Temat:
MCI
A co myślicie o tym? komunikat1. Cel emisji: nie został wskazany w warunkach emisji 2. Określenie rodzaju emitowanych obligacji: trzyletnie, zamienne na akcje 3. Wielkość emisji: 5.000 szt. obligacji o łącznej wartości 50 mln PLN 4. Wartość nominalna i cena emisyjna jednej obligacji: 10.000 PLN 5. Warunki wykupu i wypłaty oprocentowania obligacji: 8. Liczba głosów na walnym zgromadzeniu emitenta, która przysługiwałaby z objętych akcji - w przypadku gdyby została dokonana zamiana wszystkich wyemitowanych obligacji: 8.000.000 głosów Czyli 50M PLN/8M głosów = 6,25 PLN/ akcję.... Czyli kupują całkiem niezłą opcję (zakładam, że MCI nie padnie).
|
Temat:
IDMSA
Właśnie poinformowali (TVN CNBC), że kupili za 1 Euro ElecroWorld. Nic więcej nie chcieli mówić. Tak małej (wartościowo) transakcji nie muszą ogłaszać na giełdzie.
|
Temat:
JUPITER
Moim zdaniem wyniki nie są takie złe, jednak w 2Q są one ujemne. Odejmnij 1H od 1Q i wyjdzie Ci zysk na 2Q. Jednak w 1Q dodali zyki z KCI, a w 2Q (tak mi się wydaje, nie czytałem ponownie 1Q raportu) pokazali odpis konsolidacyjny,(-30M), awięc 2Q wyszedł na minusie. Ja zakładam inwestycję srednio/długoterminowo (bo na którtkich akcjach kupna/sprzedazy się przejechałem ;-) )więc się tym skokiem mocno nie przejmuje. Powinny być lepsze w 3Q. Podejrzewam, że wielu liczyło na podobny wynik do Q1, w Q2, licząc na duże zyski. Ich nie było, więc to sprzedali. W 1H zysk na akcję był ok 0,9PLN/akcję,a więc jakby to utrzymali, to za wartośc firmy podwoiliby w 1,5 roku. Ma ktoś inne spojrzenie na to?
|
Temat:
JUPITER
Ciekawie wyglada sprawozdanie zarządzu strona 11. ZYsk z dzialalności operacyjnej KCI wynosi 85M, ale ze zględu na korektę konsolidacyjną w wysokości (-37M )- zysk z działaności Jupiter (- 3M), zysk jest pokazany na poziomie 35M. Nie do końca jarzę, co to jest za korekta konsolidacyjna i skąd się bierze (pls o wsparcie mistrzów), ale jesli szare komórki dobrze myślą, to może to być grą rachunkową, aby zmniejszyć wykazane zyski. Pls expertów o weryfikację toku myślenia.
No i można coś niecoś się dowiedzieć o KCI.
|
Temat:
JUPITER
Wtopa debiutanta. A tak chciałem nie spieprzyć pierwszego wpisu. Hehe. Przepraszam.
Jak już się odważyłem, to zadam pytanie: Porównuję 1h2009 z 1Q 2009 (dobrze, że tego nie wkleiłem:-) ) Wyjaśnijcie mi proszę, skąd się bierze różnica (odpowiednio 1H i 1Q) - Zysk przed opodatkowaniem 45432,00 k PLN vs 53 942 k PLN (czyżby przchód w 2009 1Q był większy w całym półroczu czy ja źle czytam? ). Wynikało by z tego, że w 2Q firma miała stratę?
BTW: No i witam wszystkich
|