. Zejście do 30,00% bez zaangażowania środków własnych w pozyskanie finansowania (PP czy częściowe objęcie nowej emisji), wymagałoby dodrukowania 247 056 340 akcji.

Przy cenie 1 $ = 3.32 PLN i konieczności pozyskania 162,5 mln $ (539 500 000 PLN) daje cenę emisji =~ 2.18 PLN

W kontekście utrzymania 30 % zaangażowania w KOV przez KI , pamiętajcie , że KI może zejść do 30 % , ale nie musi i na siłę tego nie będzie robić. Taka sytuacja ( zejście do 30%) może się zdarzyć przy emisji nowych akcji, gdy będzie miał kto objąć tą emisję. W innym przypadku to zaangażowanie zostanie na poziomie 47 % i nie będzie sie zmieniać. W dzisiejszej sytuacji zmniejszenie zaangażowania przez KI w KOV oznaczało by słabość KOV i początek plotek o wyjściu KI z KOV. Jak również , że KI na gwałt szuka gotówki wyprzedając swoje aktywa.

Pzdr

Koledzy spokojnie z emocjami.

W swoich wypowiedziach pamietajcie , aby zaznaczyć co jest oficjalną informacją, a co jest naszym forumowym gdybaniem, bo zaczyna się to mieszać. Ktoś nowy wchodzacy na forum , może faktycznie pomyśleć np. że Nigeria wraca do KI. A to tylko nasze spekulacje, a nie żadna oficjalna informacja !

Pzdr

@rabbit , dobrze , ze wspomniałes o Ukrainie , bo zapomniałem o tym. Konstrukcja finansowania może być mniej więcej powielona z Ukrainy. Czyli wpierw pożyczka z KI , a jak zacznie to wszystko pracować i być wiarygodne, finansowanie zewnętrzne z EBOIR lub innego Goldmana.

Pzdr

darq76 napisał(a):
Panowie, skoro Kulczyk, by mieć nadal pakiet większościowy w KOV, musi kupić min. połowę z nowej emisji, to jak sądzicie, chce to kupić drogo czy tanio?
Tym samym, wg mnie kurs będzie DOŁOWANY do czasu wejścia na AIM, by Jan mógł niewiele wydając kupić połowę z kolejnej emisji.
Ma to sens?

Zarkan napisał(a):
@Up

Zapominasz o jeszcze jedynm. Połowę musi kupić Sam Kulczyk jeżeli chce utrzymać pakiet większościowy.

Kulczyk wcale nie chce mieć pakietu większościowego w KOV. Wystarczy mu tylko taki pakiet , który pozwoli mu zachować kontrole nad firmą. Po IPO ma ok. 47 % , a miał miec jeszcze mniej, tylko nie było chetnych na akcje. Tanio również nie sprzeda nowej emisji, bo i po co ma sprzedawać tanio coś , co już i tak ma poprzez KI.

Pzdr

@rabbit, my na forum nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć jaki powinien być sposób finansowania zakupu Nigerii przez KOV. Możemy tylko gdybać. Przede wszystkim nie znamy danych dotyczacych dochodów i zysków jaki mógłby mieć KOV z Nigerii. A bez tego trudno powiedzieć czy opłaca się wziąść kredyt na 9 % czy na 15 % , bo i tak wyjdziemy na swoje. Wybór sposobu finsowania zależy od kosztów tego finansowania jak i również od tego czy wogóle ktoś chce nam dać to finansowanie. Ja nie podejmuje się odpowiedzi na pytanie, jaki sposób finansowania byłby najlepszy. Wiadomo , że finansowanie to jest poszukiwane i są z tym dzisiaj problemy. Ale na znalezaieniu tego finansowania jeszcze bardziej zależy Kulczykowi niż nam. Dziś KI ma udział w KOV około 47 %, a pamietajmy , że po IPO ten udział miał być jeszcze mniejszy, tylko że nie było popytu na akcje. Może któryś z kolegów ma informacje jaki byłby udział KI gdyby nie objeli przy IPO oddatkowych akcji ? Tak, że KI bez problemu może zejść z 47 % udziału , myśle , że nawet do 30 %. Udzielenie kredytu przez KI to dziś ostateczna opcja. Bo przy takim rozwiązaniu KI blokuje sobie gotówke na dalsze inwestycje. A Kulczyka nie interesuje zysk paru groszy z kredytu dla KOV , tylko coś znacznie większego.

Pzdr

Bushido napisał(a):

Szanowny Panie RF stwierdzam że Pan już sam nie wie co ma pisać-teraz KOV się zastanawia nad wzięciem udziału w tym projekcie????Pisanie takich rzeczy to jest normalnie robienie żartów z akcjonariatu.Tyle na ten temat.

@Bushido , widze że nia masz pojecia kto pociaga za sznurki w tej grze. KOV to może sobie chcieć Nigerie. Ale o tym , czy KOV będzie miał Nigerie nie decyduje KOV , tylko Pan Kulczyk z Mioduskim i mozliwość znalezienia finansowania dla KOV na zakup Nigerii. Koledzy, czy wy nie widzicie kto tu rzadzi ?

Sprawa jest prosta. Albo nie można znaleźć sensowanego finansowania zakupu Nigerii przez KOV (duże prawdopodobieństwo).
Albo KI chce zachować wszystkie udziały dla siebie i nie chce ich oddać KOV (bardzo małe prawdopodobieństwo).

Patrząc na sytuacje na giełdach światowych , bardziej prawdopodobny jest brak możliwości znalezienia tanich pieniędzy dla KOV na zakup udziałów. Wejście na AIM na dzien dzisiejszy zeszło na dalszy plan i chyba nie jest brane pod uwagę. Redface nie chce tego otwarcie powiedzić , ale z jego wypowiedzi ja to tak odczytuje. Problem Redface polega jeszcze na tym , że rozpieścił forumowiczów i teraz zbiera cięgi za brak informacji, których on sam nie zna , albo nie może powiedzieć , bo łape na blokadzie informacyjnej trzyma KI.

Pzdr

@kazekc, ale ja pisze o stronie internetowej KI , a nie KOV. A to są dwie różne firmy.
Pzdr

Jak KI dba i zależy im na reklamie swoich poczynań niech będzie fakt , że na stronie KI w centrum prasowym dotąd nie ukazała się informacja o finalizacji Nigerii.

www.kulczykinvestments.com/cen...

Pzdr

Tytan napisał(a):
Krzysiek, dla Kulczyka to ma znaczenie, czy wyłoży swoją kasę czy pozyska ją od inwestorów KOV.
Jeżeli KOV nie zdobędzie środków od inwestorów, zostanie zmarginalizowane. A KI poradzi sobie z ropą bez KOV. To naprawdę jest dana szansa dla polskiego inwestora. Nie liczę na AIM, można wyczytać po działaniach, że są z tym trudności. W tym temacie prosiłbym o zabranie głosu Redface, ma większą wiedzę i ból głowy skąd zdobyć finanse.

Myśle , że tu dochodzi jeszcze jeden temat do rozpatrzenia. Ile pieniędzy ma KI ? Jeżeli KOV nie pozyska finansowania, to pieniądze będzie musiał wyłożyć KI. Tych pieniędzy może później braknąć na inne inwestycje. Jeżeli KOV pozyska finansowanie, to KI zachowa pieniądze na inne inwestycje oraz zachowa kontrole nad KOV i Nigerią. Myśle, że znalezienie pieniędzy dla KOV leży bardzo w interesie KI. Kulczykowi zależy jeszcze bardziej na znalezieniu dodatkowego finansowania KOV niż nam drobnym inwestorom. Pamietajmy , że jest przymiarka do Lotosu. A tam trzeba wyłożyc duże pieniądze i źródło ich pochodzenia nie może budzić obaw.

@krzysiek9, co do nazwy KOV to myśle podobnie. Kulczyk ma wiele interesów, ale nie wszytkie nazywa od swojego nazwiska. Obecnie usilnie chce wejść na polski rynek ( Enea, Lotos, Elektrownia Północ ). I nie po to spółke nazwał swoim nazwiskiem , żeby odniosła porażke. Ta spółka , moim zdaniem, ma być swoistą reklama, dla Polaków, interesów jakie prowadzi.

Pozdrawiam

@Tytan myśle, że Pan Kulczyk już zaczął działać w tym kierunku. Dwa dni temu np. było otwarcie autostrady do Świecka. Zobaczcie liste zaproszonych gości. Niektórzy nie mieli nic wspólnego z budową autostrad, a byli zaproszeni. Po co ? Niedawno w pałacu Sobańskich odbyło się spotkanie, w którym główne role grali min. Kulczyk, Kwaśniewski i Olechnowicz. A kto był wśród zaproszonych gości ? Popatrzcie na nazwiska.

Pzdr

@rabbit , również powołuje sie na ten wpis. Tylko spróbuj wczytać się w ten wpis i czytać go między wierszami. Redface w innym wpisie napisał , że nie będzie mówił kto prowadzi negocjacje. Dodam jeszcze , że po zakupie , o ile po emisji akcji nic się nie zmieni w procentowym udziale KI w KOV, w "polskich" udziałach KI będzie miał 75 % a KOV 25 %. To jak myślisz ? Kto grał główne skrzypce w negocjacjach ? A kto wspomagał negocjcje od strony technicznej ?

Nikt nam nie zdradzi jak były prowadzone negocjacje, ale trzeba postawić się w pozycji każdej zainteresowanej strony. Można tylko się domyslać jak wyglądała sprawa. Ale my musimy brać pod uwagę wszelkie możliwe warianty, żeby wytłumaczyć zaistniałą sytuacje.

Pzdr

rabbit napisał(a):
Jakub_AK77 napisał(a):
Witam.

Koledzy tak łatwo przytaczacie działania Afrenu i porównujecie go z KOV. Ale musicie wziąść pod uwage jedną bardzo ważna sprawę.
Czy Afren negocjował zakup pól naftowych w Nigerii ? Odpowiedź tak.
Czy KOV negocjował zakup pól naftowych w Nigerii ? Odpowiedź nie. Robił to KI.

To robi różnice informacyjną. KOV ma troche związane ręce, bo sam o niczym nie decyduje w tej chwili.

Pozdrawiam

ZONK!

KOV negocjował zakup pól naftowych w Nigerii.Poczytaj forum to będziesz wiedział nawet kto brał w tym udział.

Tak, była ta informacja na forum. Negocjowały dwie osoby z KI. Pisał o tym sam Redface.
O KOV była informacja , że z ramienia KOV rozstrzyga T. Elliot.

Pzdr

Witam.

Koledzy tak łatwo przytaczacie działania Afrenu i porównujecie go z KOV. Ale musicie wziąść pod uwage jedną bardzo ważna sprawę.
Czy Afren negocjował zakup pól naftowych w Nigerii ? Odpowiedź tak.
Czy KOV negocjował zakup pól naftowych w Nigerii ? Odpowiedź nie. Robił to KI.

To robi różnice informacyjną. KOV ma troche związane ręce, bo sam o niczym nie decyduje w tej chwili.

Pozdrawiam

rabbit napisał(a):
@Jakub_AK77

Chyba GPW nie wchodzi w grę.Może obligację lub jakieś skrypty dłużne a może to i to.
Dla mnie cały czas Ukraina jest liderem chyba że kupimy drugie 9% blackeye
A może by tak policzyć czy czasami nie zarobimy w 2012 roku kasy na drugą część?W końcu ta kwota nie jest na dzisiaj tak nie realna,
Pamiętajmy że mamy jeszcze Blok M king

Na AIM obstawiam 150/200 mln akcji.

W sumie to bardziej mnie interesuje , kto obejmie akcje czy obligacje, niż gdzie to się odbędzie.

Pzdr

Do wejścia na AIM może w ogóle nie dojść, jeżeli okaże się , że nie będzie można sprzedać odpowiedniej ilości papieru po odpowiedniej cenie.
Myślę , że w gre obecnie wchodzi inna opcja pozyskania funduszy na Nigerie. A mianowicie emisja nowych akcji na GPW, które to zostaną objęte przez konkretne osoby. Np. przez Pana Jakubasa.

To tylko moje domysły, nie poparte żadnymi faktami.

Redface wspomniał, że są brane pod uwagę inne sposoby finansowania. Dlaczego by nie miało to tak wyglądać ?

Pozdrawiam

zabapinkfloyd napisał(a):
Czyli jak dobrze pójdzie to dowiemy się o podpisaniu umowy o godzinie 12.00

Oficjalna informacja raczej nie będzie podana wcześniej niż po zakończeniu notowań na GPW. Wg. mnie jest to zbyt cenotwórcza informacja, aby ukazała się w trakcie sesji.

Pzdr

@trader wolałbyś, żeby spółka dotrzymała terminu i straciła finansowo na tym, czy żeby opóźniała podane wcześniej terminy unikając tych strat ? Pomyśl zanim coś uszczypliwego napiszesz.

Pzdr

onochi napisał(a):
Pytanie jaki jest punkt odniesienia do podwojenia wydobycia. Czy podwoją to co jest wliczając O-12 czy bez niego.

Znając polityke informacyjną KOV pytanie jest chyba zbędne. Jeżeli jest informacja , że podwoją wydobycie to jest informacja oparta na znanych danych czyli zawierających O-12. KOV nie wróży z fusów, że może jakiś odwiert ( odwierty ) dadzą kiedyś dwa razy większe wydobycie.

Pzdr

W prawym górnym rogu avatara każdego uzytkownika , na wysokości niku jest małe, przekreślone kółeczko. Wystarczy kilknąć to kółeczko przy użytkowniku , którego nie chce wpisów się czytać, a po zalogowaniu tych wpisów nie będzie widać. Ja tak postąpiłem z brylancikiem i naprawdę się z tego ciesze. O wiele spokojniej można czytać wpisy dotyczące KOV.

Pozdrawiam

Nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale wraz z projektem Nigerii rozpoczyna się zmiana pokoleniowa w interesach dr Jana. Poraz pierwszy w pracach KI jest wymieniany Sebastian Kulczyk.

A wracając do KOV Nigeria , to najważniejszy temat teraz , to znalezienie finansowania projektu i wykreślenie zapisu o zwrocie udziałów do KI. Czyli furtke do przyszłych zysków mamy otwartą, teraz trzeba zrobić krok do przodu. Mamy na to pół roku. Ale myśle , że prace nad znalezieniem finansowania KOV Nigeria już dawno się zaczeły.

Pozdrawiam i życie cierpliwości dla inwestorów. A spekulanci niech się zastanawiają jaki kurs będzie w przyszłym tygodniu.

Nie wiem jak wy ty widzicie, ale dla mnie dopuki KOV nie znajdzie dotatkowego finansowania i nie spłaci zobowiązań na rzecz KI to tak na prawdę nic nie będzie miał z Nigerii.
W tej chwili właścicielem tego interesu jest tak na prawdę tylko KI. KOV jest tu potrzebny tylko po to , aby znaleźć część finansowania całego projektu pt. ropa w Nigerii.
Jak na razie KOV znalazł pieniadze dla KI na finansowanie Nigerii , a nie odwrotnie. KUB Gas dostał z EBOR 40 mln dolarów , ale 7 milionów pójdzie na spłatę zobowiązań wobec spółki matki , czyli KI ( informacja z PB ).
Dlatego nie licze na zmianę kursu akcji. Może po 31 października 2011 Nigeria będzie miała wpływ na kurs akcji KOV.

Pozdrawiam

Witam.

A co powiecie na tą informacje ?

www.kulczykinvestments.com/cen...

Czy nie jest to szukanie pieniędzy min. pod Nigerie ?
Nie mam pojęcia ile KH mógł wziąść za POCH . Do tego wiadomo , że jest wiele innych inwestycji realizowanych przez KI , na które te pieniądze mogą pójść.

Pzdr

Czy aby na pewno rząd obcina dopływ gotówki na GPW ? Przecież oprócz zmniejszenia składki ma się zwiększyć możliwość inwestowania na GPW przez OFE.

Jak na ma się dokładnie to w liczbach ? O ile zmniejszy się dopływ gotówki do OFE , która wpłyneła by na GPW, a o ile zwiększy się możliwość inwestowania przez OFE na GPW ? Ktoś to liczył dokładnie, czy tylko każdy powtarza polityczny slogan klepany przez dziennikarzy ?

Pzdr

Ja popieram Robsona, może poza tym piwem o 9 rano. Jak ktoś chce bić piane i głosić teorie spiskowe z kosmosu to lepiej niech wybierze sobie forum na B....pl. A tu chciałbym widzieć poważną dyskusje, a nie domysły wyssane z palca nie poparte żadnymi faktami. Dlatego również Pan Korczak zagląda na to forum i daje nam merytoryczne odpowiedzi. To jest ogromna zaleta tego forum.

Pozdrawiam

[quote=lewsey]Chyba tutaj jedynym ratunkiem na stabilność kursu byłoby scalenie akcji. Myślałem dzisiaj o tym i taki zabieg pomógłby spółce.

Sytuację pierwsza. Ktoś ma 1 000 000 akcji po kursie 1.60 udaje mu się sprzedać wszystko ze średnią 1,71 w ciągu dwóch sesji. Inwestor zyskuje 110 000 zł - prowizja jakieś 105 000zł. Dla mnie świetny wynik. Odkupuje i sytuacja powtarza się na kolejnej sesji.

Sytuacja druga. Ktoś posiada 125 000 akcji po kursie 12.8(ta sam wartość portfela).
Sprzedaje po średniej 12.90 i uzyskał 7 500zł zysku.

Ktoś napisał że 10 zł w banknocie czy dwie 5-cio złotówki to nadal 10 zł-racja. Należy jednak zauważyć, iż 7 500 zł po dwóch sesjach zysku a 105 000 zł zysku to już nie to samo.
(nie uwzględniłem 19% podatku, gdyż nie o to chodzi). Ta sytuacja świetnie ukazuje, że przy takiej ilości akcji 200% zyski to marzenie ściętej głowy.

[quote]

Ciekawe wyliczenia. Ale sprawdzają się tylko przy założeniu , że akcjonariuszami są sprzątaczka i taksówkarz. Czyli ludzie , którzy nie maja pojęcia o giełdzie i na niej nie grają. Mój kierowca myśli że jeżeli akcja kosztuje 10 zł to jest więcej warta od tej co kosztuje 5 zł. Ale takich w akcjonarjacie KOV na pewno nie ma. Wiec takie wyliczenia są dla mnie bez sensu. Bo zysk liczy się zawsze z procentu , a nie ze złotówek.

Pzdr

1 grudzień 1993 rok , Bank Śląski.

W kolejce stało się 2 - 3 dni. Każdy wiedział , że zapisy sa do 1 grudnia, ale większość myślała, że do 1 grudnia , czyli do końca listopada. Wiec 1 grudnia kolejki znikły, dzięki temu stałem tylko dwie godziny. I całe szczęście bo dzień wcześniej obchodziliśmy w akademiku Andrzejki. Wiecej w kolejce bym nie wytrzymał, ale suszyło. A potem czekanie na weryfikacje akcji. Gdzieś chyba koło kwietnia w końcu mogłem handlować swoim pakietem.

Witam.

Na tą chwile to nie ma co liczyć na większe zwyżki na kursie akcji. Musimy patrzeć również na cały rynek. A wygląda na to, że w tej chwili zaczeła się korekta na rynku akcji, szczególnie na GPW. Takie info jak wczoraj, to kupowanie przyszłości , a nie konkretnych wyników. Niestety , ale po petrolu nikt już pod takie info nie kupuje na hura akcji. Tu potrzeba konkretnych wyników finansowych.
Ja osobiście się nie przejmuje, bo dla mnie jest to inwestycja ( nie spekulacja ) kilkuletnia ( min. 2 - 3 lata). Ostatnio patrzyłem na historie notowań na londyńskiej giełdzie firmy Aurelian ( wiadomo kto tam jest znaczącym akcjonariuszem ) , i dlatego wierze, że tu także można liczyć w przyszłości na ponadprzeciętny zwrot.

A swoja droga piszecie o płynnosci akcji. Jak oceniacie, ile w tej chwili akcji jest faktycznie w obrocie ? Nie chodzi tu mi o akcje dopuszczone do obrotu przy wejsciu na giełde. Część nowych akcjonariuszy potraktowała wejście w KOV jako inwestycje długofalową i nie pokazuje swoich akcji na giełdzie. A część liczyła na szybki zyski i teraz akcje te są w rękach spekulantów.

Pozdrawiam

Witam.

Jako , że jest to mój pierwszy post chciałbym się z wszystkimi przywitać.
Musze stwierdzić na początek , że jestem bardzo mile zaskoczony poziomem dyskusji na tym forum. Tylko dlatego postanowiłem się tu zarejestrować.

A co do samego KOV.
Kod:
moderator:/tekst usunięty: Proszę o trzymanie nadal poziomu tego forum/
A info z Brunei kiedy jest dokładnie spodziewane ?

Pozdrawiam
Jakub

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 9 listopada 2012 23:49:38
Liczba wpisów: 99
[0,02% wszystkich postów / 0,02 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,707 sek.

rjtfbkgv
tydrmxyl
plmreeqi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
olvjhcxl
psofonmc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat