to czy ktoś jest w czymś dobry to niech inni ocenią bo się (tym bardziej będąc analitykiem ) traci wiarygodność :D...
no ale tym ostatnio się mało kto martwi :(
|
|
LucasPM napisał(a):Scarry napisał(a):W tym roku gracze szukający klimatów RPG dostają: - The Elder Scrols V - Skyrim - trailer, o którym wspominaliśmy wczesniej - Diablo III - ja wiem że to nie rasowy RPG, ale najprawdopodobniej odbierze część graczy W2 - Torchlight 2 - to samo co DIII, niby nie rasowy RPG, ale gracze szukający gry fantasy, mimo że bardziej hack'n'slash, przylgną do niego masowo - Mass Effect 3 - potężny tytuł RPG, który ma zagwarantowany sukces i olbrzymie zainteresowanie ( trailer ME3) - Guild Wars 2, rasowy rpg MMO, może również odciągnąć sporo graczy bo zapowiada się na przebój, bo wieloletnim sukcesie GW 1 ( trailer GW2) - Star Wars the Old Republic, znowu rpg MMO, wszystko wskazuje na ogromny sukces po premierze Każda w powyższych gier owszem oddaje klimat RPG, ale jest zdecydowanie różniąca się od W2. Najwięcej będzie miał do powiedzenia Skyrim, ale dopiero w połowie listopada br. i ten może odebrać trochę graczy. Pozostałe gry to zupełnie inna nisza, inny klimat i inni gracze. Zakup W2 nie wyklucza zakupu powyższych gier i odwrotnie, tym bardziej, że Wieśka można nabyć po atrakcyjnej cenie. Wieśka można skończyć w 2 tygodnie a zakładając że ktoś chce zobaczyć inne zakończenie to może mu to zająć 2 miesiące ale na pewno nie można mówić że ktoś tu komuś zabierze graczy to nie jest kredyt hipoteczny że wiążesz się z nim na kilkadziesiąt lat ... plus mówimy tu o wydatku około 100 zł a nie jakiś 1000 zł więc większość graczy jest sobie w stanie w ciągu roku pozwolić na 4 do 6 gier, a na koniec to jeszcze warto pamiętać o tym że w Wieśku są cycki itp ... a to jest mocny argument :D
|
|
KanonBol napisał(a):broker_ns napisał(a):Koledzy z drobnego akcjonariatu Optimusa powinni postawić koledze Piotrowi duuuuuże piwo "imieninowe" za to jakże wyczerpujące sprawozdanie z WZA. Śmiem twierdzić nawet, że ten jego post był takim ostatnim z kluczowych impulsów do odwrócenia trendu, po już dużym wyprzedaniu akcji. Niestety wydaje mi się, że dzisiejsze wzrosty to tylko odreagowanie długo trwałych spadków i czysta spekulacja. Optimus nie ma się w tej chwili zupełnie czym pochwalić, nie ma powodów żeby trend miał się długotrwale odwrócić. Wiedźmin na PC sprzedaje się tak sobie. Wiem, że VGChartz nie są najdokładniejsze, nie mniej dają pewien pogląd na sprawę. W tej chwili (wg VG) sprzedanych jest około 500k sztuk. Z tygodnia na tydzień liczba sprzedanych sztuk maleje i to w dość szybkim tempie: 1. 262,229 2. 101,748 3. 58,036 4. 35,251 5. 26,913 Biorąc pod uwagę jak w ogóle sprzedają się gry, nie ma co liczyć, że to się drastycznie zmieni. Zakładając, wydaje mi się dość optymistyczny scenariusz, że 'ukrytych' jest jeszcze drugie tyle, w sumie może uda się sprzedać jakiś 1 mln sztuk, a to niestety jest po prostu mało. Kolejna sprawa, W2 na XBoxa. Trzymam kciuki żeby się udało w tym roku. Niespodziewałbym się jednak sprzedażowego szaleństwa. Na E3 W2 na Xa przeszedł praktycznie bez echa. Pewnie przed wydaniem będzie o grze głośniej, szkoda tylko, że na promocje tej samej gry trzeba wydać kasę drugi raz. Co gorsza na rynku będzie sporo innych mocnych marek, na które ludzie będą woleli wydać pieniądze. Ostatnia sprawa, W2 na PS3. Ktoś coś robi, ale nie wiadomo co, ani jak mu idzie. Przykro mi, ale zupełnie nie wierzę, że to się uda. Dlaczego nie robić tego od razu z Xem? Trzeba będzie wypromować całość kolejne pół roku później, wyłożyć kasę 3 raz, nie mówiąc o tym, że w międzyczasie W2 się zwyczajnie zestarzeje. Myślę, że CDP po prostu nie jest w stanie poradzić sobie z trudnościami technicznymi PS3 w opłacalnym czasie. Nie chcę być złym prorokiem, ale przyszłość CDP wcale nie widzi mi się różowo. Mam wręcz wrażenie, że mamy powtórkę z rozrywki. Wiedźmin zrobiony, sprzedaż słabo, konsole słabo. Nic nie wskazuje na to, żeby CDP na W2 zarobiło grubą kasę. Może uda się wyjść na zero? Może trochę ponad? Tylko czy to wystarczy żeby zrobić następną grę? Czy może znowu trzeba będzie zwolnić połowę ekipy. Czy znajdzie się wydawca na kolejną grę jeśli CDP nie udowodni, że potrafi sobie poradzić z konsolami? Postaram się być delikatny w mojej odpowiedzi by mnie nie skasował moderator:) Mam do ciebie jedno podstawowe pytanie ... CZY BYŁEŚ NA E3 ??? że się tak wypowiadasz ... Czy 1 milion sprzedanych sztuk gry przed okresem wakacji, matur, egzaminów itp to jest dla ciebie mało ?? w jakim świecie żyjesz ... czy może liczyłeś że ludzie skocza po wiedzmina jak po chleb do sklepu ?? Czy ty w ogóle grałeś w Wiedzmina że się tak wypowiadasz ?? bo bazując na tym co przeczytałem to chyba grę tylko na Youtube widziałeś ... Reasumując to jesteś dobry w sianiu fermentu ale proszę nie przelewaj swoich prywatnych smutków życia codziennego na innych poprzez tego typu informacje ...
|
|
Temat:
BLOOBER
Może a to tylko jakieś przypuszczenia oni wpuszczają instytucje i fundusze a oferować także będą dywidendę :)
|
|
6 mil to niezbyt wygórowana cena za taki pakiet reklamowy ...
|
|
constant napisał(a):WatchDog napisał(a): Znaczy, że jest w razie czego miejsce na drugi, a może nawet trzeci CDP na parkiecie.
Eh?? Wodzu, mozesz rozwinac implikacje? WTF? dokładnie dokładnie ja też proszę o wyjaśnienie bo to jest i dobra i nie dobra informacja ... jeśli nowe spółki miął by się pojawić za jakiś rok lub więcej ok a jak "optimus" miał by zgarnąć laury tylko za Wiedzmina 2 i 1 a na potrzeby innych produkcji miały by być założone inne podmioty na parkiecie to dla aktualnych akcjonariuszy chyba nie najlepiej ...
|
|
to informacja na którą dużo osób czekało nareszcie będzie jakieś powiązanie działalności i wielu lamerów będzie miało lepsze spojrzenie na sytuacje i nie będzie panikować bez sensu ...
|
|
piotrch napisał(a):Ten fix rzeczywiście zastanawiający. Osobiście jestem przeciwnikiem takich teorii jak "zniecierpliwiony grubas widzi ze mu się czas przed konferencją kończy więc zbiera 600k akcji jednym pkc", także podrzuce swoję teorie - może to zwyczajny window dressing? Dziś 31 maj, koniec kwartału, koniec półrocza, a opt to jedna z większych spółek swig, o dużym free floacie, i tylko zgadywać można ile podmiotów ma mniej niż 5%. Może jednak się myle, i rynek odbierze to jako sygnał kupna... myślę że się kolega pomylił z tym 31 maja ... tak o mniej więcej jeden miesiąc :D:D:D ... wiec prosimy o inną teorię :)
|
|
Świat gier jest konstruowany przez ludzi którzy nie istotne co sprzedają czy to Wiedźmina, optimusa czy pieluchy zasada jest prosta jeśli chcesz być najlepszy muszą w ciebie uwierzyć ludzie, a z komentarzami, że polskie to kiepskie to samemu podcina się gałąź na której się siedzi. Jeśli chodzi zaś o kwestię polityki w grach komputerowych to przecież jak już wspomniałem na początku te gry ludzie piszą i produkują, a to znaczy, że są i zawsze były przepełnione wszystkim co w nas dobre i złe :-) Kod:moderator: usunięto informacje o swoich transakcjach i zamierzeniach inwestycyjnych
|
|