PARTNER SERWISU
fkrirupd
rgr1

rgr1

Ostatnie 10 wpisów
A te info "o pełnych magazynach" to skąd?
Z tego co wprost napisano, to w nadliczbowy jest tylko towar dla partnera z Holandii.

vinnie napisał(a):
Cytat:
Ale rok się jeszcze nie skończył. W przyszłym nawet Ty będziesz pisał, że obecna cena była okazją.

Cytat:
O kursie porozmawiamy za 1-2-3 lata.

Polecam przejrzeć forum niemalże dokładnie sprzed roku, kiedy EEX był na historycznych szczytach. Tam też były wizje z cyklu "za rok", "za 2", "w 2015" i wróżby łez wylewanych przez moderatorów SW po niezałapaniu się na 3-cyfrowe zyski.

Mija rok i jak jest każdy widzi. Rynek wie swoje.

To teraz przejrzyj forum sprzed dwóch, trzech, czterech itd. lat.
Wtedy też były wizje z cyklu "za rok", "za 2" itd.
Minęło kilka lat i jak było to każdy widzi.

Wówczas spółka miała być w 2014 dojrzałą firmą. A teraz okazuje się, że nie dość że EEX rozwinął się zgodnie z planem -- to, mimo tego, prawdziwy rozwój dopiero przed nim.

Ten rok nie był pomyślny dla kursu, ale chyba będę za to wdzięczny ;).

anty_teresa napisał(a):
rgr1 napisał(a):
Szkoda, że to analiza raportu, a nie prognoza przyszłości.
W przypadku tej spółki analiza sytuacji sprzed kilku miesięcy, to jak analiza poprzedniej epoki.

Przyszłość jest nieznana. Zdolności produkcyjne EEX od 2012 r. to 70 tys. ton. Od 2013 nie ma problemu z surowcem. Pytanie ile ton sprzedał EEX przez ostatnie 4 kwartały? Astana rozwiązuje problem surowca, a nie problem popytu. Ile wyniesie popyt? I jak zmieni się cena przy dużej podaży ze strony EEX? Powszechną praktyką na forach jest odnoszenie dzisiejszych cen do znacznie większej podaży mikrosfery w przyszłości i estymowanie wyniku na podstawie tak uzyskanych przychodów i rentowności netto, ale ja się w taką głupotę nie dam uwikłać. Nie będę także powtarzał ZAŁOŻEŃ z noty analitycznej DMBPS, bo wszyscy ją znają, a ponadto już straciła na aktualności - przeszacowała wyniki 2013r. a także przynajmniej jak do tej pory 2014r. Tempo rozwoju jest wolniejsze niż zakładał rynek i analitycy, więc są spadki. Pisałem co jest w cenach EEX według mnie, była tutaj na forum cala tyrada na ten temat. Skoro ta świetlana przyszłość okazała się mniej świetlana to kurs zareagował na nowe otocznie.

Sam sobie zaprzeczasz pisząc, że "Od 2013 nie ma problemu z surowcem", a potem że "Astana rozwiązuje problem surowca". Fabryka, która właśnie rozpoczęła funkcjonowanie, rozwiązuje problem który był rozwiązany w 2013? :D
Co do tempa rozwoju, to nie będę się wypowiadał, bo wiadomo że I i II kwartały zawsze były słabsze. EEX podtrzymuje prognozę roczną, więc tempo nie wydaje się zagrożone.
A nawet wprost przeciwnie, biorąc pod uwagę memorandum, w przyszłym roku może jeszcze bardziej przyspieszyć.
O kursie porozmawiamy za 1-2-3 lata.

Szkoda, że to analiza raportu, a nie prognoza przyszłości.
W przypadku tej spółki analiza sytuacji sprzed kilku miesięcy, to jak analiza poprzedniej epoki.

Też tak interpretuję.
Haliburton zamówił ilość minimalną z opcją na zwiększenie, jeżeli jakość towaru będzie w porządku (ewentualnie EEX ograniczył gwarantowane zamówienie, gdyby Astana miała jakiś poślizg).
Czyli zamówienie na X, a więcej będzie jeżeli Haliburton będzie chciał więcej / EEX będzie mógł dostarczyć więcej.

A że o jakość towaru jestem spokojny, więc spodziewam się powiększenia zamówienia. Może nie do maksimum, ale znacząco.

Halliburton Global Limited na mikrosferę biała 300 mikronów i szarą 450 mikronów.

Raport bieżący 11/2014

Zarząd Emitenta informuje, że w dniu 13.02.2014r. otrzymał podpisaną umowę ramową z Halliburton Global Limited - jedną z dwóch największych firm z branży wydobywczej ropy naftowej i gazu na świecie.
Kontrakt został zawarty na okres od lutego do grudnia 2014r.
Minimalna wartość kontraktu to 612 500 Euro tj 2.553.267,50 PLN
Maksymalna wartość kontraktu to 1 837 500 Euro tj 7.659.802,50PLN

Wielkość maksymalna może zostać zwiększona najpóźniej na 2 miesiące przed planowaną datą dostawy.
Pozostałe ustalenia kontraktu nie odbiegają od standardów dla tego typu umów.
Zarząd Eko Export SA uważa, że podpisanie kontraktu na dostawy mikrosfery z tak znaczącą na światowym rynku ropy naftowej i gazu firmą jaką jest Halliburton jest dużym sukcesem Spółki.
Kontrakt został uznany za znaczący z uwagi na fakt, że jego wartość przekracza 10 % kapitałów własnych Emitenta.

Pewnie musieliby jako osoby powiązane ze spółką -- w tym przypadku chyba nie obowiązuje próg 5%, a te konkretne osoby tyle nie mają.

