W ostatnich dniach roku 2020 zdecydowałem się na otworzenie rachunku IKZE. Wcześniej o tym nie myślałem. Moje główne dochody pochodzą z działalności gospodarczej, gdzie płacę podatek liniowy 19%. IKZE pozwala odliczyć od przychodu stosunkowo niewielkie kwoty (w 2020r. 6272,40 zł), a przy wypłacie środków (65r. życia i 5 lat oszczędzania) trzeba będzie zapłacić 10% podatek. Uważałem , że nie warto zawracać sobie głowy. To co mnie obecnie przekonało to zwiększenie limitu wpłat dla osób prowadzących działalność gospodarczą. W 2021 r jest to 9466,20 zł. Po wpłaceniu limitów 2020 i 2021 mam do zainwestowania dość już sensowną kwotę 15738,60zł. Oprócz korzyści podatkowej ważny jest brak konieczności corocznego płacenia podatku Belki, co pozwala na akumulację zysków.
Zakładam nową Kronikę, mam nadzieję, że wpisy pomogą mi zwiększyć samodyscyplinę i będą sprzyjać bardziej przemyślanym decyzjom. Mam zamiar zasilać konto przez minimum 5 lat (2 wpłaty już "zaliczone).
Mam zamiar grać stosunkowo agresywnie inwestując wyłącznie w akcje, stosuję strategie średnioterminowe. Inwestowanie długoterminowe nie leży w mojej naturze (przetestowane przez ponad 20 lat na rynku). Opieram się na AT, to mi działa, sprawdziło się "w boju". AF ma znaczenie drugorzędne, choć nie wchodzę w różnego rodzaju trupy i inne wydmuszki (do tej pory mi się udawało).
Stosuję stop losy mentalne, zazwyczaj czekam na zamknięcie świecy tygodniowej.
Pierwsza wpłata na konto wpłynęła jeszcze w zeszłym roku, kolejna kilka dni temu. Zdążyłem już zamknąć dwie zyskowne transakcje. Mirbud i Sanok. W skrócie, żeby się za bardzo nie rozwodzić. Kupione "na fali wznoszącej". Zamknięte po dotarciu do istotnych oporów. Sanok wrócił już ponownie do portfela.
Obecnie w portfelu znajdują się:
DEBICA 45 3 708.00 83.51
KERNEL 40 2 112.00 54.56
MIRBUD 0 0 3.69
PCCROKITA 30 1 692.00 58.17
SANOK 180 4 572.00 24.16
WIELTON 250 2 007.50 7.52
razem wartość: 14 091.50
RAZEM WARTOŚĆ PORTFELA 16 958.21

kliknij, aby powiększyćDębica. Ruch wyprzedzający. Kurs po dobiciu do oporu na 82,40zł w poprzednim tygodniu się zatrzymał. Zakładam wybicie oporu. TP szczyt z roku 2018 - 127 zł. Stop loss 77 zł, poniżej podstawy marubozu z przed tygodnia.

kliknij, aby powiększyćKernel. Mocny ostatnio sektor "Ukraina". Wygląda na próbę wybicia oporu 53 zł (na świeczkach dziennych doszło do wybicia i w kolejnym dniu cofnięcia do oporu/ wsparcia. TP szczyt z roku 2017. Stop - loss 10 - 15 %.

kliknij, aby powiększyćPCC Rokita. Znów podobny układ techniczny. Tuż przed zakładanym wybiciem oporu na poziomie 56 zł.
TP 100zł - szczyt 2018, równy "psychologiczny " poziom. Stop loss poniżej świecy wzrostowej z przed tygodnia, jednocześnie nieco poniżej średniej. Około 48 zł
Sanok niedawno analizowałem w swojej kronice "Z notatnika ostrożnego spekulanta". Tu prowadzę pozycję bardziej agresywnie. Kupiłem lokalne wsparcie na 24 zł, obserwuję co dalej.

kliknij, aby powiększyćWielton. Znów charakterystyczny obrazek. Kurs na istotnym oporze 8zł. Konsoliduje i daje szansę na wybicie. TP 13 zł (szczyt 2018). Stop loss 10 - 15 %