0 Dołączył: 2009-01-09 Wpisów: 243
Wysłane:
5 lutego 2009 10:30:43
przy kursie: 5,95 zł
dzisiaj na spółce mocny wzrost chyba w związku z opublikowaniem wyników za '08 gdzie osiągnęła 12 mln zł zysku netto i 31,7 mln zł przychodów. "Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą."
Edytowany: 23 października 2009 17:43
|
|
0 Dołączył: 2008-10-10 Wpisów: 16
Wysłane:
5 lutego 2009 10:49:05
WatchDog, wrzucisz może niedługo wskaźniki dla tej spółki do działu "analiza spółek"?
|
|
Wysłane:
5 lutego 2009 12:00:37
tweedy napisał(a):WatchDog, wrzucisz może niedługo wskaźniki dla tej spółki do działu "analiza spółek"? na pewno by się przydało... "Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą."
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-07-31 Wpisów: 4 710
Wysłane:
5 lutego 2009 12:37:23
Wygląda na to, że już są www.stockwatch.pl/gpw/grkosciu...A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...
Edytowany: 5 lutego 2009 12:41
|
|
0 Dołączył: 2008-10-10 Wpisów: 16
Wysłane:
5 lutego 2009 16:14:20
no to niezły express, dziś rano jeszcze nie było :)
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
16 kwietnia 2009 22:05:34
przy kursie: 6,84 zł
|
|
Wysłane:
4 maja 2009 23:00:25
przy kursie: 6,70 zł
Popatrzyłem na wyniki, no i niestety wzrostów to tutaj nie ma, jest nawet nieco gorzej niż w analogicznym kwartale roku ubiegłego. Grupa ratowała się kredytem, bo operacyjnie skonsumowała 5 mln zł, których nie miała, tak więc gotówkowo jest nadal w okolicy zera, zyski niewielkie przynosi, stabilna jest bardzo mocno, no i na rynku nadal droga.
|
|
Wysłane:
3 sierpnia 2009 21:55:51
przy kursie: 5,98 zł
Trochę się przejadę po raporcie za II kwartał, bo niestety mam sporo uwag.
1. Rozbolała mnie szyja. Raport to skan dokumentu, zrobiony byle jak (krzywo więc czyta się z ukręconą głową), żółtawy, nieostry. Pal diabli, bo to nie Kalendarz Pirelli, ale wniosek jest jeden: robił to ktoś na zewnątrz i dostarczył spółce na gotowo, do podpisu. Można szukać plusów tej sytuacji, ale nikt tak współcześnie nie robi, bo to po prostu za wolno trwa i za dużo kosztuje.
2. Tekst udowadnia, że czarne jest białe. Denną nowomową przekonuje, że spadek świadczy o wzroście, a spółka dynamicznie się rozwija mimo tego że idzie jej gorzej. Do tego infantylne wykresy na poziomie studenta I roku ekonomii. Nie budzi za grosz zaufania.
3. Niejasna jest dla mnie rola spółki (czy też spółek) Ko-Operator. Bronikowski i Górzyński czy Bronikowska i Górzyńska? Czy jedno i drugie? Dobrze, odpuszczam. Ale po co spółka wydała ponad 17 mln zł na zakup know-how od tego właśnie podmiotu (lub jednego z nich - bo nie wiem czy są dwa czy jeden; w KRSie jest jeden), jeśli to ponoć założyciel p. Kościuszko jest lub miał być specem, praktykiem oraz strategiem od zakładania i prowadzenia jadłodajni? Zresztą z niekłamanymi sukcesami.
4. Na zapłatę za to przejęcie została wykorzystana cała (mikroskopijna) posiadana gotówka, plus kredyt kupiecki (zobowiązania krótkoterminowe). Przez to stopień ogólnego zadłużenia wzrósł do 55%, a rating spadł z AAA na BB+. Zakup poszedł w Wartości niematerialne i prawne.
5. A wyniki, co by o nich nie mówić i na jaką strategię się nie powoływać, są płaskie. Wynik nadal dodatni. Życzę sukcesów, ale wg mnie nie tędy droga. Wyniki od prawie 2 lat stoją w miejscu. Rynek jednak jest dużo bardziej optymistyczny ode mnie i wycenia spółkę z potężną premią. Być może czeka nas skokowy wzrost skali, ale uwierzę gdy zobaczę.
6. Podoba mi się zmiana nazwy na Polskie Jadło SA. Ta wcześniejsza nic nikomu nie mówiła, a szlachetne nazwisko Kościuszko to dla nas insurekcja, legiony, emigracja, ale nie jedzenie. Teraz jest lepiej dla wszystkich.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-09 Wpisów: 878
Wysłane:
3 sierpnia 2009 22:10:03
WatchDog napisał(a):
3. Niejasna jest dla mnie rola spółki (czy też spółek) Ko-Operator. Bronikowski i Górzyński czy Bronikowska i Górzyńska? Czy jedno i drugie? Dobrze, odpuszczam. Ale po co spółka wydała ponad 17 mln zł na zakup know-how od tego właśnie podmiotu (lub jednego z nich - bo nie wiem czy są dwa czy jeden; w KRSie jest jeden), jeśli to ponoć założyciel p. Kościuszko jest lub miał być specem, praktykiem oraz strategiem od zakładania i prowadzenia jadłodajni? Zresztą z niekłamanymi sukcesami.
Intuicja krzyczy mi do jednego ucha: klasyczny przyklad wyprowadzania kasy w dosc prostacki sposob, do drugiego ucha poprawnosc polityczna szepcze , zeby milczec. Ale krzyk wygral z szeptem... Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
|
|
Wysłane:
3 sierpnia 2009 22:12:57
Za bodaj miesiąc raport półroczny, czyli to samo po przetrawieniu przez audytora. Może przepuści, może nie przepuści. Powiedzmy, że nie mam żadnej więcej opinii niż to co wyżej napisałem.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
4 sierpnia 2009 09:39:12
przy kursie: 5,65 zł
SlawekW napisał(a):WatchDog napisał(a):
Intuicja krzyczy mi do jednego ucha: klasyczny przyklad wyprowadzania kasy w dosc prostacki sposob, do drugiego ucha poprawnosc polityczna szepcze , zeby milczec. Ale krzyk wygral z szeptem... Też mi to wygląda na wyprowadzaniu kasy w bezczelny sposób do założyciela tej złodziejskiej spółki...
|
|
0 Dołączył: 2009-06-19 Wpisów: 8
Wysłane:
4 sierpnia 2009 22:20:46
Działalność spółki na rynku krakowskim wygląda tak: 1. restauracja Santo Stefano po kilkunastu miesiącach wegetacji - zamknięta 2. restauracja przy ul. Karmelickiej działająca pod nazwą Łowcy Smaków po kilku miesiącach - zamknięta na jej miejscu powstał bar Star&Salads, który po kilku kolejnych miesiącach został również zamknięty na jego miejscu powstała jadłodajnia Lanczowisko, która upadła ok. 3 miesiące temu 3. nierentowna restauracja przy Rynku Głównym przekazana franszyzobiorcy 4. restauracje przy ul. Św. Jana i Św. Krzyża nawet w sezonie wysokim świecą pustkami Chyba tylko: "Produkcji i zarządzania daniami gotowymi" ciągnie jeszcze ten cały cyrk.
|
|
0 Dołączył: 2009-05-15 Wpisów: 1 099
Wysłane:
4 sierpnia 2009 23:21:45
Zarząd Polskie Jadło S.A. informuje, iż w raporcie za drugi kwartał 2009 roku (SA-Q 2/2009) podanym do publicznej wiadomości w dniu 03 sierpnia 2009 roku w dziale "Wybrane Dane Finansowe" , w punktach V-VIII oraz w punkcie II w "Zestawieniu Zmian w Kapitale Własnym" niepoprawnie zostały zaprezentowane dane.
W związku z powyższym Spółka w dniu 04 sierpnia 2009 roku przekaże do publicznej wiadomości skorygowany raport kwartalny za drugi kwartał 2009 roku.
A ni ma na razie.
Ciekawe, czy flejostwo, czy zmiana liczb...
|
|
Wysłane:
2 października 2009 13:49:48
przy kursie: 4,76 zł
coś mnie kusi by zaopatrzyć się w mały pakiecik... wykres wygląda całkiem ciekawie, bo widać uklepywanie dna... martwią jedynie niskie obroty... "Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą."
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
8 października 2009 16:22:34
przy kursie: 4,87 zł
dziwna dogrywka - kurs niby po 4.68, ale pojawiaja sie jednoczesnie po obu stronach zlecenia S i K na 5zl, 4,82zl itd i to nie w ilosci 5 szuk, ale co najmniej kilkuset (rozna po obu stronach). wisza tak sobie kilka, kilkanascie sekund, do mniuty i nic sie nie dzieje - tranzakcjia nie dochodzi do skutku - o co chodzi? edit: moze warto by juz zmienic nazwe watku na POLJADLO Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 8 października 2009 16:25
|
|
Wysłane:
8 października 2009 17:00:52
siekoo napisał(a):dziwna dogrywka - kurs niby po 4.68, ale pojawiaja sie jednoczesnie po obu stronach zlecenia S i K na 5zl, 4,82zl itd i to nie w ilosci 5 szuk, ale co najmniej kilkuset (rozna po obu stronach). wisza tak sobie kilka, kilkanascie sekund, do mniuty i nic sie nie dzieje - tranzakcjia nie dochodzi do skutku - o co chodzi?
edit: moze warto by juz zmienic nazwe watku na POLJADLO widocznie paru osobo się nudzi i próbują na dogrywce kogoś zachęcić do spółki... "Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą."
|
|
Wysłane:
8 października 2009 18:03:31
siekoo napisał(a):dziwna dogrywka - kurs niby po 4.68, ale pojawiaja sie jednoczesnie po obu stronach zlecenia S i K na 5zl, 4,82zl itd i to nie w ilosci 5 szuk, ale co najmniej kilkuset (rozna po obu stronach). wisza tak sobie kilka, kilkanascie sekund, do mniuty i nic sie nie dzieje - tranzakcjia nie dochodzi do skutku - o co chodzi?
To juz bylo przerabiane wiele razy, poszukaj na forum dlaczego tak sie dzieje (w skrocie: podczas fixingu aktywuja sie zlecenia z limitem, w obie strony, wiec to nie nuda, tylko testowanie zlecen, ktorych normalnie nie widac nawet w pelnym arkuszu). Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
8 października 2009 20:43:45
SlawekW napisał(a):...podczas fixingu aktywuja sie zlecenia z limitem, w obie strony, wiec to nie nuda, tylko testowanie zlecen, ktorych normalnie nie widac nawet w pelnym arkuszu). widziales to? bo byc moze moj opis byl nieco niescisly, zatem... wiem co to testowanie i zlecenie z limitem, i wg mnie nie tlumaczy to braku transakcji, gdy obie strony sa zgodne co do ilosci i ceny. to nie sytuacja, gdy mamy PKC na kilkadziesiat tysiecy sztuk po jednej i kilka zlecen po kilkaset sztuk po roznych cenach po drugiej, tutaj obie strony chca transakcji po 5zl i nic, moga sobie chciec dalej... a co do zlecenia z limitem - kurs to 4.68, na K stoi 4.65, na S 4.70 i nagle aktywuje sie zlecenie S po 5 - dlaczego? dodam, ze kurs juz wczesniej byl powyzej 4.7 i ponizej 4.65, wiec raczej nie ma powodow od odpalenia zlecenia z limitem (chyba, ze czasowym  ). nastepnie 4.90, a potem 4.80 (po obu stronach chetni do deal'u po tej cenie) i nic? limit S odpalal sie od wyzszego do nizszego poziomu? ciezko mi to sobie wyobrazic... juz bardziej przekonuje mnie tomasz79, ze ktos zanecil i 'a nuz ktos sie podlaczy i pociagnie dalej'. nie wiem tylko, czy mozliwe technicznie jest wystawienia zlecen K i S po tej samej cenie, w tym samym czasie, przez ta sama osobe  chyba tylko taka opcja tlumaczylaby, dlaczego nie doszlo do transakcji chyba jutro przetestuje, czy to wykonalne Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
Wysłane:
9 października 2009 17:29:14
przy kursie: 4,88 zł
siekoo napisał(a):SlawekW napisał(a):...podczas fixingu aktywuja sie zlecenia z limitem, w obie strony, wiec to nie nuda, tylko testowanie zlecen, ktorych normalnie nie widac nawet w pelnym arkuszu). widziales to? bo byc moze moj opis byl nieco niescisly, zatem... Hmm, nie widzialem. To co mowisz mozna by ewentualnie wytlumaczyc jakas przedziwna awaria systemu transakcyjnego. Dla pewnosci: to sie dzialo miedzy 16.10 a 16.20? siekoo napisał(a): chyba tylko taka opcja tlumaczylaby, dlaczego nie doszlo do transakcji d'oh! Nie nie, Warset nie sprawdza dowodu, peselu, IP etc... Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 9 października 2009 17:34
|
|
Wysłane:
9 października 2009 20:38:44
przy kursie: 4,88 zł
siekoo napisał(a):juz bardziej przekonuje mnie tomasz79, ze ktos zanecil i 'a nuz ktos sie podlaczy i pociagnie dalej'. nie wiem tylko, czy mozliwe technicznie jest wystawienia zlecen K i S po tej samej cenie, w tym samym czasie, przez ta sama osobe  chyba tylko taka opcja tlumaczylaby, dlaczego nie doszlo do transakcji a może ktoś składa zlecenia z dwóch kont maklerskich... "Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą."
Edytowany: 9 października 2009 20:43
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.