PARTNER SERWISU
funbjkar

Inwestycje poniżej 18 roku życia

Pruszek
0
Wpisów: 1
Wysłane: 18 kwietnia 2016 20:45:44
Witam.
W co można zainwestować nie będąc pełnoletnim? Mam około 800-900zł, lokaty odpadają wolał bym zainwestować w coś z szansą na większy zysk. Oczywiście rozumiem że wiąże się to z większym ryzykiem.
Czytałem, że kupować aukcje na giełdzie można od 18 roku życia, poza tym brakuje mi na razie fundamentalnej wiedzy na ten temat.
Tutaj pojawia się drugie pytanie od czego zacząć przygodę z literaturą? Docelowo chcę inwestować na giełdzie. Widziałem post na tym forum odnośnie tegowww.stockwatch.pl/forum/wpisy-...">http://www.stockwatch.pl/forum/wpisy-... ale obawiam się że nie będę rozumiał niektórych zagadnień w nich zawartych. Tak więc wolał bym zacząć od czegoś co wytłumaczy podstawowe zagadnienia.
W tym wątku widziałem też książki profesora jarugi które podobno są dobre na początek, ale nie wiem od której zacząć.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 20 kwietnia 2016 08:52:59
Cytat:
W co można zainwestować nie będąc pełnoletnim? Mam około 800-900zł, lokaty odpadają wolał bym zainwestować w coś z szansą na większy zysk. Oczywiście rozumiem że wiąże się to z większym ryzykiem.

Nawet gdybyś miał więcej niż 18 lat, przy tym kapitale i chęci zysku bym zaproponował to samo: W SIEBIE !

Cytat:
Czytałem, że kupować aukcje na giełdzie można od 18 roku życia, poza tym brakuje mi na razie fundamentalnej wiedzy na ten temat.
Tutaj pojawia się drugie pytanie od czego zacząć przygodę z literaturą? Docelowo chcę inwestować na giełdzie. Widziałem post na tym forum odnośnie tegohttp://www.stockwatch.pl/forum/wpisy-... ale obawiam się że nie będę rozumiał niektórych zagadnień w nich zawartych. Tak więc wolał bym zacząć od czegoś co wytłumaczy podstawowe zagadnienia.

Faktycznie wiele z literatury w tym wątku dla kogoś kto nie ma wiedzy ekonomicznej bądź też doświadczenia może być niezbyt strawne. Generalnie jednak masz tam podane naprawdę sporo niezłych książek. A na sam początek zacznij od podstaw: http://akcjonariatobywatelski.pl/ - bardzo dobra stronka na której znajdziesz wiele podstawowych informacji, potem polecam zapoznać się ze stroną giełdy i jej instrumentami https://www.gpw.pl/akcje

Z lektur dość przystępny na początek wydaje mi się Z. Komar - Sztuka spekulacji po latach oraz A. Zaremba - Giełda. Podstawy inwestowania. Z analizy fundamentalnej bardzo dobra książka to G. Świderska - Jak czytać sprawozdanie finansowe, czy M. Sheimo - Reguły gry na giełdzie. A potem weź się za np. Jarugę :) Generalnie jednak musisz sobie zdać sprawę z faktu, że jeśli chcesz na giełdzie zarabiać to musisz sporo czasu w to zainwestować, pieniędzy początkowo trochę mniej - głównie w literaturę. Zaczynając jednak w tak młodym wieku, jeśli włożysz w to sporo pracy i czasu masz duże szanse na sukces (czy jako inwestor, czy pracując w związku z giełdą - makler, DI, analityk etc.). Pozdrawiam.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 20 kwietnia 2016 10:38:13
Ze swej strony upierałbym się jeszcze, żebyś przeczytał co najmniej jedną-dwie pozycje po angielsku. Z wielu powodów, także takiego, że rynki finansowe nie kończą się na GPW.

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 20 kwietnia 2016 13:30:29
Fajnie, że są młodzi ludzie chcący zgłębiać temat giełdy i inwestowania. I fajnie, że są takie czasy że nawet nastolatek moze aktywnie grać/inwestować na giełdzie. 20 lat temu to było nierealne (brak rachunków online).

Też uważam, że 900 zł inwestując na giełdzie bez podstaw fundamentalnych to spora szansa że je stracisz.

Powodzenia życzę.

Orthodoxpl
0
Wpisów: 4
Wysłane: 15 czerwca 2023 12:21:00
Witam,
Jako nowy członek społeczności, nie mogę jeszcze założyć nowego, więc chciałbym zadać tutaj pytanie, które właściwie sprawiło, że tu się znalazłem

Otrzymałem od banku ofertę lokaty na 10% w skali roku.
Akurat tak się składa, że za miesiąc kończę 18 lat, co oznacza, że moje dotychczasowe konto drastycznie zmieni swoje warunki. Dlatego właśnie poważnie rozważam rezygnację z usług tego Banku.

W tej sytuacji rodzi się pytanie- czy opłaca się wiązać lokatą, gdy planuję zmianę banku prowadzącego moje finanse?

Mlody
2
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 17
Wysłane: 16 czerwca 2023 09:50:52
Dla mnie najważniejsza zawsze była płynność, więc lokaty odrzucałem z zasady. Tu pojawiła się możliwość zakupu samochodu poniżej wartości rynkowej, tam ktoś nową pralkę oddawał za symboliczne 100zł, albo nagła przecena na giełdzie i trzeba wejść. Po latach zrobiły się z tego mieszkania w okazyjnych cenach. Pieniądz musi krążyć, a nie leżeć.
Co do clue Twojego pytania, skoro rozważasz zmianę Banku, to dlaczego miałbyś się z nim dalej wiązać kolejną umową? Wszystkie Banki oferują lokaty.
Pozdrawiam

Orthodoxpl
0
Wysłane: 28 czerwca 2023 15:07:42
Czyli nie za bardzo ma to sens?

Orthodoxpl
0
Wysłane: 16 listopada 2023 23:22:59
Zapomniałem napisać, zainwestowałem 2500 w obligacje, dzień po 18 urodzinaach

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,184 sek.

kvmyayue
vimqdsbs
xkfnqahg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ztmsewjl
afcftaop
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat