6 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 495
Wysłane:
14 listopada 2013 15:18:14
przy kursie: 6,64 zł
Po przeanalizowaniu wypowiedzi Prezesa Farm51 też mam wrazenie że nie interesuje ich cena detaliczna tylko liczba sprzedanych kopii, Nordic Game wzieło prawdopodobnie całe ryzyko sprzedaży na siebie , farm51 dostała kasę na grę, mają również jakieś stałe pieniądze począwszy od września 2013, jak było przesunięcie ostatniego terminu premiery to wspominał coś o tym Siejka w komentarzu do tego komunikatu, dzisiaj chyba zresztą dowiemy się co i jak w raporcie . ,, Zgodnie z ustaleniami między Emitentem a Wydawcą dotychczasowy harmonogram rozliczeń wpływów z komercjalizacji Gry, zakładający m.in. rozpoczęcie wypłaty stałej części wynagrodzenia we wrześniu br., pozostaje w mocy.,, Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!
Edytowany: 14 listopada 2013 15:19
|
|
0 Dołączył: 2013-06-11 Wpisów: 181
Wysłane:
14 listopada 2013 15:38:00
anty_teresa napisał(a):pewny nie jestem. Natomiast możliwym jest, że taki mają np deal z NG czyli opowieści i przypuszczenia a może mają 20 zł ? a może 25 ? gdzie wyczytałeś o tych 15 zł, podaj jakieś źródło "Strasznie trudno będzie Panu Bogu zbawić człowieka, który nie jest wolny i nie jest rozumny. Ten człowiek wciąż jeszcze nie jest sobą. Więc co tu można zbawiać - skórę i kości? " JST
|
|
32 Dołączył: 2012-09-24 Wpisów: 590
Wysłane:
14 listopada 2013 15:42:33
Scarry napisał(a):@anty_teresa
ale jesteś pewny że to padło dla ceny premierowej czy symulowanej ceny średnio-rocznej? (Bo takie symulacje na pewno robili). Jednak 15 zł od 150-200 zł to nie to samo co 15 zł od np 60-70 zł.
Czyli rozumiem, że jest to zwykła umowa wydawnicza? To w takim wypadku NG przejęło prawa do gry, ale także pokryło w większości koszty produkcji. FARM51 dostanie tylko ok 10-15% od przychodu wydawcy po odjęciu marż sklepów, VAT itp. Tak przynajmniej działają podobne umowy na rynku. EDIT: Może sprecyzuję o co mi chodzi, bo mnie Scarry zaraz zje za niedokładność. Rozumiem, że z tego co piszecie to FARM51 został, w wyniku umowy z Nordic, deweloperem gry. Czyli w pewnym sensie zmniejszyli ryzyko straty na projekcie, ale przy dużym sukcesie gry wielkiej kasy nie zarobią.
Edytowany: 14 listopada 2013 15:52
|
|
|
|
Wysłane:
14 listopada 2013 15:59:47
games_analityk napisał(a):anty_teresa napisał(a):pewny nie jestem. Natomiast możliwym jest, że taki mają np deal z NG czyli opowieści i przypuszczenia a może mają 20 zł ? a może 25 ? gdzie wyczytałeś o tych 15 zł, podaj jakieś źródło Podawali że koszt produkcji to 3 mln zł a także że żeby wyjść na zero potrzebują sprzedać 200 tyś więc stąd pewnie wzieła się kwota 15 zł Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!
|
|
Wysłane:
14 listopada 2013 17:14:29
chimpo napisał(a):Scarry napisał(a):@anty_teresa
ale jesteś pewny że to padło dla ceny premierowej czy symulowanej ceny średnio-rocznej? (Bo takie symulacje na pewno robili). Jednak 15 zł od 150-200 zł to nie to samo co 15 zł od np 60-70 zł.
Czyli rozumiem, że jest to zwykła umowa wydawnicza? To w takim wypadku NG przejęło prawa do gry, ale także pokryło w większości koszty produkcji. FARM51 dostanie tylko ok 10-15% od przychodu wydawcy po odjęciu marż sklepów, VAT itp. Tak przynajmniej działają podobne umowy na rynku. EDIT: Może sprecyzuję o co mi chodzi, bo mnie Scarry zaraz zje za niedokładność. Rozumiem, że z tego co piszecie to FARM51 został, w wyniku umowy z Nordic, deweloperem gry. Czyli w pewnym sensie zmniejszyli ryzyko straty na projekcie, ale przy dużym sukcesie gry wielkiej kasy nie zarobią. nie przypominam sobie komunikatu ani też info w raportach kwartalnych aby spółka sprzedała prawa do Deadfall Adventures. Coś chyba złą drogą idziesz chimpo "Strasznie trudno będzie Panu Bogu zbawić człowieka, który nie jest wolny i nie jest rozumny. Ten człowiek wciąż jeszcze nie jest sobą. Więc co tu można zbawiać - skórę i kości? " JST
|
|
Wysłane:
14 listopada 2013 17:42:00
Taka sobie recenzja na Gamezilla : gamezilla.komputerswiat.pl/rec...,,Czy bawiłem się przy Deadfall Adventures dobrze? Momentami tak i przyznam się szczerze, że to mnie właśnie zaskoczyło. Przed premierą prócz kilku screenów nie wiedziałem o tej grze nic, ponieważ zwyczajnie nie wierzyłem, że wyjdzie z tego coś dobrego. Ale wyszło. Nie będzie to hit czy gra roku, ale też nie wstydziłbym się bardzo pokazując tę polską produkcję na arenie międzynarodowej. To niezły kawał kodu z ambicjami na świetną kolejną część.,, Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!
Edytowany: 14 listopada 2013 17:42
|
|
Wysłane:
14 listopada 2013 20:34:33
Mamy raport, najważniejsza informacja to taka że wersja na PS3 w pierwszym kwartale 2014 r - to chciałem usłyszeć ....szkoda że nie przed świętami . Warto też zwrócić uwagę że założyciele Farm51 czyli Robert Siejka, Kamil Bilczyński oraz Wojciech Pazdur mają w sumie 51,9 % głosów tak więc informacje ( nawet na tym forum ) o większościowym akcjonariacie Veno, FinGero i innych należy włożyć między bajki bo to nie oni decydują kto i czym ma się dzielić z akcjonariuszami . Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!
Edytowany: 14 listopada 2013 20:46
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
14 listopada 2013 22:16:35
@Amphibiuosstan akcji sprawdzić przecież mozesz sobie sam, a między bajki to sobie wkładać nie powiem co i gdzie.. Go Fund 2 FIZ AN ma w tej chwili 37% akcji i jest największym dominującym akcjonariuszem. Wojciech Pazdur ma 11,83 % Kamil Biczyński ma 11,83 % Siejka Robert ma 11,83 % jakim cudem wychodzi Ci 51,9 % ? Go Fund to sa Ci panowie którzy kupili Veno a Veno kupiło ich... jeśli ktoś lubi takich inwestorów to nic tylko Farmę kupować. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 14 listopada 2013 22:21
|
|
|
|
Wysłane:
14 listopada 2013 22:23:26
@Amphibiuos..wychodzi że GO Fund spuścił sporo akcji w rynek Widzę też już bezpośrednio Veno w akcjonaracie.. no wszystko tak jak myślałem. Czysto subiektywnie patrząc to gorzej trafić nie mogli ;) .. choć nie, zawsze pozostaje jeszcze Don * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 14 listopada 2013 22:26
|
|
|
|
Wysłane:
14 listopada 2013 22:37:47
@Scarry ...przesłanie moje jest takie że nikt nigdy nie miał w Farm51 większości w głosach poza trójką założycieli, to co dzieje się z resztą to nieistotne , no przecież nie zabronisz Veno kupować akcji 11bit studio , czy się mylę ? Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!
|
|
Wysłane:
14 listopada 2013 23:29:28
Veno nic nie kupuje sensu stricte (za co? w kasie na ogół bywa parę tysięcy złotych), w zamian za wkłady niepieniężne wymienia się akcjami, certyfikatami i podobnymi papierkami znaczącymi cokolwiek tylko w rekach ich kolegów... inżynieria finansowa do kwadratu. jeśli wyobrazasz sobie że ci goście kupili choć jedną akcję z rynku to mylisz się, oni tylko sprzedadzą na tymże rynku. Dalej nie masz racji bo jeszcze niedawno trzej zalożyciele mieli razem 33% a Go fund 37%. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 14 listopada 2013 23:32
|
|
Wysłane:
14 listopada 2013 23:41:59
@Scarry ...albo ty albo ja za dużo wypiłem, oni ( Robert, Kamil, Wojtek ) dalej mają tyle samo akcji co mieli , tyle że 1% akcji daje im 1,46 % głosów na walnym , dla pozostałych akcjonariuszy w tym mi tobie i Veno 1% akcji daje 0,73% głosów na Walnym . Czyli te 35,52 % akcji daje założycielom Farm51 - 51,9 % głosów na Walnym. Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!
|
|
Wysłane:
15 listopada 2013 00:01:48
Scarry a wiesz co to są akcje uprzywilejowane  Założyciele takowe mają i to oni rozdają karty w tej spółce. Chyba że masz jakieś inne źródła to wrzuć je na forum chętnie zbadam sprawę. "Strasznie trudno będzie Panu Bogu zbawić człowieka, który nie jest wolny i nie jest rozumny. Ten człowiek wciąż jeszcze nie jest sobą. Więc co tu można zbawiać - skórę i kości? " JST
|
|
Wysłane:
15 listopada 2013 00:03:41
Amphibious napisał(a):@Scarry ...przesłanie moje jest takie że nikt nigdy nie miał w Farm51 większości w głosach poza trójką założycieli, to co dzieje się z resztą to nieistotne , no przecież nie zabronisz Veno kupować akcji 11bit studio , czy się mylę ? to nie jest wątek 11Bit studio więc po co pisać takie rzeczy swoją drogą byłoby śmiesznie gdyby Veno pokazało ze ma w portfelu CI Games, 11 Bit studio itd "Strasznie trudno będzie Panu Bogu zbawić człowieka, który nie jest wolny i nie jest rozumny. Ten człowiek wciąż jeszcze nie jest sobą. Więc co tu można zbawiać - skórę i kości? " JST
|
|
Wysłane:
15 listopada 2013 08:26:55
Amphibious napisał(a):@Scarry ...albo ty albo ja za dużo wypiłem, oni ( Robert, Kamil, Wojtek ) dalej mają tyle samo akcji co mieli , tyle że 1% akcji daje im 1,46 % głosów na walnym , dla pozostałych akcjonariuszy w tym mi tobie i Veno 1% akcji daje 0,73% głosów na Walnym . Czyli te 35,52 % akcji daje założycielom Farm51 - 51,9 % głosów na Walnym. słuchaj, sorry ale ja w to nie wnikam, obejrzałem tylko na szybko strukturę akcjonariatu i GO FIZ przywalił mi w oczy. Jeśli w akcjonariacie widzę duży udział GO TFI, Veno i podobnych podmiotów to już wiem co będzie. I mogę się założyc o najlepszą whisky że akcjonariusze mniejszościowi tutaj zysków, nawet jakby takowe były, nie zobaczą i za 100 lat (to oczywiście moje czysto subiektywne zdanie). Patrowicz tez często jest w swojej grupie kapitałowej mniejszościowym udziałowcem ale i tak rozdaje karty. Pewnie nasze posty na ten temat i tak znikną za pare dni bo z tego co wiem to Veno przeczesuje fora i żąda kasowania postów stawiających ich jakkolwiek w niekorzystnym świetle (nawet moje posty z wywiadami Pana Kuicha z 2011 zostały wywalone z watku Veno z info że to na żądanie pana Kuicha, mimo że nie zawierały nic więcej jak przypomnienie jego własnych słów o prototypach w 2012 i produkcji seryjnej w 2013) btw: byłoby mi całkowicie obojętne jakie akcje posiada i kupuje Veno, GO TFI czy podobni inwestorzy, czy to jest FARM51, 1BIT, CIG, CDP czy KGHM.... jeśli kupowaliby je w uczciwej grze rynkowej - jako akcje z wolnego rynku giełdowego, tak jak my kupujemy. Problem w tym że oni akcje pozyskują inaczej. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 15 listopada 2013 08:31
|
|
Wysłane:
15 listopada 2013 09:16:37
przy kursie: 6,91 zł
Na pewno każdy kto inwestuje w Farm51 powinien wiedzieć że GOFiz i Veno ( Veno od GoFiz ma akcje - był komunikat ) nie mają akcji po 3-7 zł tylko po bodajże 10 gr i gdzie dla nas 50-100% zarobku to kosmos to oni już 6000% zarobili . Na pewno jednak nie oni decydują o takich sprawach jak np emisje akcji i całe te inżynierie finansowe z tym związane ( patrz Bioto czy Petrol ) - bo to jest dla nas najważniejsze . Jedyne czego możemy się obawiać to dużej podaży akcji , no ale bez przesady to nie KGHM jeżeli gra się obroni to ta ilość akcji którą mają nie ma kompletnie żadnego znaczenia . Na pewno też akcje mają też fundusze ( poniżej 5% ) , w ,,milionie w portfelu ,, mówił o tym m.in. Piotr Sawala z W.Investment SA i ktoś jeszcze ( często te portfele odzwierciedlają faktyczne inwestycje ) A tym czasem na Steamie mamy miejsce 18 w bestsellerach , niezmiennie z ceną 40 euro ...niestety. Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!
Edytowany: 15 listopada 2013 09:23
|
|
Wysłane:
15 listopada 2013 10:16:55
Scarry napisał(a):Amphibious napisał(a):@Scarry ...albo ty albo ja za dużo wypiłem, oni ( Robert, Kamil, Wojtek ) dalej mają tyle samo akcji co mieli , tyle że 1% akcji daje im 1,46 % głosów na walnym , dla pozostałych akcjonariuszy w tym mi tobie i Veno 1% akcji daje 0,73% głosów na Walnym . Czyli te 35,52 % akcji daje założycielom Farm51 - 51,9 % głosów na Walnym. słuchaj, sorry ale ja w to nie wnikam, obejrzałem tylko na szybko strukturę akcjonariatu i GO FIZ przywalił mi w oczy. Jeśli w akcjonariacie widzę duży udział GO TFI, Veno i podobnych podmiotów to już wiem co będzie. I mogę się założyc o najlepszą whisky że akcjonariusze mniejszościowi tutaj zysków, nawet jakby takowe były, nie zobaczą i za 100 lat (to oczywiście moje czysto subiektywne zdanie). Patrowicz tez często jest w swojej grupie kapitałowej mniejszościowym udziałowcem ale i tak rozdaje karty. Pewnie nasze posty na ten temat i tak znikną za pare dni bo z tego co wiem to Veno przeczesuje fora i żąda kasowania postów stawiających ich jakkolwiek w niekorzystnym świetle (nawet moje posty z wywiadami Pana Kuicha z 2011 zostały wywalone z watku Veno z info że to na żądanie pana Kuicha, mimo że nie zawierały nic więcej jak przypomnienie jego własnych słów o prototypach w 2012 i produkcji seryjnej w 2013) btw: byłoby mi całkowicie obojętne jakie akcje posiada i kupuje Veno, GO TFI czy podobni inwestorzy, czy to jest FARM51, 1BIT, CIG, CDP czy KGHM.... jeśli kupowaliby je w uczciwej grze rynkowej - jako akcje z wolnego rynku giełdowego, tak jak my kupujemy. Problem w tym że oni akcje pozyskują inaczej. Widzę nowa teorię ma scarry że spółki inwestycyjne mają kupować "w uczciwiej grze rynkowej" Człowiek uczy się całe życie. A ja myślałem że spółki inwestycyjne inwestują np w taki startup jakim (była / jest nadal TF51) ryzykują i czekają na ponad przeciętne zyski albo ponadprzeciętne straty. Jeżeli jest inaczej to wyprowadź mnie z błędu. "Strasznie trudno będzie Panu Bogu zbawić człowieka, który nie jest wolny i nie jest rozumny. Ten człowiek wciąż jeszcze nie jest sobą. Więc co tu można zbawiać - skórę i kości? " JST
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
15 listopada 2013 10:50:25
Kolego prawie-jak-analityk, scarry miał na myśli ni mniej ni więcej tylko tyle, że dobrze wiedzieć z kim siadasz do stołu (tu: kim są ludzie, którzy kontrolują spółkę, w którą inwestujesz, gdyby poprzedni fragment zdania był niejasny) i po jakiej cenie. Bo nagle może się okazać, że cena leci na 1 zł nie dlatego, że gierka jest średnia, a dlatego, że ci panowie mają do zrealizowania 6000% zysku. Jeśli ignorujesz ten fakt, to rynek prędzej czy później cie przekona, że popełniasz błąd. Nierówne zasady gry (tu: fakt, że ci panowie mają dostęp do akcji za kilka gr, a ty jedynie do tych za kilka zł, wyjaśniam gdyby poprzedni fragment zdania był niejasny) są elementem ryzyka inwestycyjnego, które albo bierzesz na siebie albo rezygnujesz z inwestycji. Scarry wskazywał tylko, które to zapatrywanie podzielam, że w przypadku F51 skład akcjonariatu może być kolejnym elementem ryzyka. Nie odnosił się natomiast do cen, po których należy kupować spółki...
P.S. Masz do tego błąd w napisie na obrazku. Jedno r za dużo. Chyba, że chodzi o wyraz scarred, jako opis doświadczeń inwestycyjnych...
|
|
Wysłane:
15 listopada 2013 10:54:23
@piotrch ....ale nam chodzi o to że właśnie ci panowie właśnie nie kontrolują spółki , tylko o to chodzi , spółkę kontrolują chłopaki z Farm51. Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!
|
|