PARTNER SERWISU
mcmmqwyw
Piotr221

Piotr221

Ostatnie 10 wpisów
Ktoś wie, dlaczego kurs wszystkich serii obligów 2CP spadł poniżej 100%?

Jeśli ktoś nie rozumie, jaka jest rola AH, to cytuję ustawę:
"W księdze wieczystej jako wierzyciela hipotecznego wpisuje się administratora hipoteki"

Dla mało rozgarniętych tłumaczenie. W księdze wieczystej jest wpisany AH. Jeśli więc nieruchomość zostanie sprzedana, to kasę z hipoteki dostanie najpierw AH, który rozdzieli ją między obligatariuszy.

Wynika z tego również, że jeśli do komornika przyjdzie ktoś inny niż AH, to komornik spuści tego kogoś na bambus.

Jeszcze dodam, że wierzyciele też mogą złożyć wniosek o ogłoszenie upadłości.

Bez administratora hipoteki nic nie zrobisz. Na hali jest ustanowiona hipoteka, więc komornik palcem nie kiwnie.

Chyba warto się chwilę wstrzymać. Jeśli w spółce faktycznie jest taka bieda, to za chwilę złożą wniosek o ogłoszenie upadłości. Jeśli sąd się przychyli, nie trzeba będzie się składać na te 56 tys. zł dla AH.

Zbiegiem okoliczności wiem, że Polfa korzystała z usług tej kancelarii:
www.notariusz-cennik.pl/Warsza...

Sugeruję zadzwonić i zapytać. Jesli nie będą kojarzyć Polfy to pytajcie o BM Medical, to poprzednia nazwa spółki. Jak już ktoś się dowie, to niech napisze na forum, czy faktycznie to ta kancelaria.

Ja nie dzwonię, bo już nie mam tych obligów (www.stockwatch.pl/forum/wpisy-... ), ale wku...ja mnie takie spółki, więc staram się pomóc.

Nasuwają mi się takie wnioski:
- nie warto zgadzać się na rolowanie, bo (a) nowa seria w praktyce będzie niezabezpieczona,(b) seria A jest zabezpieczona, (c) od serii A naliczają się karne odsetki w wysokości 13 % od dn. 29.08;
- jeśli Polfie uda się zrolować serię A, będzie mogła zwolnić dotychczasowe zabezpieczenie; podejrzewam również, że nawet jeśli zroluje tylko cześć serii, to również będzie próbować przekonać sąd rejestrowy do zwolnienia zabezpieczenia (nie wiem, jak zachowują się sądy w takich sytuacjach, nie jestem prawnikiem)

Jeszcze kilka przemyśleń w kwestii zabezpieczenia. Obligacje są zabezpieczone i warto spróbować uruchomić proces spieniężenia zabezpieczenia, kontaktując się z administratorem zastawu i hipoteki.

Niestety, z doświadczenia wiem, że z dużym prawdopodobieństwem administrator zastawu i hipoteki może być zaprzyjaźniony z emitentem, więc nie będzie się kwapił z wykonaniem swoich obowiązków. Administratora wybiera i opłaca emitent, więc jest oczywiste, że wybierze kogoś, kto w razie problemów będzie stał po jego stronie, a nie po stronie obligatariuszy. Pocieszające jest to, że administratorem jest kancelaria prawna, więc w razie czego można ich postraszyć skargą do korporacji radcowskiej.

Zacznę od chyba oczywistej sprawy - nie ma obowiązku rolowania. Jak obligatariusz nie chce, to nie musi obejmować nowej emisji. Z drugiej strony, wyciągnięcie pieniędzy z firmy, która nie ma ochoty spłacać obligacji, nie jest proste.

Jeśli ktoś ma obligi Polfy serii A i chce odzyskać kasę, sugeruję na początek zrobienie dwóch rzeczy:
1. Wysłać wezwanie do zapłaty (na papierze, za potwierdzeniem odbioru lub osobiście dostarczyć do firmy). Dobrze byłoby skontaktować się też z kimś od nich, jak się zapatrują na wykup od danej osoby obligów serii A bez rolowania.
2. Uzyskac potwierdzenia od Polfy, że nie podważają wierzytelności wynikającej z posiadania obligacji serii A. Takie potwierdzenie trzeba mieć dla siebie imiennie. Wystarczy w formie maila.

Jeśli działania z punktu 1. nic nie dadzą, można spróbować pójść do sądu. I wtedy wielkim ułatwieniem jest potwierdzenie wierzytelności ze strony Polfy, ponieważ jest duża szansa na uzyskanie nakazu zapłaty w trybie nakazowym. Mając taki nakaz można pójść do komornika, który może zająć konta spółki w celu zabezpieczenia środków na pokrycie wykupu obligów. Jednak często już sama perspektywa zajęcia konta przez komornika jest dla dłużników bardzo motywująca, żeby uregulować zobowiązania.

Bez takiego potwierdzenia sąd prawie na pewno skieruje sprawę na tryb upominawczy. Zrobi tak, ponieważ bez potwierdzenia wierzytelności sytuacja jest niejednoznaczna, np. posiadacz obligacji Polfy może być jednocześnie dłużnikiem tej firmy z jakiegoś innego tytułu.

To tak ogólnie. Tu jest dokładnie opisane, dlaczego tryb nakazowy jest lepszy od upominawczego:
www.windykacja-wierzytelnosci....

Sugeruję również kontakt z prawnikiem, jeśli ktoś faktycznie chce iść do sądu.

Coś mi się zdaje, że nie wykupią obligów serii A w terminie :(

Czy komuś wpłynęły odsetki od serii E?

Świadectwo depozytowe jest wydawane w jednym egzemplerzu, więc się tak nie da, żeby je oddać i jednocześnie nie poinformować adresata.

Termin można podać dowolny, ale dostosowany do sytuacji. Jeśli upłynie termin ważności świadectwa, a obligi nie zostaną w tym czasie wykupione, to trzeba przedstawić nowe świadectwo.

@Sasky, co racja to racja. W takim razie ciekawe dlaczego Zając występował już teraz do KDPW? Może jest chętny na działkę i wkrótce dojdzie do transakcji.

Świadectwo depozytowe służy zablokowaniu papierowych wartościowych na rachunku maklerskim. Wtedy nie można ich sprzedać aż do upływu terminu ważności świadectwa. Dlatego Zającowi mogą być potrzebne świadectwa, żeby uniknąć sytuacji, w której ktoś zgłosi roszczenie, a następnie pozbędzie się obligów.

Jest chętny na działkę: www.tygodnikzamojski.pl/artyku...

Ogłoszenie nieaktualne, obligacje sprzedane.

Ktoś wie, dlaczego akcjami wciąż można handlować a notowania obligacji zostały zawieszone?

A próbował ktoś kontaktować się z administratorem zastawu? Wiadomo, czy zaczął już windykację?

Szukam kontaktu z posiadaczami obligacji Miraculum seria X, w celu omówienia sytuacji i możliwości podjęcia wspólnych działań. Występując w grupie będziemy mieli poważniejsze argumenty. Proszę o maila na priva.

Pozdrawiam

Sprzedam po cenie nominalnej 1000 zł za 1 obligację. Informacje na temat tych obligacji: www.cbonds.pl/emissions/issue/.... Zainteresowanym mogę przesłać PDF z warunkami emisji.

Proszę o kontakt na priva, wtedy możemy skontaktować się telefonicznie.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 12 lutego 2016 23:43:22
Liczba wpisów: 19
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,380 sek.

snvbiwls
hwgmoxsh
vkcmmbai
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kexvpldj
jpitpoqp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat