Temat:
HAWE
Poczatkowo nie wierzyłem w te wszystkie artykuły, potem dementi, ale dzisiaj chylę czoła przed naszym biznesowym dziennikarstwem, parkiet i pb. Uratowałem dzieki nim kolejne procenty. Ps. patrz dzisiejszy komunikat Hawe, emisja , cena o,1 bez pp. "Panowie" ze spółki od początku wiedzieli co robią...
|
|
Temat:
HAWE
A czy te wszystko ujemne wyniki, nie sa spowodowane wycena Hawe telekom w Mediatelu. Na sprzedaży był plus?
|
|
Temat:
HAWE
Dziękuje, tak tez myslalem, ale skoro tak to dlaczego dzisiaj jest komunikat ze kdpw zarejestrował pp., a nie jutro. I co oznacza ten dzień na stronie gielda info strefa , 17. 08.? Czyżby to był dzień rzeczywistego odjęcia pp od ceny akcji, tutaj sytuacja jest oczywiscie specyficzna dotycząca ceny emisyjnej.
|
|
Temat:
HAWE
Witajcie, Potrzebuje pilnie pomocy, bo juz sie pogubiłem. Kiedy trzeba było mieć akcje Hawe na gpw zeby dostać prawa poboru. Spółka na wza podał datę 19 sierpnia, jak rozumiem trzeba było mieć akcje 3 dni wcześniej, czy rozliczenie jest inne jeśli chodzi o pp niż akcji? Informacja gpw na stronie hawe , pp na dzień 17.08? Dzisiaj 18.08, info ze kdpw ze zarejestrował pp? Czy widzicie juz pp na swoich rachunkach? Czy data z gpw i data z wza nie pokrywają sie ?
|
|
Temat:
HAWE
Powiem szczerze, ja w tej spółce byłem przez lata inwestorem. Zrealizowałem zysk 70 proc. , potem znowu sie wpakowałem... Ale teraz naprawdę nie rozumiem komunikatów spółki w tak trudnej sytuacji. Jak mozna nie napisać , ze prowadzone sa negocjacje z posiadaczami obligacji, tylko caly czas ten komunikacyjny bełkot, kopiuj , wklej... To śmierdzi na odległość, zaczynam wierzyć w te wszystkie artykuły... I myśle , ze oni naprawdę albo sa niekompetentni, albo działają na szkodę spółki...
|
|
Temat:
HAWE
To co dzierżawią puste kanały? Przecież sa światłowody. Dlaczego ING skoro ma prawie 5 mln. Akcji nie podnosi alarmu ze to wszystko to jeden wielki przekret?
|
|
Temat:
HAWE
Ale to Hawe głosowało za tymi uchwałami. Działa na wsłasna szkodę? A może to ma ułatwić sprzedaż np. jednego czy dwóch włókien i spłatę części obligacji.?
|
|
Temat:
HAWE
Mówiąc, ze zakup jest za 500 zł, gdy gwarantuje sie 135 mln, to troche nie jest fair....
|
|
Temat:
HAWE
Oczywiście jestem świadomy sytuacji politycznej i nadchodzących wykupów obligacji. Ale tez przychodzi mi na myśl zachowanie Donalda T. Który kiedyś powiedział wprost wierzycielom, albo dacie mi kolejna kasę i razem wyjdziemy na prosta, albo razem zbankrutujemy. Jemu sie udało... Teraz nawet chce zostać prezydentem... Historia lubi sie powtarzać, ale sa tez wyjątki od reguły. Świat finansów,w ostatnich latach przypomina bardziej hazard i rosyjska ruletkę niż normalne, racjonalne, fundamentalne postępowanie.
|
|
Temat:
HAWE
Troche sie nie zgodzę, bo ja jestem akcjonariuszem i zamierzam wykupić akcje za swoje prawa poboru, a także troche dokupić pp od tych co bedą sie pozbywać. To będzie zastrzyk gotówki i wreszcie uspokoi sytuacje w spółce. 4000 km kanałow ze światłowodem nie może być warte 150 mln , plus minus.
|
|
Temat:
HAWE
A wiec emisja to dobre rozwiazanie, z prawem poboru szanuje obecnych akcjonariuszy. Tylko mozna lepiej było to sprzedać, ze 50 mln, cena od 2 do 3 zł. Ostatnio chcieli sprzedawać 10 mln po 3. Na kursie było widać strach - 20, ok , ale nie było obrotu 30, 40 mln, tylko 4, a przy kolejnym spadku w 3 dzień tylko 0,5 mln. Wiec ci co sie przestraszyli juz sprzedali, a większość czeka na jakiś komunikat zarządu lub na walne. Moim zdaniem Falenta wierzy w spółkę dlatego nie chciał juz kilka razy sprzedać po 3 złote. Nie wiadomo tez czy nie zablokuje emisji. Dobrze by było jakby był za i kupił swoją cześć. Myślenie życzeniowe, ale chyba nie obetnie sam ostatniej gałęzi na której siedzi.
|
|
Temat:
HAWE
Hmm, poczytałem Wasze komentarze i zastanawiam sie. Jakby spółka zbankrutowała a ma 4000 km gotowych kanałow wypełnionych światłowodem to za ile to może sprzedać i ile dostałby z tego każdy akcjonariusz? W ostatniej analizie z rekomendacja kupuj , cenę jednego kilometra oszacowano na 400 tys. ( cena wejścia na rynek ). To jak tak spółkę mozna aż tak zle oceniać? Rozumiem, płynność jest święta, ale mozna ja w ostateczności podreperować emisja, ze to zostało w beznadziejny sposób przedstawione i jeszcze z błędnym wyliczeniem to inna sprawa... Ps. Płatności za kontrakty powinny spłynąć, bo odbiorcami sa samorządy, a nie firmy prywatne...
|
|
Temat:
HAWE
Po dużych obrotach , widzę że znowu zaczął się wreszcie ruch na forum Myślę , że emisja kierowana to dobry pomysł.Jeśli jakiś fundusz private equity chce kupić całą emisje kierowaną, to naleźy się tylko cieszyć. Takie fundusze zwykle myślą o zysku z inwestycji razy 2 lub 3. Cel też jest znany, więc po przejęciu Tk Telekom i wpuszczeniu w te około 20 tyś km kanałów swoich wiązek światłowodowych rozpocznie się marsz Hawe w górę i do Wigu 20. Przy tych wiązkach na których teraz zarabiają Prezes mówił że mogą zwiększać przepustowość 60 raz. Więc jak jeszcze nowocześniejsze wsadzą w kanały TK to zyski będą rosły ... Obrotami ciągle znajdują się w pierwszej 30, 20. Kiedyś miał wejść Petrolinvest ale go nie dopuścili, z Hawe takiego problemu nie będzie. Poza tym nadal obowiązuje prognoza zysku na ten rok 100 mln.( nie było korekty ) Przypuszczam że raport półroczny raczej rozczaruje, ale Hawe zawsze pokazywało zysk roczny dopiero w 3,4 kwartale.
|
|
Temat:
HAWE
Mir,
ok, pewnie masz rację, zagłębie się w te raporty, a jakby Falent miał zamiar sprzedawać pakkie większościowy - jak twierdzisz - to mam nadzieję że po 15 złotych :)
|
|
Temat:
HAWE
Mir,
albo ja , albo Ty źle rozumiemy raport. Cytat:
Po dokonaniu powyższych transakcji na rynku giełdowym łączna liczba akcji Hawe posiadana (pośrednio i bezpośrednio) przez Marka Falentę wynosi 10.270.811 sztuk, co stanowi 9,58% w kapitale zakładowym Hawe oraz uprawnia do 10.270.811 głosów na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy Hawe stanowiących 9,58% ogólnej liczby głosów. Podmioty zależne od Marka Falenty nie posiadają aktualnie akcji Hawe.
Z tego wynika, że ta spółka cypryjska nie jest zależna od Falenty, chyba że wiesz coś więcej.
|
|
Temat:
HAWE
Katepel,
Po pierwsze my się nie kłócimy tylko prowadzimy polemikę , a po drugie analiza techniczna jest może wydumana, ale niestety rządzi światem finansów, szczególnie na walutach. A odnosząc się do komunikatów, to Falenta sprzedał bo pewnie potrzebował na chwilę kasy na inną inwestycję, sprzedał tyle co niedawno dokupił. Zapowiada, że niedługo znowu będzie kupował, więc jak znowu kupi , to będzie podwójnie dobra wiadomość. A to , że prawdopodobnie sprzedał funduszowi - to pewnie te pakietówki z początku tygodnia- to jest na plus, że fundusz chętnie kupuje po cenie którą niektórzy uważają za wysoką,a inwestor nie rzuca pakietu na rynek tylko znajduje druga stronę.
|
|
Temat:
HAWE
Krewa, rozbawiłeś mnie z tym Mietkiem :) Mam jakieś problemy techniczne, nie mogę wkleić wykresu, ale pociąg sobie linię od listopada 2010 przy szczycie 4,33 po lukę hossy w okolicach 4,50 w lutym 2012 i objawi Ci się ORGR wg mnie i nie tylko, oczywiście.
|
|
Temat:
HAWE
Krewa, Każdy wykres można podzielić na dowolne okresy, ja i inne osoby z innych stron( analitycy ) widzieli tu orgr. Jeśli Ty tu tego nie widzisz, lub widzisz coś innego, to masz do tego pełne prawo. Dzisiejsza informacja o tym, że pakiet po skupie odkupi jakiś fundusz, to bardzo dobra informacja, akcjonariat będzie stabilniejszy, a fundusz kupuje tylko po to aby zarobić
|
|
Temat:
HAWE
Argumenty są we wcześniejszych moich wpisach, a także powinna zacząć się wypełniać formacja RGR ,a poza tym Eur/USD wykonał pozytywny ruch do góry, co powinno skutkować lepszymi nastrojami na rynkach ,a w środę LTRO.
|
|
Temat:
HAWE
Przyszły tydzień powinien być kolejnym tygodniem wzrostów, po odpoczynku w zeszłym tygodniu. Spadki były niewielkie, jeśli już to przy małych obrotach, taki tydzień spokoju był potrzebny, mini konsolidacja, teraz czas na jakiś ruch w górę.
|
|
Temat:
HAWE
Dla mnie poziom 5 nie ma żadnego znaczenia. W piątek zamknięcie było kolejnym najwyższym w ostatnich latach. Ostatni tydzień pokazał , że na razie nie zanosi się na korektę. 3 fala Eliota jest bardzo dynamiczna i ostro pnie się do góry. Takie uspokojenie kursu na poziomie około 5 jest bardzo wskazane,aby spółka mogła za chwilę znowu gwałtownie ruszyć do góry. Dla mnie, nawet lepsze są wzrosty po 3, 5 procent dziennie niż po 10 czy 15 procent, lepiej wtedy wygląda wykres, nie jest tak ostry i mniejsze jest wtedy ryzyko gwałtownej i znaczącej korekty. Myśle, że HAWE w tym roku będzie gwiazdą całego roku tak jak w ostatnich latach jedną z gwiazad szybkiego i znaczącego wzrostu był MWTRADE.
|
|
Temat:
HAWE
Myślę, że kluczowa sprawą dającą szanse na wzrost kursu jest informacja o due diligence, które ma się zakończyć do połowy roku oraz jej solidne fundamenty. Jeśli spółka zdecyduje się na przejście to mając około 10 mln akcji ( w czerwcu )będzie jej zależało że kurs był jak najwyżej 10 mln po 5zł daje 50 mln, 10 mln po 15 zł daje 150 mln,( spólka chce płacić akcjami) cena 15 zł jest realna, ponieważ c/z 15 przy założeniu realizacji prognozy zysku powinna być ok, a skoro giełda ma wyprzedzać przyszłość o jakieś 6 miesięcy ( chociaż ostatnie kryzysy wg mnie to zmieniły) to ciekawe czasy w najbliższych miesiącach powinny nas czekać na HAWE. Ja jestem akcjonariuszem już kilka lat, kupowałem po 2 zł, kupowałem w kryzysie po 0,80 ,teraz też dokupiłem po 4,99. Pierwszym poziomem w którym będę się zastanawiał czy nie zrealizować części zysku będzie 10. Uważam także, że temu Prezesowi można ufać, po raporcie za 3 kwartał i takim spadku zysku mówił, że cały rok i tak zakończy się większym zyskiem niż 2010, wtedy prawie nikt nie wierzył, ja dokupiłem. po między 2,5 i 3. Spadek wytłumaczył dużymi kosztami które i tak na koniec roku przyniosą ten zysk. Spółka po przejściu 4,5 , nie ma znaczących oporów. Po splicie na 4 zł w czasie hossy zaczęła się na Hawe jazda bez trzymanki w parę dni po 30 % w górę z 4 na około 20 i potem spadek na 4 i niżej w kryzysie tyle że tu była zabawa spekulantów, teraz spółka ma solidne fundamenty.
|
|
Temat:
HAWE
Witam
Moim zdaniem formacja głowy i ramion wypełni się przy szczycie 4,33 zamkniecie i 4,48 intraday, Wybicie górą ponad 4,5 uruchomi trzecią falę Eliota o zasięgu 12 pln.
|
|