PARTNER SERWISU
jeraxyel
macpap

macpap

Ostatnie 10 wpisów
Seria K dzisiaj wykupiona. Nie była notowana na Catalyst.

Ja jednak nadal mam obawy czy to nie LE SA objął te 99,5 % udziałów.
Kluczowe jest chyba zdanie: "Emitent jest jednostką dominującą nad Leasing-Experts Direct Sp z o.o."
Trudno wyobrazić sobie nowego inwestora "z ulicy", który obejmuje 99,5 % udziałów i nie jest jednostką dominującą.
Z tego co widziałem to LE SA nie informowało w komunikatach wcześniejszych o powołaniu 23.04.2015 nowej spółki z .o.o. . LEASING-EXPERTS DIRECT została powołana przez AIRCRAFT LEASE POLAND które jest kontrolowane przez LE SA. Czyli jeśli jest to nowy inwestor to zdanie powinno brzmieć, ze "Emitent był jednostką dominującą" bo po transakcji już pewnie ją nie jest.
Oby nie sprawdził się kolejny czarny scenariusz z kolejnym Pawłowskim.

@Bercik40
Dzięki za wyjaśnienie. Obyś miał racje.

Zgodnie z KSH wkład pienięzny oznacza praktycznie dwie formy.
W przypadku wkładów pieniężnych występują dwa sposoby opłacania kapitału zakładowego w spółce z o.o.:
■forma bezgotówkowa – przelew na rachunek bankowy spółki z o.o.
■forma gotówkowa – przeniesienie własności znaków pieniężnych na rzecz sp. z o.o.
Natomiast wkładem niepieniężnym zawsze musi być prawo, np. do nieruchomości, obligacyjne albo prawo na dobrach niematerialnych (czyli prawo własności intelektualnej). W art. 14 k.s.h. wymieniono to, co nie może być przedmiotem wkładu – są to prawa niezbywalne, takie jak użytkowanie lub służebność osobista oraz świadczenie pracy albo usług. Warunkiem koniecznym umożliwiającym uznanie wkładu niepieniężnego za aport jest zbywalność prawa. Przenoszone na rzecz spółki z o.o. prawa podlegają wycenie i to od wysokości wyceny zależy ilość udziałów obejmowanych w zamian za określone prawo.

@Bercik40
To moze mnie oswiecisz jakie jest Twoje rozumienie tej transakcji?
Zgodnie z KRS Sp. z o.o. została założona w kwietniu z kapitałem 5000 PLN. Głównym udziałowcem była firma Aircraft Lease Poland. Po ostatniej transakcji to SA ma 99,5 % udziałów w kapitale zakładowym za które zapłaciła milion. Czyli de facto wyprowadzone zostało z SA milion złotych do nowo powstałej spółki z o.o.

Czyli mamy do czynienia z wyprowadzeniem z SA do Sp.z o.o. 1 miliona. Czy może coś zle zrozumiałem?

"Udziały zostały objęte i opłacone w formie pieniężnej przez jednego inwestora i stanowią 99,50 % udziału w kapitale zakładowym spółki.

Emitent jest jednostką dominującą nad Leasing-Experts Direct Sp z o.o."

Także mam pełno wątpliwości.
1)Oferowali 3 miliony akcji po 1,5 PLN - co podniosłoby obecny kapitał własny znacząco.
Emisja obligacji jest na maksymalnie 10 milionów, co w relacji do kapitału własnego na 30.09.2014 który ledwo przekracza ponad 2 miliony. Taki rozwój sytuacji spowoduje znaczący wzrost zadłużenia w stosunku do kapitału własnego.
2)Spółka strasznie miesza z tymi obligacjami.
W marcu 2014 dokonali emisji A na nieco ponad 1 mln.
W czerwcu 2014 emisji B na 3 mln.
W sierpniu 2014 obie emisje wykupili przedterminowo aby zwolnic zabezpieczenie.
W wrześniu 2014 emisja C na 5 mln.
Wrzesnień 2014 kolejna emisja D na 1,5 mln.
A teraz Grudzień 2014 emisja E z progiem dojscia do skutku na 2 mln a maksymalnie 10 mln.

Czyli wygladac to moze, ze Spólka maksymalnie bedzie miala obligacji na 16.5 mln.

3) Prezes chyba zorientował się, że z taką prędkością koszty emisji i obsługi obligacji są znaczące i liczy się z tym "Raczej kierujemy się teraz w stronę finansowania bankowego, które jest tańsze niż w przypadku obligacji - powiedział prezes Leasing-Experts"

obligacje.pl/news/3620/leasing...

Straszny wysyp nowych Obligacji:
Grupa Jaguar
Marka
Leasing-Experts

Niestety Spółce nie udało się podwyższyć kapitału własnego w drodze emisji akcji.
Właśnie trwają zapisy w ofercie prywatnej na obligacje serii E i zapewne wpłynie to znacząco na jej powodzenie.

Obligacje serii A i B zostały już wykupione w listopadzie.
Nie do końca jestem pewien co do wzrostu środków trwałych w bilansie. Wszystko zależy od tego jakim rodzajem leasingu będą finansowane. Na pewno wpłyną za to na wzrost zobowiązań odsetkowych.

Marka właśnie ruszyła z nową prywatną ofertą na obligacje.

Nowa emisja Staropolskie Specjały Sp. z o.o.

Rodzaj oferty: publiczna, bez prospektu
•Wartość emisji: 15.000.000 zł
•Kupon: WIBOR 3M + 6,50%, wypłacany kwartalnie
•Okres do wykupu: 24 miesiące
•Minimalna wartość zapisu: 210.000 zł
•zabezpieczenie: Zastaw na akcjach ZM Henryk Kania SA 200% wartości obligacji oraz zastaw na udziałach w Ekofood Sp. z o. o. (po emisji)
•Termin zapisów / Wpłaty: do 16 maja / do 17 maja 2013 r.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 19 sierpnia 2024 14:15:20
Liczba wpisów: 12
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,290 sek.

bbxrjtcr
xjkumfco
stmfuhys
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kyhsgdkq
lbjnqvoe
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat