PARTNER SERWISU
heyvfbpo
1 2 3
tomasz79
0
Wpisów: 243
Wysłane: 5 lutego 2009 10:30:43 przy kursie: 5,95 zł
dzisiaj na spółce mocny wzrost chyba w związku z opublikowaniem wyników za '08 gdzie osiągnęła 12 mln zł zysku netto i 31,7 mln zł przychodów.

"Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą."
Edytowany: 23 października 2009 17:43

tweedy
0
Wpisów: 16
Wysłane: 5 lutego 2009 10:49:05 przy kursie: 5,95 zł
WatchDog, wrzucisz może niedługo wskaźniki dla tej spółki do działu "analiza spółek"?

tomasz79
0
Wysłane: 5 lutego 2009 12:00:37 przy kursie: 5,95 zł
tweedy napisał(a):
WatchDog, wrzucisz może niedługo wskaźniki dla tej spółki do działu "analiza spółek"?

na pewno by się przydało...

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 5 lutego 2009 12:37:23 przy kursie: 5,95 zł
Wygląda na to, że już są blob3

www.stockwatch.pl/gpw/grkosciu...
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...
Edytowany: 5 lutego 2009 12:41

tweedy
0
Wpisów: 16
Wysłane: 5 lutego 2009 16:14:20 przy kursie: 5,95 zł
no to niezły express, dziś rano jeszcze nie było :)

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 16 kwietnia 2009 22:05:34 przy kursie: 6,84 zł
Pogadaliśmy z prezesem:
www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

WatchDog
50
Wysłane: 4 maja 2009 23:00:25 przy kursie: 6,70 zł
Popatrzyłem na wyniki, no i niestety wzrostów to tutaj nie ma, jest nawet nieco gorzej niż w analogicznym kwartale roku ubiegłego. Grupa ratowała się kredytem, bo operacyjnie skonsumowała 5 mln zł, których nie miała, tak więc gotówkowo jest nadal w okolicy zera, zyski niewielkie przynosi, stabilna jest bardzo mocno, no i na rynku nadal droga.

WatchDog
50
Wysłane: 3 sierpnia 2009 21:55:51 przy kursie: 5,98 zł
Trochę się przejadę po raporcie za II kwartał, bo niestety mam sporo uwag.

1. Rozbolała mnie szyja. Raport to skan dokumentu, zrobiony byle jak (krzywo więc czyta się z ukręconą głową), żółtawy, nieostry. Pal diabli, bo to nie Kalendarz Pirelli, ale wniosek jest jeden: robił to ktoś na zewnątrz i dostarczył spółce na gotowo, do podpisu. Można szukać plusów tej sytuacji, ale nikt tak współcześnie nie robi, bo to po prostu za wolno trwa i za dużo kosztuje.

2. Tekst udowadnia, że czarne jest białe. Denną nowomową przekonuje, że spadek świadczy o wzroście, a spółka dynamicznie się rozwija mimo tego że idzie jej gorzej. Do tego infantylne wykresy na poziomie studenta I roku ekonomii. Nie budzi za grosz zaufania.

3. Niejasna jest dla mnie rola spółki (czy też spółek) Ko-Operator. Bronikowski i Górzyński czy Bronikowska i Górzyńska? Czy jedno i drugie? Dobrze, odpuszczam. Ale po co spółka wydała ponad 17 mln zł na zakup know-how od tego właśnie podmiotu (lub jednego z nich - bo nie wiem czy są dwa czy jeden; w KRSie jest jeden), jeśli to ponoć założyciel p. Kościuszko jest lub miał być specem, praktykiem oraz strategiem od zakładania i prowadzenia jadłodajni? Zresztą z niekłamanymi sukcesami.

4. Na zapłatę za to przejęcie została wykorzystana cała (mikroskopijna) posiadana gotówka, plus kredyt kupiecki (zobowiązania krótkoterminowe). Przez to stopień ogólnego zadłużenia wzrósł do 55%, a rating spadł z AAA na BB+. Zakup poszedł w Wartości niematerialne i prawne.

5. A wyniki, co by o nich nie mówić i na jaką strategię się nie powoływać, są płaskie. Wynik nadal dodatni. Życzę sukcesów, ale wg mnie nie tędy droga. Wyniki od prawie 2 lat stoją w miejscu. Rynek jednak jest dużo bardziej optymistyczny ode mnie i wycenia spółkę z potężną premią. Być może czeka nas skokowy wzrost skali, ale uwierzę gdy zobaczę.

6. Podoba mi się zmiana nazwy na Polskie Jadło SA. Ta wcześniejsza nic nikomu nie mówiła, a szlachetne nazwisko Kościuszko to dla nas insurekcja, legiony, emigracja, ale nie jedzenie. Teraz jest lepiej dla wszystkich.

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 3 sierpnia 2009 22:10:03 przy kursie: 5,98 zł
WatchDog napisał(a):

3. Niejasna jest dla mnie rola spółki (czy też spółek) Ko-Operator. Bronikowski i Górzyński czy Bronikowska i Górzyńska? Czy jedno i drugie? Dobrze, odpuszczam. Ale po co spółka wydała ponad 17 mln zł na zakup know-how od tego właśnie podmiotu (lub jednego z nich - bo nie wiem czy są dwa czy jeden; w KRSie jest jeden), jeśli to ponoć założyciel p. Kościuszko jest lub miał być specem, praktykiem oraz strategiem od zakładania i prowadzenia jadłodajni? Zresztą z niekłamanymi sukcesami.

Intuicja krzyczy mi do jednego ucha: klasyczny przyklad wyprowadzania kasy w dosc prostacki sposob, do drugiego ucha poprawnosc polityczna szepcze , zeby milczec.

Ale krzyk wygral z szeptem...wave
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

WatchDog
50
Wysłane: 3 sierpnia 2009 22:12:57 przy kursie: 5,98 zł
Za bodaj miesiąc raport półroczny, czyli to samo po przetrawieniu przez audytora. Może przepuści, może nie przepuści. Powiedzmy, że nie mam żadnej więcej opinii niż to co wyżej napisałem.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 4 sierpnia 2009 09:39:12 przy kursie: 5,65 zł
SlawekW napisał(a):
WatchDog napisał(a):

Intuicja krzyczy mi do jednego ucha: klasyczny przyklad wyprowadzania kasy w dosc prostacki sposob, do drugiego ucha poprawnosc polityczna szepcze , zeby milczec.

Ale krzyk wygral z szeptem...wave

Też mi to wygląda na wyprowadzaniu kasy w bezczelny sposób do założyciela tej złodziejskiej spółki...

red555
0
Wpisów: 8
Wysłane: 4 sierpnia 2009 22:20:46 przy kursie: 5,65 zł
Działalność spółki na rynku krakowskim wygląda tak:
1. restauracja Santo Stefano po kilkunastu miesiącach wegetacji - zamknięta
2. restauracja przy ul. Karmelickiej działająca pod nazwą Łowcy Smaków po kilku miesiącach - zamknięta
na jej miejscu powstał bar Star&Salads, który po kilku kolejnych miesiącach został również zamknięty
na jego miejscu powstała jadłodajnia Lanczowisko, która upadła ok. 3 miesiące temu
3. nierentowna restauracja przy Rynku Głównym przekazana franszyzobiorcy
4. restauracje przy ul. Św. Jana i Św. Krzyża nawet w sezonie wysokim świecą pustkami
Chyba tylko: "Produkcji i zarządzania daniami gotowymi" ciągnie jeszcze ten cały cyrk.

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 4 sierpnia 2009 23:21:45 przy kursie: 5,65 zł
Zarząd Polskie Jadło S.A. informuje, iż w raporcie za drugi kwartał 2009 roku (SA-Q 2/2009) podanym do publicznej wiadomości w dniu 03 sierpnia 2009 roku w dziale "Wybrane Dane Finansowe" , w punktach V-VIII oraz w punkcie II w "Zestawieniu Zmian w Kapitale Własnym" niepoprawnie zostały zaprezentowane dane.

W związku z powyższym Spółka w dniu 04 sierpnia 2009 roku przekaże do publicznej wiadomości skorygowany raport kwartalny za drugi kwartał 2009 roku.

A ni ma na razie.

Ciekawe, czy flejostwo, czy zmiana liczb...

tomasz79
0
Wysłane: 2 października 2009 13:49:48 przy kursie: 4,76 zł
coś mnie kusi by zaopatrzyć się w mały pakiecik...
wykres wygląda całkiem ciekawie, bo widać uklepywanie dna...
martwią jedynie niskie obroty... Think

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 8 października 2009 16:22:34 przy kursie: 4,87 zł
dziwna dogrywka - kurs niby po 4.68, ale pojawiaja sie jednoczesnie po obu stronach zlecenia S i K na 5zl, 4,82zl itd i to nie w ilosci 5 szuk, ale co najmniej kilkuset (rozna po obu stronach). wisza tak sobie kilka, kilkanascie sekund, do mniuty i nic sie nie dzieje - tranzakcjia nie dochodzi do skutku - o co chodzi?

edit:
moze warto by juz zmienic nazwe watku na POLJADLO
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 8 października 2009 16:25

tomasz79
0
Wysłane: 8 października 2009 17:00:52 przy kursie: 4,87 zł
siekoo napisał(a):
dziwna dogrywka - kurs niby po 4.68, ale pojawiaja sie jednoczesnie po obu stronach zlecenia S i K na 5zl, 4,82zl itd i to nie w ilosci 5 szuk, ale co najmniej kilkuset (rozna po obu stronach). wisza tak sobie kilka, kilkanascie sekund, do mniuty i nic sie nie dzieje - tranzakcjia nie dochodzi do skutku - o co chodzi?

edit:
moze warto by juz zmienic nazwe watku na POLJADLO

widocznie paru osobo się nudzi i próbują na dogrywce kogoś zachęcić do spółki...Whistle

SlawekW
0
Wysłane: 8 października 2009 18:03:31 przy kursie: 4,87 zł
siekoo napisał(a):

To juz bylo przerabiane wiele razy, poszukaj na forum dlaczego tak sie dzieje (w skrocie: podczas fixingu aktywuja sie zlecenia z limitem, w obie strony, wiec to nie nuda, tylko testowanie zlecen, ktorych normalnie nie widac nawet w pelnym arkuszu).
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 8 października 2009 20:43:45 przy kursie: 4,87 zł
SlawekW napisał(a):
...podczas fixingu aktywuja sie zlecenia z limitem, w obie strony, wiec to nie nuda, tylko testowanie zlecen, ktorych normalnie nie widac nawet w pelnym arkuszu).

widziales to? bo byc moze moj opis byl nieco niescisly, zatem...
wiem co to testowanie i zlecenie z limitem, i wg mnie nie tlumaczy to braku transakcji, gdy obie strony sa zgodne co do ilosci i ceny. to nie sytuacja, gdy mamy PKC na kilkadziesiat tysiecy sztuk po jednej i kilka zlecen po kilkaset sztuk po roznych cenach po drugiej, tutaj obie strony chca transakcji po 5zl i nic, moga sobie chciec dalej...
a co do zlecenia z limitem - kurs to 4.68, na K stoi 4.65, na S 4.70 i nagle aktywuje sie zlecenie S po 5 - dlaczego? dodam, ze kurs juz wczesniej byl powyzej 4.7 i ponizej 4.65, wiec raczej nie ma powodow od odpalenia zlecenia z limitem (chyba, ze czasowym blackeye ). nastepnie 4.90, a potem 4.80 (po obu stronach chetni do deal'u po tej cenie) i nic? limit S odpalal sie od wyzszego do nizszego poziomu? ciezko mi to sobie wyobrazic...
juz bardziej przekonuje mnie tomasz79, ze ktos zanecil i 'a nuz ktos sie podlaczy i pociagnie dalej'. nie wiem tylko, czy mozliwe technicznie jest wystawienia zlecen K i S po tej samej cenie, w tym samym czasie, przez ta sama osobe Think chyba tylko taka opcja tlumaczylaby, dlaczego nie doszlo do transakcji d'oh!
chyba jutro przetestuje, czy to wykonalne blackeye
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

SlawekW
0
Wysłane: 9 października 2009 17:29:14 przy kursie: 4,88 zł
siekoo napisał(a):
SlawekW napisał(a):
...podczas fixingu aktywuja sie zlecenia z limitem, w obie strony, wiec to nie nuda, tylko testowanie zlecen, ktorych normalnie nie widac nawet w pelnym arkuszu).

widziales to? bo byc moze moj opis byl nieco niescisly, zatem...

Hmm, nie widzialem. To co mowisz mozna by ewentualnie wytlumaczyc jakas przedziwna awaria systemu transakcyjnego.

Dla pewnosci: to sie dzialo miedzy 16.10 a 16.20?

siekoo napisał(a):
chyba tylko taka opcja tlumaczylaby, dlaczego nie doszlo do transakcji d'oh!

Nie nie, Warset nie sprawdza dowodu, peselu, IP etc...Angel
Edytowany: 9 października 2009 17:34

tomasz79
0
Wysłane: 9 października 2009 20:38:44 przy kursie: 4,88 zł
siekoo napisał(a):

juz bardziej przekonuje mnie tomasz79, ze ktos zanecil i 'a nuz ktos sie podlaczy i pociagnie dalej'. nie wiem tylko, czy mozliwe technicznie jest wystawienia zlecen K i S po tej samej cenie, w tym samym czasie, przez ta sama osobe Think chyba tylko taka opcja tlumaczylaby, dlaczego nie doszlo do transakcji d'oh!

a może ktoś składa zlecenia z dwóch kont maklerskich... Whistle

Edytowany: 9 października 2009 20:43

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,284 sek.

wowoelxz
lkoqjhre
wmfnfxjr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jjohqugm
qijtiryb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat