No i pozytywne zaskoczenie, ING zwróciło mi "zaliczkę na podatek" w ciągu dwóch dni. Jak tak dalej pójdzie to może się wyrobią i następnym razem (o ile takowy będzie) w ogóle nie będą jej pobierać.
|
|
W ING też przyszły, tyle że biuro maklerskie tradycyjnie (tak jak półtora roku temu) pobrało od nich "zaliczkę" na podatek dochodowy "od zysków kapitałowych"  . poprzednim razem dwa miesiące się z nimi użerałem reklamacjami żeby zwrócili pieniądze. w końcu oddali choć próbowali początkowo skierować mnie żebym sam poszedł z tym do urzędu skarbowego i żądał zwrotu nadpłaty. zobaczymy co zrobią tym razem i ile to zajmie im czasu.
|
|
Temat:
KERNEL
Zapewne spółka zdaje sobie sprawę, kto w pierwszej turze skupu sprzedawał oraz ma rozeznanie, kto jeszcze gotów jest sprzedać akcje po zaproponowanej cenie. Ta druga tura skupu to szybka oferta, a chętni do skorzystania z niej pewnie już są. Przy dotychczasowej płynności na rynku niektórzy inwestorzy chcąc zrealizować inwestycję mieliby problem z uzyskaniem cen wyższych niż 55-60 PLN. I podejrzewam, że kolejna tura skupu (odkupu) będzie niebawem co wróży zabetonowaniem kursu przy około 60 PLN.
|
|
Joker napisał(a):W ING oszaleli. Wspolczuje, ze musisz walczyc z idiotycznym pojmowaniem przepisow przez jakichs niekompetentnych pracownikow ING.
Ja mym im nie odpuscil. Walcz o swoje i o zasady.
Macie racje, to Monty Python w najlepszym wydaniu. Oczywiście, że im nie odpuszczę, kwota co prawda, z przyczyn oczywistych, nie jest duża ale jak to wskazał Joker liczą się zasady. Myślę, że w ING doskonale zdają sobie sprawę, że zrobili błąd a po prostu (przecież jako płatnik też mogą wystąpić o stwierdzenie nadpłaty) nie chce im się użerać ze skarbówką i wolą, żeby całą robotę w tej kwestii za nich odwalił klient. Z powyższych względów odradzam korzystanie z usług tego biura maklerskiego. W związku z zaistniałą sytuacją mam dwa pytania. Z góry przepraszam, jeśli "odgrzewam stare kotlety", jeżeli te kwestie były poruszane na forum, bardzo proszę choćby o wskazanie strony na której są wpisy dotyczące tych zagadnień. Przyznam szczerze, że zaprzestałem zerkania na forum od momentu pojawienia się kwestii zaskarżenia postanowienia o układzie, czekałem na ogólną wiadomość w prasie o decyzji sądu odwoławczego. Dopiero "spłaty" na koncie uzmysłowiły mi, że nikt skutecznie nie zaskarżył decyzji sądu rejonowego i będzie realizowane to co tam "klepnięto". Teraz jest już na forum ponad 500 stron wpisów, trudno wszystko teraz czytać od początku, a przyznam szczerze, że lektura ta, biorąc choćby pod uwagę zmianę zachowań niektórych osób z biegiem czasu wobec początkowo głoszonych przez nich deklaracji, nie należy również do przyjemnych. 1. czy można, a jeśli tak czy ktoś próbował zmienić (wskazać) numer konta na który mają zostać dokonane kolejne spłaty (tak, wiem, to baaardzo optymistyczne założenie) z układu? bo czy one akurat muszą wpływać na rachunek maklerski ING na którym mam obligacje i z którego, już na wstępie wspomniane ING "przepali mi "19% wpłaty?, a nie np. na ROR? pisać w tej sprawie do GETBACK? to oni uruchamiają te spłaty? 2. czy po uprawomocnieniu układu obligacje GBK (jako papier wartościowy) w sensie prawnym w ogóle istnieją (ja posiadam z Catalyst z terminem wykupu maj 2020 tzw. GBK 0520) czy też w jakiś sposób wygasły i zastąpiły je roszczenia wobec dłużnika z tytułu zawartego układu? Wydaje mi się, że na taką zamianę jest jakaś podstawa prawna w prawie układowym ale przyznam, że nie jestem w stanie jej znaleźć. Proszę o informację o ewentualnej podstawie prawnej. Jeżeli bowiem obligacji (jako papieru wartościowego) z punktu widzenia prawa już nie ma a są jedynie wierzytelności wynikające z układu to w tym przypadku działanie biura maklerskiego dowolnie liczącego sobie "dyskonto" od czegoś czego już nie ma jest podwójnie dyskusyjne.
