PARTNER SERWISU
eqhubkfs
tweedy

tweedy

Ostatnie 10 wpisów
WD, czy moglibyście dać w screenerze fundamentalnym bardziej szczegółowe przedziały?
ROE i ROA np.
>0
>5
>10
>15 itd.

ale zonk, wlasnie zauwazylem, ze w ROA jest taki podzial, bylo tak od poczatku czy wprowadziliscie ostatnio? bo glowe dalbym sobie uciac, ze tak nie bylo :)

Tadek, odnośnie wrześniowego zakupu Buffeta: bigpicture.typepad.com/comment...

chyba jednak nie WB się nie skończył ;)

Tadek, Buffet nie kupuje na dołkach tylko kupuje jak uważa, że dana firma jest tania. Ocenę jego obecnych inwestycji zostaw sobie na poźniej :) Mam tu na myśli min. kilka lat.

no to niezły express, dziś rano jeszcze nie było :)

WatchDog, wrzucisz może niedługo wskaźniki dla tej spółki do działu "analiza spółek"?

dobre opennetpr z tym Sorosem :)

Ja dziś rano sobie pomyślałem (może Ameryki nie odkryłem, ale napiszę), że osłabienie złotego nie wynika wcale ze strachu przed walutami rynków wschodzących itp., co tak często można usłyszeć w mediach. To, że zagraniczni, pewnie i do tego duzi, gracze grają na spadek złotówki jest chyba oczywiste. Pytanie tylko po co oni to robią? No i dziś przypomniałem sobie o Brzytwie Ockhama :)

tania złotówka + tanie akcje = bardzo, bardzo dużo akcji za euro i dolary :)

a później nie dość, że zarobią na wzrostach kursów akcji to do tego bardzo pozytywna różnica kursowa

Jeśli jest tak jak myślę, to odwrócenie trendu na złotówce może być sygnałem do kupna akcji, oczywiście długoterminowo. Co o tym myślicie?

no ładnie, rzeczywiście zrobili Cię bez mydła

Alior to nie Allianz. Nie żebym namawiał, bo oferty tego nowego banku nie znam, ale jak bym teraz szukał nowego banku dla siebie, to bym do nich zajrzał. Podobno u nich jest Wyższa Kultura Bankowości :)

http://www.aliorbank.pl/pl/

a możesz napisać w jaki sposób Cię okradli?

ja mam w BZWBK konto Konto<30 + oszczędnościowe i żadnych problemów nie miałem, za prowadzenie też nie płacę
sprawdź też może wchodzący na rynek Allior Bank :)

WatchDog napisał(a):
Oczywiście, fundusz inaczej działa i inaczej raportuje niż spółki produkcyjne i handlowe, ale to nie jest tak, że przepływy nie są ważne. (Ja dużo chętniej bym wolał raportowanie jako grupa kapitałowa, na skonsolidowanych sprawozdaniach, niż tak byle jak, z wykazywaniem pozycji jako aktywów finansowych.) Przepływy są ważne, bo MCI m.in. spłaca odsetki od kredytu na ABC Datę. Ma też jakieś tam koszty nadzoru właścicielskiego, due dilligence i inne, po prostu koszty działania.

no nie napisałem, że przepływy pieniężne nie są ważne, tylko że wg mnie nie są aż tak ważne jak w przypadku "standardowych" spółek :)

WatchDog napisał(a):
Tu niestety długofalowo jest słabizna, gdyż jeszcze 2 lata temu w kasie MCI było 13 mln, rok temu 10 mln, a na koniec września niecałe 6 mln.

Tylko czy na przepływy funduszy powinno się patrzeć tak samo jak na przepływy w innych spółkach? Tym bardziej, że mamy na giełdzie bessę i sprzedaż realizowanych projektów obecnie byłaby nieopłacalna. Ja się w sumie cieszę, że starają się przetrzymać, bo później wartość sprzedawanych spółek będzie o wiele wyższa.

WatchDog napisał(a):
W międzyczasie jednak firma urosła: kapitał własny wzrósł z 43 mln do 203 mln, a aktywa trwałe z 40 mln do 230 mln zł. A zadłużenie łączne z 25 mln do 80 mln zł. Tak więc firma jednoznacznie buduje wartość, choć nie bez perturbacji. Tylko nie wiadomo jak ją wycenić.

I to jest chyba najważniejsze. Zadaniem funduszu jest kupienie spółki -> zbudowanie jej wartości -> odsprzedanie i jeśli MCI nie kombinuje przy wycenach to jest dobrze. I tu mam jeszcze pytanie - czy ktoś wie, czy kiedykolwiek wyceny spółek zrobione przez MCI były przez kogoś kwestionowane?

Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale myślę, że w przypadku tej spółki najbardziej powinno się patrzeć na C/WK.

WatchDog napisał(a):
Różnica jest oczywiście w penetracji internetu i średnich zarobkach, ale jest jasne że będziemy jeszcze trochę rosnąć. Ale rozsądniej niż dotąd: kryzys wybije firmy-fake'i, bo z braku kapitąłu inwestycyjnego, przeżyje tylko ten, kto robi rzeczywisty biznes.

I to jest chyba najmocniejsza strona MCI - oni mają strategię inwestowania w firmy, które wiedzą jak chcą zarabiać, a często wybierają takie projekty, które sprawdziły się zagranicą - to usłyszałem osobiście od Pana Czechowicza, podczas konferencji zorganizowanej przez Agorę, a dotyczącej rozwoju internetu. Dostał on tam nagrodę za wspieranie rozwoju internetu w Polsce (czy coś w tym stylu - dokładnie nie pamiętam).

tak jest na każdym innym forum, na którym siedzę i gwarantuję, że nie będzie to denerwujące :)

mnie po kliknięciu w tą czerwoną ikonkę przenosi do ostatniej napisanej wiadomości w wątku

czy jest możliwość, aby po wejściu do wątku przenosiło użytkownika do pierwszego nieprzeczytanego postu? obecnie mogę wejść na pierwszą lub na ostatnią stronę wątku i jest to troszkę niewygodne, bo za każdym razem trzeba sprawdzać gdzie się ostatnio skończyło

w TVN CNBC mówili, że EBOR będzie też kupował akcje

WatchDog napisał(a):

Greenblatt nie zrobił nic innego, jak odlewarowanie wskaźnika C/Z. Jeśli jest zainteresowanie to mogę dalej podrążyć temat.

Czy to się sprawdza? proszę sobie otworzyć linka:
www.fool.com/investing/general...

no nie do końca (o ile dobrze pamiętam :) )

ale, w związku z tym, że to mój pierwszy post, wpierw powitanie hello2

z tego co wiem, to Greenblatt wpierw wybiera spółki, które mają wysoką rentowność i dopiero spośród nich wybiera te tanie, na podstawie C/Z - przy czym on te wskaźniki lekko modyfikował, żeby zminimalizować ryzyko korzystania z "podrasowanych" danych

jeśli chodzi o podlinkowany artykuł - z tego co zrozumiałem to oni sprawdzili jego wyyniki z ostatnich 6 miesięcy, a to w przypadku inwestowania w wartość, jest dość krótki okres. Sam Greenblatt powtarza w swoich publikacjach, że jego sposób inwestowania w krótkim terminie może nie przynosić dobrych wyników (tym bardziej jeśli weźmiemy pod uwagę to co się przez ostatnie 6 miesięcy działo na rynku).

chętnie bym sprawdził ten test za 5 lat - tylko pewnie już o tym nie będę pamiętał :)

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 1 grudnia 2011 08:57:02
Liczba wpisów: 16
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,234 sek.

vebtzjnz
cbebaadp
zpuovtio
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ppszqwxn
wstaiivp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat