PARTNER SERWISU
gyuvtjtx
marpa

marpa

Ostatnie 10 wpisów
Np. podręczniki do CFA - moduły Equity.
M.

afro87 napisał(a):
co to jest funkcja, jej rodzaje, zastosowanie, równowaga krótkookresowa itd. Pozdrawiam

Dowolny podręcznik:
a) podstaw matematyki, np. H.Rasiowa
b) analizy matematycznej
Co do równowagi krótkookresowej to może "Ekonomia matematyczna" (mam nadzieję, że nie pomyliłem tytułu) prof. Panka z AE w Poznaniu?
M.

No to może czas na konkretne propozycje. Ja na początek proponuję stworzenie kalkulatora/zestawu rozwiązań do obliczeń na obligacjach (ten temat pojawił się również w innym wątku). Dla mnie osobiście będzie to coś nowego, ponieważ do tej pory nie miałem do czynienia z rynkiem fixed income, a chętnie nauczę się czegoś nowego.
Co taki kalkulator powinien obliczać?
- dochodowość (yield), dyskonto/premię, cenę czystą/brudną, current yield (running yield), duration Macaulay vs. modified, convexity, krzywa zerokuponowa na podstawie cen obligacji

PS Może są, na co po cichu liczyłem, jacyś zainteresowani zagadnieniem "algo trading" albo "pairs trading"?

Szczerze? Odpuść sobie kurs i zbieraj wiedzę samodzielnie. Pilnie i wytrwale.
Nie ułatwia zdobycia pracy. Wyjątkiem są stanowiska, które wymagają licencji.
m.

Jako uzupełnienie dodam, że moja propozycja bardzo dobrze komponuje się z celem serwisu:

Cytat:
Dodatkową działalnością serwisu jest pogłębianie wiedzy o rynku giełdowym poprzez udostępnianie materiałów poradnikowo-edukacyjnych oraz umożliwienie kontaktu z innymi inwestorami w kontekście wymiany wiedzy i doświadczeń

oraz:
Cytat:
Analiza zaawansowanymi metodami. Serwis jako jedyny w Polsce i jeden z niewielu na świecie dostarcza zautomatyzowaną wycenę akcji spółek wieloma metodami stosowanymi przez analityków, w oparciu o wiedzę akademicką oraz praktyczne doświadczenie rynków kapitałowych

Cytat:
Rosnąca baza wiedzy o giełdzie. Stale rozbudowywany jest dział Edukacja, pisany przystępnym językiem, operujący na żywych przykładach i przekazujący praktyczną wiedzę o wszystkich aspektach inwestowania.

Cytat:
Pomysły, propozycje, koncepcje
Jesteśmy otwarci na uwagi i pomysły mogące uatrakcyjnić serwis i uczynić go lepszym, wygodniejszym, bardziej przydatnym: poprawić błędy, usunąć zbędny wskaźnik, dodać potrzebną funkcję. Do rozważenia jest też współpraca na różnych polach. W każdym wypadku prosimy o kontakt za pośrednictwem formularza.

M.

Ja tutaj akurat nie widzę problemu. Mamy rozbieżne oczekiwania, co nie oznacza automatycznie sprzeczności czy konfliktu interesów :)

Myślę, że można rozwijać obydwie inicjatywy, o ile znajdą się chętni do tego.

Ogłoszenie/propozycję zamieściłem tutaj, bo jest to dość popularny serwis i myślałem, że wśród wielu użytkowników znajdą się tacy, którzy są zainteresowani "ilościowym ujęciem" inwestowania (np. studenci ekonometrii, matematyki finansowej, którzy jednocześnie inwestują na giełdzie lub w inny sposób przejawiają zainteresowanie nią). Jeśli udałoby się nawiązać współpracę, o której wspominałem w pierwszym poście, to świetnie. Mogłaby się ona rozwijać na łamach tego forum i ubogacać zawartość serwisu. Jeżeli natomiast prowadzący lub użytkownicy uznają, że nie pasuje do profilu działalności SW i nie życzą sobie tego typu dyskusji tutaj, równie dobrze może się przenieść poza to forum.

Wracając do egzaminów maklerskich, to zgadzam się z lukch(em?), że przechowywanie rozwiązań wszystkich zadań w jednym wątku prowadzi do chaosu. Jeśli ktoś chciałby się zająć tym tematem (osobiście jestem mało zainteresowany), to sugerowałbym rozwiązanie, w którym każde zadanie ma swoją stronę www, z rozwiązaniem, tagami i możliwością podpięcia wątku, o standardowo formatowanym tytule. Zadania można by przeszukiwać wg lat, numerów, tematów (tagów). Nad każdym zadaniem czuwałby redaktor. Propozycje rozwiązań nadsyłaliby użytkownicy. Redaktor dokonywałby kompilacji i zamieszczał ostateczne brzmienie. Autorzy i redaktor byliby wymienieni przy każdym rozwiązaniu. Trochę takie wiki. Tyle mam myśli na gorąco w tym temacie.

Forum traktuję dosłownie - jako miejsce wymiany pomysłów, wolny rynek idei - i byłoby bardzo miło, gdyby ten wątek zaowocował czymś ciekawym.

M.

Myślałem o CAPM, APT, połączeniu wariancji + korelacji, value-at-risk (w oparciu o w/w analizy, symulację historyczną) i pochodne miary - conditional VaR, marginal VaR, incremental VaR, component VaR itp. Dla obligacji - ytm, duration, convexity, bpv, dekompozycja ryzyka na główne składowe (przesunięcie równoległe krzywej, obrót, "twist"), key rate durations, spread duration, value-at-risk. Być może analizy scenariuszowe czyli, "co się stanie jeśli", skąd już nietrudno o testy warunków skrajnych (stress-test).
Dodatkową opcją mogłaby być możliwość ustalania limitów na poszczególne miary ryzyka.
Jak dotąd myślałem wyłącznie o edukacyjnym wymiarze takiego rozwiązania - zarówno dla twórców, jak i użytkowników, ale po pewnym czasie może dojść "komponenta pekuniarna" ;)
M.

PS Zauważyłem, że potrzeba zbliżonego rozwiązania została wyartykułowana w innym wątku:
www.stockwatch.pl/forum/defaul...

Kamil Gemra napisał(a):
Mnie osobiście "marzyłoby" się coś takiego jak było na forum investstock odnośnie zadań z egzaminów na maklera.

Rozwiniesz?

Dzisiaj rano pomyślałem, że celem tego przedsięwzięcia mogłoby być stworzenie narzędzia do analizy (statystycznej/ilościowej) ryzyka portfela. Rozwiązanie to mogłoby podawać miary ryzyka dla różnych rodzajów instrumentów (akcji, obligacji i pochodnych), dekomponować na różne czynniki ryzyka itp. Gotowy moduł mógłby być np. elementem portalu SW.
Co Wy na to?
M.

anty_teresa napisał(a):
Jeśli (...) implementowałeś gdzieś model wyceny Garmana-Kohlhagena, to ja osobiście chętnie skorzystałbym z doświadczenia, w sensie gotowych implementacji w dowlnej formie...

Black-Scholes/Garman-Kohlhagen w VBA
M.

Widzę, że jest pewien problem z interpretacją tego, co napisałem. Wypadałoby więc rozjaśnić nieco.
Od jakiegoś czasu zajmuję się mniej lub bardziej hobbystycznie matematycznym modelowaniem rynków finansowych. Jak dotąd najwięcej do czynienia miałem z opcjami, pochodnymi stopy procentowej, konstrukcją krzywych terminowych i analizą szeregów czasowych (w tej kolejności). Moje zainteresowania przejawiały się w analizowaniu modeli matematycznych i, następnie, ich komputerowej implementacji (stąd wśród słów kluczowych języki programowania).
Na razie zajmowałem się tym w pojedynkę, ale taki tryb nieco mnie znużył i chętnie wymieniłbym się doświadczeniami z kimś o podobnych zainteresowaniach.
Nie mam sprecyzowanej wizji formy współpracy. Może to być wymiana myśli na forum, może też się przenieść na drogę poczty elektronicznej. Jest to kwestia wtórna.
Podałem "słowa kluczowe" jako sygnał zakresu moich zainteresowań. Być może znajdzie się ktoś, kto zechce go uzupełnić lub zmodyfikować.
M.

NieProGracz napisał(a):
Do obrony mam jeszcze 3 semestry, więc troche czasu mam, ale dzis oddałem plan i bibliografię na całkiem inny temat, odnośnie zabezpieczania się przed ryzykiem walutowym.
Temat myśle że spokojnie mogę wyczerpać, pozatym opcje walutowe to konik mojej promotor

Skoro opcje walutowe, to może:
Uwe Wystup "FX Options and Structured Products"
www.amazon.co.uk/Options-Struc...
Iain Clark "Foreign Exchange Option Pricing: A Practitioners Guide"
www.amazon.co.uk/Foreign-Excha...
Antonio Castagna "FX Options and Smile Risk"
www.amazon.co.uk/Options-Smile...
Wyszukaj jeszcze, co na ten temat napisał Piotr Mielus. Poza tym wejdź na strony:
http://www.mathfinance.de/ (strona U.Wystupa)
www.mathfinance.de/wystup/pape...
i wrzuć w wyszukiwarkę Wystup + FX options.
M.

Kamil napisał(a):
Sesja powoli się kończy (jednocześnie wykańcza) i zbliżają się wakacje. Pomyślałem sobie że poczytam sobie trochę literatury z dzedziny ekonomii. Chodzi mi o takie ekonomiczne niezmienniki, podejście historyczne. Poradniki giełdowe mają niestety krótki termin spożycia i szybko stają się nieaktualne. O uszy obiło mi się kilka nazwisk. Czy możecie mi polecić jakieś dzieło tych panów, ewentualnie odradzić? Nie chcę się pakować w jakąś książkę, która nie będzie ani ciekawa ani produktywna. Nie mam studiów ekonomicznych, a samą ekonomię znam bardziej od podszewki, więc nie chcę być na wstępie zasypany niezrozumiałą gwarą:) Jeśli znacie jakieś inne, ważne nazwiska dla myśli ekonomcznej na przestrzeni stuleci, proszę przytoczcie je tutaj.

Adam Smith
Frederic Bastiat
Carl Menger
Karl Marx
Ludwig von Mises
John Maynard Keynes
Milton Friedman

Opierając się na pierwszej części Twojego posta poleciłbym Ci z tej listy: Bastiata i Friedmana. Po polsku ukazały się jakiś czas temu "Dzieła zebrane" pierwszego z nich. Nie wiem, jak jest z dostępnością książek Friedmana. Ostatnio w księgarniach widziałem "Wolny wybór" i "Wolność i kapitalizm".
Mises jest trudniejszy i, jeśli chciałbyś się zmierzyć z jego produkcjami, to zacznij od "Ludzkiego działania", a potem możesz spróbować "Theory of Money and Credit" (nie wiem, czy ukazało się po polsku). Z bardziej popularnych wydań mogę polecić "Planowany chaos", "Ekonomię i politykę" oraz "Interwencjonizm".
Menger jest ciężki.
M.

Cześć

Szukam chętnych do wspólnej nauki, wymiany wiedzy, doświadczeń i rozwiązań z zakresu szeroko rozumianej matematyki finansowej. Słowa kluczowe: matematyka finansowa, inżynieria finansowa, matematyka aktuarialna, statystyka, ekonometria, szeregi czasowe, quantitative finance, zarządzanie ryzykiem, algorithmic trading, programowanie, Excel VBA, Matlab, python, C++, SAS.
Posiadam pewną wiedzę z tego zakresu i chętnie się nią podzielę lub ją uzupełnię.

M.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 27 sierpnia 2013 13:32:59
Liczba wpisów: 13
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,240 sek.

vvwcgccf
vtmshjxi
wptvscys
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mtwssmuf
drfzyrqy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat