Temat:
I3D
Szanowni Państwo, Coraz więcej na forach na mój temat. W chwili obecnej nie chcę się jeszcze wypowiadać co do przyszłych planów oraz obecnej sytuacji, ale myślę że w przeciągu kilku tygodni wszystko będzie jasne i dodam od siebie kilka słów komentarzu.
|
|
Temat:
I3D
Cytat:Jeśli chodzi o spółkę to wg mnie ona zajmuje się wizualizacjami (symulacje pracy maszyn, architektura itp...) więc nie ekscytował bym się tak całym rynkiem 3D bo to tyle samo wspólnego co picie w szczawnicy, a szczanie w piwnicy :) i tutaj niestety muszę zaprotestować, zajmujemy się głównie tworzeniem Virtualnej Rzeczywistości, a nazwanie całej tej działki "wizualizacje" to dość krzywdzące określenie... polecam linki do filmów Youtuba które zamieściłem wcześniej, a dla przypomnienia profilu działalności kilka z nich poniżej: www.youtube.com/watch?v=vGNTJ6...www.youtube.com/watch?v=MLvB_8...www.youtube.com/watch?v=vGNTJ6...wszystkie te filmy prezentują ujęcia z interaktywnych aplikacji czasu rzeczywistego - a nie z "wizualizacji", niezwykle trudno jest na filmie (do tego płaskim) pokazać czym jest VR. Dla mnie osobiście ważne jest to, że klienci są zadowoleni i o nas pamiętają. świstak
|
|
Temat:
I3D
Na wszelkie pytania techniczne postaram się udzielić odpowiedzi, natomiast wybaczcie Szanowni Państwo moje milczenie w sprawach raportów - jest to działka w której nie czuję się kompetentny aby udzielać wypowiedzi. Cytat:Więc ja mam pytanie jako totalny laik: czy sprzedaż 8 licencji pudełkowej wersji Quazara nie jest jego komercjalizacją? Jeśli tak to choćby częściowo (wg innych informacji z forum wersja edukacyjna) - Sprzedaż ta dotyczyła licencji edukacyjnych które nie pozwalają na komercyjne wykorzystanie softu. Ponadto klient dysponował budżetem w danej chwili, budżetem który musiał wydać ... zatem po zapoznaniu się z możliwościami Quazara oraz planami jego dalszego rozwoju, zakupił oprogramowanie w wersji obecnej (developerskiej), a w zamian za zaufanie jakim nas obdarzył otrzymał przedłużony czas supportu. pozdrawiam Świstak
|
|
Temat:
I3D
witam,
tak, chodziło o ten przetarg podany wyżej.
Dostarczyliśmy 1 stanowisko laboratoryjne do wyświetlania (projektor 3D) oraz 8 licencji Quazara "alfa" w wersji edukacyjnej (8 ponieważ będzie to wyposażenie małej salki laboratoryjnej dla studentów). Jeszcze raz podkreślam w wersji EDUKACYJNEJ, co nie daje możliwości tworzenia projektów komercyjnych personelowi uczelni. 3-letnia subskrypcja właśnie dlatego iż jest to wersja póki co "niepudełkowa", w innym przypadku prawdopodobnie byłby to tylko jeden rok. Natomiast co najważniejsze - jest to całkowicie odrębny przetarg i nie ma nic wspólnego z żadnym innym projektem który robiliśmy z uczelnią, nawet współpraca z tą katedrą jest dla nas nowa. Co do kwoty samego Quazara to się nie wypowiadam, natomiast całkowity koszt przetargu już znacie bo jest podany pod jednym z linków od "side".
Na zaległe pytania, które się nagromadziły, odpowiem po moim upragnionym powrocie do kraju - najpóźniej w piątek.
|
|
Temat:
I3D
Kupując Quazara (oczywiście w wersji komercyjnej) każdy będzie w stanie tworzyć aplikacje VR. Jednak mając obecne doświadczenie w tej dziedzinie oraz widząc co się dzieje w sąsiedniej branży oprogramowania CAD. Jestem przekonany, że „ci duzi” nadal po usługę (projekt) zwrócą się do źródeł – czyli do nas. Szczególnie iż nad zaawansowanym projektem pracuje zazwyczaj zespół ludzi o różnych kompetencjach (grafik 3D, programista, artysta). Taki gracz jak Saudi Aramco nie będzie zatrudniał sztabu ludzi aby wykonać kolejną symulację, o wiele tańszym dla niego rozwiązaniem jest zlecenie wykonania konkretnego projektu....a komu ma go zlecić ? Firmie X która wykorzystuje Quazara, czy firmie i3D która go stworzyła. Wyprzedzamy również całą potencjalną konkurencję o lata doświadczeń w budowaniu aplikacji, posiadając zespół wdrożony w technologię, a to są długie miesiądze jak nie lata zdobywania kompetencji. Poprzez analogię, każdy może pobrać z internetu nawet darmowy silnik do tworzenia gier komputerowych i napisać ciekawą - własną grę, ale czy trafi ona na listę 10 najlepszych – raczej nie. Dlatego po zakupieniu Quazara z pewnością pojawią sie firmy które zaczną tworzyć „przeciętne” a może nawet „dobre” projekty, ale liczę na to, iż te najlepsze – zawsze będą pochodzić ze źródła, czyli z i3D. Szczególnie, że to my mamy dostęp do kodu programu, więc możemy spełniać niestandardowe potrzeby i zachcianki nawet wybrednych klientów. Innym zupełnie podejściem jest Edu – tutaj im więcej osób zacznie korzystać z dobrodziejstwa technologii 3D, tym lepiej dla nas – bo zacznie się budować świadomość klientów, a ta napędza nowe zlecenia (zarówno na projekty jak i na narzędzia).
Swistak
|
|
Temat:
I3D
Tak jak wspominałem wszystkim zainteresowanym już wcześniej tematem i3D...
Jestem wielkim fanem technologii i w tym temacie czuję się kompetentnym do odpowiedzenia na wszelkie wasze pytania czy wątpliwości pojawiające się w tym wątku, co więcej ... podtrzymując zaproszenie prezesa, jestem w stanie przybliżyć Państwu dziedzine w której działamy i pokazać u nas na miejscu w Gliwicach jak to wygląda na „żywo” – natomiast nie czuję się komfortowo wypowiadając się w tematach biznesowych, bo nie jest to działka którą się bezpośrednio zajmuje.
Dlatego jeżeli pytanie dotyczy Quazara, RTT, EONa, technologii – czy ogólnej odpowiedzi dokąd podążamy, to służe pomocą. Wracając więc do pytania „pop-a”, głównym odbiorcom Quazara powinny być producenci (od dużych po małych) wszelakich urządzeń (dlatego Boeing i SHARP), przemysł w którym szkolenia wykwalifikowanej kadry są niezwykle kosztowne (BP, Exxon i Saudi Aramco), archiwizacja obiektów (z tąd Muzea i Urzędy Miejskie), ale przedewszystkim edukacja od której wszystko się musi zacząć, a ludzie muszą zdobyć świadomość nowoczesnej technologii i możliwości jakie im ona daje (i dlatego InterEDU oraz e-fizjologia). RTT wybrało swoją wąską drogę, ubranżowili się na przemysł motoryzacyjny który w Niemczech jest bardzo mocny i świetnie sobie na tym rynku dają radę. Dlatego mają małą sprzedaż niezwykle drogiego softu, wysokie ceny usług ale i stałą grupę odbiorców. My myśląc o Quazarze patrzymy znacznie szerzej. Chcemy upowszechnić technologię wypuszczając Quazara a jednocześnie robic development aplikacji dla największych, którzy docenią profesjonalizm i doświadczenie firmy. W Quazarze już pracujemy, wszystkie projekty VR które robimy od jakiegoś już czasu powstają na bazie Quazara, Saudi Aramco też nam zaufało i wybrało nasz system mając doskonały przekrój całej konkurencji (w tym RTT, EON, Quest 3D, Vrtools, WordViz). Pozstaje nam kontynuować prace na najwyższym poziomie i doprowadzić do wypuszczenia komercyjnej wersji programu mam nadzieje że jeszcze w tym roku. Swistak
p.s. EON nie sprzedaje tysięcy sztuk oprogramowania, jeżeli tak jest to byłbym niezwykle zdziwiony.
|
|
Temat:
I3D
Witam, zgadzam się w 100% firma RTT ma profil działalności bardzo zbliżony do naszego. Posiadają własny produkt na bazie którego świadczą również usługi. Kompletnie zdominowali przemysł samochodowy w Niemczech i na tym rynku są rozpoznawalną marką od wielu lat. Są dobrzy, ale też bardzo drodzy i "na szczęście" dla nas skoncentrowani na jednej grupie odbiorców - automotive. Ponieważ biznes nie jest moją mocną stroną (czuję się odpowiedzialny za technologię i kierunki rozwoju firmy) to nie zdawałem sobie sprawy, że są firmą notowaną na rynku. Natomiast zdecydowanie jest to odnośnik do którego można nas porównać znacznie bardziej niż EON Reality. Osobiście jestem również przekonany, że tak jak my wiemy iż RTT to "klasa" w zakresie motoryzacji i najwyższa półka, to i Real Time Technology doceni już wkrótce Quazara w profesjonalnych rozwiązań VR i będzie się o nas z szacunkiem wypowiadać. Ich software jest bardzo dobry ale mało popularny na rynku (nawet wśród uczelni), gdyż przystosowany jest głównie pod profesjonalne wizualizacje z zakresu motoryzacji - dzięki czemu posiada szereg ograniczeń które nie będą dotyczyć Quazara. Świstak,
|
|
Temat:
I3D
Już przekroczyliśmy liczbę 50 osób i stale szukamy kolejnych chętnych o zamiłowaniach do grafiki 3D... Jeżeli znajdą się chętni - to zapraszam na rozmowę do Gliwic.
|
|
Temat:
I3D
dziekuje za info,
zapoznam się z tematem, ale przede wszystkim przesłałem namiary do działu sprzedaży...
pozdrawiam Swistak
|
|
Temat:
I3D
tak wiec, - Jaskinia w Arabii Saudyjskiej już działa na oprogramowaniu Quazar, które w moim przekonaniu robi furorę tutaj na miejscu - aplikacje i3D (w sumie aż 5 dedykowanych dla Aramco)są zainstalowane zarówno w jaskini jak i innych salach UPDC (informacje na ten temat pojawiły się na stronie i3D poświęconej inwestorom, natomiast pod ponizszym adresem można zapoznać się z informacjami odnośnie UPDC, które zostało otwarte zaledwie 2 miesiące temu www.aramcoexpats.com/Articles/... ) - co do statku Shell'a, to niestety nie mieliśmy z tym projektem póki co nic wspólnego, ale po moich krótkich poszukiwaniach w sieci widzę, że tematu VR jeszcze nie dotkneli. Pozdrawiam
|
|
Temat:
I3D
i tutaj niestety rozczarowanie, magia multimediów zadziałała ...
koleżanka jest z Polski, a głos należy do nieco mniej atrakcyjnej pani z Los Angeles..i wcale nie takiej młodej jakby się mogło po tym uroczym głosie wydawać.
pozdrawiam, Swistak
|
|
Temat:
I3D
|
|