ucofb napisał(a):Głowię się nad fenomenem spadków Alterco... może ma ktoś jakiś pomysł? :) Od stycznia do teraz z 38 zł na 5,50. 29 mln kapitalizacji przy WK 274 mln... Naprawdę nieźle! Bez goodwillu 234 mln. Należności to 200 mln pln. Może nie mogą ich ściągnąć? Ostatni raz dodatnie przepływy z operacji ponad rok temu, może to stąd? Na pewno nie bez powodu fundy z nich szybko wychodzą, ale my się dowiemy na końcu.
|
|
Raczej wniosek o upadłość.
Tylko jeśli tak, to czemu jeszcze w ESPI nic się nie ukazuje? To bardzo brzydkie insajderstwo.
|
|
Temat:
POLNORD
Franklin Templeton odbudowuje zaangażowanie w PND.W reakcji na tego newsa kurs spada mocniej, niż ostatnio. W środku ciekawa informacja: Cytat:Jednocześnie Spółka informuje, iż w dniu 01.06.2012 r. otrzymała od Templeton Asset Management Ltd. z siedzibą w Singapurze informacje, iż w dniach 13.10.2011 r. i 19.10.2011 r. wysłała do Spółki zawiadomienia, w trybie art. 69 ust. 1 pkt. 2 oraz art. 87 ust.1 pkt 3 c) Ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej…, o transakcjach na akcjach Spółki, które to zawiadomienia najprawdopodobniej z przyczyn technicznych nie dotarły do Spółki. A to były zawiadomienia o zejściu Templetona poniżej 5% poprzez sprzedaż akcji 13.10.11 i 19.10.11. W infie z 11.07.11 z WZA Templeton ma wciąż ponad 10%. Czy należy wierzyć, że to "trudności techniczne" albo zwykłe gapiostwo? Czy należy teraz ograniczyć zaufanie do spółki? Może stąd ta reakcja rynku? Koniec końców, to spółka Krauzego.
|
|
Patrowicz w WyborczejNajlepsze cytaty z Mistrza z powyższego linku: Cytat:To jest odwieczna sprzeczność: regulacje i przedsiębiorstwo to jak woda i ogień. Oczywiście, regulacje muszą być, ale chodzi o to by miały jak najwęższe ramy, żeby pomagały najsłabszym. Cytat:Po raz pierwszy widzę chęć szczytów władzy do deregulacji. Kiedy ministrowie przedstawiają nam niektóre pomysły to nawet dla mnie bywają one szokujące - powiedział Patrowicz. Cytat:Mimo, że jesteśmy rynkiem młodym, to dobrze zorganizowanym. Wiem, bo porównywałem do innych. Nie jesteśmy zepsuci tak jak inne kraje. Jakie? To zachowam dla siebie.
|
|
WIG C/Z od 2007 na Stooqu [img] media.stockwatch.pl/data/broke...WIG zatrzymał się na C/Z 8, tyle samo co w ostatnim kryzysie, wtedy po jakimś czasie spadło na chwilę nawet do 6, później odbiło. W takim razie WIG może jeszcze polecieć nawet o 25% zakładając brak wpływu kryzysu na realną gospodarkę i co za tym idzie stałe zyski.
|
|
Temat:
VOXEL
Ja się podpisuję pod prośbą : )
|
|
Boisz się odbicia?
Tak w ogóle, to nie bałeś się, że któregoś dnia obudzisz się, a tu luka +20% na OIL?
|
|
Niestety nie mogę edytować posta. Chyba chodzi o to, że przychody ze stolarki to w tym roku 8.200k, a z usług budowlanych 9.700k, kiedy rok temu było to 10.200k dla stolarki i 2.700k dla budowlanki. Przy tym nagłym wzroście udziału usług budowlanych drastycznie spadła marża. Nie są podane koszty dla każdego segmentu. Ja spekuluję, że nowy segment nie tylko zaniżył marżę, ale pewnie była ona wręcz ujemna, a zarząd nie chce się tym pochwalić. Ale to takie moje spekulacje, też amatorskie
|
|
Kiedy w ostatnich miesiącach budowlanka spadała, Pozbud trzymał się względnie nieźle, od dwóch tygodni słabuje.
Spadek rentowności siedzi niemal tylko i wyłącznie w kosztach sprzedanych towarów i usług, a w sprawozdaniu nie mogę znaleźć co było tego powodem. Koszty ogólnego zarządu nie mają wielkiego wpływu na wynik, ale niemal trzykrotnie spadły przez rok z 890k do 330k. Przepływy są lepsze niż ostatnio.
Pytanie, co spowodowało wzrost kosztów, wyższe ceny surowca? A może przychody mogły być wyższe, tylko z powodu sytuacji na rynku trzeba było dać niższe ceny?
|
|
Chciałbym prosić o analizę spółki.
Ostatni raport był oceniany dawno temu, a moim zdaniem spółka zasługuje na to żeby coś o niej napisać. Rynek poza ogólną zwałą ostatnio zachowuje się, jakby chciał zdyskontować coś niefajnego, ale ja nie potrafię dojrzeć co.
|
|
W tym momencie? Przecież właśnie zaczął się wodospad.
|
|
B. dobra książka.
Znalazłem jeden błąd: na 68 stronie pod wykresem Kopexu autor stwierdza, że teoria Eldera zakłada stop loss 2% od wartości pozycji. A max. stop loss wg. Eldera to 2% od całego kapitału na jedną pozycję.
|
|
Temat:
PBG
PBG jest teraz wyceniane na tyle, ile wynoszą ich udziały w samym tylko Rafako i HBPolska. Kupując 1 akcję PBG "dostaje się" 14 akcji HBP i 3 Rafako. Trochę mało jak na fakt, że samo PBG mimo wszystko przynosi zyski, a rating ma BB (wyższy niż Rafako i HBP).
Pop, czemu uważasz, że PBG ma długi większe od majątku? Aktywa obrotowe są minimalnie większe od zobowiązań. Do tego jeszcze 374kk w nieruchomościach.
|
|
zjk napisał(a):Żeby skupić akcje własne trzeba mieć lub pożyczyć na to kapitał. W przypadku PetrolInvest, może być z tym spory problem. Mogą zrobić emisję akcji, aby pozyskać kapitał na skup. Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać, ale przecież cały ten temat i ta spółka to już jeden wielki żart.
|
|
Temat:
POLNORD
Ponieważ Allianz Platinium jest funduszem zamkniętym, z którego, jak rozumiem, nie można sobie ot tak wypłacić pieniędzy. Dlatego zmartwiłem się, że być może zarządzający funduszem dostrzegli jakieś zagrożenie dla spółki, którego ja nie widzę. Ale nie widzieli go jeszcze w listopadzie?
|
|
Temat:
POLNORD
Chciałbym się przywitać z wszystkimi na forum i spytać bardziej doświadczonych inwestorów, czemu Allianz 16 listopada zwiększa zaangażowanie z 4,88% do 5,02%, żeby pół miesiąca później obniżyć z 5,3% do 4,69%? Sprzedał i fundusz otwarty i zamknięty, tak więc raczej nie chodzi o wycofywanie pieniędzy przez inwstorów. Fundusze zaczęły grać krótkoterminowo? Informacja o nabyciuInformacja o zbyciu
|
|