PARTNER SERWISU
wujgvuyn
Mlody

Mlody

Ostatnie 10 wpisów
Trochę to przerażające, że naście lat minęło i ... no właśnie. Jedynie prawnicy zarobili... Pamiętam, jak dywidendę zatwierdzali, ale kasa do dnia wypłaty wyparowała. Pozdrawiam

Witam serdecznie, Widzę sporo sygnałów sprzedaży w dość krótkim czasie. Oby to nie jakaś jaskółka?Pray

Czym dłużej tu siedzę, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że spółki dywidendowe się kupuje i o nich zapomina. Patrząc na Twój portfel, który w części akcyjnej zadziwiająco pokrywa się z moim (jedynie Unimot mi wypadł, na rzecz Eurotelu i Delko, nie mam też 11bitu). Ja na zysk od początku roku nie patrzę, bo przez kilka lat miałem bliski 0, a potem około 500% w jednym roku. Wciąż trzymając te same spółki. Ze "złotych rad" zmniejszyłbym część obligacyjną. Z Twoją wiedzą spokojnie znajdziesz dobre spółki płacące podobną dywidendę, a kurs w perspektywie 10 lat zrobi resztę. Swoją drogą nie mam pomysłu, jak obecnie patrzeć na Unimot? Masz jakieś przemyślenia? Uważasz, że utrzymają takie wyniki rok w rok? Pozdrawiam i życzę cierpliwości ;)

Dla mnie najważniejsza zawsze była płynność, więc lokaty odrzucałem z zasady. Tu pojawiła się możliwość zakupu samochodu poniżej wartości rynkowej, tam ktoś nową pralkę oddawał za symboliczne 100zł, albo nagła przecena na giełdzie i trzeba wejść. Po latach zrobiły się z tego mieszkania w okazyjnych cenach. Pieniądz musi krążyć, a nie leżeć.
Co do clue Twojego pytania, skoro rozważasz zmianę Banku, to dlaczego miałbyś się z nim dalej wiązać kolejną umową? Wszystkie Banki oferują lokaty.
Pozdrawiam

Dzięki, powalczę, bo strata choć spora, to zyski na innych walorach wyższe.
Swoją drogą ciągle mam wrażenie, że prawo w tym kraju jest tak napisane, że największą karę płaci poszkodowany :(
(nie pije tutaj bezpośrednio do KANI)
Pozdrawiam

Witam, mam pytanie,
1.06.2021 nastąpiło wyrejestrowanie akcji, akcje zniknęły z rachunku, a sama operacja została zapisana jako sprzedaż po cenie 0zł. Rozliczał to ktoś jako stratę? Biuro maklerskie nie potrafi mi powiedzieć co z tym zrobić (jak się dowiem to chętnie też się dowiedzą), a w necie cisza. Czytam ustawę, ale wprost też nic konkretnego.
Z góry dzięki za wszelkie sugestie

Witam serdecznie,
Zwykle nie zabieram głosu w podobnych dyskusjach, ale poczułem się w obowiązku wesprzeć gospodarza, jako "sprzymierzeniec". Może i system nie jest zły, ale jego egzekwowanie jest co najmniej mało efektywne. W idealnym systemie, wszystkie strony powinny być zadowolone - jednak tak nie jest. W każdym przypadku mam wrażenie, że udajemy że jest dobrze, bo nikt nie wymyślił niczego lepszego. Na uczelniach wyższych studenci udają, że się uczą. Wykładowcy, że nauczają, a uczelnie, że płacą wykładowcom. System działa. Pracujący płacą podatki (albo jeżeli są "zaradni" to unikają płacenia), Państwo z podatków socjal, chodniki, szpitale i hordy urzędników, a obywatele... No właśnie. "Chodniki" są zwykle źle zaprojektowane, bo kryterium najniższej ceny. W szpitalach na NFZ to za wiele nie można, więc jak chce się przeżyć dłużej niż do 60'tki to prywata. Hordy "specjalistów" w urzędach same gubią się już w przepisach, które zmieniają się każdego dnia. A obywatele okradanie się nawzajem nadal nazywają zaradnością.
Ostatnio jeden z robotników powiedział mi, że w poprzedniej pracy miał wypadek i ucięło mu palec u nogi. Dostał 800zł renty i dorabia na czarno, bo by mu rentę zabrali. Powiedział nawet, że ten wypadek to była jak wygrana w totka. Pozostali pokiwali głowami i powiedzieli zaradny. Osobiście nie wierzę, że chodziło o palec u nogi, ale nic tylko czekać kolejnego takiego "wypadku".
System pomocy, od systemu wykorzystywania dzieli jedynie cienka linia. To tworzy patologie i wpadamy w spiralę napędzania coraz to większych patologii, zarówno u biednych, jak i bogatych.
W każdym społeczeństwie znajdą się altruiści, którzy pomogą potrzebującym - tym prawdziwie potrzebującym. Znajdą się też specjaliści i Ci którzy zrobią "taniej". Pełny wolny rynek też nie jest dobry, o czym przekonałem się na własnej skórze, kiedy była szefowa zaniżała stawki, bo pracowała hobbystycznie, a czasem dopłacała do interesu, bo mogła (12 mieszkań i mąż z zawodu "dyrektor"). Mimo to pozostawienie decyzji słabo opłacanym urzędnikom, jak spożytkować publiczne pieniądze jest nie tylko nie trafione, ale i może prowadzić do patologicznych zachowań (przekręty, nie trafione decyzje, czy poczucie - "ja decyduję o Twoim losie").
Zarządzanie poprzez małe samorządy - mniej urzędników, ale wybieranych w oparciu o inne kryteria niż najniższa pensja i finansowanie oparte np. o "zrównoważoną kartę wyników". Prostsze i bardziej stałe przepisy i władze centralne zredukowane do armii i polityki ponad regionalnej/międzynarodowej. Żadnych dotacji, tylko ulgi, szkolenia i wsparcie niefinansowe. Skoro moja firma ma konkurować z firmą z UK, to niech moje miasto i system będzie bardziej konkurencyjny niż Birmingham. Ja zarobię więcej, moje miasto też. "Bezrobotni" też patrzą, gdzie dostaną więcej zasiłku, ale czy chcę aby moje miasto konkurowało i pod tym względem?
Każdy jest inny i potrzebuje czego innego, dlaczego więc wszyscy mamy płacić na to samo? Dlaczego mamy pozwalać na wykorzystywanie i eksploatowanie systemu, który sprzyja tworzeniu zachowań patologicznych? Czy na prawdę nie ma lepszych rozwiązań, które zadowolą większą liczbę osób?
Przepraszam, trochę się rozpisałem
Pozdrawiam

Ja osobiście sprzedałem zaraz po informacji ujawnienia się Pana Adama Sokołowskiego. Pana kojarzę z innych spółek na których nie wyszedłem najlepiej. Choć spółka wygląda dobrze i na pewno będę ją obserwował, to obawiam się, że może zostać kolejnym rajem dla spekulantów.

Myślę, że wielu obligatariuszy może zainteresować kwestia niewykupionych obligacji. Warto byłoby wyjaśnić tę kwestię. GPF Causa nie ma najlepszej opinii i sama zmiana nazwy może nie wystarczyć, aby emisja się powiodła. Kwestię zamiany obligacji na akcje, obligatariusze też już przechodzili. Czy spółka ma zamiar w ogóle coś z tym fantem zrobić i spłacić kiedyś te obligacje?

Czy w tym wypadku trzeba zgłosić wierzytelność raz jeszcze? Czy zgłoszenie do Pana Olecha wystarczy? Zgłoszenie wysłałem mniej więcej właśnie w tym okresie, doszło już po zmianie Sędziego Komisarza, jak mówi data na zwrotce. Z góry dzięki za odpowiedź.

Witam serdecznie wszystkich,

Skończyłem właśnie pisać zgłoszenie wierzytelności i mógłbym je tu jakoś zamieścić (lub też nie? - jeżeli łamie to regulamin). Pewnie ułatwiłoby to życie paru osobom, a i może ktoś znalazłby jakieś błędy. Czy da się to jakoś zrobić? I jak? Nie jestem typem forumowicza, więc prosiłbym krok po kroku ;)

Widzę, że ciekawych dalszych losów PSW Capital jest więcej? Myślicie, że doczekamy się informacji o walnym do końca lipca? Bo tak właściwie to poza prawdopodobnym odwieszeniem to nadal nie wiele wiadomo.

Lepiej późno niż wcale.
Swoją drogą, ciekawe. Wygląda na to, że prawie wszystkie akcje z emisji przypadły Platinum Capital.

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Dziwne, bo za jeden z powodów emisji podawane było zwiększenie free float i zmniejszenie zaangażowania głównego udziałowcy. Z tego co przynajmniej pamiętam...

Problem demografii na uczelniach wyższych jest znacznie szerszy. Ilość studentów na uczelniach państwowych nie maleje. Maleje za to średni poziom wiedzy tychże (średnio 7,5 osoby na jedno miejsce w 2007r. i 1,5 osoby w 2012r.). Do tego dochodzi powolna zmiana w wynagradzaniu za pracę (granty zamiast stałej pensji), jak i niegospodarność oraz nieumiejętne wykorzystanie środków unijnych przez rektorów (często historyków, filologów albo fizyków). Interesujące jest natomiast wpływ niżu na spadek wartości wiedzy absolwentów i dalej na kształt przyszłej "inteligencji". Jak to będzie się przekładać na rynek konsumentów za 10 lat? Relatywnie większy, czy podobny odsetek mgr'ów w społeczeństwie, ale "gorszej jakości" i ich wydajność oraz potrzeby konsumenckie?

www.newconnect.pl/?page=1045&a...

Poza orografią i stylistyką, wiele czepić się nie można ;) Przynajmniej jakiś komunikat.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 8 września 2025 10:23:17
Liczba wpisów: 17
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,232 sek.

uxbveebq
dgnhyzmr
pqbdqodw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mntnnyrh
dapelaml
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat