wzxzmvgr
Advertisement
PARTNER SERWISU
vkwjblfi
mamoniarz

mamoniarz

Ostatnie 10 wpisów
fakt że drogo. ale teoretycznie będąc klientem i mając te 5% zniżki jest się troszkę zabezpieczonym przed spadkiem kursu. no i zależy jaka strategia - cashujemy na debiucie czy trzymamy...

Generalnie rozumiem Twoje podejście, choć czy średniowieczni mistrzowie nie mieli swoich warsztatów i uczniów - terminatorów, czy jak tam ich zwali, którzy wykonywali pomniejsze prace? Wracając do Hirsta to zgadza się, jest kontrowersyjny… i drogi. Stąd też wątpię czy przeciętnego ciułacza byłoby stać na taką „inwestycję”.

Widzę, że podchodzisz do tematu bardziej jako koneser. Ja podchodzę bardziej jak inwestor. Z tego punktu widzenia dzieła “klasyków” dają mniejszą stopę zwrotu przy niskim ryzyku, dzieła twórców nowoczesnych natomiast odwrotnie. No i jak wspomniałeś nasze przepisy mocno ograniczają możliwości zbywania starych dzieł.

Abstrahując od estetyki i zakupu starych dzieł jest jeszcze możliwość inwestowania pośredniego – i tu wrócę do tematu Funduszu Inwestycyjnego Abbey House - Abbey Art Fund – zgodnie z wyceną na dzień 17.10.2012 r. ze strony Idea TFI obecna wartość Certyfikatu wynosi 114,47. Czyli od pierwszej emisji 14 miesięcy temu wartość wzrosła o 14,47%. 1% na miesiąc (i to nie w skali roku) – może nie ma szaleństwa, ale w porównaniu do wyników innych funduszy to jak dla mnie całkiem ok.

Czy ktoś z Was wkłada kasę w fundusze? Jakie stopy zwrotu Was przekonują?

Myślę, że mechanizm pokazany w "Nietykalnych" można odnieść do rynków finansowych w ogóle - chociażby całkiem niedawno wyjawione windowanie liboru przez banki i analityków. Na pewno słyszeliście. Równie dobrze możemy tu wspomnieć o tym skąd się wziął kryzys - niekontrolowana inżynieria finansowa, powiązanie tysięcy różnych instrumentów finansowych poprzez sekurytyzację inne "zabezpieczenia", w taki sposób żeby nikt się nie mógł połapać w całej strukturze, ABSy, MBSy, SIVy, CDSy i inne trudne trzyliterowe skróty... żeby znaleźć coś na naszym rynku, też nie trzeba się specjalnie wysilać. Wszędzie gdzie chodzi o pieniądze pojawiają się pokusy i nadużycia. Wszyscy przecież wiemy jakie są realia.

A wracając do "Nietykalnych" to oprócz mechanizmu, o którym wspomniał diego12, ten film w jakiś sposób pokazał że sztuką można się delektować.

Ale pisząc ten wątek, nie o tym chciałem dyskutować :P. Raczej o tym czy myślicie, że można na tym zarobić i czy warto włożyć w to jakiś procent kapitału.

Co do Abbey House, to z tego co wiem, sam ich fundusz nie jest związany z krytyką znawców tematu. Chodzi mi o znawców tematyki funduszowej. Z tego co wiem fundusz nie inwestuje tylko w obrazy, ale też w indeksy spółek związanych rynkiem sztuki (Chrisitie's, Sotheby's), i chyba coś jeszcze. Certyfikaty rozpowszechniał Alior Bank i Raiffeisen. Raiffeisen jest też depozytariuszem. Wyniki samego funduszu na przestrzeni roku są całkiem przyzwoite. Środowisko rynku sztuki chyba nie ruszało tego wątku. Z tego co zauważyłem głównym zarzutem "środowiska" jest to, że Abbey House ze sztuki robi biznes i drogo sprzedaje obrazy artystów ze swojej stajni. Ja akurat nie wiem co w tym złego, skoro ktoś jest gotów tyle zapłacić. Czysty liberalizm - coś jest warte tyle ile ktoś jest gotów za to zapłacić :P.

Co do oferty Abbey House oferuje jeszcze buy-sellback obrazów z gwarantowanym zyskiem i leasing dzieł sztuki.

Żeby wątek nie zrobił się wątkiem typu "oferta Abbey House" wklejam link do wypowiedzi pana z Wealth Solutions o rynku sztuki. www.newseria.pl/news/sztuka_al... I tu coś co mnie zaskoczyło - Wealth Solutions też weszło w "inwestowanie w sztukę", chociaż jeszcze nie wiem dokładnie na czym polega ich propozycja.

Witam

Od jakiegoś czasu myślę o zdywersyfikowaniu portfela o instrumenty, które nie są wrażliwe na koniunkturę - i tu automatycznie nasuwa się temat inwestycji alternatywnych. Wszyscy rozpisują się o inwestowaniu w alkohole, nieruchomości etc. A co myślicie o inwestowaniu w sztukę? Jakiś czas temu czytałem artykuły na ten temat w rzeczpospolitej i pulsie biznesu, a ostatnio natknąłem się na to:

bankier.tv/abbey-house-wyniki-...

Uprzedzam, że materiał trochę długi i głównie na temat jednej spółki, ale w sumie całkiem ciekawy. Co myślicie?

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 22 listopada 2012 12:41:18
Liczba wpisów: 4
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,237 sek.

cphqktbx
wfeyeqtb
biqzfmlc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rddgwujg
nywomwwh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat