I jeszcze jedno pytanie: odsetki od GNT0814 nie zostały wypłacone za 3, 4 i 5 okres odsetkowy (przypadające odpowiednio w maju, sierpniu i listopadzie 2013 r.). Rozumiem, że od nich przypadają mi odsetki za opóźnienie naliczane do 1 stycznia 2014 (dzień poprzedzający upadłość). Ale czy są to zwykłe odsetki ustawowe, czy są one jakoś ograniczane do 6% (art. 247 Prawo Upadłościowe i Naprawcze)? Czy ten art. 247 mówi, że skoro obligacje nie były wymagalne, to należy ich nominał w zgłoszeniu pomniejszyć o 6%?
|
W warunkach emisji obligacji serii AW (GNT0814)w pkt 15 (lub 16.2, 16.3 i 16.5, bo jest błędna numeracja w prospekcie) uregulowana była opcja przyspieszonego wykupu obligacji po złożeniu w ciągu 5 dni od raportu bieżącego o ogłoszeniu upadłości Zawiadomienia o Wymagalności. Zawiadomienia takiego nie złożyłem w terminie. Jak to się ma do postępowania upadłościowego? Czy ci, którzy złożyli takie zawiadomienie, dostaną pieniądze wcześniej przed zakończeniem postępowania (w ciągu 35 dni roboczych), a ja będę musiał czekać do końca postępowania? Ile zwykle trwają takie postępowania?
|