|
|
Joker napisał(a):Podatek? Zglos reklamacje bo to biuro musialo sie walnac. Nie ma podatku. Odpowiedz ING na moją reklamację. (ING pobiera zaliczkę 19% na podatek od "zysków kapitałowych" od spłat rat układowych przez GBK) ING BANK ŚLĄSKI Spółka Akcyjna Katowice, 21.01.2021 r. Departament Biuro Maklerskie Nr zgłoszenia 026934/122020
Szanowny Panie, otrzymaliśmy Pana zgłoszenie dotyczące zwrotu środków w wysokości ------- pobranych tytułem podatku od dochodu uzyskanego w ramach częściowego wykupu obligacji GBK0520. Nie uznaliśmy Pana reklamacji. Prawidłowo naliczyliśmy i pobraliśmy podatek. Wyjaśnienie Zgodnie z art. 30a ust. 1 pkt 2 Ustawy o podatku dochodowym pod osób fizycznych - zwana dalej ustawą PIT, przychody z dyskonta i oprocentowania papierów wartościowych, opodatkowane są ryczałtową stawką 19 proc. Poboru zryczałtowanego podatku, zgodnie z art. 41 ust. 4 ustawy PIT, dokonują podmioty uprawnione do prowadzenia rachunków podatników, przekazujące lub stawiające do dyspozycji dochody. Przychodem z tytułu obligacji jest faktycznie otrzymana kwota odsetek i/lub dyskonta (w Pana przypadku mamy do czynienia z dyskontem). Przychód ten należy kwalifikować jako przychód z kapitałów pieniężnych, o którym mowa w art. 17 ust. 1 pkt 3 ustawy PIT, tj. odsetki (dyskonto) od papierów wartościowych. Zgodnie z art. 30a ust. 1 pkt 2 ustawy PIT, Bank jako płatnik zobligowany jest do potrącenia 19 proc. zryczałtowanego podatku dochodowego od odsetek i dyskonta od papierów wartościowych. Podatek jest pobierany proporcjonalnie przy każdej częściowej spłacie nominału. Jeżeli nasze wyjaśnienie nie jest wystarczające, może Pan skierować sprawę do właściwego Urzędu Skarbowego. Zgodnie z przepisami art. 75 Ordynacji podatkowej, podatnik, który kwestionuje zasadność pobrania przez płatnika podatku lub też wysokość pobranego podatku, może złożyć wniosek o stwierdzenie nadpłaty. Z wyrazami szacunku Janusz G. Makler[/i] no i jest super. teraz obligatariuszu leć do urzędu skarbowego i walcz o swoje. czy ktokolwiek w jakimś innym biurze maklerskim (obligacje kupione na Catalyst) lub ktoś kto ma rachunek również w ING ma taki sam problem?
|
|
A u mnie Skarb Państwa (za pośrednictwem ING) nie zapomniał skasować podatku od "zysków kapitałowych" więc wyszło 81 groszy za jedną obligację. Super.
|
|
Temat:
POLICE
stooq.pl/n/?f=508667&searc...No to jest chyba jakiś żart. IDM SA zmienił wycenę Polic i to podwyższył ją do 13,70 złotych a reszcie spółek (poza Azotami Tarnów) obniżył. Jak widać minęły dwa miesiące i jest już po wezwaniu więc są i inne cele bo jakie wyniki będą za II kwartał i wskaźniki spółki to były do przewidzenia od dawna
|
|
Temat:
POLICE
No cóż cena jest "uczciwa" bo ten sam analityk wycenia akcje Polic na 10 złotych. Zastanawiające jest to, czy obecna cena rynkowa dla tego analityka jest "nieuczciwa" no bo znacznie wyższa od jego wyceny. Nie zdziwiłbym się, że dla kursu 11,5 pln za akcje pod koniec roku C/Z wyniesie ok. 5. Taniocha.
|
|
Temat:
POLICE
Pewnie, że redukcja zatrudnienia to wiadomość pozytywna, zresztą spółka z tego co podawała zawiązała już rezerwy na te zwolnienia tak więc nie powinno być obciążeń dla bieżących wyników. Fakt, że ostatnio dla Polic wiadomość pozytywna to gwóźdź do trumny dla kursu. Tak było z wynikami za I kwartał, niby wyniki pozytywne a kurs od razu 20-30% do dołu. Zauważcie, że jak na sesji ktoś wywali na sprzedaż pakiet 10k-20k papieru - brak jest popytu i kurs od razu 3-4% w dół, potem w trakcie sesji straty trudno już odrobić. Ciekawe kto wywala takie pakiety, ja bym obstawiał, że to fundusze ING pozbywają się resztek akcji a to może trochę potrwać, w styczniu mieli jeszcze prawie 5%.
|
|
Temat:
POLICE
Witam Jestem tutaj nowy, a to mój pierwszy wpis. Ale ja też bym prosił o omówienie I kwartału spółki. Najlepiej z porównaniem na tle branży, bo wyniki są imponujące.
|
|