PARTNER SERWISU
ipbkyksl
tsmat

tsmat

Ostatnie 10 wpisów
anty_teresa napisał(a):
Kolega nadal po wynikach i braku wykupu serii taki optymistyczny? Czy moje ca 19 mln straty wpisuje się w zaraportowane 22 mln straty?

Nie jestem Twój kolega, to po pierwsze. Po drugie nie mam zamiaru Ci się tłumaczyć z czegokolwiek. Jeśli nie rozumiesz co do Ciebie piszę nie czytaj lub nie odpisuj.
Co do Spółki to pożyjemy, zobaczymy, nie jedna wychodziła i to z gorszego łajna.

Co zrobisz jeśli się ogarną i wyjdą na prostą ? Narazie wiesz tyle co zjesz, jednak to zbyt mało.

@anty_teresa

Cytat:
kolego tsmat,
jasne, wszystkie moje stwierdzenia to spekulacje. Problem w tym, że inwestowanie polega na spekulowaniu, czyli przewidywaniu konsekwencji niepewnych zdarzeń przyszłych. O ile rozumiem Twóje obawy przy pierwszym poście, kiedy moje stwierdzenie nie było poparte argumentami mierzalnymi, to zupełnie nie wiem skąd obecnie ten poziom agresji w wypowiedzi. Podałem konkretne liczby, konkretne wyliczenia, na podstawie których można wyciągnąć określone wnioski, nawet Ty czy niedoświadczony inwestor o którego się tak martwiłeś. Sytuacje w spółce masz wyłożoną na tacy, a co z tym zrobisz nie moja sprawa. Tym niemniej ja się bawić w "pyskówki" nie zamierzam.

Shame on you

Mój poziom agresji jest w normie ... niestety EKA to Spółka która powinna teraz dostać podwójną szanse, nie tylko przez to że wzrastają wierzytelności i zadłużenia na rynku ale i przez to że powinna zacząć być "grana" doceniam Twój wkład w to forum i nie wątpię w Twoje oblatanie, ale nie zawsze liczby podane z dopiskiem "ca" się sprawdzają i są wiarygodne, nasz rynek to podaż - popyt i ich tendencje. Żyjemy w czasach gdzie jak sam pisałeś/aś są luki informacyjne, a sam rynek to nie tylko liczby ... jakie by nie były. Znam Spółki i Ty pewnie również których wycena jest całkowicie absurdalna i działają generując straty.

EKA - do bankructwa to tej Spółce jeszcze daleko ... niedawno dwóch nowych członków i zakupione przez nich akcji na rynku, może niewiele ale zawsze kupione. Jest wiele informacji pozytywnych o których nikt nie wspomina, zresztą ... bądźcie zdrowi, a filozofie zostawcie sobie na podwórko.

Ps:
Nie zamierzam się z nikim kłócić ... ale jeśli spekulować to tak aby żadna ze stron nie była pokrzywdzona. Bo można zrozumieć to jednoznacznie, a to forum podobno ma (Bardzo bym prosił o nie obniżanie poziomu forum. )bardzo wysokie IQ.

Mnie nie interesuje w co wierzysz. Czy to Bóg czy Budda ... czy inny wytwór chorych umysłów ludzkości.

anty_teresa napisał(a):
Owszem, do spółki wpłynęło 10 mln z tytułu sprzedaży, ale to poszło na spłatę obligacji serii M i serii N - ca 8 mln zł.

A jednak znalazła się gotówka.

Cytat:
Miała nadzieje, że upchnie serię s2, skoro podobną kwotę pozyskała z s1, ale najwyraźniej się to nie udaje skoro przesuwa termin zapisów i dzwoni po ludziach, którzy nie zostawiali spółce nigdy kontaktu i nie mieli tych obligacji - tacy też są. !!!

Skąd ta wiedza. Siedzisz za biurkiem w EKA ?? Generalnie to że dzwonią to na własne życzenie ludzi, którzy mieli kontakt z EKA, bo wyrazili na to zgodę.

Cytat:

Oczywiście może sprzedać także pozostały w bilansie pakiet, ale za jaką kwotę? 5-8 mln?

To są domysły i spekulacje.

Cytat:

Na rynku zbyli mnij niż kupił jeden z członków RN. A kurs Ekan leci od debiutu. Jak myślisz dlaczego?

Zaszli poniżej progu informacyjnego, najpierw śmieszną kwotą, później poniżej 5%, a więc nie wiemy ile mają i ile sprzedali w rynek.

Cytat:

PS: Istnieje teoretycznie możliwość, że EKAN ma w windykacji całą masę spraw nierozstrzygniętych, a złożonych w jakimś okresie hurtem, tylko nieszczęśliwie się złożyło do tej pory, że nie ma tych wpływów. Ja jednak w to po prostu nie wierzę.

Kolejne spekulacje. Rynek wygląda tak jak jest grany przez akcjonariuszy. Najczęściej większościowych.

bmdomino napisał(a):
Hmmm Hmmm Hmmm. Wynika z tego że GPW i jej struktury to organizacja stricte mafijna, zamieszczająca fałszywe dane i nic nie warte ratingi. A wszystko po to by naciągnąć inwestorów którzy na podstawie tej wiedzy dokonują inwestycji, czyli zakupu akcji. Z definicji inwestycja nie może zakładać straty dla inwestora, bo inaczej nie była by inwestycją. No więc skąd czerpać wiedzę o spółce, skoro wszelkie dane z prawdopodobieństwem 90% są celowo sfabrykowane byle tylko oszukać potencjalnego inwestora? No właśnie, Panowie skąd czerpiecie prawdziwą wiedzę o spółkach? Zakładając że oficjalne dane są fałszywe, jak również ratingi. Nie siedzicie chyba pod biurkami prezesów.... Wracając do Ekancelarii, dziwna sprawa że po spadku akcji z poziomu chyba prawie 80 gr do 16, nikt z zarządu nie ruszył d....py i nie zamieścił komunikatu co jest tak naprawdę grane. Należy się to inwestorom jak miska ryżu. Chyba rzeczywiście coraz bardziej to śmierdzi, podparte jest fałszywymi ratingami i danymi które ktoś tam sporządził za sowitą opłatą. Pytanie co z inwestorami którzy w tak krótkim czasie stracili 2/3 kapitału? Może droga sądowa za zamieszczanie fałszywych danych i ratingów (jeżeli one są fałszywe). Nikt o zdrowych zmysłach przecież nie inwestował by w bankruta.

BRAWO ...
kliknij, aby powiększyć

anty_teresa napisał(a):

Zobacz jak łatwo złapać się na słówka: "Powinna" vs "( może lub być może )" Wcale nie powinna... Pakiety wierzytelności są raportowane w aktywach obrotowych pomimo tego, że większa część wpływów i wartości przypada nie na pierwszy rok, tylko na lata 2-10, bo dyskontowane są wpływy z 10 lat.<-----( a co jeśli w każdym roku jest procentowy wzrost ) Prezentowane są tylko i wyłącznie w aktywach obrotowych, bo są wymagalne. W ten sposób nie da się ocenić płynności.

Zgadza się zwłaszcza jak się cały czas to słowo powtarza "w IV kwartale Ekan powinna zaksięgowaać 24 mln zł. straty z tej transakcji, co po uwzględnieniu tarczy podatkowej może dać ca 19 mln straty
Na koniec 3 kw. spółka miała 16 mln kapitału własnego, a więc pomijając wynik okresu, jej kapitał własny powinien spaść ca do poziomu -3 mln zł."

tsmat napisał(a):

Portfele wierzytelności, o wartości nominalnej przekraczającej 470 mln zł wygenerowały dla Spółki zyski, a ich sprzedaż będzie stanowiła znaczący, dodatkowy gotówkowy !!! wpływ.

anty_teresa napisał(a):

Problem polega na tym, że wygenerowały papierowe zyski(przeszacowania), ale nie wygenerowały gotówki, a to z gotówki płaci się zobowiązania a nie z przeszacowań.

Wygenerowały gotówkę, a nie przeszacowania i papierowe zyski ... bo z czego wykupują obligacje z przeszacowań ... beznadzieja.

Cytat:

Problem polega na tym, że przy tej interpretacji WDM wychodzi już od 5 lat Dancing

Dokładnie tak ... wystarczy odszukać i przeanalizować Spółki w których gościł WDM i wszystko się rozjaśni, ponad to proszę popatrzeć i poczytać ostatnie płynące ze Spółki komunikaty podające ilość akcji tego akcjonariusza.

anty_teresa napisał(a):
Zgodnie z komunikatem:
gpwinfostrefa.pl/espi/pl/repor...

w IV kwartale Ekan powinna zaksięgowaać 24 mln zł. straty z tej transakcji, co po uwzględnieniu tarczy podatkowej może dać ca 19 mln straty
Na koniec 3 kw. spółka miała 16 mln kapitału własnego, a więc pomijając wynik okresu, jej kapitał własny powinien spaść ca do poziomu -3 mln zł.

Jeśli zerkniesz na forum catalystowe spółki, to zobaczysz, że na dzień 26 lutego przypada prawie 4 bańki obligów do wykupu. Spółka próbuje je rolować serią S2, ale na razie emisja nie bardzo chce pójść. Brak rolki najprawdopodobniej oznacza utratę płynności, a więc ryzyko bankructwa, albo wymuszoną sprzedaż kolejnych pakietów wierzytelności, czyli znów stratę

Przy tego typu kalkulacji i opcji ( może lub być może ) pomijając wyniki okresu, nie można wnioskować co nastąpi. Obligacje serii L są częściowo wykupione, a Spółka wykazuje znaczną nadwyżkę aktywów obrotowych nad sumą zobowiązań krótko i długoterminowych, a więc płynność powinna zostać utrzymana. Portfele wierzytelności, o wartości nominalnej przekraczającej 470 mln zł wygenerowały dla Spółki zyski, a ich sprzedaż będzie stanowiła znaczący, dodatkowy gotówkowy wpływ.
Zaangażowanie kapitałowe inwestora branżowego dla którego być może kierowana jest nowa emisja akcji.

Ale pomijając to wszystko, tak drastyczny spadek ceny akcji wyjaśniłbym realizacją zysku przez WDM.

Tak a to bardzo ciekawe ... proszę podać liczby, a nie puste słowa.
Czytający początkujący inwestor może źle to odczytać.

Witam,

Starhedge SA

Zarząd poddał Walnemu Zgromadzeniu pod rozwagę kwestię związaną z podziałem zysku za
rok 2013 oraz wypłatą dywidendy na zasadach zarekomendowanych wcześniej przez Władze Spółki.
Zarząd wskazuje, że alternatywną formą uzyskania większych korzyści finansowych przez
akcjonariuszy Spółki jest zdefiniowanie kwoty obliczonej na zasadzie opisanej w projekcie uchwały
dotyczącej podziału zysku i przeznaczenie jej na skup akcji własnych w krótkim okresie (np.
dwutygodniowym od momentu podjęcia uchwały) po cenie za jedną akcję dającą zysk wysokości
zwrotu na kapitale w przedziale 8-10% w przeliczeniu na jedną akcję zakupioną przez inwestorów w
okresie wskazanym w treści projektu uchwały dotyczącej podziału zysku. Taki sposób
zadysponowania kwotą zysku przeznaczoną do podziału w ocenie Zarządu jest korzystniejszy
zarówno z punktu widzenia braku obciążeń finansowych jakimi obarczona jest dywidenda, jak i z
punktu widzenia, że beneficjentami takiego zysku mogą być ci wszyscy akcjonariusze, którzy sami
zdecydują że ich wolą jest jego otrzymanie w danym momencie, a nie narzucona wola części
akcjonariuszy głosujących za uchwałą o wypłacie dywidendy, która trafi do każdego akcjonariusza
bez względu na jego stanowisko w tym zakresie.

Ciekawe ale bardzo ciężkie.

):c

Witam,

hmmm nic dodać nic ująć ... jakieś komentarze ???

www.attrader.pl/pl/akcje/GANT/...

www.parkiet.com/artykul/7,1380...

Witam,

Odświeżam wątek ...

Raport Q4 2013r -

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Jakieś analizy ...

Według mojej opinii jest systematyczna poprawa wyników, jednak Spółce wciąż ciąży strata z lat ubiegłych. Anxious

Jest raport Q3/2013r.

Whistle

Jakieś komentarze?

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 3 kwietnia 2017 08:18:41
Liczba wpisów: 14
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,220 sek.

bdpiqqpn
oaaitnqo
kvhswtyk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ennwfmwd
xspkslko
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat