Ja wymieniam.
Albo spółka się uratuje, akcji będzie więcej, ale długu mniej. Moim zdaniem bilansowo lepiej, mimo że fizycznych pieniędzy nie będzie. Nie będzie powodu, aby spółka zbyt potaniała (o wzroście nie marzę).
Albo jak spółka utonie, to z obligów niezabezpieczonych nie odzyskam nic. Z akcji przynajmniej będzie na kilka dobrych posiłków w restauracji.
A przy okazji, nauczony bolesnym doświadczeniem, NIGDY WIĘCEJ OBLIGACJI KORPO.
Pozdrawiam ugotowanych
|
|
Obligacje serii D zostay wykupione (przynajmniej wg info ze strony emitenta): www.admiral-boats.com/pl/aktua...Cieszę się bardzo, bo miałem te obligi i przy okazji miałem zaufanie do Admirala, bo to tej pory wszystko było OK. No i mam zaufanie nadal, bo widać, że spółka jest zainteresowana prowadzeniem działalności, ale nie podejrzanymi działaniami. I brawo dla polityki informacyjnej. Życzę im powodzenia, bo mam wrażenie, że mają ryzykownie ambitne plany.
|
|
Pojawił się raport. Może go skomentować ktoś w kontekście zdolności do obsługi długu? Notowania będą odwieszone (chyba najwcześniej w poniedziałek). Cena teoretyczna obligacji np. EKA1014 jest na poziomie 95. Prawdę mówiąc waham się pomiędzy sprzedażą tego co mam a dokupieniem, bo zarobek na nich będzie rewelacyjny. Pod warunkiem, że firma je spłaci.
Z drugiej strony przy takim poziomie na miejscy udziałowców firmy, gdybym był pewny wykupu sam bym skupił niedrogo, bo po pierwsze zarobek niezły, po drugie podniosło by to wiarygodność. Choć to tylko cena TKO, więc nie wiadomo jak będzie.
|
|
Wkrótce ostatnie notowanie na Catalyst: finanse.wp.pl/kat,1033743,titl...Ale co z tego, skoro nie można sprzedać obligów, bo notowania są zawieszone, bez słowa informacji ze strony spółki.
|
|
Czyżby jaskółka dla obligacji Cashflow? Otóż wróciła strona Cashflow: www.cashflow.com.pl/aktualnosc...w domenie która była zajęta przez komornika. Wygląda pięknie i profesjonalnie, choć newsy kończą się na 07.2013. Nadziei wielkiej nie mam ale zawsze coś...
|
|
No właśnie, świadectwo depozytowe...
Jak to się je? Ja mam konkretnie tylko obligacje w koncie maklerskim. Na jakiej podstawie można podjąć konkretne działania?
A swoją drogą na akcjach CashFlow odbywa się jakiś nieprawdopodobny rajd, a cena w miesiąc poszybowała o ponad 300%, beż żadnych sensownych wiadomości. Ewidentnie coś się dzieje, jakieś spekulacje chyba, ale nie wiem, czy te działania są pozytywne dla posiadaczy obligacji.
Spółka publikuje oficjalne raporty dla GPW, ale tabel odsetkowych nie dostarczyła.
O co chodzi.....?
|
|
Obrót obligacjami Cashflow jest dalej zawieszony. Żadnej reakcji ze strony emitenta. Co ciekawe, żadnej reakcji ze strony wierzycieli też nie widzę. W systemie giełdowym są zarejestrowane transakcje.
Czy ktoś coś wie w tej sprawie? Czy emitent ma obowiązek przekazywania tabel odsetkowych i jakie ma konsekwencje, jeśli tego nie zrobi?
Mam symboliczną liczbę obligacji i chętnie sprzedałbym te śmieci po jakiejkolwiek cenie (byle na sushi starczyło), ale się nie da, choć są zarejestrowani w systemie kupujący.
|
|
ad vocem swojej ostatniej wypowiedzi: www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...:-zawieszenie-obrotu-obligacjami-cash-flow Obrót obligacjami CashFlow zawieszony. Można jakoś wpłynąć na emitenta?
|
|
Witam,
Kolejny problem z CashFlow.
Nie można rejestrować zleceń dla obligacji CashFlow, ze względu na to, że firma nie przekazała tabel odsetkowych. Taką odpowiedź otrzymałem z mBanku, gdy zlecenia były odrzucane.
|
|
Wysłałem 2 września zapytanie do osoby kontaktowej z Cashflow, w którym jako posiadacz obligacji prosiłem o komentarz do aktualnej sytuacji firmy i wyników raportów. Jedyny odzew to... potwierdzenie odebrania wiadomości.
|
|
Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad takim zagadnieniem:
Mam straty na akcjach (JSW i parę innych nietrafionych inwestycji), jakieś 5K PLN.
Kupuję od jakiegoś czasu systematycznie obligacje (w emisjach pierwotnych, jeśli progi wejścia nie są zbyt wygórowane). Jeśli sprzedam na Catalyst obligacje z narosłymi odsetkami (przed odcięciem kuponu), to od zysku (cena zbycie minus cena nabycia) będę musiał zapłacić podatek, ale ten od dochodów giełdowych. Straty z akcji powinny mi jednak zbilansować podatek do zapłacenia, co wydaje się być bardzo sensowną strategią, bo jeśli poczekam do odcięcia kuponu, to zapłacę "murowany" podatek od zysków kapitałowych.
Co sądzicie na ten temat? Czy to jest dobre rozumowanie, żeby obniżyć podatek przynajmniej w części?
Z drugiej strony tuż przed odcięciem kuponu chętnych na zakup jest chyba znacznie mniej, bo istnieje nieszczęsne podwójne opodatkowanie. A może poczekać tylko na część kuponu, powiedzmy połowę? Czy ktoś obserwował lub analizował jak statystycznie rozkładają się transakcje na obligacjach w czasie narastania kuponu?
Jestem ciekawy Państwa zdania w tym temacie? Ma ktoś jakieś doświadczenia?
|
|
Rzeczywiście, to chyba najwygodniejsza forma. Bardzo dziękuję. Niby było to oczywiste (GW), ale nie odnalazłem wcześniej.
Pozdrawiam
|
|
No faktycznie, są.
Tylko to jest mało wygodne narzędzie, bo oznaczenia są inne niż podaje GPW na podstronie catalyst, akcje i obligacje są pomieszane, w dodatku (przynajmniej u mnie) nie są posortowane alfabetycznie. Horror.
Ja wiem, że notowania są za darmo dla jednej oferty, więc nie powinienem narzekać, ale... przyznacie, że w tej formie to jest badziewie. W każdym razie dzięki, wybierając kilka papierów można poczekać na oferty i podjąć decyzję. Przy okazji warto chyba napisać do DM BRE, aby poświęcili 5 minut i wkleili nazwy chociaż alfabetycznie (nie mówiąc o podziale na rynki).
Pozdrawiam
|
|
No zaraz... Ja też mam w mBanku notowania ciągłe i nie potrafię znaleźć obligacji z catalyst. Może są obligacje skarbowe, ale zgodnie z tabelą i oznaczeniami np. obligacji korporacyjnych, to... nie ma.
|
|
Witam,
Tematem inwestycji na catalyst zainteresowałem się wczoraj i rynek ten bardzo trafia w mój gust. Mam około 200k oszczędności cześć chciałbym zainwestować, ograniczając ryzyko a jednocześnie "urywając" dodatkowe kilka % z kwoty inwestycji.
Mam jednak kilka pytań, na które mimo poszukiwań nie znalazłem odpowiedzi.
1. Czy można gdzieś podglądnąć online oferty z catalyst? Jest tam wiele rożnych papierów, a płynność jest niska. No więc nie wiem, na które papiery w ogóle warto składać oferty kupna, bo może nie być chętnych na sprzedaż. Z tego co zrozumiałem zakup ONLINE w ramach portalu parkiet też oferuje dostęp do rynku głównego lub new connect. A gdzie ten catalyst?
2. Czy spotkał się ktoś może z jakimś zestawieniem prowizji biur maklerskich, na podstawie którego można zdecydować, które jest najkorzystniejsze dla inwestycji na catalyst?
[*** usunięto fragment dotyczący komercyjnego produktu ***]
Jeśli to możliwe bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
|
|