A tego to już pewnie w dającym się przewidzieć czasie nie dowiemy się.

Co do ceny to oczywiście, jak piszesz, nie ma znaczenia. To deal na zasadzie "ja ci sprzedam maszynę do robienia lodów za milion dolarów, jeżeli kupisz ode mnie lodówkę za milion dolarów".

Zapewne wystarczy przeczytać raporty 30/2013 i 91/2013, a będzie wiadome (ja teraz nie mam czasu).
Poza tym dlaczego zbyto własne akcje to w tym komunikacie jest jasno napisać, nie trzeba insynuować niestworzonych historii.

EKO EXPORT SA informacja o zbyciu akcji wyemitowanych przez emitenta.
Raport bieżący 7/2014
Zarząd Eko Export S.A. stosownie do treści §5 pkt 1 ust. 6 w zw. z §12 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim informuje, iż zbył 6.800 sztuk akcji własnych, nabytych zgodnie z postanowieniami umów zastawniczych, o czym Emitent informował w raportach bieżących numer 2/2014.

Zbycie akcji własnych nastąpi w formie transakcji pozagiełdowej, na podstawie postanowień umowy (opatrzonej datą pewną) zawartej w dniu 11.05.2013 r., która w związku z realizowanymi przez Partnera z Europy(G) dostawami mikrosfery przewidziała kapitałowe powiązanie obu Spółek, o której Emitent informował w raporcie bieżącym nr 30/2013 i nr 91/2013. Umowa ta i realizowana na jej podstawie niniejsza transakcja, mają na celu zapewnienie trwałości wzajemnej współpracy.Kolejne transakcje z tym Partnerem, mające na celu kapitałowe powiązanie obu Spółek, będą realizowane w bieżącym roku wraz z sukcesywnie dostarczaną mikrosferą o czym Spółka będzie informowała w raportach bieżących.

Poniżej zamieszczone są szczegółowe dane dotyczące transakcji:

• Liczba zbytych akcji: 6.800 sztuk akcji zwykłych na okaziciela

• Średnia jednostkowa cena zbytych akcji : 80,00 PLN

• Wartość łączna transakcji wyniosła 544.000,00 PLN

• Wartość nominalna akcji to 0,10 zł każda, co łącznie daje kwotę 680,00 PLN i stanowią 0,06% udziału w kapitału zakładowego Emitenta,

• 6.800 akcji daje 6.800 głosów na walnym zgromadzeniu Emitenta, co stanowi 0,05% w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Emitenta.

• Po transakcji łącznie Emitent posiada 253.200 sztuk akcji własnych, które stanowią 2,31% kapitału zakładowego i uprawniają do 253.200 głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki, co stanowi 1,91 % w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Emitenta.

Więcej na: biznes.pap.pl

@anty_teresa:
Nie, Ty pisałeś, że kurs dyskontuje już najbliższe lata (przynajmniej tak zrozumiałem).
A ja (i nie tylko ja) uważam, że wcale nie dyskontuje, a raczej dyskontuje tylko w pewnym stopniu.
I że kurs wzrośnie, gdy prognozy będą spełniane i ryzyko będzie maleć.
Ci co uważają, że będą -- mają akcje. Pozostali nie.
Na razie ostatnie lata pokazują, kto stawia na właściwego konia.

@anty_teresa:
Nie wiem co ma wspólnego ten wywód o dywidendzie (a przynajmniej dlaczego jest tak rozwlekły). W przypadku EEX dywidenda to tylko składnik i to stosunkowo niewielki.
Ja dywidendę z EEX liczę jako premię, i w zasadzie nie przykładam do niej większej wagi.
Jej wysokość bardziej liczy się dla mnie jako zachęta do zakupu akcji (i wzrostu ich ceny) niż jako czysty zysk w PLN.

anty_teresa napisał(a):
Zeby bylo jasne. Nie twierdzę, że spółka to balon! Ona ma podstawy do takiej wyceny i prawdopodobne jest to, że dalej będzie wzrastać. Natomiast twierdzenie o tym że kurs dyskontuje tylko rok nie ma uzasadnienia... potrafisz merytorycznie to uzasadnić? Nie da się.

Tak samo nie mają uzasadnienia Twoje wyliczenia gdzieś z poprzednich stron. No, mają może uzasadnienia na zasadzie "wydaje mi się". Zresztą swoje wyliczenia opieram na podobnej zasadzie, ale uważam je za bardziej prawdopodobne.
Plany spółki są znane mniej więcej do ok. 2015, prognozowana stopa dywidendy też, zyski w zasadzie też -- każdy może sobie popodstawiać swoje wartości w miejsce nieznanych.
Za rok (potem za 2, 3 lata) zobaczymy czyje się sprawdzą.

PS. 2-3 lata temu już były podobne dywagacje, więc szkoda czasu na bicie piany. W zasadzie to niewiele się zmieniło pod względem szans i zagrożeń, tyle że skala już dużo większa.

Giełda dyskontuje i czas obecny, i czas przyszły. Powiedziałbym, że czas przyszły w funkcji planów i ryzyka.
W przypadku EEX dyskontuje czas przyszły najdalej na rok naprzód.
To nie jest balon, który ma chwytliwy towar, i który można pompować, bo "biopaliwa, energia słoneczna, złoto" itd. - można wymieniać ostatnie "hity" giełdowe.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 25 września 2014 15:16:50
Liczba wpisów: 16
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,340 sek.

hjqamoxk
owvsvhbe
rvqiglen
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ycpwbxhd
otgvwnqo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat