PARTNER SERWISU
ezzndabl
wwwmichalstopkapl

wwwmichalstopkapl

Ostatnie 10 wpisów
Stworzyłem też trzeciego ebooka: “Michał Stopka Inwestor Profesjonalny 2012 Analiza Biznesu”.

Wybrałem wpisy z bloga dotyczące analizy biznesu. Myślę, że jest to jedno z najtrudniejszych zagadnień w inwestowaniu, gdyż nie jest to analiza „ilościowa” ale „jakościowa”. Strategia firmy decyduje o przyszłym rozwoju biznesu, a przez to wpływa również na przyszłe zyski firmy i wartość biznesu. Ponadto dobra strategia umożliwia generowanie „pozytywnych” zdarzeń w przyszłości jak np. atrakcyjne przejęcia.

Bardzo ważnym uzupełnieniem poszczególnych artykułów są dodatkowe pytania, przykłady jak i komentarze użytkowników bloga jak i moje. Wystarczy wejść na konkretny wpis „klikając w niego” myszką i automatycznie otworzy się artykuł z mojego bloga z komentarzami pod nim.

Ebook jest do pobrania tutaj: Do pobrania

Kolejny ebook: “Michał Stopka Inwestor Profesjonalny 2012 Spostrzeżenia Ponadczasowe”.

Wybrałem niewielką część wpisów z mojego bloga, które poruszają zagadnienia, zależności, kwestie, które są ponadczasowe, były aktualne kiedyś i pewnie będą aktualne w przyszłości. Są to zagadnienia, które również w zdecydowanej większości dotyczą tej kategorii: “Inwestowanie: poznaj biznes?” Poznaj biznes: Inwestowanie… Zasada nr 1: Nigdy nie trać pieniędzy; Zasada nr 2: Nigdy nie zapominaj o zasadzie nr 1; Warren Buffet.

Bardzo ważnym uzupełnieniem poszczególnych artykułów są dodatkowe pytania, przykłady jak i komentarze użytkowników bloga jak i moje. Wystarczy wejść na konkretny wpis „klikając w niego” myszką i automatycznie otworzy się artykuł z mojego bloga z komentarzami pod nim.

Mój pierwszy darmowy ebook!!!:-) “Ebook Michał Stopka Inwestor Profesjonalny 2012 Metody wyceny”

Ostatnio utworzyłem nową Zakładkę na blogu: Do pobrania.

Będę tam stopniowo umieszczał różne ciekawe rzeczy do pobrania. W planach mam między innymi wrzucić tam:
1.Plik excel z różnymi danymi makro
2.Roczne sprawozdania finansowe spółek giełdowych w excel (przykład takiego pliku podałem tutaj, czyli Zetkamę: Jakie korzyści mieszczą się w ramach ceny?)
3.Ebooki oparte na moich wpisach pogrupowane według zagadnień
4.Inne ciekawe rzeczy

Właśnie stworzyłem ebooka: “Ebook Michał Stopka Inwestor Profesjonalny 2012 Metody wyceny”. Wybrałem część wpisów z mojego bloga, które poruszają zagadnienia związane z metodami wyceny. Opisałem dwie podstawowe metody wyceny: Teoria DCF oraz metodę mnożnikową + podałem przykład wyceny DCF firmy Luksus. W ten sposób powstał Ebook, który kompleksowo porusza powyższe zagadnienie.

Bardzo ważnym uzupełnieniem poszczególnych artykułów są dodatkowe pytania, przykłady jak i komentarze użytkowników bloga jak i moje. Wystarczy wejść na konkretny wpis “klikając w niego” myszką i automatycznie otworzy się artykuł z mojego bloga z komentarzami pod nim.

Miłej lektury:-)

WatchDog napisał(a):
Witamy na forum SW legendę Analizy Fundamentalnej!

Wszystkim bez żadnych zastrzeżeń polecam blog Michała Stopki. Masa praktycznej wiedzy i bieżący kontakt z Autorem.

Miło mi to słyszeć, chociaż chyba nie zasłużyłem aż na tak przychylny komentarz:-)
Oczywiście zapraszam na mojego bloga: http://www.michalstopka.pl

Swoją drogą bardzo dobra inicjatywa z Waszą stronką. Będę polecał i zaglądał:-)

A tutaj mój chyba najciekawszy ostatnio wpis z bloga na ulubiony temat, czyli demografii:

Potęga demografii cz.1: Jak bardzo zmieni się Polska w ciągu zaledwie 20 lat?:

[quote]Dzisiaj postanowiłem napisać parę słów na temat demografii Polski, która jest moim ulubionym czynnikiem fundamentalnym. Myślę, że mało kto zdaje sobie sprawę jak kluczowy jest to czynnnik wpływający praktycznie na każdy aspekt naszego życia: gospodarkę, bezrobocie, ceny mieszkań, popyt na produkty bardzo wielu firm (lub jego brak) a nawet wynik wyborów parlamentarnych… pisałem o tym tutaj: Demografia decyduje o wynikach wyborów? Śmieszne:-)? Nie dla (niektórych) polityków… I to nie tylko w dłuższym terminie (o czym dzisiaj) ale i w krótszym terminie (będzie o tym następny wpis).

Podsumowanie: co z tego wszystkiego wynika, czyli jak będzie wyglądała Polska za około 20 lat? Zapraszam do zapoznania sie z wykresami poniżej, naprawdę dają do myslenia…
1.Liczba osób w wieku poniżej 40 lat spadnie o kilkadziesiąt % (z obecnych 20 mln na około 14 mln czyli o około 6 mln !)
2.Lliczba osób powyżej 65 roku życia wzrośnie o wysokie kilkadziesiąt % (z obecnych około 5 mln na około 8 mln czyli + 3 mln). Ten efekt już się zaczął w 2006 r. dla kobiet oraz w 2011 r. dla mężczyzn bo to są osoby urodzone po wojnie w 1946r. i początek boomu demograficznego.
3.Z roku na rok będziemy mieli coraz starsze społeczeństwo. W konsekwencji wzrosną wydatki na emerytury i służbę zdrowia. Przed podwyższeniem wieku emerytalnego do 67 lat byłoby to kilkadziesiąt mld zł rocznie więcej, pisałem o tym parę lat temu tutaj: DEMOGRAFIA: ZAPLANUJ FINANSE OSOBISTE!!! (obecne wydatki budżetu Polski około 300 mld zł). Natomiast po podniesieniu wieku będzie to trochę mniej, ale ile dokładnie to zbadam tą sprawę za jakiś czas i opiszę na moim blogu
4.Jednocześnie zmniejszy się liczba osób w wieku produkcyjnym i to głównie w wieku do 40 lat (kilka mln osób), które z zasady są zdrowe i zdolne do pracy, rzadko korzystające ze służby zdrowia i rent…
5.W związku z powyższym wzrosną podatki i inne “daniny” na rzecz państwa.
6.Bezrobocie będzie bardzo niskie, bo na rynek pracy wchodzi niż demograficzny: w roczniku będzie to około 300/400 tyś. osób, 10 lat temu było to 700 tyś. osób (1% bezrobocia to około 150 tyś. osób)
7.Oczywiście ta zmiana demograficzna drastycznie wpłynie na gospodarkę, popyt na produkty wielu przedsiębiorstw jak i rynek pracy (np. 70% mieszkań kupują osoby w wieku 25-35 lat, których ubędzie o około -40% bo obecnie jest ich około 7 mln a w 2035 będzie około 4 mln czyli około 3 mln osób mniej… Będzie trudno znaleźć pracę związaną ze sprzedażą mieszkań czy kredytami mieszkaniowymi…)
8.A to co najgorsze, to fakt, że obecnie wchodzący na emeryturę powojenny wyż demograficzny może być jeszcze finansowany podwyżką podaktów dla wyżu lat 1970/1980, ale ten z kolei nie ma już takiej “poduszki”, bo na demografii jest załamanie w latach 1990/2000….
9. (...)

ad: aurora80

Myślę, że nie bardzo masz chyba możliwość wnikania na co poszły wydatki inwestycyjne, chyba, że spółka poda w komentarzu na co poszła kasa. A jednak warto wiedzieć czy pieniądze zostały dobrze zainwestowane (np. zwiększenie mocy produkcyjnych) czy przejedzona:-)

Można jednak przeszukać np. archiwum Parkietu, czy pigułe informacyjną, może gdzieś być artykuł/wywiad na co poszła kasa, jeżeli były większe wydatki.

Można też po prostu zadzwonić do spółki/wysłać maila, że by się dowiedzieć

Zapraszam serdecznie na mojego bloga dotyczącącego: inwestowania na podstawie analizy fundamentalnej, analizy biznesów oraz kluczowych rzeczy dla gospodarki.

Wiedza zawarta na blogu jak i przekazywana podczas szkoleń jest owocem mojego wieloletniego doświadczenia jako inwestor indywidualny oraz instytucjonalny.

W latach 2009-2012 pracowałem jako zarządzający częścią portfela akcyjnego w Funduszu Emerytalnym ING. Pomimo, że OFE ING jako inwestor instytucjonalny miał największe aktywa w Polsce: około 60 mld zł, za moich czasów Fundusz Emerytalny ING miał najlepszy wynik wśród 14 OFE: OFE ING ma najlepszy wynik w rankingu KNF za ostatnie 3 lata:-).

Wcześniej w latach 2007-2009 pracowałem jako analityk akcji w Funduszu Emerytalnym Pocztylion, który również miał wtedy bardzo dobre wyniki inwestycyjne: Zmiana pracy na ING PTE oraz podsumowanie wyników OFE Pocztylion za poprzednie 2 lata, kiedy tam pracowałem.

Przed pracą zawodową w latach 2000-2007 zdobywałem doświadczenie jako inwestor indywidualny, co bardzo pomogło mi później osiągać ponadprzeciętne wyniki inwestycyjne w pracy zawodowej.

Ponadto w latach 2007-2009 prowadziłem blog: http://www.michalstopka.pl, który odwiedzało kilkadziesiąt tysięcy osób miesięcznie. W tamtym okresie opisałem wiele rzeczy związanych z inwestowaniem, jak również postawiłem kilka prognoz dotyczących rozwoju sytuacji gospodarczej Polski w latach 2009-2012. Z perspektywy czasu okazały się one w większości aspektów trafne: Jak sprawdziły się moje tezy dotyczące polskiej gospodarki dla lat 2009-2012?.
Do pisania bloga powróciłem we wrześniu 2012 r., po tym jak zrezygnowałem z pracy w Funduszu Emerytalnym ING, gdyż postanowiłem, że chcę się realizować w zakresie indywidualnego inwestowania oraz szkoleń: Rezygnacja z pracy w ING Funduszu Emerytalnym, czyli zrobiłem to co większość osób chciałaby zrobić, ale nie ma odwagi:-)

W rozwoju moich umiejętności inwestycyjnych wiele pomogło mi też uczestniczenie w Programie CFA: Tytuł CFA oraz studia dzienne w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie.

Ulubione cytaty:

Zasada nr 1
Nigdy nie trać pieniędzy
Zasada nr 2
Nigdy nie zapominaj o zasadzie nr 1
Waren Buffet

“DZIESIĄTY SEKRET SZCZĘŚCIA Tworzenie szczęścia to przygotowywanie warunków dla możliwości. Ale możliwości nie mają nic wspólnego z fartem czy szczęśliwym trafem: możliwości są zawsze”
z książki “Szczęście czy fart ?”, czyli co liczy się w inwestowaniu

“To, że możemy zrobić niewiele nie znaczy, że możemy nic nie robić”
autor nieznany

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 14 kwietnia 2013 20:51:21
Liczba wpisów: 7
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,272 sek.

kxdlcrvt
penaxonk
keynozry
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
krmvstbd
qrxakswg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat