No wyniki kiepskie...
Szczególnie martwi ujemny wynik operacyjny i sprzedaż sprzętu. Czy był wykorzystywany? nie wiem, ale był jedynie 5 letni. No cóż, spółka poszukiwała gotówki, więc upłynniła to co mogła.
Spadek zadłużenia i zatrudnienia to chyba jedyny plus raportu (i spadek obsługi zadłużenia). Poza tym tak niskie marże jakie są w tej chwili nie dają podstaw do kontynuowania biznesu w dotychczasowej formie.
Uważam, że jedyną realną opcją jest upłynnienie nieruchomości po każdej cenie i przedterminowa spłata leasingów.
|
|
Temat:
HERKULES
Dziś podobno nasz gwiazdor medialny Grzegorz Żółcik wystapił w TVN biznes? Ma ktoś linka? Albo może krótko zreferować?
|
|
Temat:
HERKULES
Wartość posiadanych przez Ciebie akcji się nie zmieniła. Zmieniła się tylko ilość...jesli miałeś 1000 wartcyh 1000 zł, to teraz masz 200 wartych 1000 zł. Nie za bardzo rozumiem o czym mówisz?
Jesli sprzedałeś jedną po scaleniu, to takj jabyć sprzedał 5. DM to przeliczy.
|
|
Temat:
HERKULES
Witam
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyc konsekwencje prawne dotyczące wydzielenia spólki zależnej zwanej Gastel Prefabrykacja. Spólka ma tez zadebiutować na NC... w jaki sposób może odbyć się przydział akcji?
|
|
Temat:
HERKULES
Ja tego nie neguje, ale są spólki modne, bardzo modne i wręcz ponadprzeciętnie modne. Ostatnio jest moda na Polimex, wcześniej na Kov i Hawe. W pewnym momencie promowany był EkoEksport, aż do czasu kiedy sam stockwatch nazwał go ulubioną spólką spekulantów. Chciałem po prostu podpowiedzieć temat ciekawego myslę arykułu, w którym Stockwatch rozłozył by na czynniki pierwsze (opierając się na kilku wskaźnikach C/WK, C/P wskaźnik Altmana) sytuację spólek z wig budownictwo. To by było ciekawe porównanie dające namacalny dowód kto sobie radzii a kto nie, albo, że w sketorze nie jest tak beznadziejnie. Wielu mogłoby skorzystać.
Przemyślcie to kochani
|
|
Temat:
HERKULES
Witam po przerwie
Czy mógłbym poprosić redakcję o umieszczenie firmy Herkules w artykułach dotyczących spólek budowlanych? Ja wiem, że Polimex jest najbardziej medialny, ale Herkules zostanie zaraz jego dużym podwykonawcą.
|
|
Temat:
HERKULES
Witam
Czy mógłym prosić redakcję oraz Pana Tomasza Nawrockiego o analizę raportu okresowego za I półrocze 2012 roku, które ma oczywiście zostać opublikowane dopiero 31 sierpnia, ale ostatnio zapomnieliśmy o tym i pojawiło się z mocnym poslizgiem.
|
|
Temat:
HERKULES
To samo można powiedzieć o splicie, no może oprócz spreadu. Ale dośiwadczenie podpowiada, że jednak po scaleniu zaczną się mocne spadki - przykład spółek z NC
|
|
Temat:
HERKULES
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...No nie wiem sam...na GPW nie ma dużo przykładów... Na NC są,ale nie za ciekawie to tam wygląda - przeważnie spółki typowo 1-2 gr są scalane 100 razy...skacze to do złotówki, jest kolejna emisja i spada znowu... Wiem o scaleniu taurona i wyszło nawet nawet... a o inncyh na GWP... Może moderatorzy forum coś wiedzą, albo jacyś mędrcy... Dzisiejszy komunikat i spowodowany wysyp akcji chyba nie wróży za dobrze:(
|
|
Dziś mamy atak medialny firmy Herkules S.A...mam nadzieje, że zamknie usta osobom wieszczącym upadłość spółki oraz mega straty www.parkiet.com/artykul/25,127...Na tle barnży wyglądają super...zobaczymy w wynikach jak spadło zadłużenie... www.sii.org.pl/interwencje/bie...A tutaj relacja z ZWZA z dnia 22.06, którą opublikowało SII....dane się pokrywają, więc nie jest źle... Oby odwrócił się wreszcie zły trend.
|
|
Masz poniekąd rację...przejeli Gastela, zadłużonego po uszy. No cóż pomogli kolegom.
Ale weszli tez w nowy rynek, myslę, że szukali dywersyfikacji...dzieki Gastelowi weszli na rynek wiatraków i telekomunikacji. A Gastel wpierdzielił się w ten hotel i od tego się zaczeło - przeinwestowali. Emisja ich uratowała -podratowali bilans mocno, a nawet zoinwestowali w sprze, czyli nie przejedli całego, jak Barlinek czy IDMSA
Fakt kolejny, że teraz ich ceną zawiaduje Polimex - duzo zleceń od nich mieli, duzo mieli mieć w każdym razie.
Mnie się jednak wydaje, tak jak pisał Pan Nawrocki, że długoterminowa stale postepujący spadek zadłużenia jest dobry dla spółki. Nie biorą nowych kredytów - prędzej rozkładają spłaty w czasie zmniejszając dług odsetkowy, inwestują z głową (kupno nieruchomości zamiast wynajmu). Uważam, że to może byc budowlany faworyt do szybkich wzrostów w czasie hossy. Teraz po prostu trzeba kibicować Polimexowi, żeby wybrnęli z kłopotów (ryzykowne jednak będzie być ich podwykonawcą).
Ofensywa w ilości zleceń trwa i to od różnych podmiotów...
|
|
Mam pytanie do kolegów.
W związku z ostatnią ( w zeszły czwartek bodajże) akcją informacyjną na stronie Herkulesa o nowych umowach chciałbym dowiedzieć się czy znacie możliwe do osiągnięcia przychody z tych transakcji? Czy znane są kolegom stawki, po których pracuje się w branży?
Co myslicie o ciągłym spadku kursu? Na konkurencyjnych forach spekuluje się o mozliwej upadłości?
|
|
Temat:
JSW
I ja chciałbym zabrać głos jeśli chodzi o surowiec....
Ceny węgla koksującego bardzo szybko reagują na tendencje gospodarcze, spadały od debiutu spółki, stąd też tak syzbko nalegano na prywatyzację-tak na prawdę to śweitny ruch SP- bo tych co grają na giełdzie jest nacznie mniej niż wszystkich obywateli, więc ogólnie zyskaliśmy, jako obywatele, nie akcjonariusze...
Uważam, że ceny węgla koksującego (i koksu) są na dosyć niskim poziomie... W przypadku ożywienia gospodarczego ceny te pójdą go góry.
Ponadto uważam ruchy podejmowane przez zarząd sa bardzo roztropne. Wyhamowanie kosztów stałych (premie zamiast podwyżek), zwiększenie pozyskania, inwestycje w energetykę...
Mówimy jeszcze o cenach węgla w Autrali czy Mongoli- ważny oprócz surowca jest jeszcze transport! Dla Europy bardziej opłacalny jest nasz węgiel, nawet przy różnicy 5-9 % niż azjatycki.
|
|
Temat:
JSW
Dziś kurs szaleje!ale negatywnie:( Amplituda ponad 5 zł...z prawei 95 do 89...i kto wie jak się skończy...ciekawe, że chodzą duże pakiety, największy 25 tys szt, za ponad 4 mln zł...kto i po co?
|
|
Temat:
JSW
Ale czy nie uważasz, że jak na zapatrywania analityków wyniki wyjątkowo dobre. Bardzo wysoki zapas gotówki, a ceny koksu raczej będą rosły w dłuższym terminie.
|
|
Wiesz, czy jedyny? kolejny medialny, bo o skupie już słyszeliśmy...i co z tego?
|
|
Ok, przepraszam za niedopatrzenie z tym linkiem
Co do sesnu- czytałem, że scalenie przedziwdziała skokom cen ( w tej chwili 1 gr to 4%, 10% to 3 grosze) i zwieksza płynność. Z grugiej strony - nie będziemy mieć spektakularnego wzrostu cen.
A może ktoś opowiedzieć o przykładach scalenia i zachowania kursu po?
Tauron-urosło:), ale innych nie znam pozytywnych...może PCGuard.
|
|
Czy można prosić redakcję o analizę punktu Walnego Zebrania Akcjonariuszy dotyczącego scalenia akcji?Jaki może być sens i skutek takiej decyzji?
|
|
Temat:
JSW
www.stockwatch.pl/przeglad-pra...Pojawiły się wyniki,chyba ciut lepsze niż oczekiwano...wystrzału ponad 100 zł to raczej nie da... Czy ktos już sprawdził stan zapasów?
|
|
Czy to jest w normie? to czemu tak poleciało? Polimex się lekko odbił po silnych spadkach, Herklakes niestey nie....
Mam też prośbę do redakcji i Pana Tomka Nawrockiego o analizę wyników finansowych, jak to zwykle bywało:)
|
|
Zadał,ale kolega nie ma abonamentu wykupionego
|
|
Koledzy i koleżanki...
Czy ktoś może podać aktualne wyceny wskaźnikowe dla naszej "perełki"
Próbowałem sam liczyć EV/EBTIDA, ale chyba coś pomieszałem...wyszła mi 12:P Czyli wcale niedoszacowana nie jest...
|
|